Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

67 de Teste de Angajare

Sezonul “vanatorii” de noi angajati se apropie. Va sfatuim sa aveti in vedere si noile posibilitati de sondare a adevaratei personalitati a celui ce va aspira la postul scos pe piata muncii.

Acordati atentie testelor ce va ajuta sa separati candidatii ideali de cei obisnuiti!

..67 de teste de angajare >>

Legislatia Muncii
Legea pensiilor s-a modificat! Stagiul de cotizare in raport cu varsta nu mai e obligatoriu

Stagiul de cotizare in raport cu varsta pentru o anumita categorie de salariati nu mai este obligatoriu odata cu modificarile aduse in Legea pensiilor prin publicarea unui nou act normativ in Monitorul Oficial.

S-au modificat astfel prevederile referitoare la stagiul de cotizare a persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate, prin publicarea in Monitorul Oficial a Legii nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Legea care a intrat in vigoare la 1 aprilie 2013 modifica una dintre conditiile care pana acum erau obligatorii in ce priveste pensia de invaliditate. Mai exact, legea pensiilor stabilea ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca primesc pensie de invalididate numai in conditiile in care au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.

Se abroga, asadar, de la 1 aprilie, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Retineti, va rugam!

Medierea este obligatorie! Ca urmare, trebuie sa stapaniti foarte bine toate detaliile legate de aplicarea corecta a nr. Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

Solutia? Va oferim un produs unic pe piata “Medierea conflictelor de munca”

CD-ul care va transforma intr-un adevarat expert in domeniu este disponibil aici, la comanda directa>>>


In atentia angajatorilor: Modul de retribuire a cumului de functii

Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata).

Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu distinge intre diferitele tipuri de contracte de munca incheiate de o singura persoana, asadar acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

Astfel, un salariat poate avea doua sau mai multe contracte individuale de munca si cate o fisa de post aferenta fiecarui contract de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Redactati ORICE document de

Legislatia muncii si Salarizare in 2 timpi si 3 miscari!

Solutia se afla aici>>>

Club Legislatia Muncii
Necesitate adeverinta de grupa

Sotul meu a lucrat intr-un domeniu apartinand de grupa a II-a. Societatea s-a desfiintat iar arhiva a preulat-o un lichidator. Cand a implinit varsta de pensionare a solicitat o adeverinta privind sporurile si grupa pentru a depune dosarul.

Desi toti colegii lui care au iesit anterior au primit acea adeverinta corect cu grupa respectiva, lui nu i s-a recunoscut grupa. Am actionat in instanta si am primit hotararea definitiva si irevocabila prin care i se recunoaste faptul ca beneficiaza de grupa a II-a.

Intrebare: mai este necesara inca o solicitare pentru o noua adeverinta de la detinatorul arhivei sau este suficienta atasarea hotararii judecatoresti la depunerea dosarului de pensionare?
Va multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii
NOU!

Soft special care genereaza rapid orice act de care aveti nevoie in relatia cu angajatii!
 

Un super-instrument de lucru care va usureaza enorm munca si
care va fereste de orice neplaceri in cazul unui control de la ITM>>>


Legislatia Muncii
Salariile din sanatate ar putea fi platite in functie de performanta

Salarizarea in domeniul sanatatii ar putea functiona dupa reguli noi in perioada urmatoare. Astfel, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, isi propune realizarea unui proiect de lege privind modificarea salarizarii in sistemul sanitar, in sensul scoaterii majoritatii medicilor din categoria bugetarilor si platirea aceastora in functie de dupa performanta.

El a precizat ca, probabil, la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ar putea avea forma finala a proiectului de lege, pe care sa o supuna dezbaterii publice.

"Putem sa gandim un alt sistem de plata a medicilor, sa schimbam salarizarea, sa nu-i mai lasam pe medici si asistenti sa fie bugetari, sa nu mai fie in grila de salarizare bugetara. Eu nu cred ca locul lor este acolo. Sa facem un sistem prin care competenta si profesionalismul medicilor sa fie citeriile fundamentale prin care ei sa fie platiti. Avem deja un draft la acest proiect de lege, pe care il vom transmite spre consultare Colegiului ...

.....Cititi mai departe Detalii

Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
Modele de Adeverinte certificate
- conforme cu Codul Muncii Republicat -

 

Renuntati la cautarile nesigure de pe Internet! Folositi Modelele Certificate


Atentie! Adeverintele sunt certificate si respecta cele mai recente si riguroase reglementari legislative.

 

Specialistii acreditati Rentrop & Straton va ofera peste 30 de modele de adeverinte certificate in relatia cu angajatii!


Recuperarea contravalorii indemnizatiei de concediu de odihna

Conform art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

In situatia in care, salariatul efectueaza zile de concediu de odihna peste limita zilelor proportionale cu timpul efectiv lucrat se naste obligatia acestuia de a restitui indemnizatia de concediu de odihna corespunzatoare acestor zile. Aceasta obligatie, consider ca isi are suport legal in dispozitiile art. 256 alin. (1) din Codul muncii, potrivit carora, salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Insa, daca salariatul nu restituie de buna voie indemnizatia de concediu de odihna necuvenita la casiera unitatii, caz in care i se va elibera chitanta pentru suma depusa, angajatorul nu va putea sa ii retina indemnizatia decat in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

Aceasta, deoarece conform art. 169 din Codul muncii, nici o ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul de lucru pentru angajator!
 

