Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

67 teste de angajare : asa gasim angajatii ideali

67 de teste special construite pentru selectia angajatilor potriviti

Va propunem 67 teste de angajare, pe cat de practice, pe-atat de eficiente!


Alcatuite de catre specialisti in resurse umane, testele de inteligenta, de aptitudini sau motivationale va ajuta sa descoperiti daca aspirantul aflat in fata dvs. are sau nu calitatile potrivite pentru jobul pentru care a optat.  

Iata ce trebuie faceti si ce NU trebuie sa faceti atunci cand...citeste mai departe >>

Legislatia Muncii
Delegare sau modificare CIM. Cand e diurna obligatorie?

Prin cele ce urmeaza, analizam cazul unei societati care isi va deschide un punct de lucru in alt judet si care doreste ca pentru o perioada de 2-3 luni circa 100 de salariati sa fie mutati in punctul de lucru pentru a asigura suport tehnic si profesional noilor angajati de acolo.

Persoanele detasate vor avea asigurat transportul, cazarea si intr-un viitor imediat si cantina. Vom stabili daca va trebui asigurata si diurna sau daca este suficient sa se incheie un act aditional pentru modificarea locului de munca pentru salariatii detasati.

Solutia consultantului:
In situatia descrisa, angajatorul ar urma sa modifice in mod unilateral locul de munca al unor salariati, urmand ca acestia sa exercite unele lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara loculurilor lor de munca.

Practic, angajatorul ar urma sa dispuna delegarea unui numar de 100 de salariati la un punct de lucru nou infiintat, iar potrivit prevederilor art 44 alin. ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ghidul practic de completare in Revisal, te ajuta sa te ajuta sa:
 
 lamuresti propriile semne de intrebare legate de Registrul general de evidenta a salariatilor
 afli care sunt problemele de care s-au izbit colegii tai de breasla
 inveti din raspunsurile specialistilor cum sa eviti/ preintampini astfel de probleme in firma
 inveti sa iei decizii corecte din punct de vedere legal, admise in instanta ca argumente puternice
 eviti amenzile instituite de autoritati pentru intarzieri sau pentru incalcarea legii. Mai ales acum cand cuantumul maxim al amenzilor se ridica la 5000 lei!
 
Dar asta nu e tot ce iti ofera Ghidul practic de completare in Revisal”.
 

Noutati in Monitorul Oficial. Selectia actelor normative in iunie 2013

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 352, nr. 353 si nr. 354 din 14 iunie 2013 au fost publicate o serie de decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 354

Decizia Curtii Constitutionale nr. 161 din 12 martie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 39 alin. (4) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

Monitorul Oficial nr. 353

Decizia Curtii Constitutionale nr. 192 din 2 aprilie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, ale art. 1 alin. (1)-(3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala si ale ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>Club Legislatia Muncii
Sporuri

Buna ziua!

Va rog sa ma lamuriti cu o problema: sporul de 25% - ore de noapte si sporul de sfarsit de saptamana de 1%, se aplica la salariul de baza sau din salariul timp af. lucrat?
Este un magazin non-stop cu ture de 12/24, 4 angajati.

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii
Aveti in firma dvs. o trusa de prim ajutor?
Retineti! Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!
 
Ca urmare, controalele privind existenta trusei sunt o certitudine, iar amenda de 6.000 de lei pentru lipsa ei chiar se aplica!
 
Legislatia Muncii
Salariul minim pentru incadrarea unui minor

Conform art. 112 alin. (1) din Codul muncii, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana pentru salariatii angajati cu norma intreaga.

Sunt situatii in care durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Una dintre aceste situatii este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora, durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)). Astfel, in cazul salariatului minor, norma intreaga este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

In perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013 salariul de baza minim brut pe tara a fost de 700 lei.

Conform art. 1 din HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,

Un lucru pe care putini il stiu este ca fisele de evaluare ale angajatilor trebuie sa se afle intr-o concordanta perfecta cu fisele lor de post. Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului.

Si fiti sigur ca inspectorii ITM verifica aceasta concordanta.

