Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Va rugam sa parcurgeti
lista cu modelele si formulare obligatorii in domeniul legislatiei muncii.

Acestea sunt intocmite de specialisti cu vasta experienta in legislatia muncii si resurse umane, iar dvs., ca utilizator, trebuie doar sa le completati.

Puteti redacta documentul cerut de catre inspectorul de munca in doar 5 minute.

... citeste detalii Aici >>


Legislatia Muncii
Noua contributie de asigurare pentru Accidente de Munca si Boli Profesionale

Ministerul Muncii a lansat spre dezbatere publica Proiectul de hotarare privind aprobarea Normelor metodologice de calcul a contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Proiectul de hotarare are in vedere actualizarea perioadei de referinta, respectiv anii 2009-2011, si a indicilor de frecventa utilizati la determinarea clasei de risc, precum si a tarifelor de risc si a cotelor de contributie, avand in vedere ca tarifele si clasele de risc se revizuiesc odata la 4 ani.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, tarifele de risc, respectiv cotele de contributii se revizuiesc in interiorul limitelor minima si maxima de 0.15%-0.85% pentru fiecare clasa CAEN.

In plus, se precizeaza ca s-a mentinut cota medie de 0,23% datorata de angajatori pentru sistemul asigurarilor de accidente si boli profesionale pe baza careia s-a fundamentat bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2013.

Clasele de risc se determina pe baza ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie maxima aici!

Codul Muncii te pedepseste cu 6 luni de inchisoare pentru situatii pe care nu le-ai fi considerat infractionale!

Afla totul aici>>>


Suspendarea platii indemnizatiei de somaj la data incadrarii in munca. Caz practic

Analizam mai jos cazul unei societati care a angajat o persoana din somaj cu contract pe perioada nedeterminata. Dupa 3 luni, in perioada de proba, societatea inceteaza contractul. Vom vedea astfel in ce masura mai poate persoana respectiva sa beneficieze in continuare de somaj pentru perioada ramasa pana la implinirea celor 9 luni de somaj.

Solutia consultantului:
Potrivit art. 45 alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:

a)la data la care nu si-a indeplinit obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. a);
b) pe perioada indeplinirii obligatiilor militare;
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe o perioada de cel mult 12 luni;
d) la data plecarii  ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stiti care sunt modalitatile legale de acordare a tichetelor in 2013? Va oferim acum informatii utile si practice
despre acordarea si impozitarea


TICHETELOR-CADOU si a TICHETELOR DE MASA in anul 2013>>>


Cum stabilim programele individualizate de lucru?

Programele individualizate de lucru sunt permise prin Codul muncii, aceasta fiind o solutie avantajoasa pentru multi angajatori.

Astfel, angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.

Aceasta este solutia adusa prin art. 118 alin. (1). Restul articolului 118 complineste solutia: durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade:

- perioada fixa in care salariatii se afla simultan la locul de munca;
- perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

Se da astfel continut, si in reglementarea romana a raporturilor de munca, politicilor europene care permit crearea unui echilibru intre timpul de lucru, formarea profesionala a salariatului si timpul liber.

Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor ...

.....Cititi mai departe Detalii

Lucrati pentru un Hotel, un Restaurant, o Cafenea, o Pensiune...? Atunci ESTE OBLIGATORIU sa respectati cele mai noi prevederi din Codul Muncii

Fise de Post si Fise de Evaluare
realizate EXCLUSIV pentru domeniul HORECA!

 

Va oferim 35 de modele de fise de evaluare si 35 de modele de fise de post, redactate impecabil!


Aflati aici cum sa evitati amenzile acordate de Inspectia Muncii din cauza lipsei de corelare intre cele doua instrumente obligatorii prin lege>>>


Evaziunea fiscala nu mai iarta pe nimeni. Cele mai grele pedepse intra in vigoare

Legea privind combaterea evaziunii fiscale s-a modificat dramatic prin implementarea unor pedepse cu inchisoarea cat se poate de drastice.

Aceste masuri vin pe fondul cresterii neregulilor in campul muncii. Numai in perioada 11-15 martie 2013, Inspectia Muncii a desfasurat actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare totala de 2.973.900 de lei. Au fost depistate 288 persoane care lucrau fara forme legale.

In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.352 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 2.228.400 de lei. Pentru munca la negru valoarea amenzilor a fost de 1.651.000 de lei.

Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost inaintate 10 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea. Pentru 30 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma ...

.....Cititi mai departe Detalii

medicina Muncii

CD-ul "Medicina muncii. Ghidul angajatorului" detaliaza intr-un mod clar si 100% profesionist toate chestiunile practice legate de:

 Actele normative care reglementeaza examenul medical al angajatilor
Angajarea medicului de medicina a muncii
Obligativitatea examenului medical
Periodicitatea examenului medical

>>> Detalii complete AICI


Club Legislatia Muncii
Preaviz de concediere colectiva

Buna ziua,

Pe data de 20 martie,am primit decizia de preaviz ,in urma procedurii de concediere colectiva in cadrul societatii la care lucrez .Am solicitat si a fost aprobat ca sa lucrez 8 ore pe zi timp de 10 zile.

Am o oferta de la o alta companie,incepand cu data de 4 aprilie.

Intrebarea mea este:se poate scurta termenul de preaviz cu 10 zile,tinand con de faptul ca eu lucrez 8 ore timp de 10 zile,daca nu ot incheia un contract de munca la cealalta companie cu norma intreaga chiar daca aici mai am 10 zile de preaviz.

