Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Model notificare preaviz concediere individuala

ANTET

Preaviz concediere individuala
(Art. 65 si art. 75 din Legea nr. 53/2003 ? Codul muncii, republicat)

Nr. ....... /.............

Stimate domnule/doamna........................................

Va aducem la cunostinta faptul ca incepand cu data de ..........................., societatea isi restrange activitatea, datorita dificultatilor financiare, si ca urmare, postul dvs. de ............................................ se desfiinteaza.

In consecinta, de la data prezentei notificari incepe sa curga preavizul de 20 de zile lucratoare, conform art.75 alin.(1) din Codul Muncii, precum si a contractului individual de munca nr. ......./..............

La expirarea termenului de preaviz dat de catre angajator, respectiv ..................... relatiile de munca intemeiate pe contractul individual de munca vor inceta conform art. 65 alin. (1) din Codul Muncii republicat.

Totodata, va aducem la cunostinta ca nu vi se poate oferi un ...

.....Cititi mai departe Detalii

Contractul Individual de Munca. Ghid Complet
Clauzele contractului, Modele de contracte


In urma numeroaselor intrebari privind modificarile survenite la CIM, Consiliul Editorial al Diviziei de Legislatia Muncii din cadrul Rentrop&Straton a decis sa editeze o lucrare practica referitoare la Contractul Individual de Munca in lumina Codului Muncii.


Click aici pentru mai multe detalii »


Zile lucrate si salariu compensator. Cum intocmim Declaratia 112?

Vom vedea cum intocmim Declaratia 112 in luna in care angajatul are atat zile lucrate, cat si salariu compensator.

Solutia consultantului:

Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", aprobate prin OMFP 1045/2012, in Anexa nr. 1.2 "Anexa asigurat" a formularului, in Sectiunea A se inscriu datele pentru asiguratii care realizeaza in luna de raportare numai venituri din salarii si asimilate salariilor si care au avut un singur raport de munca cu angajatorul respectiv, nu au lucrat in conditii deosebite/speciale si nu au beneficiat de indemnizatii de concedii medicale sau de scutiri potrivit prevederilor legale.

Sectiunea B se completeaza numai daca salariatul nu se incadreaza la sectiunea A (a avut mai multe contracte de munca la acelasi angajator sau a avut concedii medicale ori a lucrat in ...

.....Cititi mai departe Detalii
97 modele si formulare OBLIGATORII conform Codului Muncii

• ordin de deplasare (..citeste aici >>)
• act aditional la CIM privind obiectivele si criteriile de performanta
• fisa postului
• contract de confidentialitate sau de neconcurenta
• decizie de suspendare a CIM pentru cresterea copilului (..citeste aici >>)
• notificare de prelungire a detasarii
• preaviz de concediere individuala
• formular pentru evaluarea anuala a performantelor
• nota de lichidare (..citeste aici >>)
• referat pentru savarsirea unei abateri disciplinare
• comunicari oficiale cu diferite institutii ale Statului (..citeste aici >>)

Club Legislatia Muncii
Ore de noapte -revisal ?

Va rog frumos sa ma ajutati cu o raspunsul la o intrebare legata de sporul de noapte.

Luna asta am doi angajati care au lucrat de noapte timp de 2 saptamani. Cum este ceva ocazional, nu am sporul trecut in CIM ca si procent. Orele lucrate de noapte vor aparea in pontaj si pe stat.

Trebuie sa le trec si in Revisal sau este suficient ca apar pe stat ?

Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii
47 de modele de fise de evaluare a angajatilor

disponibile aici >>>

Legislatia Muncii
Ce solutii au tarile cu impozit mare pe munca

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca tarile cu deficit trebuie sa-si imbunatateasca competitivitatea, iar cele cu excedent trebuie sa elimine obstacolele din calea cererii interne, in vederea redresarii economice.

In privinta salariilor, acesta a sustinut ca daca ele cresc mai repede decat productivitatea, rezulta un somaj mai accentuat. Costul fortei de munca este influentat si de fiscalitate. tarile cu astfel de probleme, avand un impozit ridicat pe munca, trebuie sa se concentreze pe o colectare mai buna din alte zone - de pilda in cadrul impozitelor pe proprietate, a sustinut Barroso.

Seful Comisiei sustine ca discutia austeritate versus crestere economica a fost inutila si contraproductiva si astfel de discutii trebuie depasite, iar capitalele UE trebuie sa ia decizii in consens. Comisia recomanda Germaniei majorarea salariilor, iar Frantei reducerea impozitului pe munca.

Sursa: costelgilca.ro

.....Cititi mai departe Detalii

Cele mai dificile probleme pe care le presupune detasarea sau delegarea:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Cum puteti dispune de aceste 2 instrumente pentru a va sluji propriile interse fara a intra in conflict cu ITM-ul sau chiar cu angajatii dvs.
Cum va puteti proteja impotriva litigiilor de munca pe motive de delegare sau detasare, ajunse in instanta
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza
Care sunt efectele legale ale refuzului detasarii
La ce conduce favorizarea unor angajati pe posturi similare celui detasat


Raspunsuri complete aici >>>

Concediu de odihna necuvenit. Cum restituim indemnizatia?

In randurile urmatoare, vom prezenta modul in care procedam corect din punct de vedere legal atunci cand un salariat efectueaza integral in prima parte a anului concediul de odihna la care are dreptul intr-un an calendaristic, urmand ca in a doua parte a anului sa solicite concediu fara plata.

Vom vedea astfel daca angajatorul este obligat din punct de vedere legal sa retina sumele aferente zilelor de concediu de odihna necuvenite, precum si ce procedura va urma.

