Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Inspectia Muncii a desfasurat controale noi | Amenzi semnificative

In perioada 4-8 februarie, controalele efectuate de Inspectia Muncii au condus la aplicarea unor amenzi in valoare totala de 2.436.900 de lei, la depistarea a 254 de persoane care lucrau fara forme legale si la sanctionarea nerespectarii prevederilor din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In domeniul relatiilor de munca, s-au efectuat 2.217 controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 1.924.400 de lei, dintre care 1.548.000 de lei doar pentru munca la negru. In plus, au fost inaintate 8 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea privind primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale.

Pentru 55 de persoane fizice s-au aplicat sanctiuni contraventionale pentru ca au acceptat sa munceasca fara a avea incheiate contracte individuale de munca in forma scrisa.

In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1527 de controale si s-au aplicat amenzi in valoare de 512.500 de lei. S-au ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Cumul CIM si conventie civila | Contributii sociale datorate

Analizam astazi cazul unui cumul CIM cu o conventie civila, cu mentiunea ca persoana nu este inregistrata fiscal pentru obtinerea de venituri din activitati independente sau profesii liberale, iar optiunea persoanei este de retinere a impozitului la sursa ca finala, de 16%.

De asemenea, persoana in cauza are contract de munca la alta institutie. Vom stabili in acest caz ce contributii sociale datorate apar si se platesc de catre firma din remuneratia bruta.

Solutia consultantului:
Conform art. 296 indice 21 din Codul fiscal, urmatoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, dupa caz:

a) intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
b) membrii intreprinderii familiale;
c) persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati ...

.....Cititi mai departe Detalii

Angajarea in Institutiile Publice

Consilierul necesar angajatorilor

Care este principiul LEGAL care sta la baza angajarii in institutiile publice?


Club Legislatia Muncii
Contract individual de munca

Buna ziua,

Cum ar trebui sa procedez in cazul in care firma are momentan sediu doar in Bucuresti si doreste sa angajeze personal intr-un alt oras al Romaniei?

Angajatul va lucra de la birou, dintr-un alt oras al Romaniei (nu Bucuresti, unde exista sediul central). Intrebarea este: trebuie deschis punct de lucru si la acel ITM trebuie declarata inregistrarea contractului?

Contractul de munca va fi intre sediul central si angajat sau intre punct de lucru si angajat?

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii

Vrei sa depasesti provocarile vizand relatiile cu angajatii?
Ai o singura optiune:

Manualul pentru angajarea si concedierea salariatilor!


Legislatia Muncii
Zilele libere platite pentru evenimente familiale deosebite | Suspendare CIM?

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, in ce masura, pentru evenimente familiale deosebite (de exemplu, casatoria salariatului), societatea acorda 5 zile libere platite. Vom vedea daca acordarea acestor zile libere poate duce la suspendarea CIM.

Solutia consultantului:
Potrivit art. 152 alin. (1) din Codul muncii, republicat, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
Alin. (2) din acelasi act normativ prevede ca evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

In mod obisnuit, pe durata cat salariatul nu munceste, contractul individual de munca se suspenda. Astfel, suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.

Situatiile in care se ...

.....Cititi mai departe Detalii


Redactati ORICE document de
Legislatia muncii si Salarizare in 2 timpi si 3 miscari!
Solutia se afla aici>>>


Cine semneaza actul aditional la CIM?

Potrivit art. 16 alin. (1) din Codul muncii contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.

Incheierea unui act aditional la contractul individual de munca trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de forma pentru a fi valabil incheiat.

Astfel, actul aditional va fi semnat de catre salariat pe de o parte si reprezentantul legal al angajatorului, potrivit legii, pe de alta parte.

In functie de forma de organizare a angajatorului (societate comerciala, asociatie, institutie publica, etc) pot exista si prevederi speciale cu privire la persoana/persoanele desemnate sa semneze contractul individual de munca si actele aditionale la acesta.

Pe langa prevederile legale aplicabile, la nivelul fiecarui angajator pot fi stabilite proceduri ...

.....Cititi mai departe Detalii
Instrumentul inteligent care va ajuta sa munciti rapid, corect si fara stres!

Un lucru este cert: in componenta dosarului unui angajat intra o multime de documente care trebuie intocmite conform legii si in timp util. Pentru ca acesta este obiectivul nr. 1 al inspectorilor ITM veniti in control: corectitudinea dosarului si intocmirea lui la timp. Pentru toti angajatii!

Practic si simplu de utilizat, CD-ul 207 modele si formulare obligatorii in HR va ajuta sa obtineti rapid orice tip de document dorit!

