Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Legislatia Muncii
Ce impozite si contributii se datoreaza pentru diurna?

Incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4) litera g) si art. 296 indice 15 lit. g) s-au modificat si au urmatorul cuprins:

Art. 55 alin. (4) lit. g):

"Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare."

"Art. 296 indice 15 lit. g):

Nu se cuprind in ...

.....Cititi mai departe DetaliiVa oferim 17 de modele de fise de evaluare si 17 de modele de fise de post redactate impecabil! Aflati aici ce secret ascund aceste fise!


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Un lucru pe care putini il stiu este ca fisele de evaluare ale angajatilor trebuie sa se afle intr-o concordanta perfecta cu fisele lor de post. Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului.

Si fiti sigur ca inspectorii ITM verifica aceasta concordanta.


Daca doriti sa iesiti foarte bine in urma controlului si fara 1 leu amenda, va oferim 17 de modele de fise de evaluare impreuna cu cele 17 de modele ale fiselor de post aferente.

Click aici pentru detalii >>>Noutati legislative in Monitorul Oficial. Iunie 2013

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 318 si nr. 320 din 3 iunie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 318

Legea nr. 167 din 28 mai 2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.

Decretul Presedintelui Romaniei nr. 567 din 28 mai 2013 privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 103 din 28 februarie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 36 si ale art. 37 din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Monitorul Oficial nr. 320

Legea ...

.....Cititi mai departe Detalii


Stimulente financiare si promovari pentru salariatii care dezvaluie cazuri de coruptie

Grecia are in vedere posibilitatea de a acorda stimulente financiare si promovari pentru salariatii care semnaleaza autoritatilor cazuri de coruptie din sectorul privat si, mai ales, din cel public.

In acest sens, un grup de experti a transmis ministerelor Justitiei, Finantelor si Reformei Administrative, un set de propuneri care vizeaza incurajarea dezvaluirii cazurilor de coruptie, dupa cum noteaza cotidianul elen Kathimerini, citat de Mediafax.

Stimulentele pentru angajatii publici care-si "toarna" colegii corupti includ promovari, bonusuri si cresteri de salarii.

"Trebuie sa existe posibilitatea sprijinirii unei culturi a administrarii transparente si corecte, care incurajeaza sesizarea cazurilor de coruptie, in interesul public si al departamentului in cauza", se arata in document.

Guvernul elen a inregistrat in ultimii ani progrese limitate in incercarile de combatere a coruptiei si a inceput deja sa pregateasca mai multe ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Care sunt conditiile pentru realizarea actului aditional de micsorare salariala?


Din greseala am facut unui salariat un act aditional de marire salariala, iar acum vreau sa ii fac inca unul de revenire la salariul initial. As vrea sa stiu daca pentru acest lucru trebuie sa indeplinesc anumite cerinte, daca sunt puse conditii, etc, sau pot sa ii fac documentul in acelasi mod ca si marirea de salariu.


.....Cititi mai departe Detalii


Social
Printul Charles: Ma voi implica in proiecte de mediu in Romania

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a avut o intrevedere cu Printul Charles, aflat in vizita in Romania, si l-a invitat sa i se alature in viitoarele sale proiecte "verzi", mostenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord, au declarat oficiali din Ministerul Mediului.

Printul Charles a discutat cu Rovana Plumb in contextul vizitei pe care a facut-o la Muzeul Colectiilor de Arta din Bucuresti, dar si cu premierul Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Oficialul l-a invitat pe printul Charles sa i se alature in viitoarele sale demersuri si proiecte "verzi", menite sa promoveze totodata frumusetile si traditiile Romaniei, iar mostenitorul coroanei Marii Britanii a fost de acord, potrivit sursei citate.

In cadrul vizitei la Bucuresti, printul s-a intalnit si cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni. Charles a sosit in Romania in data de 30 mai, la Targu Mures. A fost gazduit la Miclosoara, in Covasna, la domeniul contelui Kalnoky ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.


E o situatie aparent banala, dar care la o analiza mai atenta se observa ca ridica imediat cateva intrebari cu raspunsuri deloc evidente:

1) Care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca? Click aici >>>
2) Noul contract pe care i-l incheiati salariatului dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata? Click aici >>>
3) Actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Click aici >>>

Pensionarea este, asadar, o etapa care ascunde multe neclaritati si subtilitati. Si, daca nu este gestionata corect, ea va poate crea mari probleme, atat cu angajatii proprii, cat si cu inspectorii ITM sau cu functionarii de la Casa de Pensii.

Detalii aici >>>

Iata de ce v-am pregatit un ghid complet Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii" care va arata absolut totul despre acest subiect:

 ce tipuri de pensie exista
care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
cum se calculeaza cuantumul pensiei
cum inceteaza contractul individual de munca (CIM)
posibilitati de continuare a raporturilor de munca
modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


Atentie: Problemele de mai jos pot fi si problemele dvs.!

Procedura de pensionare ascunde, cum spuneam, multe neclaritati, dovada sutele de intrebari sosite pe adresa redactiei. Am selectat pentru dvs. cateva asemenea neclaritati de care s-au lovit managerii HR de la alte firme:

Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca un salariat mai are 3 ani pana la pensie poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia?”

Click aici pentru Raspuns >>>
 

„Cum sa te pensionezi in 2013”


I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>

V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>
VIII. Impozit si contributii sociale datorate pentru veniturile din pensii Aflati aici >>>
IX. Decizia de pensie Aflati aici >>>
X. Recalcularea pensiei Aflati aici >>>
XI. Suspendarea platii pensiei Aflati aici >>>
XII. Incetarea platii pensiei Aflati aici >>>
XIII. Cumulul pensiilor cu alte venituri Aflati aici >>>
XIV. Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare Aflati aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586