Precizam astfel ca potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In situatia in care, salariatul efectueaza zile de concediu de odihna peste limita zilelor proportionale cu timpul efectiv lucrat se naste obligatia acestuia de a restitui indemnizatia de concediu de odihna corespunzatoare acestor zile. Aceasta obligatie, consider ca isi are suport legal in dispozitiile art. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Este cel mai nou produs al Grupului romano-german de consultanta Rentrop & Straton – un instrument de lucru conceput special pentru eliminarea acestei mari probleme, a intocmirii actelor, cu care se confrunta absolut toti managerii HR!
 
Social
Ce stiu executivii romani de sunt mai optimisti decat cei din restul lumii?

Directorii generali din Romania par sa-si fi regasit increderea in perspectivele de crestere ale companiilor lor, atat pe termen scurt, cat si mediu.

42% dintre respondenti s-au aratat foarte increzatori cu privire la perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorul an, in timp ce media globala este de 36%. 60% si-au manifestat aceasta asteptare pentru urmatorii trei ani, comparative cu 46%, cat este la nivel mondial.

„In schimb, optimismul acesta pentru propriile companii pare decuplat de perspectivele globale de crestere, opiniile despre situatia economica generala fiind mai degraba rezervate. Este un semn ca directorii generali din Romania au invatat ca in actuala conjunctura economica nu se pot baza decat pe fortele proprii pentru cresterea afacerilor”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

Astfel, 47% dintre respondentii din Romania anticipeaza ca economia va stagna in acest an, iar 38% ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
E bine sa bei apa calda cu lamaie dimineata?

Ce trebuie sa faci: adauga sucul de la jumatate de lamaie intr-un pahar de apa calda. Daca vrei sa-ti accelerezi metabolismul, adauga si putina scortisoare si ghimbir macinat. Poti cumpara lamai sa ai pentru o saptamana intreaga, caci ele rezista bine la temperatura camerei (pana la 10 zilei!). Poti pasta sucul de lamei si in tavita de cuburi de gheta, la congelator, caci acesta nu-si modifica proprietatile.

Daca bei apa cu lamaie prima data dimineata, iti vei stimula sistemul digestiv si vei imbunatati abilitatea organismului de a absorbi nutrienti. Absorbtia incorecta a nutrientilor te face sa-ti fie foame, chiar si atunci cand nu este cazul.

Odata ajunsa in organism, apa cu lamaie iti ajuta rinichii si ficatul sa scape de toxine. Ii da o mana de ajutor si sistemului limfatic, un alt sistem insarcinat cu eliminarea toxinelor.

Sa recapitulam: apa si lamaia stiu sa lupte cu grasimea. Apa te mentine hidratata. Corpul retine mai multa grasime cand este deshidratat, caci ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
Care sunt avantajele pentru o evaluare profesionala impecabila?  
Puterea reala a unei firme se sprijina neindoielnic pe calitatea angajatilor sai! Un management adecvat e puntea de legatura intre angajator si angajat!
 
O evaluare profesionala corect si legal intocmita conduce la cresterea productivitatii muncii!
Performanta unei echipe inseamna profit sporit!
 

Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>

 

Iata o situatie foarte des intalnita in domeniul relatiilor de munca: aveti un salariat pensionabil pe limita de varsta si doriti ca el sa-si continue activitatea in firma si dupa pensionare.


E o situatie aparent banala, dar care la o analiza mai atenta se observa ca ridica imediat cateva intrebari cu raspunsuri deloc evidente:

1) Care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca? Click aici >>>
2) Noul contract pe care i-l incheiati salariatului dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata? Click aici >>>
3) Actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Click aici >>>

Pensionarea este, asadar, o etapa care ascunde multe neclaritati si subtilitati. Si, daca nu este gestionata corect, ea va poate crea mari probleme, atat cu angajatii proprii, cat si cu inspectorii ITM sau cu functionarii de la Casa de Pensii.

Detalii aici >>>

Iata de ce v-am pregatit un ghid complet Cum sa te pensionezi in 2013: conditii, etape si calculator de pensii" care va arata absolut totul despre acest subiect:

 ce tipuri de pensie exista
care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
cum se calculeaza cuantumul pensiei
cum inceteaza contractul individual de munca (CIM)
posibilitati de continuare a raporturilor de munca
modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


Atentie: Problemele de mai jos pot fi si problemele dvs.!

Procedura de pensionare ascunde, cum spuneam, multe neclaritati, dovada sutele de intrebari sosite pe adresa redactiei. Am selectat pentru dvs. cateva asemenea neclaritati de care s-au lovit managerii HR de la alte firme:

Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”
Click aici pentru Raspuns >>>

Intrebare: „Daca un salariat mai are 3 ani pana la pensie poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana acestuia?”

Click aici pentru Raspuns >>>
 

„Cum sa te pensionezi in 2013”


I. Pensia pentru limita de varsta Aflati aici >>>
II. Pensia anticipata si anticipata partial Aflati aici >>>
III. Pensia de invaliditate Aflati aici >>>
IV. Pensia de urmas Aflati aici >>>

V. Calculul pensiilor Aflati aici >>>
VII. Sporul de vechime la calculul pensiei Aflati aici >>>
VIII. Impozit si contributii sociale datorate pentru veniturile din pensii Aflati aici >>>
IX. Decizia de pensie Aflati aici >>>
X. Recalcularea pensiei Aflati aici >>>
XI. Suspendarea platii pensiei Aflati aici >>>
XII. Incetarea platii pensiei Aflati aici >>>
XIII. Cumulul pensiilor cu alte venituri Aflati aici >>>
XIV. Incetarea contractului individual de munca la indeplinirea conditiilor de pensionare Aflati aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586