Social
Ministrul Liviu Dragnea: Nu va fi o singura capitala intr-o regiune

Viitoarele regiuni administrative ale Romaniei nu vor avea cate o singura capitala, ci mai multe centre in care vor functiona institutiile cu atributii regionale, a afirmat la Pitesti, vicepremierul Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

"Nu va fi o singura capitala intr-o regiune. Ne intereseaza ca fiecare judet si fiecare cetatean din fiecare judet sa se bucure de avantajele regionalizarii.

Daca va fi un sediu administrativ intr-un oras, in alt oras din alt judet va fi, de exemplu, directia regionala de finante, in alta capitala de judet va fi directia regionala de mediu si asa mai departe.

Deci nu dorim sa concentram intr-un singur oras tot pachetul puterii administrative, pentru ca in paralel cu procesul de regionalizare se realizeaza si cel de descentralizare", a mai explicat Dragnea.

Ministrul a caracterizat informatiile referitoare la desenarea regiunilor si stabilirea capitalelor, aparute recent in spatiul public, ca fiind simple ...

.....Cititi mai departe Detalii

Portalul Fisa-postului.ro va pune la dipozitie peste 500 de fise de post si de evaluare perfect intocmite, pentru cele mai variate functii si domenii de activitate – de la fisa postului pentru director general pana la fisa de evaluare pentru sef coloana auto, manager pensiune turistica sau electrician.

 

Sanatate
Bauturile dietetice cola sunt asociate riscului de diabet tip 2

Cercetarea arata o legatura intre consumul de bauturi cola „light” sau dietetice si riscul de diabet. Studiul a implicat 66.118 femei ale caror obiceiuri de consum al bauturilor racoritoare a fost observat vreme de 14 ani. Femeile au declarat daca au baut suc 100 din fructe, bauturi indulcite sau bauturi indulcite artificial.

La sfarsitul perioadei supuse studiului, 1.369 de femei au fost diagnosticate cu diabet de tip 2. Cercetatorii au aflat ca, in medie, femeile au consumat mai multe bauturile dietetice decat bauturi indulcite cu zahar (328 mililitri pe saptamana versus 568 de mililitri).

Consumul ambelor tipuri de bauturi a fost corelat cu riscul ridicat de diabet, spune cercetarea. Interesant insa ca riscul este mai mare in randul femeilor bautoare de bauturi dietetice.

Trebuie spus si ca femeile care au baut numai suc natural nu s-au confruntat cu aceasta problema.

Bineinteles, este important de evidentiat faptul ca cercetatorii au descoperit o ...

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia muncii si Salarizarea
pentru HORECA!

Ce inseamna Legislatia Muncii pentru HoReCa?
 

 Inregistrare in registrul comertului
 
 Autorizare functionare comercianti
 
 Contract colectiv de munca

 
 Contract individual de munca
 
 Contract individual pe durata determinata, salariati temporari
 
 Persoane cu handicap

 
 Munca, egalitatea de sanse
 
 Protectia maternitatii
 
 Eliminarea muncii copiilor
 
 Timp de munca sub 8 ore

 
 Orele suplimentare
 
 Ucenicie la locul de munca
 
 Incadrarea strainilor
 
 Munca si asigurari sociale

 
 Asigurarea pentru accidente
 
 Contraventii
 
 Salariu de baza minim brut
 
 Clasificare unitati din turism

 

Cum sa gestionezi rapid si cu succes orice problema vizand raporturile de munca cu angajatii?
Cum sa aplici legea corespunzator situatiilor concrete ivite la locul de munca?

 

Este posibil cu CD-ul Legislatia muncii si Salarizarea pentru HORECA!

 

 Care este influenta pe care o are asupra ta modul alert al transformarilor legislative? 

 Care este atitudinea corecta si cum sa fii cu un pas inaintea celorlalti din aceeasi breasla?

 Cum privesti gradul de obligativitate al respectarii tuturor normelor prevazute de Codul Muncii?

 Stii sa “despici firul in patru” pentru fiecare articol de lege modificat in avantajul tau?

 Cat de bine cunosti drepturile tale, dar si pe ale angajatilor tai?

 Cunosti cotele in care se incadreaza raspunderea penala pentru fiecare conditie de munca prevazuta de lege si nerespectata?

 


Pentru a sti si a aplica ireprosabil! Pentru a evita conflicte! Pentru a actiona profesionist in orice imprejurare! Pentru a adopta solutia corecta! Pentru a evita penalitatile!

 

Citeste mai mult aici>>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586