Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Diurna Legala

Legislatia Muncii
Diurna si masa acordata pe durata delegatiei | Contributii sociale 2013

Vom stabili mai jos cum se aplica in mod corect prevederile aferente diurnei de la 1 februarie 2013 in conditiile in care angajatorul acorda salariatilor, aflati in delegatie, diurna si masa calda servita.

Astfel, va reamintim ca incepand cu data de 1 februarie 2013, in baza OG 8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, art. 55 alineatul (4), litera g) si art. 296 indice 15 s-au modificat si au urmatorul cuprins:

g) sumele primite de angajati in conditiile prevazute de lege sau de contractul de munca aplicabil, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, ca indemnizatii si orice alte sume de aceeasi natura, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Top 30 Adeverinte editabile


1. Adeverinta salariat pentru medic
2. Adeverinta de vechime
(...vezi aici »)
3. Adeverinta de salariat
4. Adeverinta pentru femeile insarcinate
5. Adeverinta de venit
6. Adeverinta de venit pentru persoana aflata in intretinere
(...vezi aici »)
7. Adeverinta femei pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului

... citeste Lista Integrala »


Cerinte de forma pentru decizia de incetare a CIM

Referitor la continutul deciziilor de incetare a contactelor individuale de munca, numai in cazul incetarii ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului sunt prevazute o serie de elemente obligatorii, printre care si termenul in care decizia poate fi contestata.

Astfel, potrivit art. 62 alin. (3) din Codul muncii , republicat, decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Totodata, art. 76 din Codul muncii , republicat, prevede ca decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in ...

.....Cititi mai departe Detalii

KIT-ul de documente instant obligatorii din
Legislatia Muncii si Salarizare

 

Beneficiati de modele pentru documentele standard privind:

Contractul individual de munca (pe perioada determinata, nedeterminata, cu timp partial, cu clauza de neconcurenta ... si Lista continua aici »)

Modificarea contractului individual de munca (Ordin de deplasare, Cerere de detasare, Acord privind detasarea, Decizie de detasare ... si Lista continua aici »)

Compensatiile si beneficiile (Cerere aprobare ore suplimentare ... si Lista continua aici »)

Suspendare contractul individual de munca (Decizie de suspendare – acordul partilor, Decizie de suspendare – concediu pentru cresterea copilului, Decizie de suspendare – intrerupere activitate ... si Lista continua aici »)


Club Legislatia Muncii
concediul de maternitate

Buna ziua,ma numesc Georgiana,in prezent sunt insarcinata(10 saptamani) dar nu am un loc de munca,as dori sa stiu daca exista posibilitatea de a-mi plati singura asigurarile catre stat pentru a beneficia de concediul de maternitate,care este perioada minima pentru obtinerea acestuia,unde trebuie sa platesc si care ar fi suma? Va multumesc anticipat

.....Cititi mai departe Detalii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

 

Va oferim acum 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post specifice industriei HORECA, redactate impecabil si in concordanta perfecta.
 

Cititi detalii aici »


Legislatia Muncii
Neincheierea CCM la nivel de unitate | Ce consecinte apar?

In cazul in care societatea, in urma negocierii, a decis sa se supuna Codului muncii, neincheind CCM la nivel de unitate, vom vedea daca este obligatorie reluarea reinitierii negocierii, la cat timp si in baza a ce articole.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 229 alin. (2) din Codul muncii negocierea colectiva la nivel de unitate este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.

Aceasta prevedere este reluata si de art. 129 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social care prevede ca negocierea colectiva este obligatorie numai la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati. Initiativa negocierii apartine angajatorului sau organizatiei patronale (art. 129 alin. (2)).

Angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ati citit Enciclopedia Romana pentru Resurse Umane?

 

Cei mai buni 10 experti din Romania au muncit timp de 1 an de zile la realizarea acestei lucrari, intr-un efort de sinteza extraordinar care a permis cuprinderea tuturor subtilitatilor legislative legate de Resurse Umane, Codul muncii, Salarizare, SSM si prezentarea lor detaliata impreuna cu:

 

- studii de caz

- sfaturi practice

- comentarii

- modele de formulare

 

..vezi aici >>


Inregistrare ReviSal: Data inregistrarii incetarii CIM in ReGES

Va oferim, prin cele ce urmeaza, o serie de informatii utile cu privire la modul de operare in ReviSal si la eventualele probleme care se ivesc in ce priveste inscrierea datei de incetare CIM.

Astfel, elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) din H.G. nr. 500/2011, modificata si completata, se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca. Aceasta este prevederea legala. Probabil va intrebati care este scopul invocarii textului art. 4 alin. (1) lit. d) din H.G. nr. 500/2011, citat mai sus.

Este extrem de important a stabili ce situatii de incetare se inregistreaza in ReGES si la ce moment, avand in vedere faptul ca necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4 din H.G. nr. 500/2011, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ghid Practic de completare in REVISAL


- solutii la toate problemele ridicate de Revisal -

>>> detalii aici

 


Social
Cate locuri de munca vacante sunt in Romania

In ultimul trimestru din 2012, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,55 %, in scadere cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2011, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale, potrivit datelor INS.

Numarul locurilor de munca vacante a fost de 23,2 mii, in scadere cu 3,3 mii locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior.

In comparatie cu trimestrul similar al anului 2011, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 1,6 mii.

