Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.roAstazi este 1 Martie: La multi tuturor doamnelor!
Cadou Martisor!

Nu uitati de CADOUL NOSTRU special

...cititi detalii aici >>


 

Legislatia Muncii
Care sunt concediile medicale care nu necesita stagiu de cotizare?

Conform prevederilor art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Deasemenea, potrivit art. 12 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, aprobate prin Ordinul 60/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.

Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stiti care sunt modalitatile legale de acordare a tichetelor in 2013?

Va oferim acum informatii utile si practice
despre acordarea si impozitarea

 

TICHETELOR-CADOU si a TICHETELOR DE MASA in anul 2013>>>


Obligatiile angajatorului fata de salariat la desfiintarea societatii | Model preaviz

Va punem la dispozitie, prin cele ce urmeaza, un model de decizie de incetare a activitatii necesar in cazul in care o societate cu un singur angajat se dizolva.

Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Cum nu avem detaliile dizolvarii societatii apreciem ca angajatorul inceteaza contractele de munca ale salariatilor in temeiul dispozitiilor art. 65 din Codul muncii pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

In vederea incetarii contractelor se emite documentul de preavizare a concedierii. Persoanele concediate beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare, art. 75 din Codul muncii, republicat.

Model preaviz:

PREAVIZ CONCEDIERE

Angajator ...

.....Cititi mai departe Detalii
Manual de Salarizare

Club Legislatia Muncii
crestere si ingrijire copil

buna ziua
as vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia crestere si ingrijire copil daca am un cim de sapte ore fiind medic si mai am un cim partial de 2 ore.De la cim partial pot cere adeverinta ?ma ajuta in vreun fel ?

.....Cititi mai departe Detalii

Ghidul complet de medicina muncii:
legislatie comentata, aspecte sensibile, formulare pe care vi le solicita inspectorii veniti in control

 

Click aici pentru detalii valoroase>>>


Legislatia Muncii
Aparitii legislative din domeniul muncii in Monitorul Oficial

Ne dorim sa va oferim informatii de actualitate in ce priveste legislatia muncii. Una dintre aceste modalitati consta in informarea legislativa cu privire la cele mai noi acte normative publicate in Monitorul Oficial.

In legatura cu acestea, precizam astfel ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 112 din 27 februarie 2013 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Hotararea Camerei Deputatilor nr. 5 din 26 februarie 2013 privind modificarea anexei la Hotararea Camerei Deputatilor nr. 48/2012 pentru aprobarea componentei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor.

Decizia Colegiului Medicilor din Romania nr. 1 din 18 ianuarie 2013 privind stabilirea sistemului procedural de evaluare a activitatilor de educatie medicala continua a medicilor, precum si a criteriilor si normelor de acreditare, respectiv creditare a ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aflati aici care sunt avantajele si dezavantajele

mai putin cunoscute

ale diferitelor tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii

Click aici pentru detalii>>>


Activitatea de practica | CIM pe durata determinata cu practicantul

Analizam astazi cazul in care un angajat urmeaza sa efectueze mai multe luni de practica in alta tara. Societatea incheie un contract cu unitatea de invatamant in cadrul careia se va efectua practica. La finalul perioadei de practica, salariata in cauza trebuie sa demonstreze ca a fost remunerata in tot acest timp de societatea din Romania. Vom preciza astfel cadrul legal pentru aceste plati.

Solutia consultantului:

Activitatea de practica este reglementata de Legea 258/2007 privind practica elevilor si studentilor.

Conform art. 4 alin. (1) din acest act normativ, practica elevilor si studentilor se organizeaza si se desfasoara pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei conventii, dupa caz, incheiata intre organizator si partenerul de practica.

Organizatorul de practica este, potrivit art. 3, unitatea sau institutia de invatamant preuniversitar, respectiv Universitatea, care desfasoara activitati instructiv-educative si formative iar ...

