Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii

Intrebarea nr. 3: Care sunt clauzele pe care nu avem voie sa le punem in contractul de munca? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 7: Avem un angajat care mi-a adus demisia si vrea sa plece acasa chiar astazi. Poate sa faca asta? (..vezi aici >>)

Intrebarea nr. 6: Avem o angajata care se intoarce din Concediul de Ingrijire a Copilului. Ce acte trebuie sa aduca? (..vezi aici >>)

Legislatia Muncii
2 si 3 mai ar putea fi zile libere | Cine a emis cererea

Potrivit unui comunicat transmis zilele tecute, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si Asociatia Litoral - Delta Dunarii au solicitat Guvernului Romaniei si premierului Victor Ponta ca zilele de 2 mai, Ziua Tineretului, si 3 mai sa fie acordate ca zile nationale libere cu posibilitatea de recuperare in 2013.

Cele doua asociatii au inaintat aceasta cerere motivand ca acordarea acestor zile ca zile libere va stimula circulatia turistica catre statiunile turistice din Romania. In acest sens, Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii, a declarat:

"Asa cum spune traditia, litoralul romanesc este destinatia 'vedeta' pentru petrecerea minivacantei de 1 Mai, care, printr-o conjunctura fericita se va sarbatori in aceeasi saptamana cu Sarbatorile Pascale. ANAT si Asociatia Litoral - Delta Dunarii au solicitat Guvernului Romaniei si premierului Victor Ponta ca zilele de 2 mai (Ziua Tineretului) si 3 mai sa fie ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

 

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii>>>Solutii ieftine de ajutorare a salariatilor

Necesitatea crescanda de solutii exceptionale de depasire a unor momente speciale prin care poate trece o persoana din punct de vedere financiar impun tratarea subiectului imprumutarii salariatului de catre angajator.

Prin cresterea increderii reciproce angajatul si angajatorul pot conveni, ca un element distinct de prevederile contractului de munca si cu totul special, acordarea unui imprumut. Beneficiile la nivelul persoanei fizice sunt accesul rapid la suma imprumutata si eliminarea formalitatilor nenumarate impuse de catre banci sau alte institutii financiare in aceeasi situatie.

In legatura cu acest aspect, un element deosebit de important este identificarea acelor dispozitii legale care sa asigure legalitatea acestor operatiuni si sa nu expuna angajatorul.

Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul pentru angajarea si concedierea angajatilor!


Afla care sunt punctele-cheie ce te ajuta sa depasesti obstacolele ivite in practica zilnica!
 Debaraseaza-te de procedurile costisitoare din punct de vedere banesc, al consumului de energie, timp si bani, dar si cu o finalitate indoielnica!
 Inspira-te pentru o procedura lipsita de capcane din studiile de caz prezentate, spre a da credibilitate statutului tau!

Click aici pentru informatii specializate>>>


Club Legislatia Muncii
Pot obtine o copie carte de munca?

Cartea de munca a fost scanata, si am primit-o personal.

Ulterior am pierdut-o, iar pe data de 18.02.2013 am fost la A.J.O.F.M. sa ma inresgistrez ca persoana in cautarea unui loc de munca, si mi s-a cerut obligatoriu cartea de munca in original si copie.

Am inteles ca duplicat nu se mai elibereaza.

Ce e de facut?.
De ce s-au mai scanat cartile de munca?

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Legislatia Muncii
CIM suspendat | Incetarea contractului pentru pensionare

Supunem atentiei dumneavoastra cazul unui salariat care si-a luat concediu medical inainte sa i se elibereze decizia de pensionare. Vom stabili cum va proceda angajatorul in cazul in care, sa presupunem, concediul medical se va prelungi pana la 2 luni si se va intersecta cu decizia de pensionare. In concret, vom vedea in ce moment se poate face constatarea incetarii CIM.

Solutia consultantului:
Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Concediul pentru incapacitate temporara de munca (concediul medical) este cauza de suspendare de drept a contractului individual de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Noutati legislative in Monitorul Oficial

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 96 din 15 februarie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 6 din 17 ianuarie 2013 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 si art. 6 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice.

Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 48 din 23 ianuarie 2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.

Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 160 din 13 februarie 2013 pentru completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin ...

.....Cititi mai departe Detalii

Consilierul Angajarea in Institutiile publice!