In ultimele trei luni din 2012, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,62%) si administratie publica (1,26%).

Urmeaza apoi distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,02%), respectiv cele de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Lucrare absolut indispensabila managerului de HR din institutiile de invatamant de toate gradele, Consilier - Legislatia Muncii si Resursele Umane pentru Scoli, Licee si Universitati cuprinde toata informatia privind legislatia muncii si raporturile de munca aplicabile in domeniul educatiei.

Comandati-l acum! Peste 11.000 de institutii scolare preuniversitare si universitare il asteapta cu sufletul la gura! Facand parte din categoria materialelor informationale utile perfectionarii profesionale si desfasuraii activitatii dvs. in bune conditii, plata aferenta abonamentului la Consilier - Legislatia Muncii si Resursele Umane pentru Scoli, Licee si Universitati constituie cheltuiala deductibila 100%! Profitati!

Sanatate
Kiwi - 9 beneficii uimitoare pentru sanatate

Vitamine, fier, calciu, zinc, crom si acid folic - iata doar cateva dintre substantele nutritive care se regasesc in fructele de kiwi si care au un rol esential in mentinerea sanatatii organismului. Fructul contine si fibre care ajuta la imbunatatirea digestiei si a tranzitului intestinal. Dimineata, la micul dejun te poti bucura de o bautura sanatoasa si energizanta: smoothie cu kiwi si banana. Se prepara in cateva minute!

Vom afla, mai jos, care sunt beneficiile fructului kiwi!

1. Datorita continutului de magneziu, incetineste procesul de imbatranire si combate stresul si depresiile.

2. Scade tensiune arteriala. Kiwi contine luteina, un antioxidant puternic care scade tensiune arteriala. Contribuie la fluidizarea sangelui si ne ajuta sa prevenim atacurile de cord. Luteina mai este cunsocuta pentru rolul sau de protectie a sanatatii ochilor.

3. Kiwi, fructul-minune te protejeaza impotriva racelii si gripei ca urmare a cantitatii foarte mari de vitamina C pe care o ...

.....Cititi mai departe Detalii
Testati GRATUIT!
Stiti cum sa aplicati corect si sigur Legislatia muncii in sectorul bugetar?Stimate coleg bugetar,

  De cate ori v-ati intrebat pentru cine este valabila cea mai recenta reglementare legislativa, bugetari sau patronate?


  De cate ori v-a enervat ambiguitatea legii?

  De cate ori ati constatat lipsa precizarilor privind actiunile necesare din sectorul bugetar?

 

Va oferim acum instrumentul pe care-l asteptati de atata vreme:
Consilier - Legislatia Muncii pentru bugetari. Unicul ghid existent pe piata de profil ce clarifica modul in care dvs., angajatii din institutiile publice, trebuie sa aplicati reglementarile Codului Muncii.

Un serviciu special de consultanta personalizata GRATUITA – sustinut de coordonatoarea acestui proiect, dna. Raluca Dumitriu, unul dintre cei mai straluciti practicieni in dreptul muncii. Raspunde prompt si profesionist tuturor intrebarilor dvs. pe toata perioada abonamerntului!
 
 
Beneficii:

 

  Sintetizeaza pentru dvs. toate reglementarile specifice
  Contine comentarii avizate, sfaturi, sugestii si atentionari
  Cuprinde studii de caz si solutii corecte ale unor situatii frecvent intalnite in activitatea institutiilor publice

  Contine exemple de aplicare corecta a legislatiei muncii specifice bugetarilor.
 

 Avantaje:


  Renuntati la cautarile ce va rapesc atata timp
  Puteti alege variantele corecte de aplicare a legii specifice bugetarilor
  Capatati siguranta si scapati de stresul incertitudinii
 
Evitati amenzile, fiindca nici Fiscul si nici ITM-ul nu sunt mai intelegatori doar pentru ca lucrati la STAT!
 

Click aici pentru detalii>>>
 

 

Atentie maxima!
 

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!
 

Decizii acordate in cadrul instantelor judecatoresti te ajuta sa eviti conjuncturi periculoase

Cunoasterea atenta a infractiunilor prevazute in Codul muncii, a situatiilor care le genereaza si studii de caz ale unor litigii ajunse in instanta, in care angajatorul a fost nevoit sa plateasca, te ajuta acum:
 
Sa eviti evenimente sau conjuncturi care iti aduc astfel de prejudicii
Sa elimini pericolul unor amenzi sau chiar al privarii de libertate din cauza incalcarii legii
Sa inlaturi pericolul unor litigii de munca ajunse in instanta.

Iti oferim acum CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni pentru ca tu sa stii cum sa le ocolesti. Sa fii ferit de pedepse care ti-ar ruina viata si cariera! Comanda-l acum!

Daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Informatia prezenta pe CD iti ofera:

  Lista infractiunilor prevazute in Codul muncii si pedepsele aferente
  Comentarii ale specialistilor privind infractiunile “vanate” de inspectorii ITM
  37 de cazuri in care litigiul de munca a fost pierdut de catre angajator

 

CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni

    Are grija de legalitatea actiunilor tale
    Iti ofera siguranta
    Te atentioneaza asupra situatiilor care iti pot aduce grave prejudicii

Comanda-l acum! Investeste  doar 199,47 lei (cu TVA inclusa!) pentru siguranta ta! Te asigur ca merita!


 


 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586