Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea
Legislatia Muncii
Se modifica legea zilierilor. Care sunt noile propuneri?

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a publicat, spre dezbatere, Proiectul-lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.

Proiectul este motivat de faptul ca, in ciuda aportului pozitiv adus de Legea zilierilor in actuala forma la cresterea numarului de persoane ocupate pe piata muncii, aceasta a ridicat si o serie de probleme la punerea in aplicare care privesc sanatatea si securitatea zilierilor, protectia minorilor care desfasoara munca ziliera, domeniile in care se poate desfasura munca necalificata cu caracter ocazional.

Proiectul de act normativ are in vedere urmatoarele aspecte:

- extinderea ariei "beneficiarului de lucrari" astfel ca forta de munca in regim ziler sa poata fi utilizata, pe langa persoana juridica, si de persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Generalitati 2013 privind modificarea contractului de munca. Ce trebuie sa retinem?

Potrivit art. 41 - 48 din Codul muncii republicat, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.

Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
- durata contractului;
- locul muncii;
- felul muncii;
- conditiile de munca;
- salariul;
- timpul de munca si timpul de odihna.

Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca. Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Daca iti doresti:
 
 Conformitate cu legislatia in vigoare... detalii aici >>>
 Eliminarea amenzilor din partea autoritatilor (ITM, Inspectia Muncii etc.)
 Acoperire legala in cazul unor conflicte cu angajatii ...detalii aici  >>>

Club Legislatia Muncii
Indemnizatie cresterea copilului

Buna ziua,
As dori daca se poate sa-mi spuneti da pot intra in concediu prenatal si daca iau indemnizatia pentru cresterea copilului daca am conytract de munca pe 4 ore. lucrez din 05.09.2012 si ar trebui sa nasc in aprilie 2014?
VA MULTUMESC

.....Cititi mai departe Detalii
 
Identificarea rapida si eficienta a criteriilor de performanta, combinata cu caracteristicile personale ale angajatului, tinta oricarui evaluator care munceste contra cronometru!
 
Fara eforturi suplimentare:
   Stabilesti obiective de performanta individuala.
   Stabilesti criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului si procedura de evaluare aferenta.
   Intocmesti o procedura de evaluare formala, negociata prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca sau comunicata prin regulamentul de ordine interioara.
   Stabilesti obiectivele evaluarii, fisele de evaluare si dosarul calitatii muncii.
   Intocmesti fise de evaluare corecte si complete, in conformitate cu cerintele postului si activitatea companiei.
   Stii care sunt cele mai periculoase greseli pe care le-ai putea face in momentul in care isi evalueaza angajatii, tinand cont de criteriile de performanta prevazute in Codul muncii.
   Stii cum sa eviti greselile de evaluare (sfaturi, indrumari, solutii la problemele cu care te poti confrunta).
 

Legislatia Muncii
Modificare salariu in cursul lunii. Cum completam Declaratia 112?

Vom stabili mai jos cum se raporteaza in D112 o schimbare de salariu survenita in cursul lunii (un salariat va avea doua salarii de incadrare si deci doua venituri diferite in aceeasi luna).

Solutia consultantului:

Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 58 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

Impozitul pe veniturile din salarii se calculeaza si se retine lunar de angajatori/platitori pe baza statelor de salarii/plata. Calculul si retinerea impozitului lunar se efectueaza de catre platitori, la data ultimei plati a veniturilor din salarii aferente fiecarei luni, conform prevederilor ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Verificarea indeplinirii obligatiei de declarare a CIM in Revisal

Intrebare: As dori sa aflu unde se poate verifica inregistrarea contractului meu de munca in Revisal de catre angajator si ce pasi trebuie sa urmez.

Raspuns: Pentru a verifica daca a fost inregistrat contractul dvs. de munca si daca figureaza activ in registrul electronic de evidenta a salariatilor, puteti solicita angajatorului o copie dupa Revisal-ul transmis catre ITM. Totodata pe contractul dvs. de munca ar trebui sa existe un numar unic de inregistrare urmare a transmiterii Revisal.

Cu ajutorul aplicatiei Revisal, angajatorul va poate elibera “Raportul per salariat”, unde puteti observa foarte clar, data angajarii, salariul precum si eventualele suspendari ale contractului dvs. de munca.

Pe de alta parte, ITM, va poate spune in baza unei solicitari venite din partea dvs. daca figurati sau nu in evidentele lor.

Potrivit art. 8 din HG 500/2011 angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii?

Aflati totul aici >>>

Social
Arnold Schwarzenegger se intoarce la film

Ne-a promis ca se va intoarce si se va tine de cuvant: Arnold Schwarzenegger pune la cale o revenire pe platoul de filmare, scrie BBC.

Dupa ce si-a facut datoria pentru tara, fiind guvernator al Californiei timp de doua mandate, Schwarzenegger a postat ieri pe Twitter ca are vesti bune si ca va onora un contract care i-a fost prezentat inca de acum sapte ani.

Desi cel mai cunoscut film al sau este Terminator, Schwarzenegger a mai facut cateva roluri minore si in timpul in care a fost guvernator: in 2004 - Ocolul pamantului in 80 de zile, iar in 2010 - Eroi de sacrificiu.

Actorul s-a mai gandit si inainte sa preia roluri principale. Avea, la un moment dat, de ales intre trei scenarii. Intr-unul dintre acestea, Schwarzenegger trebuia sa fie un nazist inimos care este trimis sa ucida un grup de copii, pe care insa ii salveaza.

Suna a multa actiune, ceea ce contravine dorintei actuale a americanului care vrea sa-si adapteze rolurile varstei. "Vreau sa-mi ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD- KIT-ul de documente instant obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare

Cum sa reduceti cu 87% timpul de realizare a documentelor solicitate la un control ITM!

Editabile, personalizabile si printabile, aceste modele de acte:

- va usureaza munca
- va economisesc timpul
-  va ofera siguranta de care aveti nevoie
- va scutesc de erori, omisiuni, amenzi din partea ITM.

>>> Detalii click aici

Social
Rata somajului, crestere usoara in acest an

In aprilie 2012, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%.

Rata somajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale atat fata de luna anterioara cat si fata de nivelul inregistrat in aprilie 2012, potrivit INS.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna aprilie din anul curent este de 712 mii persoane.

Cifra este in crestere atat fata de luna precedenta (705 mii) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (711 mii).

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,8% în cazul persoanelor de sex masculin ?i 6,7% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 5,9% pentru luna aprilie 2013 (6,5% in cazul barbatilor si 5,2% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,0% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie ...

.....Cititi mai departe Detalii

Nou! Rentrop & Straton editeaza PRIMUL MANUAL pentru Expert Legislatia Muncii!

Tot ceea ce trebuie sa stiti pentru a deveni Expert Legislatia Muncii acreditat, cea mai noua si banoasa meserie a momentului,
se afla aici!

Se cauta Expert Legislatia Muncii! Atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana!
Competentele pe care «Manualul Expertului in Legislatia Muncii»
vi le asigura

Noua profesie “EXPERT LEGISLATIA MUNCII”
are ca obiective principale:

  asigurarea aplicarii corecte a prevederilor legale privind raporturile individuale si colective de munca si/sau de serviciu

  diminuarea muncii fara forme legale

  prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor

  consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii.

>> Detalii click aici <<

_______________________________


Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?


Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!


Stimate angajator,


Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.


... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.

Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586