Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Salarizarea - modificarile din 2013
- in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare -
 
 

Legislatia Muncii
Salariul minim se majoreaza de la 1 iulie

Va reamintim ca, incepand cu 1 iulie 2013, salariul minim pe economie creste de la 750 la 800 de lei.

Aceasta modificare a fost reglementata inca de la inceputul anului in curs, prin Hotararea nr. 23 din 22.01.2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe ?ara garantat in plata, publicata in Monitorul oficial nr. 52/23.01.2013.

Angajatorii vor fi astfel obligati sa modifice datele din contractul de munca, o solutie la indemana si rapida fiind intocmirea de acte aditionale pentru fiecare salariat in parte.

Cu toate acestea, in functie de decizia Inspectoratului Teritorial, se pot aplica alte reguli in baza unor interpretari diferite ale legislatiei in vigoare.

Astfel, o modificare pentru un numar mare de salariati poate fi operata si prin intocmirea unei decizii colective care sa mentioneze stabilirea salariului minim la 800 lei.

Redam mai jos hotararea amintita:

HOTARARE nr. 23 din 22 ianuarie 2013
pentru stabilirea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Scapati de stresul controlului!

Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie: CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma.

Diurna formatorilor in cadrul unui proiect POSDRU. Clauza de mobilitate

Vom vedea mai jos care este modalitatea de a angaja traineri (formatori) intr-un program pe un proiect POSDRU, tinand cont de flexibilitatea programului, de inegalitatea lui de la luna la luna, de negocierea salariului brut pe ora, de deplasarea formatorilor in diferite orase ale tarii.

Se va stabili astfel daca se poate preciza in informare ca salariul include sporul de vechime si clauza de mobilitate data de aceste deplasari frecvente. In plus, vom vedea daca pentru deplasarile in tara se vor deconta diurna si cazarea conform legislatiei in vigoare si daca se poate incheia o conventie civila in cazul amintit.

Solutia consultantului:

Din informatiile furnizate rezulta ca activitatea ce urmeaza a fi prestata de catre formatori este o activitate dependenta, ceea ce impune incheierea unui contract individual de munca.
Astfel, conform art. 7 pct. 2.1 din Codul fiscal, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Club Legislatia Muncii
concediu medical vs concediu fara plata

Buna ziua.

Am o problema in legatura cu concediile.din data de 25.06 figurez cu concediu fara plata,lucrand in invatamantul privat,dar in acelasi timp am primit concediu medical pentru operatie, tot din aceasta data.

Am anuntat in sediu de aceasta problema,iar ei mi-au transmis ca nu se tine cont de medical daca sunt in fara plata si vroiam sa va intreb daca este corect cum procedeaza sau daca e vreo lege anume pentru oferirea indemnizatiei din concediul medical chiar daca este la mijloc si un concediu fara plata?

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Legislatia Muncii
Model de Curriculum Vitae European

Model de Curriculum Vitae European < numele aplicantului >

Curriculum vitae

* Nota
Inlocuiti rubrica (numele aplicantului cu propriul nume)
** Nota
Toate textele scrise cu aceste caractere au rol informativ si nu apar in CV
*** Nota
Textul dintre () va fi inlocuit cu informatiile cerute

INFORMATII PERSONALE
Nume (Nume, prenume)
Adresa (numarul, strada, cod postal, oras, tara)
Telefon
Fax
E-mail
Nationalitate
Data nasterii (ziua, luna, anul)

EXPERIENTA PROFESIONALA
* Perioada (de la - pana la) (Mentionati pe rand fiecare experienta profesionala pertinenta, incepand cu cea mai recenta dintre acestea)
* Numele si adresa ...

.....Cititi mai departe Detalii

De ce este FOARTE IMPORTANT Regulamentul intern?

 

Chiar asa, stimate angajator, de ce este atat de important Regulamentul intern (fostul Regulament de ordine interioara, in vechiul Cod al muncii)? De ce sa va bateti capul cu conceperea si redactarea lui, nu cumva e vorba de inca un moft al birocratilor din Minister care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si justifice salariile?
 

In primul rand, Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in firma dvs.
 

Apoi, Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce ..citeste mai departe >>


Noutati in Monitorul Oficial de interes pentru domeniul muncii

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 373, nr. 374 si nr.375 din 25 iunie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 375

Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 552 din 4 iunie 2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind modul de organizare si desfasurare a concursului pentru recrutarea grefierilor arhivari, a grefierilor registratori si a personalului conex, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 185/2007.

Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 654 din 10 iunie 2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 676/2007.

Monitorul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie! Poate fi mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii: 

a) are capacitate deplina de exercitiu; 

b) are studii superioare; 

c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani sau a absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere; 

d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati; 

e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni  de ... citeste continuarea aici >>>

Social
AIE deschide robinetul pentru 60 milioane barili de petrol

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) va elibera din rezerve strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, in scopul reducerii cotatiei barilului.

50% din cantitate, insemnand 30 milioane barili, va fi furnizata de Statele Unite, relateaza Mediafax. Actiunea celor 28 de state din AIE vine dupa ce OPEC (Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol) a esuat in incercarea sa de a creste productia.

