Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
De cate ori poate fi prelungita durata determinata a unui CIM?

Legiuitorul a inteles sa reglementeze prelungirea contractului individual de munca pe durata determinata numai in cazul prevazut la art. 82 alin. (3), conditia de prelungire a unui CIM dupa expirarea termenului initial fiind legata de realizarea unui proiect, program sau a unei lucrari.

Pentru fiecare prelungire nu exista limita maxima, dar toate prelungirile trebuie sa se incadreze in limita de 36 de luni.

Astfel, un contract individual de munca incheiat pe durata determinata va putea fi prelungit dupa expirarea termenului initial, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

Rezulta ca prelungirea dupa expirarea termenului initial va putea fi facuta pe perioada proiectului, lucrarii sau programului pentru care s-a incheiat contractul individual de munca.

Asadar, Codul muncii in forma actuala, legiuitorul nu a mai avut in vedere un numar maxim de prelungiri, ci perioada proiectului, lucrarii sau programului pentru care s-a ...

.....Cititi mai departe Detalii
Salarizarea - modificarile din 2013
- in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare -
 
 

Noutati legislative in Monitorul Oficial. Noi decizii privind combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 356, nr. 357 si nr. 359 din 17 iunie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 359

HG nr. 369 din 12 iunie 2013 pentru aprobarea Metodologiei privind acreditarea domeniilor de studii universitare de master pe baza programelor de studii de master acreditate.

HG nr. 369 din 12 iunie 2013 pentru aprobarea Metodologiei privind acreditarea domeniilor de studii universitare de master pe baza programelor de studii de master acreditate.

Monitorul Oficial nr. 357

Decizia Curtii Constitutionale nr. 188 din 2 aprilie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 119/2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea

Club Legislatia Muncii
Recuperare paguba produsa de salariat

Buna ziua!
Am rugamintea sa ma lamuriti intr-o problema si anume: un salariat , angajat al societatii in functia de sofer, a furat de la societatea la care era angajat o cantitate de zahar si a sustras si combustibil. I s-a intocmit decizie de imputare pentru suma aferenta cantitatii de zahar sustrase, avem dovada(inregistrare video) ca a sustras si motorina de la societate, pentru care s-a intocmit un raport de comsum de combustibil, combustibil pe care urma sa-l plateasca.

Avem declaratia unui alt salariat , tot sofer, care il incrimineaza pe cel in cauza. Intocmindu-i-se decizie de impunere( totodata i s-a facut cercetare disciplinara si i s-a desfacut CIM disciplinar -pt. furt), i s-a facut retinere pe salar si avans in contul pagubei produse.

Persoana in cauza a refuzat semnarea acestor acte si neprimind salariul, a facut sesizare la ITM,iar cei de acolo imi spun ca nu pot face retinere pe salar decat daca prezentam faptele si actele la Politie si Parchet. E corect? ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>
 Corelarea legislatiei in vigoare cu cerintele interne ale companiei / firmei
 Obtinerea unui Regulament Intern perfect functional care ajuta activitatea companiei, iti protejeaza bugetul si in plus iti apara spatele permanent....detalii aici >>>
 
Informatia prezenta pe CD se doreste a fi utila celor care au de alcatuit Regulamentul Intern propriu domeniului lor de activitate. Contine:
 
 informatii despre importanta Regulamentului Intern
 prevederi legale privind componenta Regulamentului Intern
 37 de modele de Regulament Intern specifice unor domenii diverse.
 

Legislatia Muncii
Asigurarea de viata: Contributii si tratament fiscal

Art. 296 indice 4 lit. a) din Codul fiscal stabileste ca baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca.

Art. 296 indice 18 alin. (5) din acelasi cod, prevede ca, calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevazute la art. 296 indice 4, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.
Astfel, la calculul contributiilor individuale se exclud din baza de calcul, exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.

Pentru angajatori, baza de calcul a contributiilor sociale o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati sau de persoanele care realizeaza venituri asimilate salariului ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Reduceri de pret in baza CIM. Ce consecinte apar pentru societatea de leasing de personal?

Vom analiza mai jos cazul unei societati care presteaza servicii de leasing de personal si care pune la dispozitie angajatii proprii catre alte societati. Un client doreste ca pentru angajatii contractati de ei sa acorde discount-uri pentru produsele pe care le cumpara din magazinul propriu; aceste discounturi vor fi impozitate ca si avantaj in natura.

