Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii

Posibilitatea acordarii de zile libere in avans cf. Codul Muncii

Art. 122 alin. (3) din Codul muncii dispune ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Un instrument excelent, folosit neoficial de multi angajatori, acum oficializat si care permite evitarea platii orelor suplimentare, dar si oferirea unui program mai flexibilizat.

Inovatia – preluata de fapt din practica multor angajatori – este menita sa conduca la generalizarea programelor flexibile.

Aceasta nu inseamna ca mentionatul „cont” poate fi folosit discretionar de salariat, care isi poate „acoperi” pe aceasta cale absentele nemotivate pe motivul ca va recupera timpul nelucrat.

Ramane la latitudinea angajatorului ca programele de pontaj (electronic sau nu) sa se adapteze acestei modificari legislative. De asemenea, ramane la latitudinea angajatorului sa aprobe sau nu „recuperarea in ...

.....Cititi mai departe Detalii


Lucrati pentru un Hotel, un Restaurant, o Cafenea, o Pensiune...? Atunci ESTE OBLIGATORIU sa respectati cele mai noi prevederi din Codul Muncii
 

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!
Scapati de orice stres!
Am reunit pe un CD 70 de modele de fise gata scrise (35 - de post, 35  - de evaluare), redactate impecabil, care respecta absolut toate subtilitatile legale si care acopera toate posturile clasice din industria HORECA.


Aflati aici cum sa evitati amenzile acordate de Inspectia Muncii din cauza lipsei de corelare intre cele doua instrumente obligatorii prin lege.


INS: Costul orar al fortei de munca a crescut

Referitor la salarizare, asa cum arata datele furnizate de Institutul National de Statistica, s-a inregistrat o crestere a costului orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) in trimestrul al IV-lea din 2012 cu 1,04% fata de trimestrul precedent si cu 7,61% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

Fata de trimestrul al III-lea 2012, costul orar al fortei de munca a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se in constructii (6,47%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (4,60%) si comert (4,13%). Scaderi s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,92%), alte activitati de servicii (-7,18%) si industria extractiva (-6,61%).

In sectorul bugetar, s-au constatat atat cresteri (sanatate si asistenta sociala cu 3,39%), cat si scaderi (invatamant cu 8,21% si administratie publica cu 1,15%) ...

.....Cititi mai departe Detalii

Redactati ORICE document de
Legislatia muncii si Salarizare in 2 timpi si 3 miscari!
Usor, rapid si fara batai de cap!


Cum sa reduceti cu 87% timpul de realizare a documentelor solicitate la un control ITM!


Va oferim acum instrumentul de lucru care va ajuta sa rezolvati problemele departamentului de legislatia muncii si salarizare, punandu-va la dispozitie, cu 1 singur click, orice formular cerut in cadrul unei anume proceduri: KIT-ul de documente instant obligatorii din Legislatia Muncii si Salarizare!

Kit-ul este disponibil aici >>>


Club Legislatia Muncii
Ani de pensionare

Sunt nascut in 31.01.1956 in cimpul munci din 1974 si actual muncesc. Grupa 2 de munca, in acest interval am doua perioade de grupa 1 de munca cu 75% respectiv 6 ani cistigat prin hotarire judecatoresc iar din 1990 pina in 1996 inca 6 ani tot cu 75%. Am lucrat la fabrica de Conductori Emailati Zalau.

Ulitimi 6 ani s-a incadrat tot personalul fabrici. Acum mi-am depus dosarul pentru pesionare si casa de pensii din Zalau nu ia in cosiderare grupa 1, dupa formula veche care s-a aplicat pana in 2011, adica la 12 ani grupa 1 castigi 6 ani.

Ei iau toata perioada cu forma noua adica cu punctaj, consider ca nu este corect, pentru ca am colegi din aceasta fabrica sunt pesionati de drept.

Am fost sfatuit sa dau in judecata Casa de pensi din Zalau.

Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa te pensionezi in 2013:
conditii, etape si calculator de pensii"

 

Intrebare: „Cine initiaza cererea pentru dosarul de pensionare pentru limita de varsta, angajatul sau angajatorul? Angajatorul are vreo obligatie sa inceapa acest demers? Care sunt conditiile pentru ca angajatul sa fie in continuare angajat cu CIM si pensionar? Care este tratamentul fiscal din acest punct de vedere?” raspunsul aici>>>

Intrebare: „Stagiul militar constituie vechime in campul muncii?”

raspunsul aici>>>

Intrebare: „O persoana care beneficiaza de pensie anticipata poate fi angajata cu contract individual de munca ?”
raspunsul aici>>>

Intrebare: „Daca in cursul anilor de activitate, un angajat a fost solicitat sa lucreze ore suplimentare, aceste ore se iau in considerare la vechimea in munca? Angajatul poate cere pensionarea la limita de varsta mai devreme de 65 de ani?”raspunsul aici>>>


Legislatia Muncii
Nerespectare CCM: Conflict individual de munca

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura nerespectarea prevederilor cu caracter economic (ex. neacordarea salariilor) din CCM de catre angajator poate fi cauza unui conflict colectiv de munca.

