Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Codul Muncii a adus 31 de modificari referitoare la Concediere!

Trebuie sa le cunoasteti pentru a evita amenzile, timpul pierdut in instante si, mai grav, procesele pierdute cu angajatii!
 

Legislatia Muncii
Inaptitudine fizica. In ce conditii inceteaza contractul de munca?

Analizam mai jos cazul unui salariat caruia i s-a emis Decizia medicala asupra capacitatii de munca (gradul II) in data de 14.06.2013, ultima zi de concediu medical fiind 17.06.2013.

Vom vedea care este procedura de incetare a contractului de munca si temeiul legal de incetare a CIM (casa de pensii solicita decizia de incetare), cand se emite decizia, cum se inregistreaza in Revisal si la ce data se transmite.

De asemenea, vom stabili cum figureaza angajatul in registrul electronic pana la emiterea deciziei de pensionare de catre casa de pensii, precum si ce documente elibereaza angajatorul catre casa de pensii.

Solutia consultantului:
Nu exista o prevedere legala care sa reglementeze asupra raporturilor de munca dintre angajator si salariat in perioada cuprinsa intre data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare.

In baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,

Un lucru pe care putini il stiu este ca fisele de evaluare ale angajatilor trebuie sa se afle intr-o concordanta perfecta cu fisele lor de post. Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului.

Si fiti sigur ca inspectorii ITM verifica aceasta concordanta.

Daca doriti sa iesiti foarte bine in urma controlului si fara 1 leu amenda, va oferim 17 de modele de fise de evaluare impreuna cu cele 17 de modele ale fiselor de post aferente.

Intocmite impecabil, acestea acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina asemenea documente. Inspectorii nu vor avea pur si simplu nicio greseala de care sa se lege!

Detalii aici »

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor


Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Seria ...... nr. .......
DIRECTIA ................................

PROCES-VERBAL DE CONSTATARE SI SANCTIONARE A CONTRAVENTIILOR
Incheiat astazi ...., luna ..........., anul ....., ora ....
in localitatea ................ judet/sector ...............

Agent(i) constatator(i): numele si prenumele ............................. avand functia(ile) de .............................. la ....................., in temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 109/2009 privind ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte civile? De munca? Penale? Comerciale...?

Dizolva-le prin MEDIERE!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare!

Stimate cititor,

Daca...

  •     vrei sa devii mediator si nu stii cum...
  •     ai imbratisat deja aceasta arta si vrei sa dobandesti maiestrie...
  •     mai ai inca temeri, desi aptitudinile iti spun „Da!”...


  Atunci, Manualul mediatorului este pentru tine!


Mai multe detalii aici>>>


Club Legislatia Muncii
Sarbatori legale platite sau nu in mediul privat ?

As dorii un raspuns concret si legal de la o persoana de specialitate in legatura cu acordarea respectiv plata zilelor de sarbatoare legala de catre angajator.

In codul muncii este prevazuta ca zi de sarbatoare legala ziua de 24.06.2013.

Administratorul societatii sustine ca nu este obligat sa acorde zi libera pe data de 24.06.2013. De asemena sustine ca in cazul in care decide sa acorde liber in aceasta zi fie ni se va lua o zi din concediu fie nu ni se va platii aceasta zi.

Administratorul sustine ca prevederile Codului Muncii in acest sens sunt valabile numai pentru personalul bugetar.

Multumesc si astept un raspuns urgent.


.....Cititi mai departe Detalii

Vrei sa deprinzi arta medierii la cotele excelentei in cel mai scurt timp?
 

Acum exista o solutie salvatoare - Cele 57 de teste ale mediatorului de succes!
 

Un sistem de instruire cu eficienta garantata! Solutii si comentarii! Rationamente logice!


Mai multe detalii aici>>>


Legislatia Muncii
Situatie: Perioada concediului medical depaseste durata CIM

Potrivit dispozitiilor art. 62 si 63 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate astfel cum au fost modificate prin Ordinul 130/2011, indemnizatia pentru concediul medical se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

Astfel, in cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, drepturile prevazute la art. 2 alin. (1) din OUG 158/2005, care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de catre casele de asigurari de sanatate.

Potrivit art. 2 din OUG 158/2005 concediile medicale si indemnizatiile de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Aparitii legislative in iunie 2013. Partea a III-a

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 360, nr. 361 si nr. 362 din 18 iunie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 360

Decizia Curtii Constitutionale nr. 160 din 12 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 165 din 19 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 3^1 alin. (2) si (3) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 166 din 19 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 11 alin. (3) din Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului ...

.....Cititi mai departe Detalii

De ce este FOARTE IMPORTANT Regulamentul intern?

 

Chiar asa, stimate angajator, de ce este atat de important Regulamentul intern (fostul Regulament de ordine interioara, in vechiul Cod al muncii)? De ce sa va bateti capul cu conceperea si redactarea lui, nu cumva e vorba de inca un moft al birocratilor din Minister care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si justifice salariile?
 

