Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Salarizarea - modificarile din 2013
- in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare -
 
 
          pentru veniturile din drepturi de autor
          pentru conventii civile
 

Legislatia Muncii
Modificare in Codul Muncii: inca o Sarbatoare Nationala

Din 1870, ziua de 10 Mai a inceput sa fie sarbatorita cu o dubla semnificatie: urcarea pe tron a domnitorului Carol I si proclamarea Independentei de Stat (desi, pentru a respecta adevarul strict istoric, proclamarea a fost pe 9/21 mai, pe 10/22 mai 1877 consemnandu-se promulgarea legii, deci oficializarea actului in sine si consacrarea lui ca lege), aminteste Expunerea de motive a unui nou proiect legislativ.

Noua propunere vizeaza stabilirea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala si incadrarea in categoria zilelor libere acordate obligatoriu de catre angajator.

Iata ce contine noul proiect de modificare a alinarului (1) al art.134 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii.

Articolul unic - Alineatul (1) al articolului 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 134 - ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD Angajarea strainilor UE/non UE in Romania

 Va oferim CD-ul “Angajarea strainilor UE/non UE in Romania”, un produs complet, cu un avantaj major pentru dvs.: gasiti aici, intr-o forma unitara, tot ce aveti de facut in cazul in care vreti sa angajati straini.


Avand acest CD, nu exista nicio posibilitate de a omite vreun aspect semnificativ, deoarece produsul reuneste intr-un mod profesionist toate drepturile si obligatiile continute de Codul Muncii, Legea Sanatatii si Securitatii in Munca, Codul Fiscal si de alte legi speciale.
 
Asadar, daca doriti sa aduceti in firma dvs. un angajat strain, indiferent ca este vorba de un muncitor necalificat sau de un manager cu o inalta calificare, CD-ul Angajarea strainilor UE/non UE in Romania este exact ce va trebuie. El va ofera imaginea unitara si completa a ceea ce aveti de facut.  
 
Pret: 99.19 lei TVA inclusa

Interviu exclusiv Corneliu Bente: Cum s-a nascut ideea celei mai noi profesii din Romania - Expert legislatia muncii

Corneliu Bente, presedintele Uniunii nationale a Expertilor in Legislatia Muncii

1. Cum s-a nascut ideea celei mai noi profesii din Romania - Expert legislatia muncii?

R: In urma cu mai bine de 2 ani m-am hotarat sa schimb statutul de angajat (la acea vreme eram director de resurse umane la o companie din industria auto) cu cel de antreprenor. Prin urmare am pus bazele unei companii de consultanta in legislatia muncii care isi propunea sa furnizeze clientilor sai servicii de inalta calitate, realizate cu profesionalism de catre o echipa de consultanti cu competente solide in legislatia muncii, administrare personal si salarizare.

Am dorit, inca de la inceput, ca aceste servicii sa fie furnizate de catre persoane cu o vasta experienta in legislatia muncii. Atunci am constatat ca piata muncii din romania are nevoie de un specialist care sa furnizeze servicii calificate in legislatia muncii, avand ca unic ...

.....Cititi mai departe Detalii

Noi ne-am pregatit de 1 Iunie:

Mini Monster Truck "Big Pete" cu telecomanda  .. detalii aici >>>


Citeste aici si consulta oferta completa >>>Club Legislatia Muncii
concediu odihna

Buna ziua.
In 2 mai am revenit la serviciu din concediu crestere copil, intrebarea mea este daca am dreptul la concediu odihna in 2013?
Va multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

 


Legislatia Muncii
Vrei sa devii mediator si nu stii cum? Manualul mediatorului a fost lansat!

Cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare pentru conflicte civile, de munca, penale, comerciale? Cu siguranta discutam despre mediere. Este un mod intelept de a rezolva conflictele, insa nu toti putem fi mediatori, din pacate.

Pentru a exercita profesia de mediator este nevoie de autorizarea catre Consiliul de mediere, conform dispozitiilor art. 7 si 8 ale Legii nr. 192/2006. De asemenea, este necesara avizarea de catre Consiliul de mediere a formei de exercitare a profesiei de mediator.

Pentru cei care doresc sa afle daca sunt pregatiti pentru profesia de mediator, iata cateva intrebari esentiale:

1. Detineti capacitate de exercitiu si studii superioare?
2. Detineti o vechime in munca de cel putin 3 ani sau ati absolvit un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditat conform Legii si avizat de Consiliul de mediere?
3. Sunteti apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati?
4. ...

