Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

 
http://www.megamonday.legislatiamuncii.ro/?cs=289608

Legislatia Muncii

Stiati ca aveti aceste obligatii in calitate de salariat?

Comisia a adoptat pe 6 decembrie noi orientari privind denuntarea disfunctionalitatilor cu scopul de a incuraja personalul sa raporteze orice informatie care sugereaza existenta unor acte de coruptie, de frauda si a altor nereguli grave pe care le descopera in cadrul atributiilor de serviciu.

Normele UE privind denuntarea disfunctionalitatilor sunt deja printre cele mai stricte din lume. Aceste norme au fost adoptate in 2004 si figureaza in statutul functionarilor Uniunii, document cu putere legala. Noile orientari pornesc de la aceste norme si reunesc jurisprudenta si experienta practica din domeniu. De asemenea, orientarile reamintesc personalului ca, in timp ce in multe sisteme juridice denuntarea disfunctionalitatilor este un drept, pentru personalul UE este o obligatie.

Vicepresedintele Maroš Šef?ovi? a declarat: "Denuntarea disfunctionalitatilor este o arma esentiala a arsenalului Comisiei impotriva coruptiei si fraudei. Comisia ...

.....Cititi mai departe Detalii


Cum sa preintampinati refuzul CNPAS de emitere a documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati

Ghid practic pentru obtinerea SIGURA si RAPIDA a documentului portabil A1


Aflati aici Detalii >>>


Noutati legislative in Monitor

Dorim sa va informam ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 819 si nr. 822 din 6 decembrie 2012 au fost publicate unele cte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 819

H.G nr. 1156 din 27 noiembrie 2012 privind aprobarea Strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie pentru perioada 2013-2017 si a Planului operational pentru implementarea Strategiei nationale pentru prevenirea si combaterea fenomenului violentei in familie pentru perioada 2013-2017.

Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului nr. 6194 din 13 noiembrie 2012 privind aprobarea Normelor metodologice de organizare si functionare a programelor de conversie profesionala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.

Monitorul Oficial nr. 822

Decizia ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Angajata insarcinata

Daca o salariata anunta ca este insarcinata cu putin timp inainte de expirare CIM pe per. determinata (cf. Codului Muncii ... cauza incetarii de drept prevaleaza), e corecta incetarea CIM la sfarsitul perioadei determinate daca asa doreste angajatorul ?

.....Cititi AICI raspunsul
Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

Legislatia Muncii
Data de la care calculam cele 30 de zile in care un angajator trebuie sa aplice o sanctiune

Potrivit deciziei ICCJ nr. 16/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 817 din 5 decembrie 2012, prin care se admite recursul in interesul legii inaintat de Procurorul General al Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justiti care este termenul de la care se calculeaza termenul de 30 de zile in care un angajator poate aplica o sanctiune disciplinara conform Codului Muncii.

Va reamintim ca Procurorul general al Romaniei a efectuat un recurs cerand Instantei supreme sa pronunte o hotarare prin care sa se asigure interpretarea unitara a prevederilor legale in materie, in conditiile in care instantele le aplicau diferit.

S-a decis astfel ca momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Decizia ICCJ prevede astfel urmatoarele:

"In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!


Mai multe detalii aici >>>

Incetarea de drept a CIM. Decizia angajatorului

Intrebare: In situatiile prevazute la art. 56 angajatorul trebuie sa emita decizie de incetare a CIM? Daca da cum face in situatiile prevazute la art. 56 lit. a) si b)? In baza carui document se inregistreaza in REVISAL incetarea CIM in cazul art. 56 lit. a) si b), dar in celelalte cazuri prevazute la acelasi articol la lit. c) - j)?

Raspuns: Conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Totodata, conform specificatiilor tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor elementul - Data incetare contract - reprezinta Data de la care Salariatul isi inceteaza activitatea pentru si sub autoritatea unui ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important: Noul Cod al muncii a adus 31 de modificari referitoare la concediere!

