Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Controale cu tinta precisa de la ITM!
 
Se verifica fisele de post si fisele de evaluare ale angajatilor!
 
Unitatile Inspectoratului Teritorial de Munca efectueaza in aceasta perioada o serie de controale cu tema specifica, principala neregula vizata fiind lipsa fiselor de post actualizate si a fiselor de evaluare ale salariatilor.
 
Va reamintim, de la 1 mai 2011, evaluarea angajatilor este obligatorie, conform articolelor 17 si 242  din noul Cod al muncii!

De asemenea – foarte important! – inspectorii ITM urmaresc concordanta intre cele doua tipuri de documente.
 
Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului! Intre cele doua tipuri de fise trebuie sa existe, asadar, o legatura foarte stransa!
 
Aveti fise de post intocmite corect?
Aveti fise de evaluare intocmite corect?

 
...Click aici pentru a citi continuarea
Legislatia Muncii
Evidenta muncii: obligatie a angajatorului. Ce reguli exista privind orele de lucru?

Vom stabili mai jos in ce masura este obligatorie utilizarea unei condici de prezenta intr-o firma punct de lucru si daca in cazul unui control inopinat al Inspectiei Muncii este obligatorie prezentarea condicii in format hartie, semnata zilnic de catre angajati. De asemenea, vom stabili daca aceasta condica poate fi inlocuita cu o varianta electronica a unui soft.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens.

Nu exista o alta dispozitie care sa dezvolte prevederea legala privind evidenta muncii salariatilor, prin urmare nu este stabilita legal nici modalitatea de evidenta a orelor de munca prestate de salariati si nici daca evidenta orelor de munca pe suport material sau electronic.

Apreciem ca evidenta muncii ...

.....Cititi mai departe Detalii
CADOURI de 1 Iunie:

Sa ne bucuram copilasii si de aceasta minunata ocazie:

Iata care sunt propunerile noastre:

Range Rover Sport cu Telecomanda... click aici pentru lista completa de Cadouri >>>


Model Cerere pentru efectuare ore suplimentare

Pentru a efectua ore suplimentare trebuie obtinut acordul salariatului, in scris. Si tinuta o evidenta a orelor suplimentare care se vor compensa prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice.

APROBAT
Director General

CERERE PENTRU EFECTUARE ORE SUPLIMENTARE

In conformitate cu prevederile Codului Muncii - republicat, art.120 alin. 2, munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarea consecintelor unui accident.

La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara cu respectarea prevederilor art. 114 din Codul muncii- republicat.

Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor art. 114 alin. (1) din Codul muncii- republicat, este interzisa.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Criteriile de evaluare a performantei

Asa cum se stie, odata cu modificarea Codului Muncii, angajatorul este obligat sa evelueze performantele angajatilor sai si sa stabileasca criteriile pe baza carora se face aceasta evaluare.

As vrea sa va intreb, la vechii angajati, aceste criterii de evaluare fac obiectul unui act aditional la CIM sau este suficienta mentionarea criteriilor in Regulamentul Intern?

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013:
conditii, etape si calculator de pensii


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Legislatia Muncii
Preavizul datorat de angajator salariatului. Cum procedam?

Asa cum stiti deja, preavizul este intervalul de timp in care trebuie comunicata celeilalte parti intentia de a inceta contractul individual de munca.

In ce priveste preavizul datorat de angajator salariatului, mentionam ca salariatului trebuie sa i se comunice, cu un anumit interval de timp inainte, faptul ca va fi concediat, pentru ca acesta sa aiba posibilitatea de a-si gasi un alt loc de munca.

Cu privire la acest interval de timp, trebuie facute urmatoarele precizari:
- nu orice concediere trebuie preavizata;
- situatii in care nu se acorda perioada de preaviz.

Acordarea preavizului este obligatorie in urmatoarele situatii:
- pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
- pentru necorespundere profesionala;
- pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

In urmatoarele situatii nu este necesara acordarea preavizului:
- in cazul concedierii discplinare;
- in cazul in care salariatul este arestat preventiv pentru o ...