.....Cititi mai departe Detalii
Va oferim 17 de modele de fise de evaluare si 17 de modele de fise de post redactate impecabil! Aflati aici ce secret ascund aceste fise!


Click aici pentru mai multe detalii >>>


Un lucru pe care putini il stiu este ca fisele de evaluare ale angajatilor trebuie sa se afle intr-o concordanta perfecta cu fisele lor de post. Motivul? Nu se poate face evaluarea unui angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului.

Si fiti sigur ca inspectorii ITM verifica aceasta concordanta.


Daca doriti sa iesiti foarte bine in urma controlului si fara 1 leu amenda, va oferim 17 de modele de fise de evaluare impreuna cu cele 17 de modele ale fiselor de post aferente.

Click aici pentru detalii >>>

Conditiile de acordare a concediului pentru studii intr-o institutie publica

Potrivit prevederile art. 25 alin. (1) din HG 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la concedii fara plata, a caror durata insumata nu poate depasi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situatii personale:

a) sustinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere in institutiile de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa, a examenelor de an universitar, cat si a examenului de diploma, pentru salariatii care urmeaza o forma de invatamant superior, curs seral sau fara frecventa;

b) sustinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, in cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cand angajezi pe cineva, ai la dispozitie doar 30-60 de minute, uneori nici atat! Nu-l iei pe viata si nici nu-l duci acasa, dar poate, ii dai pe mana sectoare importante, un serviciu financiar, departamente de siguranta... Iti asumi riscul fara a-l cunoste mai in profunzime?

 

Elemente de profil moral, emotional, nivel de cunostinte, aptitudini... Totul trebuie sondat! Pentru ca omul ales pentru un post anume trebuie sa se potriveasca perfect fisei postului respectiv!

 

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Social
Opinie Paul Maximillian: Salariul minim net - maruntis pentru unii, avere pentru altii

Lunar apar tot felul de statistici potrivit carora romanii ar trebui sa consume mai mult pentru a face economia sa functioneze. O economie care, apropo, se bazeaza pe exporturi si fonduri europene si agricultura. Dar nu acesta este subiectul. Aici este vorba despre cei 10% dintre romani, din economia alba, care au salariul minim net, adica acei 570 de lei din care traiesc luna de luna.

Este o senzatie foarte ciudata sa iei un salariu care ti se livreaza in patru foi: una de 500 de lei, una de 50 de lei si doua de 10 lei. Asta in conditiile in care nu cumva institutia pentru care lucrezi iti impune sa ai card la banca, un card pentru care si banca iti mai trage anual aproape o zecime dintr-un salariu. Pare o umilinta sa stii ca ai trudit zi de zi, in cel mai bun caz de la 9 la 5 pentru 4 bancnote.

Multi dintre cei care nu traiesc dintr-o suma atat de mica, probabil o cheltuiesc intr-o luna doar pe haine si iesiri in oras, realitatea cruda este ca unii au invatat sa ...

.....Cititi mai departe Detalii
  • Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei diurna se impoziteaza sau nu? Ce plafoane sunt? Diurna se poate acorda in lei si valuta sau numai in lei? Aflati raspunsul aici >>>
     
  • Un angajat este delegat pe o perioada de 11 zile (inclusiv sambata si duminica). Pentru perioada in care primeste diurna, din punct de vedere al salarizarii, cum se inregistreaza orele respective si cum se remunereaza salariatul? Aflati raspunsul aici >>>
     
  • La art. 46 alin. (4) din Codul Muncii republicat este prevazut ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare. Cine - dintre cei doi angajatori - suporta aceste cheltuieli? Aflati raspunsul aici >>>
     
  • Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii? Aflati raspunsul aici >>>

Sanatate
Utilizari mai putin cunoscute ale merelor

1. Imbunatatesc sanatatea plamanilor.
Merele contin cativa fitonutrienti despre care se crede ca sunt accentueaza buna sanatate a plamanilor. Studiile au aratat ca merele ii ajuta pe cei care sufera de alergii si astm.