Solutia consultantului:
Art. 1 lit. o) din Legea 62/2011 a dialogului social defineste conflictul colectiv de munca ca fiind conflictul de munca ce intervine intre angajati si angajatori care are ca obiect inceperea, desfasurarea sau incheierea negocierilor privind contractele ori acordurile colective de munca.

Iar potrivit art. 161 din acelasi act normativ conflictele colective de munca pot fi declansate in urmatoarele situatii:

a) angajatorul sau organizatia patronala refuza sa inceapa negocierea unui contract ori acord colectiv de munca, in conditiile in care nu are incheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a incetat;

b) angajatorul sau organizatia patronala nu accepta revendicarile formulate de angajati;
c) partile nu ...

.....Cititi mai departe Detalii
MANUALUL DE SALARIZARE - siguranta unor solutii corecte si rapide la un pret decent!

Va puteti baza pe informatiile pe care le contine, pentru ca este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.
Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

  determinarea salariului
  avantaje in natura
  tratamentul veniturilor asimilate salariilor
  contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate in codul fiscal
  tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante

Intreaga lor experienta este materializata in Manualul de Salarizare, pe care acum il puteti folosi si dvs.! Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!

Beneficii acordate discriminatoriu: legea care impune egalitatea

O noua propunere legislativa are in vedere modificarea unor prevederi din aria de resurse umane care actualmente impun diferente in ce priveste egalitatea de tratament intre femei si barbati atunci cand vorbim de accesul la bunuri si servicii si furnizarea de servicii.

Se doreste astfel modificarea art. 7 din OG nr. 61/2008. Va reamintim ca Ordonanta de urgenta nr. 61/2008 modificata si aprobata prin Legea nr. 62/2009 transpune Directiva 2004/113/CE privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre femei si barbati in ceea ce priveste accesul la bunuri si furnizarea de bunuri si servicii.

Art. 5 (1) al Directivei consacra principiul primelor si beneficiilor unisex in produsele de asigurare.

Aceste prevederi au fost transpuse in art. 7 alin. (1) al Ordonantei de urgenta nr. 61/2008:

"Utilizarea elementului de sex ca factor in calcularea primelor si beneficiilor, in cadrul serviciilor financiare conexe, nu trebuie sa ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager de Resurse Umane,

Cei mai buni 10 experti din Romania au muncit timp de 1 an de zile la realizarea acestui produs, intr-un efort de sinteza extraordinar care a permis cuprinderea tuturor subtilitatilor
DA, doresc sa comand Enciclopedia Romana pentru Resursele Umane
legislative legate de Resurse Umane, Codul muncii, Salarizare, SSM si prezentarea lor detaliata impreuna cu:

  • studii de caz
  • sfaturi practice
  • comentarii
  • modele de formulare
     
Vorbim aici de o lucrare de cca 900 de pagini, foarte usor de consultat datorita motorului de cautare performant implementat pe CD.

Social
Top 10: Cele mai bogate femei in 2013

In fiecare an, Forbes prezinta clasamentul celor mai bogati oameni de pe planeta. Chiar daca acesta este dominat de barbati, asta nu inseamna ca doamnele nu stau la loc de cinste. Ca si barbatii, femeile au aptitudini deosebite in zona antreprenoriatului, folosindu-se atat de carisma, cat si de inteligenta nativa. Iata cele mai bogate femei din lume in 2013.

10. Anne Cox Chambers

Mostenitoarea in varsta de 93 de ani a Cox Enterprises detine o avere neta de 12 miliarde dolari, in scadere fata de septembrie 2010, cand aduna 12,4 miliarde dolari. A condus timp de 33 de ani compania de comunicatii, care are activitati diverse in zona media, a televiziunilor, a operatorilor de cablu tv etc. In ciuda faptului ca este bogata, Anne Cox Chambers nu ezita sa sustina viata culturala prin donatii uriase.

9. Miuccia Prada

Miuccia Prada este mostenitoarea companiei PRADA, infiintata de bunicul sau, Mario Prada. Are o avere neta de 12,4 miliarde dolari.

8. Abigail ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiti cum sa evitati inteligent litigiile de munca generate prin detasare, delegare si acordarea diurnei?

Aflati acum, cu ajutorul Caietului de Seminar privind Diurna, Delegarea si Detasarea>>>Sanatate
6 bauturi care incetinesc imbatranirea

Longevitatea la japonezi este de 79 de ani, australienii, grecii, canadienii si suedezii traiesc, in medie, 78 de ani, nemtii si americanii – 76 de ani.

Rusii si turcii ard mai repede, in 67 de ani, dar nu mai repede decat somalezii, in 47 de ani.

Nu e deci de mirare ca suntem vesnic in cautare de trucuri care sa ne ajute la amanarea ruperii firului Ariadnei. Iata acum si sase bauturi magice.

Apa
Bea apa imediat ce te trezesti, pentru ca te va ajuta sa iti intri repede in forma si sa scapi starea de somnolenta a inceputului de zi. Iti vei hidrata si piela astfel, ceea ce te ajuta sa iti mentii un aspect proaspat mult mai multa vreme

Cafea
Bea cafea dimineata, la micul dejun. Ii dai un impuls inimii, metabolismului si reduci riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.