.....Cititi mai departe Detalii

Evaluarea Angajatilor - obligatorie prin Codul Muncii

Noile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in “vizita” inspectorului ITM
 

Nerespectarea acestora atrage:

1.  Amenzi din partea ITM

2.  Litigii de munca, procese intentate de angajati ...citeste aici >>
 

Aveti deci, toate motivele pentru stablirea unor criterii si metode de evaluare a performantelor avantajoase! Pentru ca dvs. sa puteti sa ...citeste mai departe >>

30 mai: Conferinta nationala a expertilor in legislatia muncii

Va informam ca in data de 30 mai 2013, Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii, Universitatea Ecologica din Bucuresti si Asociatia de Dreptul Muncii organizeaza prima editie a Conferintei nationale a expertilor in legislatia muncii, eveniment care se va desfasura in aula Universitatii Ecologice din Bucuresti.

In cadrul conferintei se vor discuta teme de actualitate si de mare importanta in acest moment, cum ar fi impactul noului cod de procedura civila in dreptul muncii, se vor analiza spete dificile cu privire la incetarea contractului individual de munca sau cu privire la raspunderea salariatului pentru prejudiciul adus angajatorului.

Speakeri in cadrul conferintei vor fi:

Prof. univ. dr. Alexandru Ticlea - presedinte Asociatia de Dreptul Muncii, avocat, Rector Universitatea Ecologica din Bucuresti
Corneliu Bente - presedinte Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii
...

.....Cititi mai departe Detalii

Vesti bune pentru Departamentul de Resurse Umane!
 

Dosare de personal pentru angajati? Fise de post?
Evidente ale zilelor de concediu? Pontaje?

 

RELAXATI-VA! S-a lansat cel mai performant soft destinat generarii digitale a documentelor de personal! Doar cu 1 singur click!


Social
Angajatii Volkswagen primesc marire de salariu, dupa ani de negocieri

Peste 100.000 de germani care lucreaza in cadrul grupului auto Volkswagen vor obtine o crestere salariala de 5,6%, in doua trepte. Mai intai vor primi 3,4%, apoi alti 2,2%, anul viitor.

Majorarea se produce dupa ce, confederatia sindicala IG Metall a ajuns la un acord cu conducerea grupului auto german Volkswagen.

Salariile celor aproximativ 97.000 de angajati de la cele sase uzine Volkswagen din Germania de Vest (n.r. - Emden, Hannover, Salzgitter, Wolfsburg si Kassel) precum si a celor aproximativ 5.000 de salariati ai diviziei de servicii financiare vor creste cu 3,4% de la 1 septembrie 2013 si cu alte 2,2% de la 1 iulie 2014.

Noul acord salarial are o valabilitate de 20 de luni si include si o contributie de 300 de euro la planul de pensii al companiei pentru fiecare angajat, anunta AFP.

Volkswagen negociaza, de mai multi ani, cu sindicatul propriul sau acord salarial, care nu ii vizeaza decat pe angajatii de la cele sase uzine din ...

.....Cititi mai departe Detalii

 

CD-ul "Medicina muncii. Ghidul angajatorului" detaliaza intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 Actele normative care reglementeaza examenul medical al angajatilor
Angajarea medicului de medicina a muncii
Obligativitatea examenului medical
Periodicitatea examenului medical
Examenul medical la angajare
Examenul medical de adaptare in munca
Examenul medical periodic
Examenul medical la reluarea activitatii
Rezultatul examenului medical


Click aici pentru detalii>>>

Sanatate
Dr. Oz: Ce sa NU comanzi niciodata la un restaurant si cum te pacalesc ospatarii

Iata ce nu trebuie sa comanzi niciodata la un restaurant si ce se intampla cu adevarat in spatele usilor inchise ale bucatariilor…

1. Nu comanda niciodata meniul zilei pentru ca acesta contine alimente al caror termen de valabilitate trebuie sa expire. Meniul zilei este compus din alimente care trebuie vandute repede inainte sa se altereze.