2. Fac bine la piele.
Merele sunt excelente pentru a-i da pielii tale stralucirea pe care o merita. Fructele cu acizi alfa hydroxi ajuta la indepartarea celulelor moarte si la evidentierea pielii proaspete de sub acestea. Amesteca-le cu miere si vei obtine o masca excelenta. Iata aici o sugestie: ia ¼ de mar, ¼ de portocala fara coaja, 6 boabe de struguri si 3 capsuni si da-le prin blender. Spala-te pe fata si sterge-te, aplica un strat subtire de miere si apoi amestecul de fructe. Lasa masca 15 minute pe chip, iar apoi indeparteaza-o cu apa calduta.

3. Iti fac exercitiile fizice mai complexe.
Data viitoare cand faci abdomene, tine un mar intre pulpe, pentru a intampina o provocare suplimentara.

4. Te scapa de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Daca vreti sa:

Intocmiti o evaluare profesionista a performantelor angajatilor dvs.
Respectati legea si sa evitati amenzile inspectorilor de la ITM...
Aveti argumente in cazul litigiilor de munca iscate de angajati nemultumiti...

 

Click aici pentru informatii complete>>>


Timpul de munca si Programul de lucru:

77 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!


 

Iata o intrebare interesanta:

Timpul alocat cursurilor de formare profesionala organizate de angajator poate fi considerat timp de munca suplimentar, daca aceste cursuri se desfasoara in afara orelor de program?

Este una dintre zecile de intrebari legate de timpul de munca primite pe adresa departamentului nostru de consultanta, consecinta a numeroaselor neclaritati aduse de modificarile Codului Muncii din 2011.

Deci, care este raspunsul? Detalii aici >>>

Va oferim nu numai acest raspuns, ci si alte 76 de raspunsuri pentru cele mai sensibile probleme legate de:

 

pontaj
program de lucru
timp de munca

Mai multe detalii aici >>>

Nici nu stiati ca prevederile privind timpul de munca ascund asemenea probleme practice...

Este foarte greu sa identificati la o simpla lectura subtilitatile care se ascund in spatele formularilor seci din lege, subtilitati care de obicei devin “evidente” la primul control ITM.

De aceea va oferim acest CD - “Totul despre pontaj si programul de lucru” – realizat pe baza problemelor concrete semnalate de omologii dvs. din alte firme.

Probleme cum ar fi:

1. “Cum se face pontajul in cazul soferilor care lucreaza pe masini mai mici de 3,5 tone, fara tahometru, si care efectueaza curse lungi, depasind adesea timpul de lucru admis?” Detalii aici
2. “Cum trecem in REVISAL timpul de munca al unui salariat care lucreaza 12 cu 24 – program de zi, de noapte sau inegal?”
Detalii aici
3. “Mai este valabila reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore pentru salariata care se intoarce din concediul pentru cresterea copilului inainte ca acesta sa implineasca 2 ani?” Detalii aici
4. “Cum pot fi corectate retroactiv erorile de inregistrare din pontaj? Care este cadrul legal?” Detalii aici
5. “Exista vreo forma legala pentru stabilirea unui program de lucru de 4 zile/saptamana, 8 ore/zi, ca o solutie pentru a evita reducerea de personal?” Detalii aici

Alaturi de cele 77 de solutii extrem de utile, CD-ul contine si:

comentarii ale specialistilor asupra prevederilor legale despre:

 - timpul de lucru 
Detalii aici
 - orele suplimentare
 - orele de noapte 
Detalii aici
 - orele lucrate in zilele libere oficiale
 - munca in schimburi 
Detalii aici
 - fractiuni de ore
 - pauza de masa 
Detalii aici
 - repausul saptamanal

modele-cadru pentru fisa de pontaj, CIM, acte aditionale;

informatii despre sporuri si indemnizatii, recompensarea orelor suplimentare;

atentionari asupra unor capcane din textul de lege.

Mai multe detalii? Click aici >>>

De ce sa riscati ca o chichita legislativa sau o eroare de interpretare sa va afecteze corectitudinea deciziilor legate de resursele umane?


De ce sa stati stresat la gandul ca urmatorul control ITM va scoate la iveala nereguli majore si costisitoare, pentru care dvs. veti fi vinovat?

De ce sa pierdeti bani si timp pretios cautand raspunsurile corecte, cand aceste raspunsuri exista deja si ele va pot scuti DIN START de neplaceri?

Comandati acum CD-ul Totul despre Pontaj si Programul de lucru
si beneficiati de pretul special redus cu 33% de numai 249 lei.

Click aici pentru Formularul de comanda >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586