Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Ne-am gandit sa va oferim dumneavoastra acest CADOU special

Mai multe detalii aici >>


Legislatia Muncii
ITM: Salarizarea in 2013 | Noile transe de majorare

Va reamintim ca, in conformitate cu prevederile art.1 al HOTARARII GUVERNULUI nr. 23/22.01.2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata,
incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora.

Incepand cu data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.

Potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 CODUL MUNCII art.17 alin. 5, modificarea salariului impune incheierea unui act aditional la contractul individual de munca, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii si se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, potrivit art.4 alin. 2 al HOTARARII ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

 

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Autorizare activitate independenta: contractul de agent | Contributia la FNUASS

Analizam mai jos cazul unui agent de asigurare PF de la 1 ianuarie 2013 cu contract de agent cu CNP pentru a stavili unde se va plati contributia de 0,85% pentru plata unui concediu medical. Mentionam ca retinerile pentru pensie, sanatate si impozit se fac la sursa. CNAS considera ca se presteaza activitate dependenta, iar din partea ASIROM s-a considerat ca agentii de asigurare PF sunt o categorie diferentiata de celelalte si presteaza o activitate independenta.

Solutia consultantului:
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul pentru angajarea si concedierea angajatilor!


Afla care sunt punctele-cheie ce te ajuta sa depasesti obstacolele ivite in practica zilnica!
 Debaraseaza-te de procedurile costisitoare din punct de vedere banesc, al consumului de energie, timp si bani, dar si cu o finalitate indoielnica!
 Inspira-te pentru o procedura lipsita de capcane din studiile de caz prezentate, spre a da credibilitate statutului tau!

Click aici pentru informatii specializate>>>


Club Legislatia Muncii
Revisal

Am intrat pe site-ul celor de la Inspectia muncii, iar acolo se vorbeste despre un anumit registru.

Despre ce registru este vorba?

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Legislatia Muncii
Acordarea de premii: solutie fiscala eficienta

Printre solutiile avantajoase din punct de vedere fiscal pentru orice societate care isi doreste cresterea vanzarilor se afla mecanismul de acordare a unor premii salariatilor companiilor partenere. Aceasta solutie de stimulare a vanzarilor este sustenabila din punct de vedere legal si fiscal din perspectiva reglementarilor pe care le vom invoca mai jos.

Din perspectiva cadrului legal reprezentat de H.G. nr. 870/2009 este de subliniat faptul ca, in cuprinsul acesteia se precizeaza in mod expres faptul ca nu sunt considerate jocuri de noroc si sunt permise fara autorizare actiunile cu caracter publicitar organizate de diferiti agenti economici in scopul stimularii vanzarilor care nu presupun taxa de participare pentru jucatori si nici majorarea pretului pe care produsul l-a avut anterior actiunii publicitare.

Din punct de vedere fiscal, potrivit art. 21 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal Teza a II-a, cheltuielile de reclama si publicitate sunt cheltuieli efectuate in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Reglementarile legale cu privire la medierea muncii

Punerea in legatura a angajatorilor cu persoanele in cautarea unui loc de munca, in vederea stabilirii de raporturi de munca sau de serviciu este cunoscuta ca activitatea de mediere a muncii.

Mediereea muncii este reglementata in:

- art. 59-62 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare;

- Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare;

- Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitatile de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobata prin H.G. nr. 377/2002 , cu modificarile si completarile ulterioare;

- Procedura de primire si de solutionare a cererilor de loc de munca sau indemnizatie de somaj, aprobata prin OMMSS 85/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Agentiile ...

.....Cititi mai departe Detalii

Consilierul Angajarea in Institutiile publice!

Un ghid ideal, fara echivalenta practica pe piata de specialitate pentru angajatori!