.....Cititi mai departe Detalii
Memo Codul Muncii 2013

Social
Sectorul constructiilor a scazut in prima luna a acestui an

In luna ianuarie a acestui an, numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a scazut fata de aceeasi luna din 2012.

Astfel, s-au eliberat 1.694 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 2,2% fata de luna ianuarie 2012, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Pentru mediul urban au fost acordate 609 autorizatii, in crestere fata de cele 550 acordate in ianuarie 2012. In mediul rural au fost acordate 1.085 autorizatii, in scadere fata de cele 1.182 acordate in ianuarie 2012.

Distributia in profil regional arata ca cea mai mare scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale a fost inregistrata in regiunea de dezvoltare Nord-Est (-72 autorizatii).

Urmeaza apoi SudMuntenia (-33 autorizatii), Sud-Vest Oltenia (-8 autorizatii), Sud-Est (-5 autorizatii) si Nord-Vest (-2 autorizatii).

In schimb, cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Vest ...

.....Cititi mai departe Detalii
Proceduri Resurse Umane

Sanatate
Pot sa mananc avocado in fiecare zi?

Continut nutritional
Un avocado fara coaja si samanta contine 227 de calorii, 21 de grame de grasime care include aproximativ 2,9 g de grasime saturata, 13,3 g de grasime monosaturata, 2,5 g de grasime polisaturata si 0 mg colesterol. Avocado are si vitamina A, vitamina E, vitamina K si fitonutrienti, o categorie de antioxidanti. Fructule ste si o buna sursa de potasiu, furnizand 690 mg din acest mineral.

Beneficii pentru sanatate
Daca mananci avocado iti reduci riscul de probleme cardiace si poti scadea in greutate. Avocado-ul este o buna sursa de grasimi monosaturate cele care imbunatatesc nivelul de colesterol, iti stabilizeaza ritmul cardiac si reduce inflamatia. Contrar mitului care circula despre el, avocado-ul nu ingrasa si este util in curele de slabire.

Feluri de mancare
Poti sa mananci avocado in diverse moduri. Guacamole este un sos mexican facut din avocado transformat in piure, la care adaugi ceapa si condimente. Il poti manca cu tortilla. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza

Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON.

 

Cu siguranta aveti salariati in care ati investit, pe care i-ati recrutat ca la carte si pe care i-ati format si instruit cu greu. Si v-ar parea rau sa trebuiasca sa-i concediati pentru ca, nu-i asa, vremurile sunt grele...

Dar, vesti bune, acum exista o alternativa! Ii puteti trimite in somaj tehnic pentru o perioada limitata, pana cand situatia firmei dvs. se va imbunatati. Este o masura care vine ca un colac de salvare, este (in sfarsit!) o masura concreta pentru ca impactul crizei economice pe care o traversam sa fie cat mai putin agresiv pentru dvs.!

Asadar, daca firma dvs. se afla intr-o situatie dificila, daca aveti probleme cu lichiditatile sau daca va gandeati ca nu mai puteti evita concedierea unor angajati buni, aceasta este solutia. Si toata lumea are de castigat

 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;

  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;

  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.


Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);

  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.


CD-ul Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza,
proaspat lansat in colectia Ghidul angajatorului a editurii Rentrop & Straton.


Deschideti CD-ul si toate nelamuririle au disparut. Aveti siguranta ca orice formular intocmit pe baza celor din CD este corect si perfect legal.


Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON. 

 

 

Click aici pentru detalii>>>


Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
Modele de Adeverinte certificate
- conforme cu Codul Muncii Republicat -

 

Renuntati la cautarile nesigure de pe Internet! Folositi Modelele Certificate


Atentie! Adeverintele sunt certificate si respecta cele mai recente si riguroase reglementari legislative.

 

Specialistii acreditati Rentrop & Straton va ofera peste 30 de modele de adeverinte certificate in relatia cu angajatii!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586