Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Zilele de 2 si 3 mai 2013, declarate zile libere

Guvernul a decis ca zilele de 2 si 3 mai 2013 sa fie declarate drept zile libere in sectorul public, printr-o hotarare aprobata in sedinta de miercuri, au declarat surse oficiale. (... citeste aici >>>)

Dispozitiile hotararii pot fi aplicate si angajatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociali stabilesc astfel.

Va reamintim ca, la inceputul acestui an, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si Asociatia Litoral - Delta Dunarii au solicitat Guvernului Romaniei si premierului Victor Ponta ca zilele de 2 mai, Ziua Tineretului, si 3 mai sa fie acordate ca zile nationale libere cu posibilitatea de recuperare in 2013.

Proiectul de act normativ a fost introdus pe lista documentelor care urmau sa fie aprobate, miercuri, de Guvern.

In acest fel, ziua libera acordata de 1 Mai va putea sa fie  ...

.....Cititi mai departe Detalii
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii

Intrebarea nr. 3: Care sunt clauzele pe care nu avem voie sa le punem in contractul de munca? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 7: Avem un angajat care mi-a adus demisia si vrea sa plece acasa chiar astazi. Poate sa faca asta? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 6: Avem o angajata care se intoarce din Concediul de Ingrijire a Copilului. Ce acte trebuie sa aduca? (..vezi aici >>)

De ce TREBUIE sa tineti cont cand restructurati un post

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, cu respectarea preavizului si inchiderea carnetului de munca al salariatului. In aceasta situatie angajatorul va emite o decizie de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, in temeiul art. 65 din Codul muncii republicat.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

In cazul in care contractul individual de munca a incetat conform unei decizii de restructurare, angajatorul poate incadra o alta persoana pe postul restructurat, ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

 

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Club Legislatia Muncii
Revisal

Buna ziua,ma puteti va rog ajuta,am intimpinat probleme la introducerea unui nou angajat in programul REVISAL (am versiunea 508033),cand ajung la salvare imi da urmatoarul text de eroare: Begin failed with SQL exception.
Va multumesc

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul pentru angajarea si concedierea angajatilor!


Afla care sunt punctele-cheie ce te ajuta sa depasesti obstacolele ivite in practica zilnica!
 Debaraseaza-te de procedurile costisitoare din punct de vedere banesc, al consumului de energie, timp si bani, dar si cu o finalitate indoielnica!
 Inspira-te pentru o procedura lipsita de capcane din studiile de caz prezentate, spre a da credibilitate statutului tau!

Click aici pentru informatii specializate>>>


Legislatia Muncii
Romania ocupa ultimul loc privind salariatii din economia privata

Referitor la cele mai noi rapoarte care privesc sectorul de Resurse Umane, va informam ca potrivit datelor furnizate de Biroul de presa al CNIPMMR, Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa in ce priveste ponderea salariatilor din economia privata.

A. Constatari:

1. Pozitia Romaniei in ceea ce priveste ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie, locul 21 (13,76%), este cu 14,73 p.p. mai mica decat cea a Elvetiei (locul 1: 28,49%) si cu 12,82 p.p. mai mica decat cea a Danemarcei (locul 2: 26,57%).
Figura 1. Ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie

Ponderea salariatilor din sectorul privat in total populatie

2. In Romania, ponderea in total populatie cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani a salariatilor din sectorul privat se situeaza pe locul 20 (19,68%) - cu 22,20 p.p. mai mica decat cea a Elvetiei (locul 1: 41,88%) si cu 20,83 p.p. mai mica decat cea a Danemarcei (locul 2: 40,51%).

Figura 2. ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Nou: Model pentru Autorizatia de munca

Autorizatia de munca poate fi eliberata, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru strainii care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la regimul strainilor, incadrarea in munca si detasarea acestora pe teritoriul Romaniei.

Autorizatia de munca este necesara pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, a permisului de sedere in scop de munca.

Tipurile de autorizatii de munca ce pot fi acordate strainilor sunt urmatoarele:
- autorizatia de munca pentru lucratorii permanenti - da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata sau determinata, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate;

- autorizatia de munca pentru lucratorii detasati - da dreptul titularului sa presteze munca, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Social
Angajatii sinceri nu sunt neaparat si priceputi la locul de munca

Pusi in fata riscului de a pierde o oportunitate de angajare, candidatii ar putea incerca sa minta in legatura cu aptitudinile lor.

De exemplu, s-ar putea ca un angajator sa il intrebe pe un candidat daca este familiarizat cu un anumit program de calculator, usor de deprins. Candidatul va crede ca, daca va fi sincer, ar putea pierde oportunitatea respectiva de angajare.

