Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Atentie! Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii: 

a) are capacitate deplina de exercitiu; 

b) are studii superioare; 

c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere; 

d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati; 

e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni  de ... citeste continuarea aici >>>

Legislatia Muncii
Numar impresionant de amenzi aplicate de Inspectia Muncii

In ultima perioada, controalele desfasurate de Inspectia Muncii s-au finalizat cu un numar impresionant de sanctiuni. Astfel, in perioada 17 - 21 iunie 2013 au fost sanctionati 1.986 de angajatori si au fost aplicate amenzi in valoare totala 3.744.300 de lei. Au fost depistate 448 de persoane care lucrau fara forme legale.

In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.183 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 3.018.800 de lei, dintre care 2.400.000 de lei pentru munca la negru. Au fost sanctionati in acest domeniu 786 de angajatori.

In plus, au fost inaintate 20 de propuneri catre organele de cercetare penala pentru fapta de primire la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare. La nivel national, pentru 134 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Cele mai noi aparitii legislative din Monitorul Oficial

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 380, nr. 383 si nr. 384 din 27 iunie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 380

Legea nr. 189 din 25 Iunie 2013 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
Decretul Presedintelui Romaniei nr. 605 din 21 iunie 2013 pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 19/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Monitorul Oficial nr. 383

Decizia Curtii Constitutionale nr. 298 din 23 mai 2013 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul Expertului in Legislatia muncii

Manual Expertului in Legislatia Muncii urmareste insusirea logica, rapida si usoara a notiunilor utile formarii competentelor cerute in calitate de expert legisatia muncii.

Pentru respectarea noilor principii de formare profesionala, ce impun o tehnica de absorbtie a informatiilor bazata pe intelegerea corecta a fenomenelor si in special pe aplicarea corecta in practica de zi cu zi, Manualul Expertului in Legislatia Muncii armonizeaza perfect teoria cu practica prin:

     Texte de lege comentate
     Probleme pe care acestea le ridica
     Solutii corecte legislativ
     Studii de caz rezolvate
     Modele de acte si documente importante.

Comandati acum exemplarul dvs.!  Manualul pentru Expert in Legislatia Muncii va garanteaza absolvirea Cursului de Expert Legislatia Muncii organizat de LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii!


Conditii pentru o noua perioada de proba la acelasi angajator

Anterior modificarii unui contract individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice, inclusiv modificare functiei. Orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii (art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat).

Informarea si acordul salariatului sunt obtinute prin semnarea actului aditional la contractul individual de munca, de ambele parti, angajat si angajator.

Potrivit art. 31 din Codul muncii republicat, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Potrivit art. 32 din Codul muncii, pe durata executarii unui contract de munca nu poate fi stabilita ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Club Legislatia Muncii
Concediu odihna

Am o angajata care s-a lichidat cu data de 28.06.2013 si a efectuat concediu de odihna aferent anului 2013.

Pot recupera banii pentru concediul efectuat in plus?

.....Cititi mai departe Detalii

Daca un inspector vrea sa va amendeze, va amendeaza!
 

Va oferim un CD cu 41 de modele de decizii gata intocmite, pregatite pentru a fi completate cu datele dvs. si printate, numai bune sa va apere de vreo amenda:

1. Decizia de incetare CIM cu acordul partilor. Detalii aici

2. Decizie de incetare CIM - deces salariat sau angajator persoana fizica. Detalii aici

3. Decizie de incetare CIM prin Hotarare judecatoreasca de declarare deces sau punere sub interdictie salariat. Detalii aici »

Social
Social Recruting: Cum recruteaza unele companii pe Facebook, Twitter si LinkedIn

Fie ca te afli in cautarea unui absolvent de facultate sau a unui angajat cu vechime, social media poate reprezenta un adevarat izvor de candidati. De la LinkedIn la Twitter sau Glassdoor, companiile care nu accepta riscurile social media rateaza sansa uriasa de a gasi angajati extraordinari.

"Este mai mult decat important, este o formula esentiala", spune Steven Canale, care se ocupa cu recrutarea la gigantul General Electric. "Trebuie sa fii acolo unde iti sunt clientii".

Cand vine vorba de social media, nu exista o reteta universala, pe care sa o aplice toate companiile. Unele companii folosesc Facebook pentru a-si anunta joburile vacante, cautand candidati de exceptie. De exemplu, Dreamstime.com, un serviciu online de fotografie, nu apeleaza la Facebook si LinkedIn pentru a-si promova locurile de munca libere, ci pentru a gasi cei mai buni oameni. "Realizez o analiza a paginilor social media", spune Noelle Federico, directorul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 
Procedura prealabila incheierii contractului de mediere

Contractul de mediere

Desfasurarea medierii

Inchiderea procedurii de mediere

Dispozitii speciale privind medierea
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586