Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Pregateste-te de 1 Iunie asa cum se cuvine!

Cadoul tau poate fi un Trenulet pentru copii ...vezi detalii tehnice aici >>>

Consulta  AICI oferta noastra completa de cadouri pentru copii >>>
 

 


Legislatia Muncii
Bonusul din vanzari se stabileste in contractul de munca?

Vom stabili mai jos in ce mod se include in contractul de munca acordarea de bonusuri in cazul in care sunt atinse obiective prestabilite aferente vanzarilor.

Solutia consultantului:
Comisionul din vanzari si bonusul de realizare a planului constituie adaosuri la salariul de baza. Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Adaosurile la salariul de baza ...

.....Cititi mai departe Detalii
 

Se cauta Expert Legislatia Muncii! Atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana!


Negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate


1. Initierea negocierii contractului colectiv de munca
Societatea va transmite sindicatului anuntul privind intentia de începere a negocierilor colective, cu cel putin 15 zile înainte de data începerii acestora.

Sindicatul va confirma în scris acceptarea participarii la negociere. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri.

2. Prima sedinta de negociere
La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care societatea le va pune la dispozitia delegatilor sindicali, conform legii, si data pana la care urmeaza a îndeplini aceasta obligatie de informare.

Informatiile pe care societatea le va pune la dispozitia delegatilor sindicali vor cuprinde cel putin date referitoare la:

a) situatia economico-financiara la zi;
b) situatia ocuparii fortei ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul "Succes garantat la angajare. Teste de selectie rezolvate"

Alcatuite de catre specialisti in resurse umane si psihologi, testele psihometrice, de inteligenta sau psihologice il ajuta pe aspirant sa:

    se autodescopere
  
afle daca are sau nu calitatile potrivite pentru jobul pentru care a optat
     stie unde si cum trebuie sa mai „lucreze” pentru ca prezenta sa la interviu sa fie una de succes! 

Club Legislatia Muncii
Cum se face pontajul lunar pentru un salariat care lucreaza cate 11 ore, cu timp inegal?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu informatia privind pontajul salariatilor care lucreaza cu timp inegal cate 11 ore.

Situatia este urmatoarea: munca prestata este in mall, prin urmare salariatii lucreaza cate 12 ore (din care o ora pauza) de la 10:00 la 22:00. Pontajul realizat de mine arata in urmatorul mod: cate 11 ore luni, marti, sambata duminica, miercuri, joi vineri, luni, marti, sambata duminica si tot asa pana la sfarsitul lunii.

Am format 2 ture, prin urmare cand o tura lucreaza cealalta are liber (de exemplu tura 1 lucreaza luni,marti, sambata, duminica, iar tura 2 miercuri, joi, vineri) Nu stiu daca este corect, deoarece ma confrunt cu mai multe probleme:

-se poate intampla sa nu se atinga norma de lucru din luna respectiva
-se poate intampla sa se depaseasca norma de lucru din luna respectiva
- se poate intampla ca o tura sa figureze de exemlu cu 176 ore lucrate, iar cealalta cu 154 (iar norma de lucru sa fie de 168 sau 176 ore)
-la sarbatorile ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie la documentele solicitate la un control ITM!

Pentru ca legea se bazeaza pe sisteme si proceduri bine puse la punct, standardizate si concretizate in diverse formulare ce trebuie completate si indosariate, trebuie sa stiti ce si cum aveti de completat, indosariat/ transmis documentele reclamate de Codul Muncii si Codul Fiscal.

Aveti nevoie de ajutor?

Va aratam cum se poate face acest lucru, rapid, fara efort energetic si respectand legea!

..vezi Modelele de acte aici >>

Legislatia Muncii
Unde se retin contributiile din conventii civile

Temeiul legal pentru prestarea unei activitatii materiale sau intelectuale in afara contractului individual de munca il constituie art. 1851 si urmatoarele din Codul de procedura civila.

Cu privire la contributiile sociale, in functie de statutul beneficiarului conventiei civile situatia este diferita. Astfel, conform art. 296 indice 21 alin. (1), urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:
a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
d) persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
e) persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din ...

.....Cititi mai departe Detalii

Softul de Evaluare a Angajatilor
 

Evaluati-va angajatii intr-un timp record! Softul de evaluare a angajatilor va ajuta sa aflati rapid si obiectiv:cat de pregatit este fiecare angajat din companie; in ce mod contribuie fiecare angajat la realizarea performantei; nevoia de instruire profesionala si ajutor pentru oricare angajat; posibilitatile de motivare; necesitatatea de a lua masuri punitive.
 

Pret cu TVA: 869.24 lei (reducere 50%)
 

Click aici pentru formularul de comanda>>>


Contributiile care se aplica asupra salariilor compensatorii

Veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296 indice 4 lit. t) din Codul fiscal.

Prin exceptie, platile compensatorii acordate in baza contractelor colective sau individuale de munca nu intra in baza de calcul al:
- contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj ((art. 296 indice 16 lit. c1));
- contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (296 indice 16 lit e2);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator potrivit Legii 200/2006
privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu completarile si modificarile ulterioare (pct 24 lit.b) din Normele ...

.....Cititi mai departe Detalii
Instruieste-te in legatura cu aceste aspecte esentiale despre MEDIERE:
 
Medierea ca misiune. Ce inseamna mediator si cine poate deveni mediator. Dobandirea, suspendarea si incetarea calitatii de mediator.
 
