Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Athanasiu, propus pentru Ministerul Muncii. Vezi noul proiect privind Codul muncii

Mai multe schimbari care tin de structura Guvernului ar putea fi efectuate in perioada urmatoare. Una dintre acestea vizeaza inlocuirea liberalei Mariana Campeanu de la Ministerul Muncii cu social-democratul Alexandru Athanasiu.

In concret, potrivit unor surse oficiale citate de Romania TV, pentru functia de ministru al muncii se vehiculeaza numele lui Alexandru Athanasiu, cel care, va reamintim, a coordonat elaborarea proiectului de modificare a Codului muncii.

Alexandru Athanasiu a precizat la momentul lansarii acestui proiect ca legislatia muncii a suferit o modificare accelerata in ultimul an, scopul acesteia fiind implementarea conceptului de flexibilizare a raporturilor juridice de munca in diferite modalitati.

Initiativa demarata de Blocul National Sindical printr-o echipa de experti coordonata de prof. dr. Alexandru Athanasiu isi propune sa corecteze actualele erori din Codul muncii si sa duca la o stabilitate si un echilibru in ce priveste ...

.....Cititi mai departe Detalii

Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?


Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Cum se calculeaza cuantumul indemnizatiei de somaj?

Cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

- 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

- suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, mentionate mai sus, sunt:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important: Noul Cod al muncii a adus 31 de modificari referitoare la concediere!

Aflati instantaneu care sunt si cum se aplica in favoarea dvs pentru ca nu e deloc simplu sa concediati un angajat!

Detalii AICI>>>


Club Legislatia Muncii
norma de lucru - timp liber

Cum trebuie sa procedez corect, din punct de vedere a legislatiei muncii, in cazul in care un administrator al punctului de lucru de la societatea la care lucrez solicita, doar pentru luna decembrie, un program inegal de lucru pentru angajati, dar cu respectarea normei de lucru lunare.

In aceasta societate, datorita specificului activitatii acela de inchiriere de spatii comerciale, se lucreaza sambata si duminica, cu recuperarea zilelor libere in celelalte zile lucratoare. Se acorda sporul pentru week-end. Lucrand mai putin de opt ore pe zi, dar cu respectarea normei de lucru lunare, pe decembrie este de 152 ore, in pontaj nu vor aparea 12 zile libere intregi ( cele care corespund zilelor de sambata , duminica si 25, 26 decembrie ),  timpul liber reiesind din diminuarea normei de lucru zilnice.

Solicita acest lucru doar pentru luna decembrie, datorita faptului ca o parte a personalului se afla in concediu de odihna, problemelor legate de conditiile de mediu ( iarna). Mi-a ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!


Mai multe detalii aici >>>

Legislatia Muncii
Conventie civila. Inspector de resurse umane

Intrebare: Suntem o firma de contabiliate si dorim sa stim daca putem incheia o conventie civila cu o persoana fizica (economist, cu atestat de formare profesionala pentru inspector/referent resurse umane), care sa se ocupe de partea de resurse umane, atunci cand solicitam astfel de servicii. Dorim sa stim ce retineri se fac in baza acestui contract si cum inregistram tariful platit pentru aceste servicii?

Raspuns: In baza unei conventii civile pot fi prestate activitati ocazionale, intamplatoare si fara titlu profesional. Astfel, un inspector de resurse umane nu poate incheia o conventie civila pentru prestarea unei activitati ce implica exercitarea profesiei sale.
Pentru incheierea unei conventii civile cu o persoana fizica neautorizata este necesara indeplinirea anumitor conditii astfel cum au statuat, in practica, organele fiscale:

- realizarea activitatii pe baza de conventii civile sa fie cu caracter ocazional, intamplator, conjunctural, si uneori ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

Se achita pensiile la timp in luna decembrie?

Casa Nationala de Pensii Publice informeaza ca - in luna decembrie 2012 - achitarea pensiilor se va efectua in avans prin intermediul Postei Romane, precum si prin intermediul bancilor cu care CNPP are incheiate conventii, acestea fiind virate conform prevederilor conventiilor.

