Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Modificari Codul muncii 2013: Legea nr. 2 din 2013

In ce priveste cele mai noi modificari in Codul muncii actualizat 2013, mentionam ca Legea 2/2013 a adus modificari ale unor acte normative in materia conflictelor de munca si in materie de asigurari sociale.

Va reamintim astfel ca in Monitorul Oficial nr. 89 din 12 februarie 2013 a fost publicata Legea 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Iata ce modificari au fost aduse in Codul muncii in 2013:

Art. XX
Alineatul (1) al articolului 269 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (vezi forma actualizata 2013), republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 269
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit ...

.....Cititi mai departe Detalii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.

Cititi detalii aici »


Salariat angajat cu CIM cu timp partial: Beneficiaza de tichete de masa?

Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile (art. 106 din Codul muncii republicat).

In temeiul art. 103 din Codul muncii , republicat, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Astfel, in situatia in care numarul de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil, contractul individual de munca este cu timp partial.

Potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , astfel cum a fost modificat prin HG 50/2012 in scopul determinarii impozitului pe ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ce inseamna Legislatia Muncii pentru HoReCa?

 

 Inregistrare in registrul comertului

 Autorizare functionare comercianti

 Contract colectiv de munca (…click aici »)

 Contract individual de munca

 Contract individual pe durata determinata, salariati temporari (…click aici »)

 Persoane cu handicap

 Munca, egalitatea de sanse (…click aici »)

 Protectia maternitatii

 Eliminarea muncii copiilor

 Timp de munca sub 8 ore

 Orele suplimentare (…click aici »)


Club Legislatia Muncii
desfacere cim

Decizia de desfacere a CIM se elibereaza in orginal angajatului sau e ok si daca se elibereaza doar o copie?

Multumesc

.....Cititi mai departe Detalii
 Ce imi asigura CD-ul  „Delegarea si Detasarea in 87 Studii de Caz potrivit Noului Cod al Muncii”

Siguranta in aplicarea ultimei variante legislative
Decizii inatacabile
Documente legale  - absolut imposibil de contestat de catre ITM
Protectie solida
Castig de cauza in cazul litigiilor de munca ajunse in instanta
Profesionalism in rezolvarea problemelor generate prin detasare sau delegatie.


<<<Detalii AICI>>>

Legislatia Muncii
Cumul de functii: Poate beneficia de somaj in urma incetarii unui CIM?

Intrebare: Poate beneficia de indemnizatie de somaj o persoana al carui contract individual de munca (norma intrega) inceteaza din motive neimputabile salariatului, dar mai are un CIM la un alt angajator cu timp partial?

Raspuns: Potrivit art. 5 pct. V din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj reprezinta perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj.

Asadar, potrivit definitiei legale, conditia platii contributiei de asigurari pentru somaj este necesara in cazul asigurarii facultative in baza ...

.....Cititi mai departe Detalii
NOU! Intrumentul folosit de marile corporatii din SUA pentru evaluarea angajatilor este acum la indemana dvs.!

Testul SDI este folosit de toate marile corporatii din SUA, ca o garantie pentru luarea unor decizii corecte in problemele legate de resurse umane.

Aplicati acest test si in firma dvs.!


    Vreti sa stiti care sunt punctele tari si cele slabe ale angajatilor?
  
Va intereseaza ce ii motiveaza si ce asteptari au?
 
  Vreti sa aflati cine sunt acei oameni-cheie care fac, de fapt, firma sa mearga?
  
Vreti sa identificati unde sunt competente insuficient exploatate?
  
Vreti sa aveti o imagine clara si completa a resurselor umane din firma pentru a va putea construi organigrama perfecta?

<<<Aflati detalii complete despre SDI>>>

Cine nu beneficiaza de zile libere in mai

Asa cum stim deja, Guvernul a decis ca pentru salariatii din sectorul public, zilele de 2 si 3 mai 2013 vor fi zile libere.

Pentru zilele stabilite ca zile libere potrivit prevederilor de mai sus, institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in zilele de 13 aprilie 2013, respectiv 20 aprilie 2013 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 30 aprilie 2013, potrivit planificarilor stabilite. Prestarea muncii in aceste conditii, nu confera acordarea de timp liber corespunzator.

Aceste prevederi nu se aplica:
- in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii;

- magistratilor si celorlate categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in data de 2 mai, respectiv 3 mai 2013 si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Curs Complet - pregatire pentru Examenul de
Inspector Resurse Umane


Detalii AICI>>>


ps: In acest moment lucrarea de fata este Unica sursa de informatii de acest gen de pe piata

Social
In ce conditii iti poti achizitiona doua locuinte prin programul Prima casa

Marti a fost adoptat de senatori proiectul de lege care completeaza ordonanta de urgenta a Guvernului privind implementarea programului Prima casa, care ofera posibilitatea dobandirii unui alt imobil similar locuintei garantate in cazul in care aceasta a fost grav deteriorata.

