Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Concedierea pentru inaptitudine. Cand poate dispune angajatorul concedierea?

Potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, "angajatorul poate dispune concedierea unui salariat in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat".

Codul muncii anterior includea acest motiv de concediere in categoria "necorespunderii profesionale". Actualul cod a separat cele doua temeiuri. Inaptitudinea este un motiv de concediere prin excelenta neimputabil: salariatul nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile de serviciu din cauza reducerii, in timp, a unora dintre capacitatile sale biologice.

I. Cand intervine acest motiv de concediere?

- Nu este vorba despre invaliditatea de gradul I sau II a salariatului, in care caz raportul juridic de munca ar inceta prin pensionarea acestuia.

- ...

.....Cititi mai departe Detalii

Munca de noapte: Obligatiile angajatorului

Potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor. Asadar, modalitatea concreta de efectuare a inscrierilor in pontaj nu este reglementata de lege. Apreciem astfel ca angajatorul va tine evidenta timpului de munca al salariatilor, consemnand prin pontaj situatia de fapt exacta a salariatului: prezenta la munca a salariatului pe timp de zi sau noapte, absentele nemotivate sau motivate pentru diferite motive (concediu de odihna, din motive medicale etc.).

Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte. Dar pentru ca angajatorul sa fie obligat sa compenseze munca de noapte salariatul trebuie sa fie salariat de noapte.

Potrivit art. 125 alin. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Angajat cu 2 ore pe are dreptul la somaj?

Buna ziua, va rog sa-mi sa-mi spuneti daca o angajata cu contract individual de munca de 2 ore pe zi are dreptul la somaj? Mentionez ca angajata lucreaza de 3 ani cu acest program de lucru, iar in ultimul am a fost in concediu creste copil.Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii


Salarizarea - modificarile din 2013
- in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare -
 
 
          pentru veniturile din drepturi de autor
          pentru conventii civile
 

Legislatia Muncii
Reglementarea conflictelor de munca. Ce dispozitii se aplica pentru bugetari?

Trebuie observat mai intai ca Legea dialogului social si a propus inlocuirea intregii legislatii a raporturilor colective, abrogand toate actele normative anterioare, respectiv Legea sindicatelor nr. 54/2003; Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca; Legea patronatelor nr. 356/2001; Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, precum si legislatia adiacenta.

Ideea in sine este de apreciat, anume prevederea regimului juridic al raporturilor colective in cuprinsul unei singure legi. Cu toate acestea, modalitatea concreta de reglementare a raporturilor - conflictuale sau pasnice - dintre partenerii sociali lasa multe probleme practice fara raspuns si genereaza chiar anumite conflicte de legi. Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca impartea conflictele colective de munca in conflicte din faza precontractuala, de negociere (care se solutioneaza prin conciliere, mediere, arbitraj, greva) - denumite conflicte de interese - si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Modalitati in care se va tine evidenta muncii salariatilor

Potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este stabilita legal nici modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati si nici daca evidenta orelor de munca pe suport material sau electronic.

Apreciem ca evidenta muncii prestate de salariati se face pe fiecare locatie unde salariatii desfasoara activitatea, respectiv pe fiecare punct de lucru, fiind pusa la dispozitia inspectorilor de munca in cadrul controlului efectuat de acestia la punctul de lucru.

Desi nu exista o obligatie a angajatorului expres prevazuta de legiuitor in sensul intocmirii condicii de prezenta in forma scrisa, angajatorul are obligatia, la ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Vesti proaste pentru cei cu rate la banci: Euro a ajuns la bancile comerciale la 4,68 lei

Pe data de 3 mai 2013, leul ajunsese la 4.3072 lei/euro.

Moneda nationala continua sa se deprecieze in fata euro.

BNR a afisat vineri un curs de 4,5535 lei/euro, acesta fiind un nou minim al acestui an.

Ieri, leul atinsese nivelul de 4.4763 lei/euro.