Daca doriti sa iesiti foarte bine in urma controlului si fara 1 leu amenda, va oferim 17 de modele de fise de evaluare impreuna cu cele 17 de modele ale fiselor de post aferente.

Intocmite impecabil, acestea acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina asemenea documente. Inspectorii nu vor avea pur si simplu nicio greseala de care sa se lege!

Detalii aici »

Mod de calcul pentru compensarea in bani a concediului neefectuat

Indemnizatia de concediu cuvenita pentru perioada concediului de odihna se determina conform art. 150 din Codul muncii, Potrivit acestuia, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a acestor drepturi salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru ...

.....Cititi mai departe Detalii
Auditul SSM este o evaluare care se face la cererea dvs., a angajatorului, menita sa identifice deficientele din sistemul de management privind securitatea si sanatatea in munca si sa propuna masuri pentru corectarea acestor deficiente.
 
Cuprinsul CD-uluiAuditul SSM:
 
1. Reglementari legislative
2. Cerinte obligatorii de securitate si sanatate in munca
3. Comitetul de Securitate si Sanatate in Munca
4. Evaluarea riscurilor
5. Instruirea si informarea lucratorilor
6. Formulare SSM editabile
 
 
Un calcul facut de ITM Bucuresti arata ca pierderile pe care le suportati pentru remedierea daunelor provocate de accident sunt de peste 30 ori mai mari decat cele aferente masurilor pe care le-ati fi putut lua pentru prevenirea producerii accidentelor de munca. Asadar, preveniti, acordand maxima atentie auditului SSM! Este singura actiune logica (si cea mai ieftina, totodata).
 

Social
Bursele europene, cresteri si de 120% de la criza din 2009

Fata de martie 2009, cand au atins un nivel extrem de scazut din cauza propagarii undei de soc din SUA, bursele europene au crescut si cu peste 120%.

Principalele motive ale acestui avans o constituie o crestere a increderii investitorilor in capacitatea guvernelor din Uniunea Europeana de a stavili deprecierea pietelor.

Pietele financiare au mai traversat momente grele si in 2010 si 2011, pe masura ce criza datoriilor suverane capata noi dimensiuni.

Totodata, situatia extrem de delicata a Greciei si extinderea problemelor asupra Spaniei, Italiei si Portugaliei a pus la grea incercare increderea investitorilor.

Per ansamblu insa, bursele au crescut pe masura ce multe masuri luate dictate de la Bruxelles s-au dovedit bune, desi masurile de austeritate au fost dur criticate chiar de catre tarile cu probleme.

Indexul principal al Bursei de la Frankfurt, DAX, a crescut cu peste 120% din martie 2009 pana in prezent, potrivit unei analize facute de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Respectarea normelor de securitate si sanatate in munca reprezinta, alaturi de interesul ITM-ului pentru munca la negru, unul dintre obiectivele principale ale ITM. Pentru ca plafonul amenzilor acordate angajatorilor in  cazul unui accident poate ajunge si la 10.000 lei!

 
Experienta in implementarea si managerierea cu succes a unui solid sistem de securitate si sanatate in munca, propriu activitatii desfasurate in firma dvs.
 Protectie eficienta pentru angajatii dvs. – „constructorii” profitului dvs.
 Respect din partea inspectorului ITM venit in control si plecat fara a fi dat vreo amenda
 Buget intact niciodata subminat de cheltuielile ocazionate de accidentele de munca
 Profit considerabil realizat de catre anagajati motivati si loiali, lucratori intr-un mediu sigur si sanatos
 
 

Sanatate
Obiceiuri de infrumusetare pe care trebuie sa le uiti

Pentru a fi frumoasa nu este neaparat nevoie sa apleci urechea la tot ce-ti spun reclamele. Uneori, ce e prea mult strica, deci fii mai atenta cand aplici ritualul de care esti atat de mandra.