Un ghid ideal, fara echivalenta practica pe piata de specialitate pentru angajatori!

Cum sa gestionati ireprosabil toate informatiile privind angajarea personalului in institutiile publice? ... raspunsul aici >>>

Care sunt modalitatile obligatorii de incadrare? ... rapsunsul aici >>>

Care sunt reglementarile specifice si cum se pot aplica corespunzator, fara riscuri? ... raspunsul aici >>>

Cum sa fiti perfect informat asupra schimbarilor legislative de ultima ora? ...raspunsul aici  >>>

 

Informatii specializate doar AICI>>>


Social
3 obiceiuri ale oamenilor optimisti

Lucrul cel mai usor pe care il poti face este sa nu schimbi nimic.

Sa lasi lucrurile sa curga de la sine sperand ca ceva o sa se schimbe intr-o buna zi.

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!
 

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza
 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.
     

Click aici pentru informatii esentiale>>>


Sanatate
Uleiul de masline - 8 utilizari la care nu te-ai fi gandit

Stiati ca…

... uleiul de masline contribuie la scaderea tensiunii arteriale? Uleiul de masline contine o cantitate mare de grasimi sanatoase omega 6, care pot preveni inflamarea vaselor de sange si pot contribui la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce are un impact pozitiv asupra intregului sistem cardiovascular.

... uleiul de masline vindeca arsurile? Uleiul de masline s-a dovedit eficient pentru calmarea arsurilor. Se amesteca 1 lingura de ulei de masline cu albus de ou si se aplica pe locul afectat.

... previne diabetul zaharat? Uleiul de masline contine o cantitate ridicata de grasimi monosaturate care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

... veti avea unghii sanatoase si frumoase folosind ulei de masline? Aplica in fiecare seara cateva picaturi de ulei de masline pe unghii si mentine-le pentru 15 minute. Repetati tratamentul cateva zile pe saptamana si vei observa ca unghiile tale nu vor mai fi la fel de subtiri si fragile.
... uleiul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie maxima!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Decizii acordate in cadrul instantelor judecatoresti te ajuta sa eviti conjuncturi periculoase

Cunoasterea atenta a infractiunilor prevazute in Codul muncii, a situatiilor care le genereaza si studii de caz ale unor litigii ajunse in instanta, in care angajatorul a fost nevoit sa plateasca, te ajuta acum:
 
Sa eviti evenimente sau conjuncturi care iti aduc astfel de prejudicii
Sa elimini pericolul unor amenzi sau chiar al privarii de libertate din cauza incalcarii legii
Sa inlaturi pericolul unor litigii de munca ajunse in instanta.

Iti oferim acum CD-ul ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni pentru ca tu sa stii cum sa le ocolesti. Sa fii ferit de pedepse care ti-ar ruina viata si cariera! Comanda-l acum!

Daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Informatia prezenta pe CD iti ofera:

  Lista infractiunilor prevazute in Codul muncii si pedepsele aferente
  Comentarii ale specialistilor privind infractiunile “vanate” de inspectorii ITM
  37 de cazuri in care litigiul de munca a fost pierdut de catre angajator

 

Afla sentintele curtilor constitutionale in litigii de munca  de genul:

Neincheierea contractelor de munca pentru mai mult de 5 angajati
Salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, prevazut de lege
 Refuzul repetat de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.
 Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind:
            •    plata salariilor in termen util
            •    reintegrarea în munca a unui salariat
 Incadrarea in munca a minorilor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta
Folosirea minorilor pentru prestarea unor activitati interzise de legislatie
 Primirea la munca a unei persoane aflate in situatie de sedere ilegala in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane.


Alege din comentariile specialistilor nostri exact situatia care te intereseaza! Analizeaza solutia oferita si adapteaz-o situatiei in care te afli! Evita pedepsele prevazute in lege fiindca ele iti pot:

•    Afecta bugetul
•    Anula autorizatia de functionare
•    Rapi libertatea.


Comanda acum CD-ul care te salveaza din toate aceste situatii critice: ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni! Aici gasesti informatii specifice Curtilor Constitutionale, decizii pronuntate in cazul unor procese din care angajatorul a iesit pagubit. Te ajuta sa eviti situatii pagubitoare pentru finantele tale! Grabeste-te!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586