Am discutat cu actualul angajator situatia in care as cere incetarea contractului de munca cu acordul partilor in perioada de preaviz,au fost de acord dar imi pierd dreptul la platile compensatorii.

Ce pot face d.p.v. legal ca sa beneficiez de aceste drepturi?

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut

TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Legislatia Muncii
In ce fel se aplica CCM si RI salariatilor detasati

In practica, de regula, in cazul unei detasari are loc un schimb de adrese intre cei doi angajatori.

Primul angajator precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cel de al doilea angajator transmite raspunsul sau, nominalizand,de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.

Este de preferat ca intelegerea intre cei doi angajatori sa faca obiectul unui acord care sa cuprinda drepturile si obligatiile rezultate din actul detasarii, care trebuie adus la cunostinta salariatului.

Potrivit art. 46 alin. (1) din Codul muncii , detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stimate manager HR,
 
Orice control de la ITM cuprinde, invariabil, verificarea unor ACTE, DOCUMENTE, HARTII. Pe inspectori ii intereseaza mai putin explicatiile si justificarile verbale, ei lucreaza strict cu acte scrise si pe ele isi bazeaza verificarile. 
 
E vorba aici atat despre actele foarte importante, cat si despre cele care dvs. vi se par marunte:
 
decizii de suspendare a CIM pentru cresterea copilului
notificari de prelungire a detasarii
preavize de concediere individuala 
referate pentru savarsirea unei abateri disciplinare
 
 

Model Contract Individual de Munca la Domiciliu

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA LA DOMICILIU

incheiat si inregistrat sub nr. ... / ......... in registrul general de evidenta a salariatilor1

Data incheierii contractului ............................

A. Partile contractului

Angajator - persoana juridica/fizica ................ , cu sediul/domiciliul in .............. , inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din ................ sub nr. ............... , cod fiscal .............. , telefon ............. , reprezentata legal prin ................ , in calitate de .................. , si salariatul/salariata cu munca la domiciliu 2 – domnul/doamna .................... , domiciliat/domiciliata in localitatea .............. , str. .............. nr. ..... , judetul ............, posesor/posesoare al/a buletinului/cartii de identitate/pasaportului seria ........ nr. ....... , eliberat/eliberata de ........... la data de ........... , CNP ................. , autorizatie de ...

.....Cititi mai departe Detalii
Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
 

Social
Coplata pentru serviciile medicale, de la 1 aprilie

Coplata pentru serviciile medicale intra in vigoare de la 1 aprilie, odata cu aplicarea contractului-cadru privind sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a subliniat ca s-au facut mari eforturi in discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru ca taxa sa aiba o valoare mica, potrivit Agerpres.

Nicolaescu si-a exprimat speranta ca aplicarea coplatii va duce la micsorarea numarului internarilor nejustificate.

Coplata are o valoare minima de 5 lei si o valoare maxima de 10 lei si se percepe o singura data, la externare.

Ministrul a explicat ca aceasta coplata se va percepe de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!
 

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza
 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.

Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.
     

Click aici pentru informatii esentiale>>>


Sanatate
Toxinele, un alt obstacol in calea scaderii in greutate

Daca nu consumi suficienti antioxidanti pentru a neutraliza efectele toxinelor se prea poate sa nu reusesti sa slabesti.

Ce sunt toxinele?
Cuvantul “toxina” se refera la substanta otravitoare produsa de celulele si organismele vii si la cele create de om prin intermediul procesarii artificiale. Evident, suntem supuse efectelor ambelor tipuri. Problema apare cand incercam sa slabim, caci toxinele rezultate, si anume radicalii liberi, se formeaza in ritm ametitor.

Cum incetinesc toxinele slabirea …
Radicalii liberi sunt produsi periculosi rezultati in urma proceselor biologice normale, cum ar fi respiratia si simplul act de a manca. Daca radicalii liberi nu sunt indepartati din organism, acestia tind sa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!


Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.

 CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!

Iata ce informatii deosebit de utile contine produsul:

I.     De ce aveti nevoie de Regulament de organizare si functionare?
II.    Elaborarea Regulamentului de organizare si functionare in 5 pasi
III.   Diferente fata de Regulamentul intern
IV.   Continut
Obiectul de activitate

Structura organizatorica
Organigrama
Organele de conducere
Compartimentele de lucru
Atributii, sarcini, responsabilitati
Controlul realizarii sarcinilor
V.   Greseli frecvente in elaborarea Regulamentului de organizare si functionare
VI.  Particularitati:


Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cu raspundere limitata

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor pe actiuni

Regulamentul de organizare si functionare al regiilor autonome

Regulamentul de organizare si functionare al organizatiilor non-profit

Regulamentul de organizare si functionare al societatilor cooperatiste

VII.  Modele
VIII. Regulamente de organizare si functionare aprobate prin act normativ


Avantajele pe care vi le aduce Regulamentul de Organizare si Functionare

ROF sta la baza intocmirii fiselor de post

ROF cuprinde organigrama unitatii
ROF poate fi folosit in ipoteza unei concedieri colective
ROF cuprinde structura functionala a unitatii
ROF reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului

Acest regulament descrie atat modul cum este structurata firma dvs. – cu departamente, sectii, birouri, agentii, sucursale - cat si atributiile si competentele acestor subunitati, raporturile dintre ele, raporturile cu conducerea firmei, felul cum se iau si se aplica deciziile.

<<<CLICK AICI pentru detalii >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586