Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
http://apocalipsa.legislatiamuncii.ro/
Legislatia Muncii
Invoirea nu suspenda contractul individual de munca

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu este reglementata legal. In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Asadar, nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

Potrivit art. 153 din Codul muncii , pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concediu fara ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cum sa preintampinati refuzul CNPAS de emitere a documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati

Ghid practic pentru obtinerea SIGURA si RAPIDA a documentului portabil A1


Aflati aici Detalii >>>


Indemnizatia de maternitate: Erorile de calcul si refuzul de a efectua plata se sanctioneaza contraventional

Cuantumul indemnizatiei de asigurari sociale reprezinta produsul dintre un procent determinat si valoarea bazei de calcul, stabilite de lege.

I = X% x Bc

Indemnizatia de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni in baza carora s-a calculat contributia pentru concediu si indemnizatia de sanatate. Daca in baza de calcul intra si perioadele in care s-au urmat cursurile unei facultati pe care persoana in cauza a absolvit-o, baza de calcul o constituie salariul minim brut pe tara in perioada respectiva.

Daca in baza de calcul intra si perioadele in care salariata a beneficiat si de concedii si indemnizatii de asigurari sociale, baza de calcul o constituie cuantumul indemnizatiilor stabilite la acel moment.

Exemplu
- concediul medical anterior concediului prenatal (85% se aplica la 75% din baza de calcul pentru incapacitate temporara de munca).

Indemnizatia de asigurari sociale se achita pentru zilele lucratoare ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Act aditional la contract de munca cu privire la modificarile aduse de Legea 40/2011

Buna ziua,

Va retin cu urmatoarea problema. Un angajat al unei companii a primit un act aditional de modificare a elementelor contractului de munca (printre care si durata preavizului) la 12 luni dupa publicarea in monitorul oficial a Legii de modificare a Codului Muncii nr. 40/2011.

A refuzat semnarea acestuia. In cursul zilei de maine este chemat pentru a purta o disuctie cu avocatul companiei referitor la acest aspect.

Poate fi obligat la semnarea actului aditional? I se poate aplica vreo sanctiune pentru faptul ca nu a dorit semnarea actului?

.....Cititi mai departe Detalii
Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

Legislatia Muncii
Guvernul amana cu un an normalizarea muncii in conditii deosebite

Guvernul a aprobat marti o hotarare care vizeaza procedura de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si prin care se prelungeste, de la 31 decembrie 2012 la 31 decembrie 2013 termenul pana la care angajatorii trebuie sa normalizeze munca pe acele posturi in care salariatii isi desfasoara activitatea in conditii deosebite.

Noile prevederi se aplica angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2012 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca. Perioada de valabilitate a avizelor reinnoite nu va putea depasi astfel data de 31 decembrie 2013.

Potrivit Guvernului, pentru o mai buna monitorizare, actul normativ are in vedere acordarea avizelor de catre Inspectia Muncii.

Totodata termenul pina la care Comisia pentru reevaluarea locurilor de munca in conditii speciale are obligatia analizarii dosarelor si emiterii hotaririi de mentinere sau ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!


Mai multe detalii aici >>>

Tichete cadou si cadouri cu ocazia Craciunului

Problema:
O societate comerciala poate sa acorde tichete de cadou sau cadou in bani cu ocazia Craciunului salariatilor care nu au copii minori? Daca aceste cadouri sau tichete se dau salariatilor care au copii minori, se ia in considerare numarul minorilor?

Solutia specialistului:
Conform art. 55 alin. 4 lit. (a) nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important: Noul Cod al muncii a adus 31 de modificari referitoare la concediere!

Aflati instantaneu care sunt si cum se aplica in favoarea dvs pentru ca nu e deloc simplu sa concediati un angajat!

Detalii AICI>>>


Social
Reguli dure pentru angajatii Vodafone India

Angajatii Vodafone India pot fi concediati din companie daca incalca un nou set de reguli. Un grup secret de "sifonari" verifica daca acestia s-au conformat sau nu normelor.

Scopul global al Vodafone India este acela de a promova o cultura a sigurantei fizice, psihice si comportamentale. Chiar daca aderarea la legile europene ar putea fi considerata ca fiind suficienta, in regiuni precum India si Ghana, Vodafone solicita respectarea prevederilor ISRS Level 7 (International Safety Rating Systems) - care sunt mult mai stricte, scrie Economic Times.

"Cele sapte reguli absolute privind SIGURANTA" sunt concentrate asupra condusului automobilului si reparatiilor in gospodarie. Acestea includ obligativitatea purtarii centurii de siguranta, interzicerea condusului sub influenta alcoolului, interzicerea conversatiilor la telefonul mobil, in timpul condusului, respectare vitezei maxime legale si utilizarea unor centuri de protectie, atunci cand efectuati lucrari ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stil
Impacheteaza un cadou in 5 pasi simpli

Nu stii cum sa impachetezi cadoul astfel incat sa arate fabulos? Nu-ti face griji. Vei afla de aici tot ce trebuie sa stii:

1. Asigura-te ca ai eliminat toate etichetele cu pretul produsului pe care l-ai cumparat si achizitioneaza o cutie de carton potrivita ca dimensiuni.

2. Cumpara o rola de hartie de impachetat cadouri, care sa aiba printate animatii specifice Craciunului si apoi taie drept cu foarfeca atat cat ai nevoie pentru a-ti impaturi cutia cu cadoul.

3. Aseaza cutia pe mijlocul bucatii de hartie cu fata in jos. Ia o bucata din hartia de pe partea orizontala si aseaz-o peste cealalta.

4. Impatureste colturile

.....Cititi mai departe Detalii

Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?


Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Au inceput controalele ITM cu tinta precisa: fisele de post ale angajatilor!

202 Modele de Fise de Post
- conforme cu Codul Muncii Republicat si COR 2012 -

Stimati cititori,

Fisele de Post au fost modificate de legislatia din ultima perioada.

In plus, au aparut si o serie de Modele de Fise de Post absolut noi, in concordanta cu legislatia la zi.

De aceeea va oferim 202 Modele de Fise de Post - conforme cu Codul Muncii si COR 2012

Lucrarea vine in ajutorul dvs. pentru a va completa lista cu fisele de post pe care deja le aveti.

... detalii aici >>

Stiati ca sunteti pasibil de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei...

... daca denumirile posturilor din fisele de post nu se regasesc in COR (art. 15 din Legea 76/2002)?

Astfel de cerinte sunt insa mai multe si toate trebuie respectate de fisele de post. Iata de ce redactarea fiselor de post este atat de importanta.

Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie:


CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma (pret 142 lei + 9% TVA).

Atentie! Acest pret este valabil EXCLUSIV doar pentru abonatii newsletterului nostru. Pentru ceilalti clienti pretul standard este de 410 lei + TVA.

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586