Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Visati sa deveniti Expert Legislatia Muncii?


Acum aveti la dispozitie Singurul Manual care va pregateste pentru absolvirea cursului de Expert Legislatia Muncii, organizat de LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii!

Aflati cat de simplu puteti deveni Expert Legislatia Muncii! Detaliile complete sunt disponibile aici >>>

 

Legislatia Muncii

Ce adeverinte e obligat angajatorul sa elibereze pentru salariatii detasati?

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unor salariati detasati in temeiul art. 52 al.(1) lit. d) si care au contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului pe durata detasarii.

Vom stabili astfel daca acestia sunt obligati sa presteaze munca si sunt platiti de angajatorul la care au fost detasati doar in baza dispozitiei de detasare sau daca exista obligatia angajatorului la care au fost detasati sa elibereze acestor salariati (nu au calitatea de salariati la acest angajator) adeverinte care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in meserie etc.

Solutia consultantului:
Conform art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin punctul 26 din OUG 30/2011, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul ...

.....Cititi mai departe Detalii


Care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor
tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii?

Aflati totul aici >>>

Plata muncii suplimentare in cazul salarizarii in acord

In ceea ce priveste munca suplimentara, Codul muncii stabileste la art. 122 alin. (1) ca, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.

Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Codul muncii roman nu permite plata salariului pe ora. Astfel, salariul se stabileste lunar.

Este posibil ca salariul sa fie compus dintr-o parte fixa si o parte variabila cu conditia ca, partea fixa sa nu fie mai mica decat salariul minim pe economie. Salariul de baza este o componenta a oricarui salariu si face parte din venitul salarial lunar realizat de un salariat, venit in care sunt incluse toate sporurile si adaosurile acordate la locul de munca, inclusiv adaosul de acord.

Adaosul la salariu de baza reprezinta un element ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Concediere colectiva pt persoana intoarsa din concediu de ingrijirea copilului

Buna-ziua,
In data de 5 aprilie 2013 m-am intors din concediu de ingrijirea copilui (defapt am beneficiat de 2 concedii de cresterea copilului neintrerupte), angajatorul urmeaza sa faca concediere colectiva in urmatoarea luna, eu as dori sa pot beneficia de ea si de salariile compensatorii.

Am fost informata de colegele de la resurse umane ca nu v-or putea emite concediere colectiva in dreptul meu decat dupa 6 luni de la intoarcerea mea la munca, ar comite o ilegalitate, nu stiu in baza carei legii.

Eu stiam ca nu pot fi data afara de la servici pe motiv de necorespundere profesionala in 6 lunii de la intoarcerea la munca, dar fiind vorba de concediere colectiva nu am nici o baza prin care sa pot si eu fi cuprinsa in concedierea colectiva? Nu pot renunta la acest drept de a fi protejata 6 luni?

.....Cititi mai departe Detalii


Legislatia Muncii
Studiu de caz: Inapt medical. Lipsa loc de munca corespunzator

Intrebare: O angajata a avut probleme de sanatate si a avut doua concedii medicale cu diagnosticul episod depresiv. Medicul de medicina muncii i-a acordat Avizul medical "Apt conditionat". I-a recomandat schimbarea locului de munca si scoaterea din tura de noapte.

De asemenea, tratament si dispensarizare de specialitate la 2 luni.

Problema este ca nu avem pe ce alt loc de munca sa o trecem.
Care este solutia?

Raspuns: Conform prevederilor art. 9 alin. (1) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical. In fisa de aptitudini se pot consemna drept concluzii ale examenului medical: apt, apt conditionat, inapt temporar, inapt.

De asemenea, art. 10 din actul normativ mentionat stabileste ca, in conditiile in ...

.....Cititi mai departe Detalii

Scapati de stresul controlului!

Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie: CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma.

Noutati legislative. Decret privind autoritatea de supraveghere financiara

Va prezentam mai jos cateva acte care aduc modificari importante in domeniul legislatiei muncii sau in ariile conexe.

Mentionam astfel ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 23 aprilie 2013 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Decretul Presedintelui Romaniei nr. 408 din 23 aprilie 2013 privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Legea nr. 113 din 23 aprilie 2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 532 din 17 aprilie 2013 privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate ...

