Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Stagiul de cotizare este diferit de vechimea in munca

Conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Deasemenea, potrivit prevederilor art. 48 din Legea 263/2010 , cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din lege.

In intelesul Legii 263/2010 , prin stagiu complet de cotizare se intelege perioada ...

.....Cititi mai departe Detalii

Control de la ITM privind REVISAL

Inspectorii ITM au demarat o vasta actiune de control legata de REVISAL! Amenzi de pana la 10.000 de lei!H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.


CD-ul "Controlul ITM pe teme legate de REVISAL" va ofera cateva avantaje pur si simplu deosebite.

Click aici pentru mai multe detalii >>>


Concediu fara plata vs. reducerea temporara a activitatii

Concediul fara plata se acorda numai la cererea salariatului.
Astfel, in baza art. 153 din Codul muncii , pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor. Odata dat acordul angajatorului pe cererea de solicitare a salariatului, contractul de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii republicat.

Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (2) lit. h) coroborat cu art. 4 lit. c) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), cu modificarile si completarile ulterioare, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Codul muncii nu cuprinde dispozitii procedurale cu privire la suspendarea contractului ...

.....Cititi mai departe Detalii

Asa cum stiti, Codul Muncii a adus 31 de modificari referitoare la Concediere.
 

Caiet Concedierea Angajatilor

Pentru a veni in ajutorul dvs am decis sa va oferim Caietul de Seminar – Explicatiile privind Concedierea.

 

Veti regasi aici tot ceea ce va intereseaza
 

Explicatiile specialistilor,
Studiile de Caz (... detalii aici »)
Legislatia Comentata,
Exemple si Modele

 

Atentie: va rugam sa completati Formularul de Inscriere astazi sau, cel tarziu maine. Numarul de exemplare este (din pacate) limitat.
 

... click aici pentru Formularul de Inscriere »

Club Legislatia Muncii
Modificare CIM

Buna ziua,

Angajatorul doreste sa adaugam la contractele de munca existente niste clauze suplimentare cu privire la confidentialitate si formare profesionala.

Intrebarea mea este: pot sa intocmesc o decizie colectiva cu privire la aceasta modificare?
Si daca raspunsul este da, puteti sa ma ajutati cu un model de decizie colectiva?

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Legislatia Muncii
Salarii mai mici decat vecinii nostri | Cine ne intrece

Potrivit statisticilor europene, Romania a inregistrat o repozitionare in ce priveste salariul minim pe economie. Astfel, dupa cresterea din luna ianuarie in Bulgaria, salariul minim pe economie al vecinilor nostri este de 159 euro, fiind astfel cu doi euro mai mare decat cel din Romania.

Romania se claseaza astfel pe ultimul loc, in conditiile in care pana si in celelalte tari considerate sarace salariul minim este de cel putin doua ori mai mare fata de salariul minim din Romania si Bulgaria.

Potrivit criteriilor Eurostat, venitul minim intr-o tara este mic daca se situeaza la nivel de intre 100 si 500 euro pe luna.

In Croatia, care inca nu a aderat la UE, salariul minim pe economie este de 374 euro, in timp ce in Turcia - care are o perspectiva europeana foarte indepartata - este de 429 euro pe luna.

In urma restrictiilor severe impuse Greciei, care, practic, se afla in faliment, salariul minim pe economie in aceasta tara a fost de 684 euro in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza ... detalii aici >>>

Potret al angajarilor la inceput de an: Rata somajului in 2013

In luna ianuarie 2013, Institutul National de Statistica a estimat rata somajului in forma ajustata sezonier la 6,6%, aflandu-se in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de luna anterioara si cu 0,8 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna ianuarie 2012.

Numarul de someri (in varsta de 15-74 ani), este de 660 mii persoane, in scadere atat fata de luna precedenta (671 mii), cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (729 mii).

Datele segregate pe gen indica o diferenta de 0,7 puncte procentuale intre rata somajului in randul barbatilor fata de cea a femeilor (valorile respective fiind 6,9% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,2% in cazul celor de sex feminin).

In cazul persoanelor adulte (25-74 ani), rata somajului a fost mai mica, doar 5,2% pentru luna ianuarie 2013 (5,6% in cazul barbatilor si 4,7% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 72,3% din numarul total al somerilor estimat ...