Arabia Saudita a dat asigurari ca va mari productia. In situatia actuala, AIE va elibera pe piata globala cate 2 milioane de barili de petrol pe zi, timp de 30 de zile. Astfel, autoritatea spera sa compenseze lipsa aprovizionarilor cu petrol din Libia.

Libia (membra a OPEC) exporta aproximativ 1,2 milioane de barili in fiecare zi, inainte izbucnirii revolutiei din tara. Momentul poate fi considerat de maxima importanta. Este a treia eliberare in regim de urgenta de petrol din rezervele tarilor membre AIE. Organizatia a luat fiinta in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Sanatate
Lectia de nutritie: Sa invatam despre legume

Daca mananci legume, reduci riscul aparitiei diabetului de tip 2, a cancerului de stomac sau colon. Pentru ca nu au prea multe calorii, legumele pot fi folosite cu succes in diete de slabire. Nu au colesterol si sunt importante surse de nutrienti ca potasiul, fibra alimentara, acidul folic, vitamina A, vitamina E sau vitamina C.

In medie, legumele contin:
- 0,5-1,5% proteine (cartofii au 2%, iar mazarea verde 5-6%);
- carbohidrati in proportii variabile (1-5% in salata, dovlecei, rosii, vinete, castraveti, verdeturi; 5-10% in fasole verde, ceapa, bame, morcovi, praz, sfecla, telina, mazare verde, varza de Bruxelles, carote; 15-20% in cartofi, hrean, fasole uscata fiarta, mazare uscata fiarta);
- celuloza cu o structura mai fina decat cea din cereale;
- legumele si leguminoasele verzi contin aminoacizi esentiali (in special triptofan);
- grasimi in cantitati foarte reduse;
- 70-95% apa (in castraveti, tomate, salata si ridichi chiar 93 - ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Manualul Mediatorului - Succes Garantat


Instruieste-te in legatura cu:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Drepturile si obligatiile mediatorului

Mediere versus proces in instanta
 
Codul de etica si deontologie profesionala al unui mediator

Raspunderea mediatorului
 
Care sunt conflictele. Harta unui conflict
 
Secrete pentru o mediere pozitiva
 
Cei mai importanti pasi pentru rezolvarea conflictelor. Criterii de care trebui sa tii cont atunci cand mediezi
 
Domeniile acoperite de mediere. Natura partilor in conflict. Ramura de drept
 
Solutii pentru o mediere eleganta! Sfaturi si recomandari!
 
Standardele de formare initiala si continua
 
Procedura prealabila incheierii contractului de mediere

Contractul de mediere

Desfasurarea medierii

Inchiderea procedurii de mediere

Dispozitii speciale privind medierea
 

Cate puncte bifezi ca sa stii daca esti apt pentru profesia aleasa?

 
a ) Ai capacitate deplina de exercitiu?

b) Ai studii superioare?

c) Ai o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ai absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere?

d) Esti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?

e) Te bucuri de o buna reputatie si nu ai fost condamnat definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei?

f) Ai absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, cu exceptia absolventilor de programe postuniversitare de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere?


Concluzia? Ai fost autorizat ca mediator, in conditiile art. 7 din Legea nr. 192/2006?

 

De ce sa optezi pentru aceasta profesie?
 
Din ce in ce mai multe parti implicate in neintelegeri apeleaza la aceasta forma, chiar si dupa ce s-au adresat instantei de judecata. Initiativa, a lor sau a instantei, ofera partilor posibilitatea de a ajunge la un acord.
 
Medierea e un proces mai putin intimidant decat instanta, mai putin stresant.
 
Este cea mai buna cale spre a ajunge la o intelegere. Relatiile se pot pastra sau chiar imbunatati.
 
Solutionarile sunt rapide, variate, iar costurile reprezentand onorariul mediatorului sunt mai mici fata de un litigiu solutionat printr-un proces lung si costisitor!
 
Medierea permite gasirea unor remedii creative adaptate la nevoile si resursele partilor in disputa.
 
Procedura este confidentiala. Discreta!
 
In plus,
 
Recomandata de lege! Obligatorie incepand cu luna august 2013!

 

Mai multe detalii gasiti aici >>>

 


 

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.

Cititi detalii aici »

Scapati de orice stres!

Am reunit pe un CD 70 de modele de fise gata scrise (35 – de post, 35 – de evaluare), redactate impecabil, care respecta absolut toate subtilitatile legale si care acopera toate posturile clasice din industria HORECA.

 

Dintre fisele pe care le gasiti pe CD-ul editabil:

  • Administrator bar
  • Administrator pensiune turistica
  • Camerista hotel
  • Director hotel
  • Director unitati fast-food
  • Manager restaurant
  • Tehnician hoteluri Click aici pentru lista completa »

 

Lucrarea prezentata va ofera toate aceste fise de post si fise de evaluare gata scrise! Este un avantaj enorm, pe care il intelegeti mai bine daca incercati sa scrieti de la zero fisa postului pentru un post oarecare.

Iar pentru comoditate maxima fisele va sunt oferite in format electronic, pe CD, astfel incat… in doar 3 pasi aveti pe birou fisa postului/fisa de evaluare pentru orice angajat din firma dvs.!

 

Accesati astazi, pentru informatii complete si comenzi:
www.horeca.fisa-postului.ro

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586