.....Cititi mai departe Detalii
MANUALUL DE SALARIZARE - siguranta unor solutii corecte si rapide la un pret decent!

Va puteti baza pe informatiile pe care le contine, pentru ca este realizat de o echipa de autori cu care s-ar mandri orice editor si orice firma de consultanta: specialisti practicieni cu bogata experienta in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii sau in Inspectoratul Teritorial de Munca.
Ei stiu cum trebuie interpretat fiecare cuvant din legislatie. Ei stiu cum trebuie aplicate Ordonantele de Urgenta date peste noapte, ale caror norme metodologice intarzie cu anii. Ei raspund fara ezitare oricarei intrebari legate de:

  determinarea salariului
  avantaje in natura
  tratamentul veniturilor asimilate salariilor
  contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate in codul fiscal
  tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante

Intreaga lor experienta este materializata in Manualul de Salarizare, pe care acum il puteti folosi si dvs.! Comandati-l chiar azi, pentru a beneficia de informatiile de care aveti nevoie!

Social
Patru romani din cinci sunt gata sa-si schimbe banca

Patru romani din cinci ar putea sa-si schimbe banca cu care lucreaza in urmatoarele sase luni.

Aceasta este una dintre concluziile raportului World Retail Banking Report 2013 publicat de Capgemini si preluat de Mediafax.ro.

Procentul este mult peste media globala, de 51%. Cei mai multi dintre clienti sunt nemultumiti in privinta increderii, sigurantei si relatiei cu banca.

In plus, 16,2% dintre clientii romani ai bancilor sunt hotarati sa schimbe banca cu care colaboreaza in urmatoarele sase luni.

Peste 67% nu sunt siguri daca vor ramane la aceeasi banca, in timp ce la nivel global procentajele se situeaza la 10%, respectiv 41%.

Raportul World Retail Banking 2013 se bazeaza pe datele colectate de la 18.000 de clienti din 35 de tari.

Studiul masoar? cei mai importanti factori cu privire la canale, tranzactii si produse bancare. Clientii romani au nemultumiri legate in special de incredere si siguranta. La acest capitol, doar un roman din ...

.....Cititi mai departe Detalii

CODUL MUNCII PENTRU MAMICILE DIN ROMANIA
 

Ce drepturi aveti daca deveniti mama? Scapati de abuzuri si aflati exact care sunt legile in favoarea dvs.!
 

Drepturile oferite femeilor prin lege. Exemple si Comentarii>>>


Familie

Cea mai buna muzica pentru stimularea imaginatiei bebelusului tau!

Suntem mame si vrem sa ne facem treaba cat mai bine! Suntem mame si vrem ca puii nostri iubiti sa fie fericiti si iubiti si ingrijiti! Cat de multi "si" in meseria de mama. Nu degeaba se spune ca o mama este multi-functionala in cel mai uimitor mod. Este capabila sa faca o serie de lucruri complexe in acelasi timp si rareori o auzim ca se plange. Cel mai des o face cu zambetul pe buze si de aceea imaginea ei ramane intiparita in mintea copilului ei.

Cu toate acestea, meseria de mama este deosebit de dificila, plina de griji, indoieli, responsabilitati, temeri, nesiguranta.

Ii e prea cald? Oare ii este foame? Oare laptele este destul de hranitor? Oare este prea gros imbracat? Are colici? Sa il trezesc daca viseaza urat sau sa il las sa doarma?

Per total, sunt numeroase intrebari pe care mamele si le pun in fiecare zi. Si de cele mai multe ori isi raspund singure. Si este dificil si noi stim asta. De aceea le sprijinim si le respectam.

Si special pentru mamici, s-a ...

.....Cititi mai departe Detalii


Cele 57 de drepturi mai putin cunoscute pe care
nici nu stiai ca le ai ca salariat>>>

Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?

Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.


Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.

 


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »
  •  

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!

 


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »


Concluzia e logica: alocati acum cateva sute de lei dotarii firmei dvs. cu o Trusa de Prim Ajutor omologata, completa si perfect regulamentara.
 

Respectati legislatia in vigoare si scapati de riscul unei amenzi de 6.000 de lei!
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586