Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Fiecare contract are propriile lui particularitati, prevazute de legislatia in vigoare, particularitati care va pot determina sa apelati sau, din contra, sa renuntati la el. Si problema este ca nu puteti face o alegere corecta daca nu intelegeti foarte bine aceste particularitati si avantajele/dezavantajele pe care le implica.

Va oferim modele gata redactate de contracte de angajare,
impreuna cu comentarii asupra implicatiilor lor juridice si fiscale

1) Intrebare: „In ce conditii se incheie un contract de voluntariat sau un contract de ucenicie? Ce contributii sociale trebuie sa plateasca angajatorul?”

2) Intrebare: „Societatea noastre are incheiate contracte de agent cu mai multe PFA-uri. Care sunt obligatiile ...citeste mai departe >>

 

Legislatia Muncii
Model regulament intern. Functionare Asociatie

Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, prin care se stabilesc o serie de reguli, in principal disciplinare, aplicabile la locul de munca.

Notiunea folosita anterior actualului Cod al muncii era aceea de regulament de ordine interioara.
Regulamentul intern este obligatoriu pentru toti participantii la raporturile de munca ce se deruleaza in unitatea respectiva.

Astfel, prevederile lui se aplica:

- salariatilor proprii;
- salariatilor detasati in unitatea respectiva;
- salariatilor care se afla in delegatie in unitatea respectiva;
- ucenicilor, care lucreaza in temeiul unui contract de ucenicie;
- insusi angajatorului care l-a elaborat.

Regulamentul intern produce efecte obligatorii. Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. (2) din Codul muncii , se numara si aceea de a respecta prevederile ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ce capcane si ce oportunitati ascunde Noul Cod de procedura civila in domeniul litigiilor de munca?

Invoire fara plata. Ce reglementari exista?

Vom analiza, prin cele ce urmeaza, cazul unui salariat care a fost invoit cate 4 ore/ zi in trei zile, avand astfel cumulat un total de 12 ore de invoire in luna respectiva (cu diminuarea corespunzatoare a salariului).

Vom stabili astfel daca in declaratia 112 cele trei zile vor fi zile lucrate si daca aceest lucru afecteaza vechimea in munca sau stagiul de cotizare este complet deoarece salariatul a lucrat cate 4 ore in fiecare din cele trei zile.

Solutia consultantului:
Invoirea nu este reglementata legal. In practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!


    Cum sa eviti posibilele greseli sau erorile cu priza in contractul de munca?
    Dar omisiunile cu efecte negative asupra bugetului afacerii tale?
   Cum sa abordezi, sa controlezi sau sa reglezi fin, economic si fara efort cele mai eficiente tehnici ale procedurii de angajare?

Ghidul este disponibil aici >>>


Club Legislatia Muncii
Zile platite dublu

Buna dimineata!

As vrea sa stiu daca luna mai are 21 zile lucratoare plus 2 zile libere, respectiv 1 si 6 mai, iar eu lucrez pe 1 mai, eu sunt pontata
22 zile si un liber platit sau 21 zile si un liber platit?
Mentionez ca programul de lucru este de luni pana vineri intre orele 7-15:30.
Multumesc!

Va rog sa imi raspundeti expres la intrebare, nu din codul muncii ca e interpretabil.

Salariatilor care lucreaza in unitatile mentionate la exceptii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nu inteleg daca ziua pentru care s-a lucrat e pontata?

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Dictionarul Explicativ de Legislatia Muncii

Contine peste 160 de definitii ale unor termeni din fondul lexical principal al legislatiei muncii, precum si un numar de termeni apartinand altor ramuri de drept, folositi frecvent in legislatia muncii.

Toti acesti termeni sunt explicati pe baza textelor de lege si insotiti de precizari desprinse din practica specialistilor, iar la sfarsitul fiecarei definitii sunt indicate reglementarile in vigoare (legi, decrete, abrogari etc.)

Click aici pentru detalii >>>

Legislatia Muncii
Stagiu de cotizare diferit de vechimea in munca

Conform prevederilor art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Deasemenea, potrivit prevederilor art. 48 din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) din lege.

In intelesul Legii 263/2010, prin stagiu complet de cotizare se intelege perioada de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului, ghidul esential pentru orice angajator care alege siguranta!

Ghidul este disponibil aici >>>

Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal

Conform art. 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Totodata, art. 123 alin. (1) din acelasi articol stabileste ca, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Remarcam din aceste prevederi legale ca angajatorul nu are un drept de op?iune intre compensarea orelor libere ?i plata lor. Astfel, legiuitorul a optat ca solu?ie principala pentru compensarea orelor suplimentare cu timp liber si numai daca aceasta nu este posibila, munca suplimentara se compenseaza in bani.

In practica, in marea majoritate a cazurilor, problema compensarii cu timp liber corespunzator nici nu se mai pune. In mod automat, prestarea de ore suplimentare este ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor
tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii?