Ceaiul verde
Bea ceai verde la pranz. Iti vei accelera metabolismul si poti lupta contra cancerului la san. Ceaiul verde scade tensiunea arteriala, deci ce mai astepti?
Cacao ...

.....Cititi mai departe Detalii

"Cele 9 proceduri de Legislatia muncii obligatorii pentru Managerul de Resurse Umane"
 

I. Procedura la angajare

II. Procedura de acordare a zilelor libere

III. Procedura de efectuare a concediului de odihna

IV. Procedura de formare profesionala

V. Procedura de preaviz

VI. Procedura de modificare a contractului individual de munca ...detalii  aici >>>


Seminar National

Evaluarea Performantelor Angajatilor in 2013!

Stimate manager de resurse umane,

Evaluarea angajatilor si precizarea criteriilor de performanta sunt obligatorii acum, conform prevederilor din Codul Muncii.

Ministerul Muncii a anuntat ca este obligatoriu ca aceste criterii de evaluare a activitatii profesionale sa se regaseasca si in contractul individual de munca.

 

Dar, asa cum se intampla intotdeauna in cazul modificarilor legislative, lucrurile sunt neclare si provoaca greseli si confuzii din partea angajatorilor. Iar Inspectia Muncii atat asteapta.

Vestea buna este ca acum puteti uita de amenzi, contracte de munca neconforme, nemultumiri din partea angajatilor, deoarece organizam
 

Seminarul Evaluarea Angajatilor in 2013


Specialistii nostri va antreneaza joi, 11 aprilie 2013, la Hotel Crowne Plaza Bucuresti, intr-o atmosfera interactiva, la doua sesiuni dedicate numai dvs.

 

Program si tematica:

14.00 – 14.30 
Intampinarea participantilor

14.30. – 16.30
Sesiunea 1
Dl Cristian Marinas, Dna Raluca Dimitriu

16.30 – 17.00
Pauza de cafea

17.00 – 19.00 
Sesiunea 2
Dl Cristian Marinas, Dna Raluca Dimitriu

 

Din subiectele care vor fi abordate la seminar:

1.    Solutii ale instantelor de drept al muncii privind criteriile de evaluare. Ce poate contesta in instanta salariatul, in urma procesului de evaluare?
2.    Consecintele juridice ale evaluarii. Selectia salariatilor in cazul concedierii colective. Concedierea pentru necorespundere
3.    Raportul cu inspectia muncii. Evaluarea corecta legal.
4.    Evaluarea performantelor – abordare din perspectiva manageriala
5.    Interactiunea evaluator-evaluat
6.    Probleme potentiale si erori care apar in procesul de evaluarea a performantelor

Atentie! Lista subiectelor discutate nu este exhaustiva! Acestea, dar si alte subiecte vor fi discutate, la cererea dvs.  Tematica poate suferi schimbari in functie de modificarile legislative.

 

Principalele avantaje pentru dvs. in calitate de participant la seminar

Seminarul va ofera, pe de o parte, chestiuni practice legate de felul concret cum trebuie intelese si aplicate prevederile din Codul Muncii privind evaluarea obligatorie a angajatilor:

•    Comentarii legislative, recomandari, atentionari si concluzii;
•    Temeiuri legale care stau la baza rezolvarii corecte a problemelor dvs.;
•    O gama variata de solutii pentru diverse tipuri de situatii sensibile legate de evaluarea performantelor personalului angajat.

Pe de alta parte, seminarul va si ghideaza intr-o maniera rapida, clar si accesibila prin culisele unui proces CORECT de evaluare a angajatilor dvs., care va va spune:

•    cine sunt oamenii-cheie pe care va puteti baza si care fac, de fapt, firma sa mearga;
•    unde sunt competente insuficient exploatate;
•    cine sunt oamenii cu care pierdeti bani.


In plus, ca participant la Seminarul Evaluarea Performantelor Angajatilor in anul 2013 beneficiati si de:
•    Consultanta personalizata
•    Prezentarile lectorilor prin e-mail

 

ATENTIE! Fiecare participant la seminar primeste absolut gratuit Softul de Evaluare a Angajatilor.
 

Cu ajutorul softului, responsabilul de resurse umane va realiza evaluarea angajatilor in doi pasi:

 


1.    Evaluarea de catre salariat
2.    Evaluarea de catre superior

Fiecare formular generat de soft contine:
1.    Numele formularului
2.    Criteriile de evaluare/competentele
3.    Descrierea criteriilor
4.    Intrebarile aferente criteriilor.
Aceste 2 formulare se importa in soft, softul le compara si creeaza o medie.

Printati fisa de evaluare, semnati-o si atasati-o la dosarul personal al salariatului!

Pretul standard al softului este de 1.402  lei + 24% TVA.
Dvs. il primiti GRATUIT – cadoul nostru pentru participarea dvs. la Seminarul National de Evaluare a Angajatilor.

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586