.....Cititi mai departe Detalii

KIT-ul de documente instant obligatorii din
Legislatia Muncii si Salarizare

 

Beneficiati de modele pentru documentele standard privind:

Contractul individual de munca (pe perioada determinata, nedeterminata, cu timp partial, cu clauza de neconcurenta ... si Lista continua aici »)

Modificarea contractului individual de munca (Ordin de deplasare, Cerere de detasare, Acord privind detasarea, Decizie de detasare ... si Lista continua aici »)

Social
Analizele Manager.ro: Ce nu s-a spus in scandalul carnii de cal

Totul a inceput cu niste controale de rutina efectuate la retaileri din Marea Britanie (Tesco, Aldi, Iceland, Lidl), in urma carora s-a descoperit un lucru socant: burgerii congelati comercializati acolo si etichetati ca avand carne de vita contineau de fapt carne de cal.

Scandalul s-a extins, s-a transformat rapid intr-o dezbatere la nivel european privind siguranta alimentara si, intocmai ca si in cazul bacteriei E-coli din 2011, a condus la o avalansa de acuzatii reciproce intre diferite state ale Europei.

Pentru inceput, sa lamurim o chestiune asupra careia, probabil, multi dintre dvs. au dubii: da, carnea de cal este comestibila si nu ridica probleme de sanatate, cu conditia sa provina din laboratoare autorizate si sa fie verificata de inspectorii sanitari.

Altfel ea poate contine fenilbutazona - o substanta utilizata pentru tratarea ligamentelor si a enterocolitei la cai si care, daca este administrata animalelor destinate consumului uman, poate provoca anemie si chiar ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ultima ora! Controale ITM si amenzi de pana la 8.000 de lei daca nu respectati Legea nr. 319/2006!

Gasiti aici documentatia completa, pas cu pas,
pentru a realiza cu succes auditul SSM!


<<<Aflati totul AICI si ACUM>>>


Sanatate
Cea mai tare dieta cu putinta? Dieta Mediteraneana!

Mai mult, dieta mediteraneana reuseste sa ne scape rapid de kilogramele in exces si sa le tina cat mai departe cu putinta. Si asta se intampla rapid, usor si sigur, fara efecte adverse si fara infometare.

De ce? Simplu, pentru ca dieta mediteraneana aduce in discutie portii acceptate si o varietate de alimente care iti satisfac deplin poftele. Nu vei fi stresat ca iti este tot timpul foame si vinovat pentru ca mananci cat mai multa mancare gustoasa. Si asta pentru ca toate alimentele acceptate in aceasta dieta sunt gustoase!

Mai mult, dieta mediteraneana te ajuta sa ai si un look de vedeta: slabuta, piele stralucitoare, par catifelat ca matasea, sanatos si bogat, dantura impecabila, corp perfect, ca sa mai!

Nu in ultimul rand, cand discutam despre aceasta dieta, descoperim ca alimentele permise alunga stresul, iti dau sanatate, forta, energie, vitalitate si o stare de spirit exceptionala.

Per total, descoperim o dieta pe care multe vedete o folosesc. Si vestea buna este ca ...

.....Cititi mai departe Detalii

Controale dure la institutiile publice privind existenta

fiselor de post si a fiselor de evaluare!


Lucrezi in HR? Iata cum poti sa iti usurezi si sa iti automatizezi munca

Un nou soft pentru specialistii in HR. Fii pregatit pentru un control ITM neanuntat

Usureaza-ti munca eliminand timpul alocat birocratiei si evita amenzi costisitoare prin cel mai simplu de utilizat soft de HR. Vital pentru angajatii din resurse umane.

Softul de "Adeverinte, Modele si Formulare obligatorii in resurse umane", creat cu ajutorul a numerosi consultanti in resurse umane, este destinat sa reduca sensibil munca repetitiva necesara in activitatea de HR.

 

  Testat in companii cu peste 50 de angajati

Iti propunem un soft care va schimba cu totul departamentul tau de HR.
In bine.

