Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Va rugam sa parcurgeti lista cu modelele si formulare obligatorii in domeniul legislatiei muncii.

Acestea sunt intocmite de specialisti cu vasta experienta in legislatia muncii si resurse umane, iar dvs., ca utilizator, trebuie doar sa le completati.

Puteti redacta documentul cerut de catre inspectorul de munca in doar 5 minute.

... citeste detalii Aici >>

Legislatia Muncii
Zile de concediu cuvenite salariatului care lucreaza part time

Potrivit art. 106 din Codul muncii salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Astfel, cu privire la durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial (in cazul nostru pentru 4 ore pe zi) alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.

Din momentul abrogarii acestui articol concediul de odihna al salariatilor cu CIM cu timp partial nu se mai calculeaza proportional cu timpul efectiv lucrat, adica in functie de norma de munca, salariatii avand dreptul, indiferent de norma de lucru, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Lucrati pentru un Hotel, un Restaurant, o Cafenea, o Pensiune...? Atunci ESTE OBLIGATORIU sa respectati cele mai noi prevederi din Codul Muncii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

Va oferim 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post, redactate impecabil!


Aflati aici cum sa evitati amenzile acordate de Inspectia Muncii din cauza lipsei de corelare intre cele doua instrumente obligatorii prin lege>>>


Stagiu asimilat indemnizatie crestere copil in cazul unei studente

Potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003
privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de drepturile prevazute de acest act normativ, respectiv de concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1, 2 si respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Dupa cum se poate observa, conditia impusa de lege pentru a beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului se raporteaza la realizarea de venituri supuse ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie maxima aici!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Afla totul aici>>>


Club Legislatia Muncii
Drepturi salariati

Daca hotarasc sa inchid societatea prin dizolvare cu acordul partilor, cum procedez cu angajatii, 2 la numar, amandoi in CIC, unul trebuie sa se intoarca in 12 mai 2013, celalalt deabia a intrat din dec. 2012?

Ce am de facut concret ?

.....Cititi mai departe Detalii

medicina Muncii

CD-ul "Medicina muncii. Ghidul angajatorului" detaliaza intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 Actele normative care reglementeaza examenul medical al angajatilor
Angajarea medicului de medicina a muncii
Obligativitatea examenului medical
Periodicitatea examenului medical

>>> Detalii complete AICI


Legislatia Muncii
Noutati legislative aprilie 2013 Partea a III-a

Va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 211, nr. 212 si nr. 213 din 15 aprilie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 213

Decretul Presedintelui Romaniei nr. 370 din 11 aprilie 2013 privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Legea nr. 96 din 12 aprilie 2013 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2012 privind modificarea si completarea Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut

TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Ce obstacol major intampina dialogul social in Europa

Criza economica din acest moment reprezinta un impediment major pentru dialogul dintre reprezentantii lucratorilor si ai angajatorilor si guverne, asa cum se arata intr-un raport publicat de Comisia Europeana.

Raportul atrage atentia asupra faptului ca reformele guvernamentale recente nu au fost intotdeauna insotite de un dialog social pe deplin eficient, ducand la relatii de munca din ce in ce mai conflictuale in Europa.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: "Dialogul social este supus unei presiuni din ce in ce mai mari in contextul actual al scaderii cererii macroeconomice, majorarilor fiscale si reducerii cheltuielilor publice. Trebuie sa consolidam rolul partenerilor sociali la toate nivelurile pentru a iesi din aceasta criza si pentru a mentine beneficiile modelului social european.

Un dialog social bine structurat este, de asemenea, indispensabil pentru a ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Social
Cum arata compania ideala in viziunea tinerilor profesionisti ai Generatiei Y

Un nou studiu realizat de Ericsson ConsumerLab, "Tinerii profesionisti de pe piata muncii", analizeaza modul in care cea mai noua generatie intrata pe piata muncii, Generatia Y sau generatia tinerilor nascuti dupa 1980, vede mediul actual de lucru. Studiul s-a concentrat pe tinerii profesionisti intre 22-29 ani, din SUA, care au absolvit o facutate, sunt ambitiosi, vizionari si care se vad in viitor in pozitii de conducere.

O descoperire importanta a acestui studiu este ca Generatia Y integreaza o mare parte a vietii personale in viata profesionala, dar, in acelasi timp, nu permite amestecarea vietii profesionale cu cea personala. Desi tinerii generatiei Y vor sa exceleze la job si sa fie eficienti la birou, le este practic imposibil sa-si ignore viata personala in timpul serviciului.

Asadar, isi verifica in mod frecvent Facebook-ul, utilizeaza mesageria instanta si trimit sau primesc mesaje pe smartphone-uri sau tablete.

Aceste lucruri sunt vazute ca un drept, nu ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Sanatate
Stabileste un plan de dieta

1. Dietele pe baza de bauturi si shake-uri. Acestea pot functiona in cazul anumitor persoane, dar nu merg pentru cei cu probleme digestive. Scaderea in greutate este lenta, dar kilogramele raman departe de tine o perioada.

2. Dietele fara carbohidrati. Daca nu vrei sa faci gimnastica, fereste-te de dietele de acest gen. Cu cat este mai mare nivelul de proteine, cu atat trebuie sa faci mai mult sport pentru a obtine rezultate maxime.

3. Dietele fara grasimi. Cand sunt urmate corect, aceste diete atrag rezultate frumusele. Dar fii atenta: daca elimini orice urma de grasime, organismul nu va reactiona prea bine. La fel cum prea multa grasime este un lucru rau, la fel si lipsa acesteia poate dauna.

4. Moderatie. Sau, altfel spus, mananca mai putin. Planurile care apeleaza la moderatie ii incurajeaza pe cei care tin dieta sa guste din ce le place. Este o filosofie pentru cei fara vointa.

5. Dieta cu grepfruit. Aceasta este ideala pentru o scadere rapida in ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!


Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.

 CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!

Iata ce informatii deosebit de utile contine produsul:

I.     De ce aveti nevoie de Regulament de organizare si functionare?
II.    Elaborarea Regulamentului de organizare si functionare in 5 pasi
III.   Diferente fata de Regulamentul intern
IV.   Continut
Obiectul de activitate

Structura organizatorica
Organigrama
Organele de conducere
Compartimentele de lucru
Atributii, sarcini, responsabilitati
Controlul realizarii sarcinilor
V.   Greseli frecvente in elaborarea Regulamentului de organizare si functionare
VI.  Particularitati:


Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cu raspundere limitata

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor pe actiuni

Regulamentul de organizare si functionare al regiilor autonome

Regulamentul de organizare si functionare al organizatiilor non-profit

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cooperatiste

VII.  Modele
VIII. Regulamente de organizare si functionare aprobate prin act normativ


Avantajele pe care vi le aduce Regulamentul de Organizare si Functionare

ROF sta la baza intocmirii fiselor de post

ROF cuprinde organigrama unitatii
ROF poate fi folosit in ipoteza unei concedieri colective
ROF cuprinde structura functionala a unitatii
ROF reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

<<<CLICK AICI pentru detalii >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586