Astfel, drepturile cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, vor fi achitate prin intermediul Postei dupa urmatorul calendar:

- pana la data de 28 decembrie 2012: la ghiseele subunitatilor postale, in cazul beneficiarilor care, nefiind gasiti la domiciliu, au fost avizati:
- plata drepturilor veteranilor de razboi care se achita prin posta se va efectua in acelasi interval: 11- 21 decembrie 2012 la domiciliu, respectiv pana la data de 28 decembrie 2012 la ghiseele subunitatilor postale, in cazul celor avizati la domiciliu.
- in intervalul 18 - 21 decembrie 2012 la domiciliul beneficiarilor si pana la data de 28 ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cum sa preintampinati refuzul CNPAS de emitere a documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati

Ghid practic pentru obtinerea SIGURA si RAPIDA a documentului portabil A1


Aflati aici Detalii >>>


Social
De ce sa nu te opresti din studiu nici cand esti angajat cu norma intreaga

Toata lumea este constienta ca avand cele mai bune competente si calificari in CV te ajuta sa fii pozitionat in primele randuri. Acesta este motivul pentru care inca din adolescenta trebuie sa te implici in diferite activitati. Cu toate acestea, unii oameni sunt atat de porniti, incat nu pot intelege ca nu trebuie sa se opreasca din a invata chiar si atunci cand au un job. De ce? Fiecare slujba este temporara, iar faptul ca spui stop invatatului inseamna ca stagnezi atat timp cat lucrezi intr-un loc de munca si iti va fi greu sa te pui pe picioare odata ce esti concediat sau iti dai demisia de acolo.

De ce trebuie sa continui sa inveti?

Toata lumea se plange atunci cand un training este anuntat la locul de munca. Cu toate acestea, toti angajatii ar trebui sa fie mandri ca angajatorul nu vrea sa ii debarce ci, din contra, vrea sa aiba angajati si mai pregatiti decat erau pana acum.

Orice lucru pe care il inveti ...

.....Cititi mai departe Detalii

Litigiile de munca generate prin detasare, delegare si acordarea

diurnei pot fi evitate!


Aflati acum, cu ajutorul Caietului de Seminar

privind Diurna, Delegarea si Detasarea potrivit noului Cod al Muncii 2012

>>> detalii aici


Sanatate
Nu stii de ce esti atat de obosita? Iata cauzele ascunse ale oboselii

ANEMIA este o cauza ascunsa foarte des intalnita in starile de oboseala si care se poate verifica foarte simplu, printr-o analiza a sangelui, facuta fie la recomandarea medicului, fie din proprie initiativa, la un laborator specializat. Anemiile sunt mai des intalnite la femei si se pot remedia urmand o dieta bogata in fier sau prin suplimente.

BOLI DE INIMA nedescoperite. Oboseala este un semn al problemelor cardiace, mai ales la femei. Daca iti e greu sa duci la bun sfarsit treburile pe care le faceai inainte in mod obisnuit, daca ti se face rau cand faci exercitii fizice simple, consulta un medic.

DIABETUL scapat de sub control are acest efect nedorit: da stari de oboseala; mergi la medic daca oboseala suspecta este insotita de alte probleme de sanatate precum urinari frecvente si/sau vedere incetosata.

DEPRESIA poate fi o cauza ascunsa pentru oboseala cronica, daca este insotita de tristete, scaderea au pierderea apetitului, lipsa interesului pentru activitati odinioara ...

.....Cititi mai departe Detalii

Au inceput controalele ITM cu tinta precisa: fisele de post ale angajatilor!

202 Modele de Fise de Post
- conforme cu Codul Muncii Republicat si COR 2012 -

Stimati cititori,

Fisele de Post au fost modificate de legislatia din ultima perioada.

In plus, au aparut si o serie de Modele de Fise de Post absolut noi, in concordanta cu legislatia la zi.

De aceeea va oferim 202 Modele de Fise de Post - conforme cu Codul Muncii si COR 2012

Lucrarea vine in ajutorul dvs. pentru a va completa lista cu fisele de post pe care deja le aveti.

... detalii aici >>

Stiati ca sunteti pasibil de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei...

... daca denumirile posturilor din fisele de post nu se regasesc in COR (art. 15 din Legea 76/2002)?

Astfel de cerinte sunt insa mai multe si toate trebuie respectate de fisele de post. Iata de ce redactarea fiselor de post este atat de importanta.

Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie:


CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma (pret 142 lei + 9% TVA).

Atentie! Acest pret este valabil EXCLUSIV doar pentru abonatii newsletterului nostru. Pentru ceilalti clienti pretul standard este de 410 lei + TVA.

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586