Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Noile dispozitii legale privind Coeficientii de ierarhizare

Angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat).

Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

In privinta drepturilor ce decurg din lege, in temeiul art. 164 alin. (3) teza I din Codul muncii , republicat, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

In conformitate cu prevederile HG 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de ...

.....Cititi mai departe Detalii


Incheierea de conventii civile in 2013. Conditii si contributii sociale

In cele ce urmeaza, va prezentam dispozitiile actuale care privesc incheierea de conventii civile in 2013, conditiile aferente si contributiile sociale datorate.

Organele fiscale pot reconsidera drept venituri de natura salariala orice venituri care indeplinesc unul dintre criteriile mentionate la pct. 2.1 al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal, respectiv:

- beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;

Exemple: lucratorul are stabilita fisa postului; lucratorul respecta programul de lucru al platitorului de venit sau un alt program de lucru fix si prestabilit; lucratorul isi desfasoara activitatea la sediul platitorului de venit sau la un punct de lucru al acestuia.

- in prestarea ...

.....Cititi mai departe Detalii
Redactati ORICE document de Legislatia muncii si Salarizare in 2 timpi si 3 miscari!

Usor, rapid si fara batai de cap!

Cum sa reduceti cu 87% timpul de realizare a documentelor solicitate la un control ITM!

.... detalii aici >>>

Club Legislatia Muncii
CIM cu timp partial

Buna ziua,
In cazul in care un contabil va fi angajat la mai multe societati cu timp partial de 2 ore la fiecare, acesta este un CIM de tip permanent sau colaborare (am optiunea asta in programul SAGA).

Exista vreun avantaj/dezavantaj intre programul normal de 8 ore la un angajator si programul partial la mai multi angajatori(din punctul de vedere al angajatului)?
Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie angajatori: Controale cu tinta precisa de la ITM!

Aveti in firma Trusa Sanitara de Prim Ajutor?

Lipsa ei se sanctioneaza cu amenda de 6.000 de lei!

Afla ce este Obligatoriu sa contina Trusa de Prim Ajutor>>>


Legislatia Muncii
Impozitul pe veniturile zilierilor se declara in formularul 112?

Art. 9 alin. (2) din Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri stabileste in mod expres ca pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.

In consecinta, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii, indiferent daca zilierul mai realizeaza sau nu si alte venituri.

Potrivit art. 1 din Legea 52/2011, in intelesul actului normativ, ziler este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Beneficiar de lucrari este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional.

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari reprezinta venit asimilat  ...

.....Cititi mai departe Detalii

Comandati acum KIT-ul de documente instant obligatorii din
Legislatia Muncii si Salarizare


si economisiti 87% din timpul afectat redactarii documentelor
specifice etapelor prevazute in Codul muncii si Codul fiscal!

Click aici pentru formularul de comanda »


 

Modificari privind discriminarea. Vezi noua lege!

Parlamentul Romaniei a adoptat recent legea pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

Va prezentam, in sinteza, cele mai importante modificari:

- introducerea exceptiei de la discriminarea directa, ca si principiu general, asa cum este aceasta prevazuta de Directiva 2000/43/CE si implicit abrogarea din cadrul OUG nr.137/2000 a dispozitiilor ce prevedeau o asemenea exceptie cu caracter special;

- modificarea dispozitiilor care reglementeaza exceptii de la actiunile care constituie, potrivit legii, fapte de discriminare, care erau de natura a putea fi interpretate ca aplicandu-se si discriminarii directe;

- eliminarea prevederilor ce priveau ...

.....Cititi mai departe Detalii

  Manualul Expertului in Legislatia Muncii
 

Singurul instrument interactiv care va ajuta sa fixati practic notiunile teoretice pe care vi le-ati insusit va sta acum la-ndemana! Pentru acreditarea dvs. sigura ca Expert Legislatia Muncii!
 

detalii mai multe aici >>>


Social
Bucurestenii nu vor mai plati caldura in doi ani

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca potrivit unei analize, in cazul in care vor fi urmati toti pasii fuziunii dintre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), iar o parte din profit ar reveni Primariei, locuitorii Capitalei nu vor mai plati pentru incalzire.

"Daca in doi ani de zile, reusesc - si sper sa reusesc - sa parcurg toti pasii, in caz de delegare de serviciu, toata lumea este de acord - ma refer la economisti, la finantisti - ca profitul celor care preiau aceasta delegare este undeva de 11% anual. Daca din profitul acesta - ma refer la producerea de energie electrica 80% si 20% termic - daca 1% din acest profit anual, este de acord - si cred eu ca o sa fie de acord sa il dea Primariei generale, indraznesc sa spun ca nimeni nu va mai plati incalzire", a declarat Sorin Oprescu, intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria.

Primarul Capitalei a explicat ca in urma ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aflati cum sa gestionati in modul cel mai eficient
conflictele de munca!


In cadrul firmei dvs., v-ati confruntat deja (sau cu siguranta va veti confrunta la un moment dat) cu un conflict de munca, inteles ca orice dezacord intervenit intre partenerii sociali in raporturile de munca. Pot fi:

conflicte de interese, cand se refera la interesele cu caracter profesional, social sau economic ale salariatilor

conflicte de drepturi, atunci cand vizeaza exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau din alte acte normative  

Aceste conflicte se rezolva de obicei prin discutii si negociere directa, dar sunt situatii cand negocierea este dificila, dat fiind climatul conflictual. Si atunci solutia cea mai la indemana este medierea, care are avantajul cert ca previne, de exemplu, plecarea unor angajati valorosi sau pierderea unor sume importante sub forma de despagubiri sau cheltuieli de judecata.