Pe data de 3 mai 2013, leul ajunsese la 4.3072 lei/euro.

La bancile comerciale, euro a ajuns sa se vanda cu ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stil de viata
Lucruri la care poti renunta chiar de azi

Daca iti iei un moment liber in care sa te gandesti la cate lucruri inutile ai prin casa, te-ai minuna. Ne umplem viata cu tone de obiecte, uitand ca nu ele sunt cu adevarat importante. Unde mai pui ca iti si ocupa spatiul de gatit, nu mai poti lua masa fara sa darami ceva cu cotul, iar, in sufragerie, nici nu mai ai spatiu pentru o rama sau un suport de lumanare.

1. Ustensile de bucatarie.
Ai cumva sertarele atat de incarcate incat abia le mai poti inchide si/sau deschide? Nu esti singura. Ti-ai cumparat lucruri noi si ti-a fost mila sa le arunci pe cele vechi. Ai mai multi copii si i-ai luat fiecaruia in parte cate un set de lingurite si furculite colorate. Cat despre polonicul de la bunica, fara maner, cum l-ai putea oare arunca?!
Uite ce poti face:  ...

.....Cititi mai departe Detalii


 

Tehnici moderne de recrutare si selectie a personalului,
aplicate cu succes de marile corporatii care activeaza in Romania!

V-ati confruntat vreodata cu o angajare ratata?
 
Altfel spus, v-ati confruntat vreodata cu situatia in care un candidat foarte promitator la interviu (si angajat ulterior) s-a dovedit in doar cateva luni ineficient si complet incompatibil cu obiectivele si cu mediul de lucru din firma dvs.?
 
Cu siguranta, v-ati confruntat, ca orice manager HR. Si grav este ca de fiecare data, respectiva angajare ratata a atras dupa sine o risipa insemnata de timp si bani, de care v-ati fi lipsit cu placere.
 
Cei mai buni 10 experti HR din Romania au elaborat, in urma unui efort derulat pe parcursul a 6 luni de zile, cel mai eficient ghid de recrutare si selectie a angajatilor, perfect adaptat realitatilor de pe piata muncii autohtona.
 
Ghidul inglobeaza tehnici de ultima ora, folosite cu succes in mari corporatii prezente pe piata din Romania, referitoare la:
 
  sursele pentru identificarea celor mai potriviti angajati
  formularea anunturilor de angajare
  selectarea CV-urilor
  reguli obligatorii pentru sustinerea interviurilor de angajare
  criterii vitale
  teste de selectie
  lucruri de urmarit dupa angajarea propriu-zisa
 
Ghidul practic de recrutare si selectie este o lucrare ampla, dar foarte usor de consultat datorita cuprinsului explicit care, printr-un simplu click, va directioneaza exact la topicul vizat.
 
Ce greseli puteti comite in timpul unui interviu? (extrase de pe CD)
 
a) Vorbiti prea mult. Multi angajatori sau directori de resurse umane sunt atat de vorbareti in timpul interviului, incat candidatii nu apuca sa spuna mare lucru despre ei. Cat ar trebui sa vorbeasca fiecare? Cca 25% angajatorul si 75% candidatul.
 
b) Nu va notati intrebarile pe hartie inaintea interviului. Discutia poate devia foarte usor. Va puteti trezi la capatul celor 30 de minute afectate interviului ca stiti foarte multe despre cat de priceput la fotbal era candidatul in liceu, dar foarte putin despre pregatirea de specialitate pe care o are. Asa ca scrieti-va pe hartie intrebarile si cautati sa obtineti raspunsuri la fiecare dintre ele, chiar daca fotbalul vi se pare mai fascinant. intreaga lista aici>>>
 
Pot fi evitate angajarile ratate?
 
In mod clar, DA. Trebuie doar sa constientizati faptul ca punctul de start al angajarii ratate este insusi procesul de recrutare si selectie a candidatilor pentru posturile din firma dvs., un proces in timpul caruia este foarte usor sa comiteti anumite greseli, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu.
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586