Aflati totul aici >>>

Social
Cum muncesti de acasa: avantaje si dezavantaje

Evolutia din domeniul tehnologiei si al comunicatiilor se reflecta si in activitatea profesionala, avand ca efect derularea mai facila a acesteia.

Munca la domiciliu prezinta un important potential de dezvoltare in domenii precum IT, consultanta sau cotabilitate.

In Romania, munca la domiciliu este reglementata prin Codul Muncii, astfel incat angajatul care lucreaza de acasa are aceleasi drepturi si obligatii ca orice alt salariat, diferentele specifice provenind din stabilirea unei forme de control asupra muncii.

Potrivit art. 108 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei detinute.

Acestia isi stabilesc singuri programul de lucru, iar angajatorul are dreptul de a verifica activitatea salariatului cu munca la domiciliu, in conditiile stabilite prin contract.

Expertii spun ca contractul individual de munca ...

.....Cititi mai departe Detalii

57 de tehnici pentru o recrutare de succes

Pret standard: 183 de lei
Pret redus: 47 de lei
Reducere de: 75%


Comandati aici >>>


Viata sanatoasa
Imbunatateste-ti simtul mirosului

Apoi este o abilitate obligatorie atunci cand degusti vinul, cafeaua si berea si chiar si ceaiul. Si, in general, daca poti mirosi o floare sau pielea cuiva, frunzele toamnei si aerul diminetii, ai mai multa implinire de la viata.
Stiai ca nasul uman poate detecta pana la aproape 10.000 de mirosuri distincte?

Ce poti face deci?
1. Fii mai atenta la ceea ce ai mirosit deja. Cu cat iti folosesti mai mult simturile, cu atat acestea devin mai performante. Invata sa descrii mirosurile. Pentru exercitiu, leaga-te la ochi si miroase diverse lucruri pentru a identifica arome.

2. Observa cum te fac anumite mirosuri sa te simti. Nervii care simt mirosul sunt conectati direct cu zona emotionala a creierului, excluzand rationalitatea din ecuatie.

Studiile arata ca, de exemplu, mirosul painii proaspete si a produselor de patiserie accentueaza violenta la volan, scortisoara imbunatateste puterea de concentrare si lamaia ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?

Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Stimate angajator,

Art.10 alin.(1) din Legea 319/2006 va obliga sa luati “toate masurile necesare pentru acordarea primului ajutor”, ceea ce inseamna, evident, ca trebuie sa aveti permanent in firma si o trusa sanitara de prim-ajutor, omologata si perfect functionala.

Iar art.39 alin.(6) din aceeasi lege precizeaza ca incalcarea respectivei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 de lei.

 

... citeste detalii aici »


Inspectorii ITM cunosc foarte bine aceasta obligatie si sunt foarte stricti in privinta ei.


Legea spune foarte clar:
sunt nu mai putin de 29 de articole obligatorii (!)
, a caror calitate trebuie verificata si certificata in conformitate cu prevederile in vigoare privind evaluarea conformitatii de catre organele abilitate ale Ministerului Sanatatii si Familiei.

 


Iata ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor:

 


– Trusa fixa cu dotarile standard, prevazute prin lege

  • Foarfece cu varfuri boante – 1 buc;
  • Dispozitiv respiratie gura-gura – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 4 – 1 buc;
  • Pipa Guedel marimea 10 – 1 buc;
  • Pansaplast (plasture) 6/50 cm – 1 buc;
  • Fasa tifon 5cm/4m – 5 buc;
  • Fasa tifon 10cm/5m – 3 buc;
  • Bandaj... vezi lista integrala aici »
  •  

Atentie: pe piata circula truse de prim ajutor contrafacute!

Acestea nu indeplinesc conditiile stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei, prevazute in Anexele si 1 si 3 ale Ordinului 427/2002! Iar a avea o trusa neregulamentara este echivalent cu a nu avea deloc si amenda de 6.000 de lei se pastreaza. (... citeste aici »)


Important!
Practic, NU exista firma care sa scape de obligatia de a avea trusa sanitara de prim ajutor.

Ba mai mult, in cazul activitatilor industriale, agricole, de prestari servicii sau de proiectare-cercetare, trebuie sa existe una la cel mult 25 de angajati.


Asadar, puteti primi amenda si pentru ca nu aveti suficiente truse sanitare de prim ajutor!


Retineti!
Trusa sanitara de prim ajutor intra in sfera activitatilor de prevenire a accidentelor de munca, un domeniu cu care ITM-ul nu se joaca!

 


... vezi aici Trusa Basic de Prim Ajutor »


... vezi aici Trusa Basic Plus de Prim Ajutor »


Concluzia e logica: alocati acum cateva sute de lei dotarii firmei dvs. cu o Trusa de Prim Ajutor omologata, completa si perfect regulamentara.
 

Respectati legislatia in vigoare si scapati de riscul unei amenzi de 6.000 de lei!
 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586