Este un motiv suficient pentru a acorda maxima atentie medierii.
Iar CD-ul Medierea conflictelor de munca va prezinta absolut tot ce e de stiut despre acest subiect.


Sanatate
Scapa de durere fara pastile

Psihologii Abraham Rutchick si Michael Slepian au oferit noi dovezi care releva faptul ca „obiectele din mediu pot duce, inconstient, la reducerea sensibilitatii la durere”.

Nivelul de durere pe care o persoana il poate tolera este un foarte important, mai ales pentru cei care au afectiuni cronice, dar si pentru cei preocupati de efectele secundare ale medicamentelor analgezice. Acest nou studiu sugereaza ca simpla expunere la un produs analgezic, fara a consuma respectiva pastila, are un efect pozitiv surprinzator.

Studiul a fost efectuat pe 54 de studenti, majoritatea femei. Fiecare dintre participanti a inceput studiul cu un test cardiovascular raspandit, intitulat „cold pressor test”: au introdus, timp de doua minute, mana stanga intr-un recipient cu apa la temperatura camerei.

Voluntarii au introdus apoi ...

.....Cititi mai departe Detalii
Consilier Managementul Resurselor Umane este un Cd actualizabil, usor de utilizat, ce va ajuta sa gasiti:

peste 475 definitii, cuvinte-cheie si comentarii din domeniul resurselor umane
peste 230 formulare, modele, chestionare sau teste
peste 75 exemple, studii de caz specifice problemelor de resurse umane
peste 250 de atentionari, recomandari, sfaturi si indicatii
peste 75 de planuri de actiune si liste de control

Pret standard: 952,66 lei,TVA inclusa
Pret Redus: 487,23 lei, TVA inclusa
Reducere: 50% valabila aici >>>

Peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret!
 

Vi le oferim deja redactate de cei mai buni specialisti, gata pentru a fi completate cu datele dvs. si printate!

Daca un inspector vrea sa va amendeze, va amendeaza!

Secretul lui? Chestiunile de detaliu, micile amanunte, nimicurile pe care dvs. le neglijati.

...click aici pentru detalii »

Exact! Dvs. va concentrati pe lucrurile care vi se par cu adevarat importante - evitarea muncii la negru, plata contributiilor, protectia muncii - si pierdeti din vedere faptul ca un inspector ITM venit in control va poate solicita “banalitati” cum ar fi:

Sunt documente aparent minore, dar daca ele nu sunt intocmite CORECT, sanctiunea este amenda.

Am dat doar cateva exemple, asemenea documente sunt in realitate cu zecile.

Va oferim un CD cu 41 de modele de decizii gata intocmite, pregatite pentru a fi completate cu datele dvs. si printate. Mai multe detalii aici »

1. Decizia de incetare CIM cu acordul partilor. Detalii aici

2. Decizie de incetare CIM - deces salariat sau angajator persoana fizica. Detalii aici

3. Decizie de incetare CIM prin Hotarare judecatoreasca de declarare deces sau punere sub interdictie salariat. Detalii aici »

4. Decizie de incetare CIM la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Detalii aici

5. Decizie de incetare CIM ca urmare a constatarii nulitatii absolute a contractului individual de munca.
Detalii aici

6. Decizie reintegrare in functie in baza unei hotarari judecatoresti. Detalii aici

7. Decizie de incetare CIM la condamnarea salariatului la executarea unei pedepse privative de libertate.
Detalii aici

8. Decizie de incetare CIM la retragerea avizelor, autorizatiilor ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei. Detalii aici »

9. Decizie de incetare CIM pentru interzicerea exercitarii unei profesii sau a unei functii prin hotarare judecatoreasca. Detalii aici

10. Decizie de incetare CIM la expirarea CIM incheiat pe durata determinata. Detalii aici

11. Decizie de incetare CIM la retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali, in cazul salariatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani. Detalii aici

12. Decizie pentru sanctiune disciplinara. Detalii aici

13. Decizie de incetare CIM a salariatului arestat preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile.
Detalii aici »

14. Decizie de incetare CIM pentru inaptitudine fizica si/sau psihica a salariatului. Detalii aici

15. Decizie de incetare CIM a salariatului care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat. Detalii aici

16. Decizie de incetare CIM la desfiintarea locului de munca - concediere individuala. Detalii aici

17. Decizie de incetare CIM la desfiintarea locului de munca - concediere colectiva. Detalii aici

18. Demisie la cererea salariatului, cu preaviz. Detalii aici

19. Demisie la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. Detalii aici

20. Demisia salariatului fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Detalii aici

21. Notificare de incetare CIM pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti. Detalii aici

22. Decizie suspendare CIM prin acordul partilor. Detalii aici

23. Decizie suspendare CIM pentru exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti. Detalii aici

24. Decizie suspendare CIM pentru exercitarea unei functii de conducere salarizate in sindicat. Detalii aici

25. Decizie suspendare CIM in caz de forta majora. Detalii aici

26. Decizie suspendare CIM in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala. Detalii aici

27. Decizie suspendare CIM de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei. Detalii aici

28. Decizie suspendare CIM pentru alte cazuri expres prevazute de lege. Detalii aici

Important! Comenzile primite pana la data de 31 martie 2013 beneficiaza de oferta speciala de lansare. Mai multe detalii aici »

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586