"Ministerul Finantelor Publice si finantatorul, proportional cu procentul de garantare, isi pot exprima acordul cu privire la novarea obiectului garantiei, in cazul in care locuinta achizitionata initial in cadrul programului este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita unor vicii ascunse sau provocarii unor daune asupra locuintei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natura a o face improprie utilizarii potrivit destinatiei, cu respectarea normelor de implementare ce vor fi aprobate prin hotarare de Guvern si cu conditia ca valoarea noii locuinte dobandite de catre beneficiar, astfel cum a fost evaluata in conditiile legii sa fie cel putin egala cu ...

.....Cititi mai departe Detalii

“Un salariat are cumul de contracte la acelasi angajator (functii diferite): baza cu 8 ore pe zi, iar cu timp fractionat – de 8 ore pe saptamana (4 zile cate 2 ore). In ce conditii poate efectua salariatul delegatia pe CIM-ul cu timp fractionat, beneficiind in acelasi timp si de diurna de deplasare?”
 
“In masura in care un angajat are deplasari in teritoriu circa 10-12 zile/luna pentru care primeste diurna (calculata la timp de minim 12 ore intre plecare si sosire), acest fapt intra in conflict cu faptul ca in CIM se stipuleaza o durata a timpului de lucru de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana?”

 
Cum au rezolvat colegii dvs. aceste probleme?

CLICK AICI >>>

Sanatate
Dieta pe varste

La 30 de ani: Micul-dejun
De ce ai nevoie: Un impuls puternic pentru o zi aglomerata.
Cum sa satisfaci nevoile corpului: Proteinele slabe (cum ar fi cele din albusurile de ou) iti vor da energie si cereale integrale care se digera greu pentru a-ti tine de foame pe parcursul diminetilor incarcate.

La 30 de ani: Pranzul
De ce ai nevoie: Energie pentru a face fata orelor nebune la birou, copiilor acasa si altor factori de stres.
Cum sa satisfaci nevoile corpului: Nu trebuie sa mananci ca un iepure pentru a obtine vitaminele si mineralele esentiale. Legume bogate in antioxidanti, cum ar fi rosiile si ardeii sunt excelente in salate, sandvisuri si pizza. Pentru a evita caderile de energie de dupa-amiaza, alege produse lactate cu putine grasimi, pentru a ramane satula.

La 30 de ani: Cina
De ce ai nevoie: O cina perfecta trebuie sa fie saraca in calorii, dar bogata in nutrientii care „ti-au scapat” in timpul zilei.
Cum sa satisfaci ...

.....Cititi mai departe Detalii

Evaluati-va corect in doar 8 pasi angajatii din firma dvs.!

In urma discutiilor care au avut loc la Seminarul National de Legislatia Muncii, cei 1.259 de participanti au stabilit ca Evaluarea Angajatilor este cel mai greoi proces pe care Departamentul de Resurse Umane trebuie sa-l realizeze in mod OBLIGATORIU.

De aceea, am pregatit pentru dumneavoastra cel mai util produs care sa va ajute sa incheiati acest proces cu succes. CD-ul Evaluarea angajatilor in 8 pasi reprezinta unicul instrument de pe piata de profil care va auta sa rezolvati aceasta problema cat mai rapid si cu efort minim.


Scapati de griji ACUM>>>


Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!


Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.

 CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!

Iata ce informatii deosebit de utile contine produsul:

I.     De ce aveti nevoie de Regulament de organizare si functionare?
II.    Elaborarea Regulamentului de organizare si functionare in 5 pasi
III.   Diferente fata de Regulamentul intern
IV.   Continut
Obiectul de activitate

Structura organizatorica
Organigrama
Organele de conducere
Compartimentele de lucru
Atributii, sarcini, responsabilitati
Controlul realizarii sarcinilor
V.   Greseli frecvente in elaborarea Regulamentului de organizare si functionare
VI.  Particularitati:


Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cu raspundere limitata

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor pe actiuni

Regulamentul de organizare si functionare al regiilor autonome

Regulamentul de organizare si functionare al organizatiilor non-profit

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cooperatiste

VII.  Modele
VIII. Regulamente de organizare si functionare aprobate prin act normativ


Avantajele pe care vi le aduce Regulamentul de Organizare si Functionare

ROF sta la baza intocmirii fiselor de post

ROF cuprinde organigrama unitatii
ROF poate fi folosit in ipoteza unei concedieri colective
ROF cuprinde structura functionala a unitatii
ROF reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

<<<CLICK AICI pentru detalii >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586