In format tiparit, cu informatii utile, concentrate, succinte pentru ceea ce te intereseaza:

    Care sunt actele necesare la angajare

    Informatii extrem de utile despre Contractul Individual de Munca

    Totul despre partile contractului de munca:

  • Atributiile postului si criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului
  • Contractul de munca pe durata determinata
  • Contractul de munca cu timp partial
  • Contractul cu munca la domiciliu
    Procedura de urmat in cazul angajarii in sectorul bugetar

Social
Salariile romanilor: Castigul salarial real din luna februarie este zero

In februarie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.144 lei, cu 0,3% mai mare decat in luna ianuarie 2013. Daca luam insa in calcul evolutia preturilor, castigul salarial real a fost zero.

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 5 lei (0,3%), potrivit datelor INS.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (4.731 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (844 lei).

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna februarie 2013 fata de luna precedent?, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 100%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 116,8%, avand acelasi nivel cu cel inregistrat in luna ianuarie 2013.

In februarie 2013, in majoritatea activitatilor ...

.....Cititi mai departe Detalii
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii la care nu vei mai cauta NICIODATA raspunsul pe Internet!

Sanatate
O veste buna: Dulciurile mancate dimineata nu ingrasa

Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv au ajuns la concluzia ca includerea unui desert la micul dejun, pe langa alte alimente bogate in proteine si carbohidrati, ne ajuta sa slabim.

Savantii israelieni au descoperit ca persoanele care servesc un desert dupa ce au terminat micul dejun reusesc sa slabeasca mai repede, informeaza Daily Mail.
Dulciurile consumate dimineata la micul dejun nu afecteaza silueta pentru ca dimineata metabolismul functioneaza optim, iar aceste calorii vor fi consumate in timpul zilei.

Atentie! Desertul nu trebuie sa reprezinte micul dejun in sine!
Cercetatorii au realizat un studiu la care au participat 200 de voluntari. Studiul s-a desfasurat pe parcursul a 32 de saptamani, iar participantii au fost impartiti in doua categorii.

Prima categorie de voluntari a consumat la micul dejun alimente sarace in carbohidrati, in timp ce persoanele din a doua grupa au mancat la micul dejun alimente bogate in proteine, carbohidrati si un ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ghidul complet de medicina muncii:

legislatie comentata, aspecte sensibile, formulare pe care vi le solicita inspectorii veniti in control

Click aici pentru detalii valoroase>>>


Legislatia muncii si Salarizarea
pentru HORECA!

Ce inseamna Legislatia Muncii pentru HoReCa?
 

 Inregistrare in registrul comertului
 
 Autorizare functionare comercianti
 
 Contract colectiv de munca

 
 Contract individual de munca
 
 Contract individual pe durata determinata, salariati temporari
 
 Persoane cu handicap

 
 Munca, egalitatea de sanse
 
 Protectia maternitatii
 
 Eliminarea muncii copiilor
 
 Timp de munca sub 8 ore

 
 Orele suplimentare
 
 Ucenicie la locul de munca
 
 Incadrarea strainilor
 
 Munca si asigurari sociale

 
 Asigurarea pentru accidente
 
 Contraventii
 
 Salariu de baza minim brut
 
 Clasificare unitati din turism

 

Cum sa gestionezi rapid si cu succes orice problema vizand raporturile de munca cu angajatii?
Cum sa aplici legea corespunzator situatiilor concrete ivite la locul de munca?

 

Este posibil cu CD-ul Legislatia muncii si Salarizarea pentru HORECA!

 

 Care este influenta pe care o are asupra ta modul alert al transformarilor legislative? 

 Care este atitudinea corecta si cum sa fii cu un pas inaintea celorlalti din aceeasi breasla?

 Cum privesti gradul de obligativitate al respectarii tuturor normelor prevazute de Codul Muncii?

 Stii sa “despici firul in patru” pentru fiecare articol de lege modificat in avantajul tau?

 Cat de bine cunosti drepturile tale, dar si pe ale angajatilor tai?

 Cunosti cotele in care se incadreaza raspunderea penala pentru fiecare conditie de munca prevazuta de lege si nerespectata?

 


Pentru a sti si a aplica ireprosabil! Pentru a evita conflicte! Pentru a actiona profesionist in orice imprejurare! Pentru a adopta solutia corecta! Pentru a evita penalitatile!

 

Citeste mai mult aici>>>


 

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza

Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON.

 

Cu siguranta aveti salariati in care ati investit, pe care i-ati recrutat ca la carte si pe care i-ati format si instruit cu greu. Si v-ar parea rau sa trebuiasca sa-i concediati pentru ca, nu-i asa, vremurile sunt grele...

Dar, vesti bune, acum exista o alternativa! Ii puteti trimite in somaj tehnic pentru o perioada limitata, pana cand situatia firmei dvs. se va imbunatati. Este o masura care vine ca un colac de salvare, este (in sfarsit!) o masura concreta pentru ca impactul crizei economice pe care o traversam sa fie cat mai putin agresiv pentru dvs.!

Asadar, daca firma dvs. se afla intr-o situatie dificila, daca aveti probleme cu lichiditatile sau daca va gandeati ca nu mai puteti evita concedierea unor angajati buni, aceasta este solutia. Si toata lumea are de castigat

 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;

  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;

  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.


Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);

  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.


CD-ul Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza,
proaspat lansat in colectia Ghidul angajatorului a editurii Rentrop & Straton.


Deschideti CD-ul si toate nelamuririle au disparut. Aveti siguranta ca orice formular intocmit pe baza celor din CD este corect si perfect legal.


Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON. 

 

 

Click aici pentru detalii>>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586