Astfel, pentru firma care pune la dispozitie salariati si pe al carei stat de plata sunt acesti angajati contractati, vom vedea cum anume inregistreaza in contabilitate aceste discount-uri acordate de alta firma pentru angajatii proprii si care vor fi inregistrarile pentru salarii in acest caz.

De asemenea, vom vedea in baza carui document se vor inregistra aceste discount-uri in contabilitate.

Solutia consultantului:
Conform art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Identificarea rapida si eficienta a criteriilor de performanta, combinata cu caracteristicile personale ale angajatului, tinta oricarui evaluator care munceste contra cronometru!
 
Fara eforturi suplimentare:
   Stabilesti obiective de performanta individuala.
   Stabilesti criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului si procedura de evaluare aferenta.
   Intocmesti o procedura de evaluare formala, negociata prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau comunicata prin regulamentul de ordine interioara.
   Stabilesti obiectivele evaluarii, fisele de evaluare si dosarul calitatii muncii.
   Intocmesti fise de evaluare corecte si complete, in conformitate cu cerintele postului si activitatea companiei.
   Stii care sunt cele mai periculoase greseli pe care le-ai putea face in momentul in care isi evalueaza angajatii, tinand cont de criteriile de performanta prevazute in Codul muncii.
   Stii cum sa eviti greselile de evaluare (sfaturi, indrumari, solutii la problemele cu care te poti confrunta).
 

Social
Salarii inghetate si bonusuri taiate - asa arata viitorul pentru majoritatea angajatilor romani

Romanii nu sunt prea optimisti cu privire la salariile pe care le incaseaza si nici bonusurile nu prea le vad cu ochi buni. Cu toate acestea angajatii locali sunt foarte optimisti cu privire la evolutia pietei romanesti.

Desi respondentii romani sustin ca au o viziune optimista in ceea ce priveste imbunatatirea conditiilor de piata, acest lucru este contrazis de asteptarile lor. Ei se asteapta ca obiectivele financiare sa devina si mai greu de atins si la o presiune suplimentara asupra pachetului salarial, ceea ce sugereaza ca, de fapt, perspectiva lor este una pesimista.

Astfel, 79% dintre respondentii din Romania au mentionat ca se asteapta la inghetarea salariilor, reducerea bonusurilor sau chiar la reducerea salariilor si eliminarea completa a bonusurilor in ultimul an, in comparatie cu 59% din totalul participantilor la studiu Ernst&Young.

“Angajatii din Romania par sa resimta o presiune crescuta pentru a obtine performanta si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Sanatate
15 cuvinte si expresii TOTAL interzis de spus copilului tau!

Copiii nostri sunt cei mai dragi din lume. Am face totul pentru ei, orice ca sa ii vedem sanatosi, fericiri, vioi, impliniti. Ii pupam, ii strangem in brate, ii imbratisam de zeci de ori pe zi. Cu toate acestea, cateodata uitam ca noi suntem parintii si ca trebuie sa ne comportam in mod matur. Uneori ne scapa expresii care pot avea impact negativ urias asupra copiilor nostri.

Iata cele mai gresite 15 cuvinte si expresii pe care sa nu le rostesti niciodata copilului tau, conform ghidului "33 de greseli de evitat in educatia copilului tau":

1. „Nu.“
2. „Daca mai faci o singura data asta…“
3. „Lasa-ma in pace!“
4. „Mai bine nu te-ai fi nascut“ / “Mai bine nu aveam copii“
5. „Iti doresc sa ai un copil exact ca tine!“
6. „Ce e cu tine? Ce ai? / Ce nu e in regula cu tine?“
7. Orice care incepe cu „Când eu eram de vârsta ta…“
8. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Nou! Rentrop & Straton editeaza PRIMUL MANUAL pentru Expert Legislatia Muncii!

Tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a deveni Expert Legislatia Muncii acreditat, cea mai noua si banoasa meserie a momentului,
se afla aici!

Se cauta Expert Legislatia Muncii! Atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana!
Competentele pe care «Manualul Expertului in Legislatia Muncii»
vi le asigura

Noua profesie “EXPERT LEGISLATIA MUNCII”
are ca obiective principale:

  asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile individuale si colective de munca si/sau de serviciu

  diminuarea muncii fara forme legale

  prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor

  consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii.

>> Detalii click aici <<

_______________________________


Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?


Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!


Stimate angajator,


Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.


... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.

Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586