Daca vei minti in legatura cu CV-ul tau, atunci vei fi nevoit sa ascunzi adevarul legat de viata ta profesionala in ansamblu.

Evolv, un furnizor de date, care analizeaza gradul de retentie a angajatilor, a dorit sa afle in ce masura sunt afectati angajatii de propriile minciuni, dupa obtinerea jobului respectiv. In loc sa le adreseze intrebari legate de sinceritate si integritate, cercetatorii au decis sa le puna celor 31.000 de angajati intrebari despre aptitudinile lor tehnologice, deoarece rezultatul poate fi verificat foarte usor, in privinta onestitatii.

Iata cateva din ...

.....Cititi mai departe Detalii

Consilierul Angajarea in Institutiile publice!

Un ghid ideal, fara echivalenta practica pe piata de specialitate pentru angajatori!

Cum sa gestionati ireprosabil toate informatiile privind angajarea personalului in institutiile publice? ... raspunsul aici >>>

Care sunt modalitatile obligatorii de incadrare? ... rapsunsul aici >>>

Care sunt reglementarile specifice si cum se pot aplica corespunzator, fara riscuri? ... raspunsul aici >>>

Cum sa fiti perfect informat asupra schimbarilor legislative de ultima ora? ...raspunsul aici  >>>

 

Informatii specializate doar AICI>>>


Sanatate
5 alimente care te ajuta sa traiesti mai mult

Semintele de chia, fasolea, lintea, afinele si broccoli sunt aliatii longevitatii. Aceste alimente anti-imbatranire, cu un nivel scazut de calorii, ne ajuta sa ne bucuram de o viata lunga si sanatoasa.

1. Seminte de chia
Aceste seminte sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega 3, fibre, calciu si proteine. Se recomanda a se consuma 1 lingura de seminte de chia pe zi. Acestea pot fi adaugate in iaurt, cereale, smoothie-uri, etc.

2. Linte
Lintea furnizeaza organismului toti nutrientii de care are nevoie (proteine, carbohidrati si fibre), vitamine (A, B1, B2, B3, C, acid folic) si minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor si zinc

3. Fasole
Consumul de fasole ofera multiple beneficii organismului. Fasolea contine vitaminele A, B6, B12, C, K, calciu, fier, magneziu, acid folic, fosfor, zinc, potasiu, selenium. Este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut.
Supa de fasole este sanatoasa si hranitoare, nu este deloc greu de preparat, si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!
 

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza
 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.

Atentie maxima!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Decizii acordate in cadrul instantelor judecatoresti te ajuta sa eviti conjuncturi periculoase

Cunoasterea atenta a infractiunilor prevazute in Codul muncii, a situatiilor care le genereaza si studii de caz ale unor litigii ajunse in instanta, in care angajatorul a fost nevoit sa plateasca, te ajuta acum:
 
Sa eviti evenimente sau conjuncturi care iti aduc astfel de prejudicii
Sa elimini pericolul unor amenzi sau chiar al privarii de libertate din cauza incalcarii legii
Sa inlaturi pericolul unor litigii de munca ajunse in instanta.

Iti oferim acum CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni pentru ca tu sa stii cum sa le ocolesti. Sa fii ferit de pedepse care ti-ar ruina viata si cariera! Comanda-l acum!

Daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Informatia prezenta pe CD iti ofera:

  Lista infractiunilor prevazute in Codul muncii si pedepsele aferente
  Comentarii ale specialistilor privind infractiunile “vanate” de inspectorii ITM
  37 de cazuri in care litigiul de munca a fost pierdut de catre angajator

 

Afla sentintele curtilor constitutionale in litigii de munca  de genul:

Neincheierea contractelor de munca pentru mai mult de 5 angajati
Salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege
 Refuzul repetat de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.
 Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind:
            •    plata salariilor in termen util
            •    reintegrarea în munca a unui salariat
 Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta
Folosirea minorilor pentru prestarea unor activitati interzise de legislatie
 Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.


Alege din comentariile specialistilor nostri exact situatia care te intereseaza! Analizeaza solutia oferita si adapteaz-o situatiei in care te afli! Evita pedepsele prevazute in lege fiindca ele iti pot:

•    Afecta bugetul
•    Anula autorizatia de functionare
•    Rapi libertatea.


Comanda acum CD-ul care te salveaza din toate aceste situatii critice: ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Aici gasesti informatii specifice Curtilor Constitutionale, decizii pronuntate in cazul unor procese din care angajatorul a iesit pagubit. Te ajuta sa eviti situatii pagubitoare pentru finantele tale! Grabeste-te!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586