Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Ministerul Muncii modifica legea privind venitul minim garantat

Va informam ca Ministerul Muncii a lansat pe 25 februarie, spre dezbatere publica, Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr.277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, in vederea reglementarii masurilor speciale destinate beneficiarilor acestor legi pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare determinate de eliminarea tarifului social la energie electrica si cresterea pretului la energie electrica si gaze naturale.

Principalele masuri vizate sunt:

>> Instituirea ajutorului suplimentar pentru energie electrica si pentru gaze naturale pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei, diferentiat in functie de veniturile familiei/persoanei singure:

- 23 lei pentru beneficiarii ajutorului social si ai alocatiei pentru sustinerea familiei care au ...

.....Cititi mai departe Detalii
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii

Intrebarea nr. 3: Care sunt clauzele pe care nu avem voie sa le punem in contractul de munca? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 7: Avem un angajat care mi-a adus demisia si vrea sa plece acasa chiar astazi. Poate sa faca asta? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 6: Avem o angajata care se intoarce din Concediul de Ingrijire a Copilului. Ce acte trebuie sa aduca? (..vezi aici >>)

Delegarea si clauza de mobilitate: Deductibilitatea cheltuielilor

Delegarea nu se confunda cu clauza de mobilitate
Astfel, delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Conform art. 25 alin. (1) din Codul muncii , prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca, cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

Asadar, in perioada delegarii, salariatul desfasoara lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

 

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Club Legislatia Muncii
Ordin 50/1990

Art. 7 din ordinul 50/1990 prevede ca incadrarea in grupele I si II de munca se face proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste grupe, cu conditia ca pentru grupa II, de exemplu, personalul sa lucreze cel putin 70% din programul de lucru in locurile de munca incluse in aceasta grupa.

Cum se interpreteaza acest text? Daca indeplinesc aceasta conditie, beneficiez de grupa II integral, adica 100%, sau numai 75% in cazul meu?
Daca in sentinta instantei se precizeaza ca ma incadrez la grupa II in perioada 7.08.1976 - 1.04.2004, cum se valorifica acest drept in dosarul de pensionare? La limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare?

Va multumesc anticipat!
Gh Sima

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul pentru angajarea si concedierea angajatilor!


Afla care sunt punctele-cheie ce te ajuta sa depasesti obstacolele ivite in practica zilnica!
 Debaraseaza-te de procedurile costisitoare din punct de vedere banesc, al consumului de energie, timp si bani, dar si cu o finalitate indoielnica!
 Inspira-te pentru o procedura lipsita de capcane din studiile de caz prezentate, spre a da credibilitate statutului tau!

Click aici pentru informatii specializate>>>


Legislatia Muncii
Aparitii legislative de interes pentru domeniul muncii

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 109 din 25 februarie 2013 au fost publicate o serie de cate normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Ordinul Ministerului Apararii Nationale nr. M.8 din 4 februarie 2013 pentru aprobarea Metodologiei privind evaluarea starii de sanatate si stabilirea aptitudinii medico-militare a personalului participant la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman si a baremului medical aferent.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 3 din 17 ianuarie 2013 asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 lit. e), art. 4 si art. 5 alin. (3) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, ale art. 196 lit. h) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si ale art. 12 alin. (2) din anexa la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2011 pentru ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Concediul de odihna este sau nu proportional cu timpul efectiv lucrat

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat).

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:

1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

2) Articolul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Social
CaixaBank concediaza 3.000 de angajati

CaixaBank a anuntat ca isi va reduce personalul cu 3.000 de angajati pe teritoriul Spaniei din cauza restructurarilor provocate de absortia entitatilor Banca Civica si Banco de Valencia, potrivit Agerpres.

Banca face parte din grupul celor sapte entitati spaniole care respecta necesitatile de capital si nu a mai fost inclusa in planul de recapitalizare cu banii proveniti din imprumutul solicitat Uniunii Europene si Fondului Monetar International, in valoare de 40 miliarde euro.

In privinta concedierilor, banca sustine ca "este necesar un plan de restructurare, pentru a se putea adapta mediului actual si a imbunatati eficienta resurselor".

