Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Nou! Rentrop & Straton editeaza PRIMUL MANUAL pentru Expert Legislatia Muncii! Consultati-l aici >>>

Legislatia Muncii
Repausul saptamanal: Cand este necesar acordul ITM-ului

Potrivit art. 112 alin. (1) din Codul muncii, republicat, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Art. 103 din Codul muncii, republicat, defineste salariatul cu fractiune de norma drept salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Durata muncii salariatului cu fractiune de norma se stabileste in raport cu durata muncii saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil, nu a unei zile, astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa nu atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

In situatia in care, salariatii presteaza activitate 32 de ore pe saptamana, contractul individual de munca astfel incheiat este un contract de munca cu timp partial.

La inregistrarea in registrul general de ...

.....Cititi mai departe Detalii
COLECTIA care va aduce un SET PARKER:


  MEMO Relatii de munca 2013

  384 de Intrebari si Raspunsuri vitale in Legislatia Muncii


Aceasta colectie este tot ce trebuie sa aveti, pentru ca va ofera:

    -  Legislatia muncii actualizata
    -  Informatii complete despre contributii, concedii si indemnizatii
    -  Solutii la cele mai stresante probleme create de legislatia muncii in vigoare
    -  Toate adresele utile de care aveti nevoie in activitatea dvs.!


P.S. Comandati acum COLECTIA dvs. preferata si primiti CADOU, fara tragere la sorti, un SET PARKER!

Comanda se efectueaza aici >>>


Raspundere disciplinara si patrimoniala. Conditii care reglementeaza reducerea salariului

Avand in vedere art. 257, alin 2 din Codul muncii care prevede ca "Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.", coroborat cu art. 248 alin 1, lit. c "reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%", vom vedea in ce cazuri se poate retine mai mult de 10% din salariu, respectiv 20%.

De asemenea, vom stabili daca ii este permis angajatorului, conform art. 254, alin (3) sa retina 20% din salariu intr-o singura luna sau daca va fi necesara o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Solutia consultantului:

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare sunt prevazute in mod expres si limitativ in art. 248 din Codul muncii republicat.

Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale ...

.....Cititi mai departe Detalii
Pentru o firma de transport fluvial pe teritoriul Romaniei diurna se impoziteaza sau nu? Ce plafoane sunt? Diurna se poate acorda in lei si valuta sau numai in lei? detalii aici >>>

Un angajat este delegat pe o perioada de 11 zile (inclusiv sambata si duminica). Pentru perioada in care primeste diurna, din punct de vedere al salarizarii, cum se inregistreaza orele respective si cum se remunereaza salariatul? detalii aici >>>

Indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii? detalii aici >>>

Pentru deplasarile facute de salariati in weekend se da diurna si recuperare. Este obligatoriu sa se acorde si spor de weekend si sa fie declarat in Revisal? detalii aici >>>

Club Legislatia Muncii
contract munca

buna ziua, ma confrunt cu o situatie si asa avea nevoie de un sfat.un salariat angajat cu contract de munca 8h/zi ca inspector de resurse umane poate sa ocupe si o alta functie de exemplu receptioner hotel ?
daca da in situatia aceasta cum se procedeaza se incheie inca un contract de munca ptr a doua functie sau angajatorul da o decizie in acest sens?

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul Seminarului National Concedierea Angajatilor  va ofera toate informatiile pe care trebuie sa le stiti despre: 


Concedierea Colectiva  detalii aici >>>>
Concedierea Individuala  detalii aici >>>>
  Raspunderea Disciplinara  detalii aici >>>
Prevederile Regulamentului Intern  detalii aici >>>
Obligatiile Angajatorului detalii aici >>>


Legislatia Muncii
Imposibilitatea de comunicare a deciziei de concediere. Cum procedam?

Vom stabili mai jos cum procedam in cazul in care nu i se poate comunica unui angajat decizia de concediere din cauza faptului ca acesta isi schimba domiciliul si nu anunta in prealabil si angajatorul.

Mentionam astfel ca, potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului, conform art. 77 din cod.

Comunicarea deciziei de concediere salariatului asupra caruia s-a luat respectiva masura produce efectul incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, astfel incat daca nu a primit o astfel de decizie apreciem ca in privinta salariatului nu a intervenit concedierea.

Comunicarea salariatului a deciziei ...