In primul rand, Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in firma dvs.
 

Apoi, Regulamentul intern chiar va ajuta. Pe dvs., angajatorul. Este actul prin care puteti spune clar ce ..citeste mai departe >>


Social
SAMEDAY COURIER: Prima companie de curierat rapid din Romania cu divizie de food delivery

Sameday Courier, singura companie de curierat din Romania specializata pe livrarile in aceeasi zi atat in tara, cat si in strainatate, isi lanseaza prima divizie de food delivery de pe piata de curierat autohtona, incepand cu a doua jumatate a lunii iunie. Sameday Courier estimeaza ca, la finalul anului viitor, aceasta divizie va reprezenta 10% din totalul cifrei de afaceri.

Pentru realizarea diviziei de food delivery, Sameday Courier a investit in dezvoltarea unei forte suplimentare de livrare. Implementarea si planificarea acestei divizii presupune si indeplinirea unor conditii speciale de transport, cum ar fi mentinerea unei temperaturi optime pentru a nu deteriora calitatea mancarii comandate.

”Obiectivul nostru este de a oferi o solutie pentru acele restaurante care si-ar dori sa ofere posibilitatea livrarii la domiciliu a produselor pregatite de ei, dar care nu au forta sau nu sunt dispusi sa investeasca in servicii de livrare proprie. Ne adresam, de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Sanatate
Diclofenac, un nou medicament periculos pentru sanatate

Agentia Europeana a Medicamentului spune ca Diclefenacul poate avea reactii adverse foarte grave mai ales daca este utilizat de persoanele cu afectiuni cardiace sau respiratorii.

Diclofenac este un medicament utilizat frecvent pentru ameliorarea durerii si inflamatiei, in special in afectiuni inflamatorii si traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor.

Pentru ameliorarea inflamatiilor, foarte multe persoane apeleaza la acest medicament. Putini stiu insa ca Diclofenacul este periculos pentru fumatori si supraponderali. Diclofenac nu trebuie folosit de cei care sufera de ulcer gastro-duodenal, astm bronsic, insuficienta hepatica si renala, diabet, etc.

Specialistii sunt de parere ca agentiile nationale ar trebui sa informeze populatia asupra existentei acestor riscuri, mai ales ca acest medicament se poate elibera si fara prescriptie medicala.

Agentia Europeana a Medicamentului spune ca Diclofenacul poate avea reactii adverse foarte grave mai ...

.....Cititi mai departe Detalii

67 de Teste la Angajare

 

conform Codului Muncii

Cresteti cu 97 % eficienta in procesul de selectie a angajatilor folosind testele psihologice, de inteligenta sau de personalitate!
 
 
 
 
Cand angajezi pe cineva, ai la dispozitie doar 30-60 de minute, uneori nici atat! Nu-l iei pe viata si nici nu-l duci acasa, dar poate, ii dai pe mana sectoare importante, un serviciu financiar, departamente de siguranta... Iti asumi riscul fara a-l cunoste mai in profunzime?
 
Elemente de profil moral, emotional, nivel de cunostinte, aptitudini... Totul trebuie sondat! Pentru ca omul ales pentru un post anume trebuie sa se potriveasca perfect fisei postului respectiv!
 
 
Descopera tot ceea ce ai nevoie sa stii despre omul din fata ta! Iti spune clar si fara dubii daca este angajatul potrivit pentru postul scos la concurs! Cele 67 de teste alcatuite de catre specialisti iti contureaza acum cea mai exacta "radiografie" a atuurilor sau lipsurilor candidatului chestionat. Foloseste modelele gata de printat! Iti economisesc timpul si energia! In plus, iti asigura angajatul perfect!
 
 
Evalueaza obiectiv calitatile candidatului tau! Coeficient de inteligenta (CI)? De creativitate? Sau inteligenta emotionala?
 
Varietatea celor 67 de teste aflate pe CD-ul pe care ti-l propunem iti asigura eficienta de 97% in selectia angajatului potrivit! Ele te ajuta sa-l evaluezi atat din punctul de vedere al:
 
 Inteligentei verbale 
 Inteligentei emotionale 
 Inteligentei laterale 
 Inteligentei creative 
 Inteligentei tehnice (aptitudini) 
 Gradului de motivare 
 Memoriei 
 
 
Cele 67 de teste pentru a angaja cei mai buni oameni te ajuta sa:
 
elimini riscul in procesul de selectie a angajatilor. 
muncesti usor, rapid si eficient 
obtii rezultate REALE. 
alcatuiesti o echipa de angajati perfect pregatiti pentru joburile scoase la concurs. 
 
Click aici! Stie oricine ca productivitatea muncii este direct proportionala cu nivelul de pregatire si dedicare al angajatilor tai! Rezulta ca CD-ul 67 de teste pentru a angaja cei mai buni oameni iti inlesneste:
 
 
 Cresterea productivitatii 
 
 Obtinerea de profituri mari 
 
 Micsorarea costurilor destinate pregatirii profesionale. 
 
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586