  Efect imediat: Reduci semnificativ timpul de lucru

Softul de Adeverinte, modele si formulare obligatorii in HR a fost creat cu intentia de a economisi ore bune cheltuite de profesionistii HR pentru identificarea formularelor corecte, completarea lor conform normelor metodologice sau prin eliberarea adeverintelor.
 
Fiecare buton sau comanda si chiar modul de lucru al softului a fost testat in zeci de departamente de HR din companii medii si mari, functionand cu succes.

Orice adeverinta, model si formular de HR se elibereaza in doar cateva minute. Formatul fiind deja realizat, este suficient sa completeazi doar numele in fiecare formular. Apasa PRINT si este gata.
Te poti ocupa de lucruri mai importante.

Fiecare formular contine exemple si instructiuni sau recomandari de completare!

  Interfata intuitiva. Foarte usor de utilizat

Un software este considerat mai performant daca are mai multe meniuri si mai multe butoane.
Insa de ce sa complicam lucrurile?
Un soft performant este cel care iti ofera prin simplitate raspunsurile de care ai nevoie. Este ceea ce am realizat noi.

Interfata simpla, cu doar 9 butoane principale, iti da acces la cele mai importante functii ale softului pentru ca acesta sa poata fi folosit imediat dupa instalare si chiar si in cele mai aglomerate zile ale lunii.

Cu un singur click:

 

  Afli si editezi datele fiecarui angajat in parte.
Prin intermediul motorului de cautare inclus vei gasi orice angajat rapid, introducand numele acestuia. Un singur click iti da acces la datele complete ale angajatului. Le poti citi sau le poti modifica. Mai mult, poti adauga un nou angajat in doar cateva secunde.

  Accesezi peste 30 de modele de adeverinte editabile pe care le poti elibera in cateva minute.  

  Eliberezi si accesezi sute de modele si formulare necesare in activitatea HR de zi cu zi a companiei.
Fie ca ai nevoie de o fisa a postului, de o declaratie pe proprie raspundere sau un model de test de angajare, il vei gasi rapid si vei putea modifica usor continutul, daca este nevoie.

  Ceri asistenta tehnica online gratuita asigurata de abonamentul tau pe 12 luni.

  Consulti manualul de utilizare.

  Accesezi si editezi datele companiei.

 

  Gasesti orice in doar cateva secunde

Functia de cautare iti permite sa gasesti rapid orice date introduse in soft. Datorita algoritmului de organizare, orice informatie va fi gasita mult mai rapid decat folosind uneltele cu care te-ai obisnuit.

 

  Acte corecte! Fii pregatit pentru orice control ITM

Deoarece softul se actualizeaza automat cand formatul unui formular legal se modifica, iar profesionistii din acest domeniu stiu cat de des se intampla acest lucru la noi in tara, si pentru ca vei avea informatiile despre angajati la zi, vei fi pregatit, in orice moment, pentru un control ITM.
In doar cateva minute vei putea tipari sau oferi situatia la zi a angajatilor.
In acest mod vei evita amenzi costisitoare si stresul determinat de un control inoportun.
Bucura-te de siguranta emiterii unor adeverinte, modele si formulare in conformitate cu Legea, formulare certificate de experienta Rentrop & Straton.

 

  Centralizat

Acces la intreaga baze de date prin intermediul unui singur soft securizat. Nu mai este necesara folosirea formularelor in Excel, greu de sincronizat. Persoanele care vor avea acces pot consulta toata informatia dintr-o singura baza de date.

Softul aduna cele mai des solicitate formulare de HR intr-un singur loc. Vei gasi peste 137 de adeverinte, modele si formulare care pot fi folosite ca atare sau pot fi personalizate cu numele si datele companiei, in mod automat, prin acest program dezvoltat de noi.

Poti reveni oricand asupra datelor. Modificarea numelui unei persoane, a adresei, a salariului sau oricarei alte informatii se face in numai cateva secunde!

  Scapa de grija adeverintelor de hartie

Utilizand Softul Adeverinte, modele si formulare obligatorii in HR nu vei mai pierde niciodata un document eliberat in departamentul tau.


Fiecare formular eliberat este automat retinut in baza de date, astfel ca scapi de grija de a pierde documente care ar putea fi vitale in cazul unui control ITM.
 

Informatii mai multe aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586