.....Cititi mai departe Detalii
COLECTIA care va aduce un SET PARKER:


  CD Totul despre Pontaj si Programul de lucru

  CD 12 tipuri de Concedii ale angajatilor


Doriti raspunsuri in avantajul dvs., gandite de experti din Ministerul Muncii? Raspunsuri ample, complete, cu temeiuri legale, imbatabile in ceea ce priveste pontarea angajatilor, programul de lucru si acordarea concediilor?

Toata informatia este stransa acum intr-un singur loc, analizata profesionist, accesibila cu 1 singur click pentru ca dvs. sa va desfasurati activitatea in deplina siguranta, fara prea multe batai de cap!

P.S. Comandati acum COLECTIA dvs. preferata si primiti CADOU, fara tragere la sorti, un SET PARKER!

Comandati aici si beneficiati de oferta limitata >>>


Inca 1,2 milioane lei la bugetul Ministerul Muncii. Se platesc salariile bugetare?

Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a fost suplimentat cu 1,226 milioane lei pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, precum si de Ordonanta Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, potrivit unei Hotarari publicate in Monitorul Oficial Partea I.

"Se aproba suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, pe anul 2013, cu suma de 1.226.000 lei, la capitolul 68.01 "Asigurari de asistenta sociala", titlul 10, "Cheltuieli de personal", din suma globala prevazuta cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Finantelor Publice - "Actiuni generale".

Sumele alocate potrivit prezentei hotarari vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii care intra sub incidenta ...

.....Cititi mai departe Detalii
Comanda ITM-ul in control! Amenzi, Infractiuni, Sanctiuni daca vrei sa:

  cunosti legislatia si pedepsele pe care le prevede pentru fiecare tip de infractiune...
  recunosti si sa eviti situatiile care te pot conduce catre incalcarea legii...
  afli care a fost decizia judecatoreasca acordata intr-una dintre aceste situatii critice...
  inveti din greselile unor angajatori ajunsi in situatia de a plati daune angajatilor...
  elimini definitiv pericolul aparitiei unei conjuncturi conflictuale...

comanda acum CD-ul tau ITM-ul in control! Amenzi, Sanctiuni, Infractiuni!

Social
Bursa Locurilor de Munca: 1.000 de persoane angajate pe loc

Bursa Generala a Locurilor de Munca a atras circa 48.000 de vizitatori din toata tara.

Dintre acestia, 18.400 au fost selectati in vederea angajarii, se arata intr-un comunicat al ANOFM, remis Agerpres.

Circa 1.000 de persoane au fost incadrate pe loc, 145 avand pregatire universitara. Cele mai multe posturi ocupate pe loc au fost un judetele Teleorman (133), Hunedoara (130), Constanta (128), Maramures (86), Dolj (63), Iasi (60), Arad (56), Mures (53), Suceva (53) si Gorj (52).

Persoanele cu studii superioare au obtinut locuri de munca mai ales ca inginer (21), economist (7), asistent medical (4), director (2), agent vanzari (2) si consilier juridic (2).

Cele 1.071 persoane incadrate pe loc au primit locuri de munca in constructii de cladiri (139), fabricarea articolelor de imbracaminte (100), hoteluri si alte facilitati de cazare (92), agricultura, vanatoare si servicii anexe (85), industria alimentara (62), comert cu amanuntul (62), servicii privind forta ...

.....Cititi mai departe Detalii
"Cele 9 proceduri de Legislatia muncii obligatorii pentru Managerul de Resurse Umane" >>>>

Sanatate
Minunile de la Marea Mediteraneana. Secretele unei diete eficiente si accesibile

Astazi suntem gata sa studiem putin dieta mediteraneana, o dieta extrem de interesanta si populara in randul multor vedete. Si este cu adevarat interesanta, mai ales daca stam sa ne gandim ca pune in prim plan pestele, pastele cu legume, retete delicioase si salate genial de sanatoase, ingrediente aromate si care te vor umple de vitalitate.

Si este posibil si chiar asa si trebuie sa se petreaca lucrurile cand discutam despre hrana. In mod real, hrana ar trebui sa ne ... hraneasca. Si asta inseamna ca trebuie sa ne asigure un aport considerabil de vitamine, minerale, ingrediente folositoare, substante nutritive esentiale pentru ca organismul nostru sa functioneze la capacitate maxima!