2. Evita sa mananci peste duminica pentru ca nu este niciodata proaspat.

3. Daca un client nu a consumat toate chiflele, aceasta se servesc altcuiva.

4. Daca restaurantul este foarte aglomerat, nu se spala farfuria cu detergent dupa fiecare client, ci doar se clateste.

5. Atunci cand se prepara limonada sau diverse cocktail-uri cu lamaie, aceste fructe nu se spala niciodata (pe coaja lor sunt foarte multe bacterii). Lamaile nu sunt spalate inainte sa fie puse in pahar.

6. Daca vei comanda cafea dupa ora 20:00, cel mai probabil vei ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la diurna: Modificarile din 2013

De la 1 februarie, Noul Cod Fiscal a stabilit: Diurna devine venit salarial si se impoziteaza.

 

  • Stiti care este cuantumul salariului pe care trebuie sa-l acordati angajatului si care sunt conditiile legale pentru acordarea acestuia? Detalii aici >>
  • Stiti care sunt prevederile actelor aditionale la Contractul individual de munca intocmite in cazul deplasarii salariatilor atat in tara, cat si in strainatate? Detalii aici >>

..... citeste continuarea aici >>>


Tehnici moderne de recrutare si selectie a personalului,
aplicate cu succes de marile corporatii care activeaza in Romania!

V-ati confruntat vreodata cu o angajare ratata?
 
Altfel spus, v-ati confruntat vreodata cu situatia in care un candidat foarte promitator la interviu (si angajat ulterior) s-a dovedit in doar cateva luni ineficient si complet incompatibil cu obiectivele si cu mediul de lucru din firma dvs.?
 
Cu siguranta, v-ati confruntat, ca orice manager HR. Si grav este ca de fiecare data, respectiva angajare ratata a atras dupa sine o risipa insemnata de timp si bani, de care v-ati fi lipsit cu placere.
 
Cei mai buni 10 experti HR din Romania au elaborat, in urma unui efort derulat pe parcursul a 6 luni de zile, cel mai eficient ghid de recrutare si selectie a angajatilor, perfect adaptat realitatilor de pe piata muncii autohtona.
 
Ghidul inglobeaza tehnici de ultima ora, folosite cu succes in mari corporatii prezente pe piata din Romania, referitoare la:
 
  sursele pentru identificarea celor mai potriviti angajati
  formularea anunturilor de angajare
  selectarea CV-urilor
  reguli obligatorii pentru sustinerea interviurilor de angajare
  criterii vitale
  teste de selectie
  lucruri de urmarit dupa angajarea propriu-zisa
 
Ghidul practic de recrutare si selectie este o lucrare ampla, dar foarte usor de consultat datorita cuprinsului explicit care, printr-un simplu click, va directioneaza exact la topicul vizat.
 
Ce greseli puteti comite in timpul unui interviu? (extrase de pe CD)
 
a) Vorbiti prea mult. Multi angajatori sau directori de resurse umane sunt atat de vorbareti in timpul interviului, incat candidatii nu apuca sa spuna mare lucru despre ei. Cat ar trebui sa vorbeasca fiecare? Cca 25% angajatorul si 75% candidatul.
 
b) Nu va notati intrebarile pe hartie inaintea interviului. Discutia poate devia foarte usor. Va puteti trezi la capatul celor 30 de minute afectate interviului ca stiti foarte multe despre cat de priceput la fotbal era candidatul in liceu, dar foarte putin despre pregatirea de specialitate pe care o are. Asa ca scrieti-va pe hartie intrebarile si cautati sa obtineti raspunsuri la fiecare dintre ele, chiar daca fotbalul vi se pare mai fascinant. intreaga lista aici>>>
 
Pot fi evitate angajarile ratate?
 
In mod clar, DA. Trebuie doar sa constientizati faptul ca punctul de start al angajarii ratate este insusi procesul de recrutare si selectie a candidatilor pentru posturile din firma dvs., un proces in timpul caruia este foarte usor sa comiteti anumite greseli, ale caror efecte se vor vedea mai tarziu.
 
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586