Aptitudinile unui bun mediator. Organizarea si exercitarea activitatii mediatorilor.
 
Care sunt litigiile ce pot face obiectul medierii?
 
Codul de conduita al unui mediator

Social
Unele reclame de pe Facebook au fost retrase, din cauza asocierii cu mesaje jignitoare

Unele companii mari, precum Nissan si Nationwide, au suspendat campaniile de promovare prin intermediul Facebook-ului, dupa ce au observat ca acestea apareau langa unele mesaje jignitoare; fenomenul scoate la iveala vulnerabilitatea promovarii prin Facebook.

Reclamele au fost restrase dupa reclamatiile de pe Twitter ale unor organizatii pentru apararea drepturilor femeilor, din cauza publicarii unui continut misogin, care a inclus imagini cu femei abuzate, pe reteaua Facebook.

Publicitatea targetata identifica o persoana care ar putea cumpara un produs specific si apoi plaseaza in mod automat reclame pentru acel produs, pe paginile vizitate de utilizatorul respectiv.

Reclamele producatorului auto japonez Nissan, Nationwide, Unilever (Dove, produse de ingrijire a pielii), au fost plasate in mod automat langa unele imagini ofensatoare, pe care utilizatorii Facebook le-au accesat din greseala. Fotografiile in care reclamele marilor branduri apareau langa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
8 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie

1. Majoritatea dischetelor demachiante si a tampoanelor contin reziduuri de dioxina rezultate in urma albirii bumbacului folosit la realizarea lor.

Dioxina este un cunoscut agent carcigogen care este direct absorbit in fluxul sangvin, fara filtrare, atunci cand intra in contact cu pielea.

2. Dioxinele extrag magneziul din corp ceea ce poate duce la o deficienta a acestui mineral esential. Magneziul este necesar pentru o conductivitate adecvata a nervilor si celulelor creierului, pentru miscarea muschilor, reducerii stresului si anxietatii si pentru sute de alte functii biologice importante.

3. Bumbacul folosit pentru a face dischete demachiante si tampoane este stropit din plin cu pesticide, cum ar fi organofosfatii. Ca si dioxina, aceste substante chimice sunt absorbite direct in sange prin piele. Expunerea la organofosfati creste riscul de declansare a ADHD-ului si a Parkinsonului.

4. Aceste pericide sunt cunoscute si sub numele de disruptori hormonali. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie soferi:
Actiune de control a Politiei Rutiera in toata tara!


Aveti Trusa de prima ajutor in masina?


Daca nu: sanctiunea legala este de 4-5 puncte amenda


... vezi detalii aici »

97 de Modele si Formulare obligatorii in HR

Pentru un control ITM "la dunga"

Stimati manageri HR,
 

Sa fii la "dunga" cu toate hartiile, dosarele, documentele pe care inspectoriii ITM le cer astazi este cu adevarat o provocare. Si sa nu credeti ca noi nu stim acest lucru in mod clar! Si noi am avut parte de controale si stim ce hartii se cer, ce amenzise dau, se probleme apar etc etc etc.
 

Si pentru ca stim ca stres si surprize neplacute sunt ultimele lucruri de care un manager HR mai are nevoie, am decis sa depunem toate eforturile pentru realizarea unei colectii de aur, colectia celor 97 de Modele si Formulare obligatorii in HR!

Colectia de fata reprezinta cea mai buna solutie daca doriti sa le aveti pe toate la un singur loc, intocmite ca la carte si blindate cu toate detaliile necesare, astfel incat inspectorii sa nu aiba absolut nimic de care sa se lege!
 

CD-ul 97 modele si formulare obligatorii in resurse umane va permite sa descarcati pe calculatorul dvs. orice formular si sa-l editati, modificati si/sau completati continutul. Si – foarte important – veti sti in orice moment cum trebuie sa procedati datorita sfaturilor si recomandarilor expertilor din sectiunea “NOTE”.
 

Cele 97 modele si formulare acopera orice situatie cu care va puteti intalni!


Cele 97 modele sunt intocmite in conformitate cu cele mai recente prevederi legale din domeniul relatiilor de munca si se refera la domenii ca:• Angajarea in munca
• Formarea profesionala a salariatilor
• Regulament Intern
• Recrutarea si selectia personalului
• Evaluarea performantelor
• Alte modele de chestionare si formulare utile


Cum utilizati CD-ul?

1)      Introduceti CD-ul in calculator
2)      Selectati din meniul afisat formularul care va intereseaza
3)      Dati click. Formularul se va afisa sub forma unui document Word
4)      Completati pe loc cu datele specifice situatiei dvs.
5)      Printati
 
Totul dureaza doar cateva minute.
Rapid, fara stres si cu avand certitudinea ca totul este perfect.
 
Comandati acum CD-ul 97 modele si formulare obligatorii in resurse umane!
Pret: 91 de lei + 9% TVA

 

P.S. Cand vine vorba de resurse umane, dvs. va concentrati, pe buna dreptate, pe chestiunile importante: contracte de munca, protectia muncii, medicina muncii… Dar e important sa nu pierdeti din vedere lucrurile minore, care constituie “armele secrete” ale inspectorilor ITM care vor sa va amendeze cu orice pret
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586