1. Nu mai folosi cosmetice care nu se potrivesc tenului tau. Trebuie sa uiti de replica „Mi-a placut cum arata” sau de cea „Reclama zice ca face bine”. Uita-te bine pe eticheta si alege produse cat mai naturale cu putinta. De asemeni, nu-ti schimba rutina la fiecare cateva saptamani in cautarea fantanei tineretii care nu exista. E usor sa te plictisesti, mai ales daca nu observi rezultatele imediat.

Dureaza intre sase si opt saptamani pentru a vedea vreo schimbare. Daca, de exemplu, folosesti un produs pentru a creste colagenul, asteapta sase luni pentru a observa ceva.

2. Nu te spala toata ziua pe fata. Demachiaza-te doar dimineata si seara, caci, prin demachiere, eliminam protectia naturala a pielii si fortam glandele sebacee sa produca secretii in ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Ghid practic de SALARIZARE este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.

Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

avantaje in natura
tratamentul veniturilor asimilate salariilor
contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate în NOUL Cod fiscal
tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante
calculul salariilor

Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!


Platiti acum doar 45 de lei + 9% TVA si profitati de REDUCEREA de 85% !

De-acum incolo, nicio greseala, nicio rectificativa si nicio amenda!

 

Comanda acum

Evitati sa platiti o amenda intre 1.500 si 2.500 de lei!
 

 

Fisa postului reprezinta un document obligatoriu, asumat si semnat de salariat la angajare si care se anexeaza la CIM! Nu neglijati fisele de post ale angajatilor dvs.!
 
Va oferim 101 modele de fise de post gata redactate si grupate intr-o lucrare de exceptie: 101 modele de FISE DE POST. Acum puteti cumpara lucrarea in varianta dorita!
 
 
Fisa postului este un document care precizeaza:
 
sarcinile si responsabilitatile ce ii revin titularului postului 
 
conditiile de lucru 
 
rezultatele asteptate 
 
modalitatea de recompensare 
 
relatiile postului cu alte aspecte din cadrul firmei 
 
Este un document asumat si semnat de salariat la angajare si care se anexeaza contractului individual de munca. Cele 101 de modele acopera cu profesionalism toate punctele pe care trebuie sa le contina acest document:
 
 
 denumirea postului
 
 pozitia din COR
 
 nivelul postului
 
 relatiile ierarhice si functionale
 
 definirea scopului general si a obiectivelor postului
 
 definirea principalelor sarcini/atributii/activitati
 
 aspecte referitoare la conditiile de munca
 
 studiile si calificarile necesare postului
 
 competentele postului
 
 
 

 
 
 

 
Regulamentul intern este un act unilateral al angajatorului, ce produce efecte obligatorii, la elaborarea caruia salariatii sunt numai consultati.
 
Descoperiti in capitolele destinate eleborarii Regulamentului Intern:
 
 
 Aspecte importante de care trebuie sa tineti cont la elaborarea Regulamentului Intern pentru a fi protejat ca angajator
 De ce este preferabila precizarea anumitor clauze in Regulamentul Intern atunci cand Codul muncii permite prezenta lor si in Contractul colectiv de munca
 Care sunt clauzele obligatorii
 Ce alte clauze sunt recomandate a se afla in Regulamentul Intern pentru protectia dvs. ca angajator
 Clauzele care nu au ce cauta in Regulamentul Intern.
 
Regulamentul intern 
 
  este OBLIGATORIU    
 
  este UNICUL act prin care va impuneti propria dvs. vointa in privinta relatiilor de munca sau a conduitei in firma dvs.
 
  NU se NEGOCIAZA! Sindicatul poate fi doar consultat cu privire la deciziile luate!
  poate fi folosit in instanta judecatoreasca in cazul unui proces cu salariatul sau inspectorul de munca (fiind un izvor de drept = act normativ)
 
Daca stiti cum sa-l intocmiti, Regulamentul Intern poate fi cea mai puternica arma in mana dvs. Acel ajutor la care sperati atunci cand Codul muncii si celelalte reglementari legislative va pun la zid.
 
Profitati acum de oferta noastra!  Regulament intern perfect in avantajul dvs.!
 
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586