Sindicatele sunt la curent cu aceasta decizie, iar reprezentantii bancii sustin ca vor exista discutii si negocieri cu acestea pentru a lua cele mai bune hotarari.

.....Cititi mai departe Detalii

Consilierul Angajarea in Institutiile publice!

Un ghid ideal, fara echivalenta practica pe piata de specialitate pentru angajatori!

Cum sa gestionati ireprosabil toate informatiile privind angajarea personalului in institutiile publice? ... raspunsul aici >>>

Care sunt modalitatile obligatorii de incadrare? ... rapsunsul aici >>>

Care sunt reglementarile specifice si cum se pot aplica corespunzator, fara riscuri? ... raspunsul aici >>>

Cum sa fiti perfect informat asupra schimbarilor legislative de ultima ora? ...raspunsul aici  >>>

 

Informatii specializate doar AICI>>>


Sanatate
Gateste sanatos, rapid si cu bani putini! Iata un meniu complet!

Chiar si asa, noi va spunem ca se poate. Iata ce preparate culinare poti realiza cu bani putini, pentru toata familia:

Mic dejun: oua fierte ecologice, tartine cu miere ( fara unt!), lapte UHT
Pranz: Supa-crema de mazare cu oregano si piept de pui la gratar cu cartofi sote

Cina: Mamaliguta cu branza si iaurt slab (nu smanatana, care este prea grasa si greu digerabila seara).

Gustari: fructe proaspete sau sucuri din fructe si legume proaspete!
Per total, avem cateva produse relativ accesibile ca pret, foarte sanatoase si care completeaza o dieta genial de sanatoasa. Avem fructe si legume, cereale si lactate, carne si plante aromatice.

Acesta este doar un exemplu de meniu pe care il puteti realiza cu bani putini, rapid si foarte simplu. Nu uitati de faptul ca cei mai multi experti nutritionisti confirma faptul ca mancarea sanatoasa este cea preparata si consumata pe loc, cand este inca calda. De aceea incercam sa gatim in cantitati mici, tocmai pentru a nu arunca nimic ...

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!
 

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza
 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.
     

Click aici pentru informatii esentiale>>>


Atentie maxima!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Decizii acordate in cadrul instantelor judecatoresti te ajuta sa eviti conjuncturi periculoase

Cunoasterea atenta a infractiunilor prevazute in Codul muncii, a situatiilor care le genereaza si studii de caz ale unor litigii ajunse in instanta, in care angajatorul a fost nevoit sa plateasca, te ajuta acum:
 
Sa eviti evenimente sau conjuncturi care iti aduc astfel de prejudicii
Sa elimini pericolul unor amenzi sau chiar al privarii de libertate din cauza incalcarii legii
Sa inlaturi pericolul unor litigii de munca ajunse in instanta.

Iti oferim acum CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni pentru ca tu sa stii cum sa le ocolesti. Sa fii ferit de pedepse care ti-ar ruina viata si cariera! Comanda-l acum!

Daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Informatia prezenta pe CD iti ofera:

  Lista infractiunilor prevazute in Codul muncii si pedepsele aferente
  Comentarii ale specialistilor privind infractiunile “vanate” de inspectorii ITM
  37 de cazuri in care litigiul de munca a fost pierdut de catre angajator

 

Afla sentintele curtilor constitutionale in litigii de munca  de genul:

Neincheierea contractelor de munca pentru mai mult de 5 angajati
Salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege
 Refuzul repetat de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.
 Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind:
            •    plata salariilor in termen util
            •    reintegrarea în munca a unui salariat
 Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta
Folosirea minorilor pentru prestarea unor activitati interzise de legislatie
 Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.


Alege din comentariile specialistilor nostri exact situatia care te intereseaza! Analizeaza solutia oferita si adapteaz-o situatiei in care te afli! Evita pedepsele prevazute in lege fiindca ele iti pot:

•    Afecta bugetul
•    Anula autorizatia de functionare
•    Rapi libertatea.


Comanda acum CD-ul care te salveaza din toate aceste situatii critice: ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Aici gasesti informatii specifice Curtilor Constitutionale, decizii pronuntate in cazul unor procese din care angajatorul a iesit pagubit. Te ajuta sa eviti situatii pagubitoare pentru finantele tale! Grabeste-te!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586