Cum sa gestionati ireprosabil toate informatiile privind angajarea personalului in institutiile publice? (...raspunsul aici )

Care sunt modalitatile obligatorii de incadrare?(...raspunsul aici )

Care sunt reglementarile specifice si cum se pot aplica corespunzator, fara riscuri? (...raspunsul aici )

Cum sa fiti perfect informat asupra schimbarilor legislative de ultima ora? (...raspunsul aici )

 

Informatii specializate doar AICI>>>


Social
Speranta de viata in Romania, printre cele mai mici din Europa

Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata, cu o medie de varsta de 72,7 ani.

Astfel, desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, traiesc mai putin cu cinci ani decat europenii, sustine conducerea Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), preluata de Mediafax.

Principalul motiv este faptul ca speranta de viata este direct proportionala cu investitiile in sanatate, atrag atentia membrii asociatiei.

Potrivit ultimului raport OECD Health Data, Romania se afla la finalul clasamentului european privind speranta de viata.

In ceea ce priveste speranta de viata, pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia cu peste 80 de ani, urmata indeaproape de Islanda si Italia.

Tarile vecine Romaniei, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani).

Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!
 

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza
 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.
     

Click aici pentru informatii esentiale>>>


Sanatate

Emotiile prea puternice iti saboteaza ora de gimnastica

In plus, daca esti trista sau ai alte stari negative, decizia de a face sport este drastic influentata.


In timpul studiului, cercetatorii au impartit 153 de studenti in trei grupuri. Un grup a urmarit o emisiune TV de comedie. Al doilea s-a uitat la o scena trista dintr-un film, iar al treilea s-a uitat la un documentar de business. Fiecare clip a fost menit sa-i ajute pe studenti sa intre intr-o stare de spirit pozitiva, negativa si, respectiv, neutra.

Dupa 10 minute, studentii au completat un chestionar privind cat de des fac sport si intentiile lor privind aceasta activitate, pentru viitorul apropiat. Chestionarul a inclus si intrebari legate de starea de spirit dobandita dupa urmarirea clipurilor prezentate.

Rezultatele arata ca aproape  ...

.....Cititi mai departe DetaliiAtentie maxima!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Decizii acordate in cadrul instantelor judecatoresti te ajuta sa eviti conjuncturi periculoase

Cunoasterea atenta a infractiunilor prevazute in Codul muncii, a situatiilor care le genereaza si studii de caz ale unor litigii ajunse in instanta, in care angajatorul a fost nevoit sa plateasca, te ajuta acum:
 
Sa eviti evenimente sau conjuncturi care iti aduc astfel de prejudicii
Sa elimini pericolul unor amenzi sau chiar al privarii de libertate din cauza incalcarii legii
Sa inlaturi pericolul unor litigii de munca ajunse in instanta.

Iti oferim acum CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni pentru ca tu sa stii cum sa le ocolesti. Sa fii ferit de pedepse care ti-ar ruina viata si cariera! Comanda-l acum!

Daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Informatia prezenta pe CD iti ofera:

  Lista infractiunilor prevazute in Codul muncii si pedepsele aferente
  Comentarii ale specialistilor privind infractiunile “vanate” de inspectorii ITM
  37 de cazuri in care litigiul de munca a fost pierdut de catre angajator

 

Afla sentintele curtilor constitutionale in litigii de munca  de genul:

Neincheierea contractelor de munca pentru mai mult de 5 angajati
Salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege
 Refuzul repetat de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.
 Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind:
            •    plata salariilor in termen util
            •    reintegrarea în munca a unui salariat
 Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta
Folosirea minorilor pentru prestarea unor activitati interzise de legislatie
 Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.


Alege din comentariile specialistilor nostri exact situatia care te intereseaza! Analizeaza solutia oferita si adapteaz-o situatiei in care te afli! Evita pedepsele prevazute in lege fiindca ele iti pot:

•    Afecta bugetul
•    Anula autorizatia de functionare
•    Rapi libertatea.


Comanda acum CD-ul care te salveaza din toate aceste situatii critice: ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Aici gasesti informatii specifice Curtilor Constitutionale, decizii pronuntate in cazul unor procese din care angajatorul a iesit pagubit. Te ajuta sa eviti situatii pagubitoare pentru finantele tale! Grabeste-te!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586