Aflati instantaneu care sunt si cum se aplica in favoarea dvs pentru ca nu e deloc simplu sa concediati un angajat!

Detalii AICI>>>


Social
Bugetul mediu de sarbatori al romanilor...

...este de 1255,47 lei in acest an, conform unui studiu realizat de centrul de cercetare in marketing Mednet in perioada 23 - 29 noiembrie 2012.

Astfel, se pare ca Mos Nicolae a deteminat 77,1% dintre persoanele interviate sa ofere cadouri celor dragi, suma medie fiind de 208,56 de lei.

Ce au oferit respondetii?
Dulciuri in proportie de 52,4%, jucarii (30,5%), articole de imbracaminte sau incaltaminte (28,5%), cosmetice sau parfumuri (18,8%), fructe (16,9%), alt gen de cadou (15,9%), nu pot aprecia (7,1%).

Care este bugetul alocat pentru Craciun si Revelion?
Bugetul mediu este de 1255,47 de lei, comparativ cu 1046,75 lei (in 2011), 1052,48 lei (in 2010) si 1523,29 lei (in 2009). Referitor la respondenti, 45,6% estimeaza ca suma este similara a celei de anul trecut, iar 16% sustin ca vor cheltui mai mult.

Astfel, dintre respondenti, anul acesta vor cheltui cu apropximatie mai putin de 1.000 lei (44,2%), intre 1.000 ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Toxinele din cosmetice

In urma unor cercetari efectuate de-a lungul timpului s-a constatat ca prin ritualul de ingrijire si machiaj al unei femei, aceasta absoarbe in fiecare zi intre 170 si 500 de substante chimice pe intreg corpul, insumand in medie anual cca 2,3 kilograme de substante toxice, potential cancerigene.

Practic, o treime din produsele cosmetice de ingrijire personala contin unul sau mai multe ingrediente clasificate ca posibile cancerigene. Aceste cifre surprinzatoare sunt rezultatul unor studii realizate de organizatii nonprofit care militeaza pentru folosirea ingredientelor naturale.

Redam in continuare o lista scurta, care informeaza asupra celor mai folosite substante toxice.

1. Se pare ca cel mai des, in produsele cosmetice, sunt folositi parabenii (methyl, propyl, butyl, ethyl). Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor si, ca urmare, prelungesc valabilitatea produsului cosmetic. Cele mai mici probleme pe care le pot cauza parabenii sunt reactiile alergice si iritatii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?


Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Au inceput controalele ITM cu tinta precisa: fisele de post ale angajatilor!

202 Modele de Fise de Post
- conforme cu Codul Muncii Republicat si COR 2012 -

Stimati cititori,

Fisele de Post au fost modificate de legislatia din ultima perioada.

In plus, au aparut si o serie de Modele de Fise de Post absolut noi, in concordanta cu legislatia la zi.

De aceeea va oferim 202 Modele de Fise de Post - conforme cu Codul Muncii si COR 2012

Lucrarea vine in ajutorul dvs. pentru a va completa lista cu fisele de post pe care deja le aveti.

... detalii aici >>

Stiati ca sunteti pasibil de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 2.500 de lei...

... daca denumirile posturilor din fisele de post nu se regasesc in COR (art. 15 din Legea 76/2002)?

Astfel de cerinte sunt insa mai multe si toate trebuie respectate de fisele de post. Iata de ce redactarea fiselor de post este atat de importanta.

Va oferim 202 modele de fise ale postului gata redactate, grupate intr-o lucrare de exceptie:


CD-ul 202 modele de fise pentru orice post, din orice firma (pret 142 lei + 9% TVA).

Atentie! Acest pret este valabil EXCLUSIV doar pentru abonatii newsletterului nostru. Pentru ceilalti clienti pretul standard este de 410 lei + TVA.

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586