Si pentru ca dieta mediteraneana nu poate fi redata in doar cateva randuri, un ghid este la dispozitia tuturor: "Minunile de la Marea Mediteraneana. Secretele unei diete eficiente si accesibile".

Haideti sa descoperim cateva aspecte esentiale, notate si detaliate in cadrul ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cele 57 de drepturi mai putin cunoscute pe care
nici nu stiai ca le ai ca salariat>>>

Anunt important pentru aspirantii la functia de Expert Legislatia Muncii!
 

Transformati intr-o simpla formalitate acreditarea dvs. ca Expert Legislatia Muncii!

67 de Teste grila conforme Codului Muncii republicat, realizate in parteneriat cu organizatorii Cursului de Expert Legislatia Muncii (LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii), va stau acum la dispozitie pentru instruirea rapida, usoara si eficienta

 

Stimate viitor Expert legislatia muncii,

Pregatirea unui examen de anvergura cum este cel pentru functia de Expert Legislatia Muncii presupune cunoasterea atenta a:
        reglementarilor cuprinse in Codul Muncii republicat si actualizat 2013
        legislatiei muncii europene si internationale
        legislatiei privind raportul de serviciu in institutiile statului
        legislatiei privind raportul de serviciu al functionarilor publici cu statut special


Trebuie sa stiti totul pentru a putea aplica in mod corect prevederile normativelor legislative privind:


        raporturile individuale si colective de munca si/sau de serviciu
        diminuarea muncii fara forme legale
        prevenirea eventualelor abuzuri ale angajatorilor asupra salariatilor
        consilierea managerilor privind noile modificari si tendinte pe piata muncii.

Precum vedeti, sarcini serioase, de mare responsabilitate, carora nu le puteti face fata fara o pregatire pe masura!

In scopul asimilarii rapide, usoare si eficiente a notiunilor si deprinderilor cerute de tematica examenului pentru functia de Expert Legislatia Muncii va propunem cel mai eficient instrument elaborat de specialistii nostri: CD-ul 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii!

Comandati-l acum! LEXAcademy in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii anunta ca se apropie sesiunile de examene din luna aprilie! Profitati de ajutorul pe care specialisti participanti in comisiile de examinare pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii vi-l acorda! Unicul instrument de piata de profil, CD-ul 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii vine acum in intampinarea dvs. pentru a:
      va usura sarcina
      va eficientiza eforturile
      scurta considerabil timpul pregatirii dvs.
      pregati terenul unei reusite sigure: acreditarea dvs. ca expert legislatia muncii!

 

Testele grila puse la dispozitie vizeaza urmatoarele tematici:


      Contractul individual de munca (incheiere, executare, modificari, suspendare, incetare, durata, alte aspecte)
      Contractele colective de munca
      Prevederi legale referitoare la formarea profesionala
      Prevederi legale referitoare la salarizare
      Timp de munca; Repausuri; Concedii
   Conflictele in munca
      Inspectia Muncii
      Raspunderea juridica
      Jurisdictia muncii etc.Informatia oferita in cadrul CD-ului 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii prezinta urmatoarele avantaje principale:

1.    informatia este structurata pe capitole ce urmaresc indeaproape tematica ceruta la examenul pentru calitatea de Expert Legislatia Muncii
2.    testele grila va sunt usor accesibile, cu 1 singur click  
3.    dispunerea lor tabelara va ajuta sa identificati usor variantele de raspuns, raspunsul corect, dar si motivatiile date de specialist pentru alegerea facuta
4.    toate informatiile puse la dispozitia dvs. pe acest CD beneficiaza de profesionalismul si experienta specialistilor Rentrop & Straton in legislatia muncii, prezenti in comisiile de examinare pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii
5.    formularea raspunsurilor/motivatiilor este simpla si clara
6.    asimilarea informatiilor se face rapid si usor, fiind bazata pe explicatii logice si intemeiate legal
7.    obtinerea acreditarii de expert legislatia muncii devine o joaca de copil!

 

Comandati acum exemplarul dvs.! CD-ul 67 Teste grila rezolvate pentru acreditarea ca Expert Legislatia Muncii este UNICUL material intocmit cu acordul Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia muncii, ce aduna informatii utile pentru pregatirea dvs. eficienta si rapida! Simuleaza perfect conditiile de examinare si va ajuta sa treceti cu usurinta de examenul propriu-zis.

 

Comandati aici ghidul care va transforma in Expert LEM >>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586