Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Modificare pentru Tichetele de Masa: apare Tichetul de Masa electronic

Va informam ca a fost emis un nou proiect de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 142/2009 privind acordarea tichetelor de masa.

Articol unic - Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 260 din 12 iulie 1998, Partea I, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatele (1), (2) si (4) ale articolului 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) Tichetele de masa pot fi emise pe suport din hartie sau in format electronic in conformitate cu prevederile prezentei legi. Tichetele de masa pe suport din hartie se emit de catre unitatile cu activitate specializata in domeniul care face obiectul prezentei legi, denumite in continuare unitati emitente de tichete de masa pe suport din hartie, sau de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bugete. Acordarea tichetelor de masa pe suport de hartie sau in format ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiti care sunt modalitatile legale de acordare a tichetelor in 2013?

Va oferim acum informatii utile si practice
despre acordarea si impozitarea

 

TICHETELOR-CADOU si a TICHETELOR DE MASA in anul 2013>>>


Pot fi concediat disciplinar, doar cu avertisment verbal?

In primul rand avertismentele verbale nu se iau in calcul. Art. 248 din Codul muncii descrie sanctiunile disciplinare. Functie de gravitatea greselilor poate dispune pana la desfacerea contractului dv. de munca.

In cazul in care angajatorul este decis sa va concedieze, va trebui a aiba un motiv intemeiat si obiectiv. Daca acest motiv va fi unul disciplinar, deci o concediere disciplinara, in mod obligatoriu va trebui sa declanseze procedura cercetarii disciplinare. Fara o astfel de cercetare sanctiunea constand in concedierea disciplinara este lovita de nulitate absoluta. Va redau si ce prevede Codul muncii republicat privitor la concedierea disciplinara:

Art. 248
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manual de Salarizare

Club Legislatia Muncii
renuntare la preaviz

Buna ziua.
Puteti sa imi spuneti , va rog,daca angajatorul poate renunta la preaviz, cu acordul angajatului, bineinteles, in caz de concediere individuala?
Si am inca o intrebare, si anume, daca o persoana poate primi somaj in cazul in care incetarea contractului individual de munca se face cu acordul partilor?

.....Cititi mai departe Detalii

Ghidul complet de medicina muncii:
legislatie comentata, aspecte sensibile, formulare pe care vi le solicita inspectorii veniti in control

 

Click aici pentru detalii valoroase>>>


Legislatia Muncii
A fost promulgata legea privind majorarea pensiilor

Va aducem la cunostinta faptul ca presedintele Traian Basescu a semnat marti, 12 februarie, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ, adoptat de Camera Deputatilor in data de 29 ianuarie, prevede stabilirea punctului de pensie pentru anul in curs la valoarea de 762,1 lei, fiind efectuata o majorare a valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat.

De asemenea, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, ordonanta mai prevede aplicarea indicelui de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut preliminat, corespunzator anului precedent celui in care se deschide dreptul de pensie, si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aflati aici care sunt avantajele si dezavantajele

mai putin cunoscute

ale diferitelor tipuri de contracte de angajare existente pe piata muncii

Click aici pentru detalii>>>


Poprirea pe indemnizatia de concediu medical | Conditii legale

Poprirea este unul dintre mijloacele procesuale prin care se poate solicita si realiza urmarirea silita in cazul in care debitorul nu isi executa obligatia de bunavoie.

Daca poprirea are ca obiect venituri dintre acelea aratate de art. 409 alin. 1- 5 C.pr.civ. (salarii, ajutoare pentru incapacitate de munca etc.), indisponibilizarea se face in limitele si conditiile aratate de acest articol, respectiv:

"(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:

a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar ...

.....Cititi mai departe Detalii
Memo Codul Muncii 2013

Social
43 de ONG-uri vor cer respingerea OUG privind datele biometrice

Intr-un memoriu adresat lui Darius-Bogdan Valcov, presedintele Comisiei pentru Administratie Publica, Organizarea Teritoriului si Protectia Mediului si lui Crin Antonescu, presedintele Senatului, 43 de ONG-uri solicita respingerea OUG privind datele biometrice.

"In calitatea lor de organizatii care au ca misiune promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, organizatiile semnatare va transmit urmatoarele observatii referitoare la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82-2012: Datele biometrice necesita o atentie specifica, deoarece acestea identifica in mod neechivoc o persoana utilizand caracteristicile sale comportamentale sau fiziologice unice", se arata in memoriu.

Astfel, studiile efectuate demonstreaza ca impactul culegerii lor asupra vietii private prezinta mai multe riscuri majore: ONG-urile invoca "uzurparea identitatii", "devierea scopului", "bresa in securitatea ...

.....Cititi mai departe Detalii

Sanatate
Cum sa-ti controlezi stomacul cand esti la dieta

1. Fa in fiecare zi gimnastica pentru a-ti controla apetitul. Gimnastica elibereaza endorfine care te fac sa te simti bine. Energia pe care o castigi iti pot reduce poftele pentru anumite mancaruri, cum ar fi cele care contin carbohidrati. Exercitiile te mentin si motivata pentru a te tine de dieta. O ciocolata poate contine numarul de calorii pe care le consumi dupa jumatate de ora de aerobic. Asa ca, multi oameni descopera, dupa sedinta de aerobic, ca nu mai vor sa lucreze suplimentar doar pentru o mica bucatica de bomba calorica.

2. Mananca alimente care sunt bogate in fibre. Fibrele iti dau o senzatie de satietate de durata mai lunga. Asta inseamna ca nu vei mai avea atat de multe pofte intre mesele principale. Gandeste-te la cereale si paste integrale, orez brun, fasole, soia, leguminoase, legume si fructe.

3. Mananca proteine. Proteinele te ajuta sa te simti satula, asa ca, din nou, nu vei mai pofti la nebunii dulci intre mese. Alege surse de proteina slaba, cum ar ...

.....Cititi mai departe Detalii

Proceduri Resurse Umane

Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza

Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON.

 

Cu siguranta aveti salariati in care ati investit, pe care i-ati recrutat ca la carte si pe care i-ati format si instruit cu greu. Si v-ar parea rau sa trebuiasca sa-i concediati pentru ca, nu-i asa, vremurile sunt grele...

Dar, vesti bune, acum exista o alternativa! Ii puteti trimite in somaj tehnic pentru o perioada limitata, pana cand situatia firmei dvs. se va imbunatati. Este o masura care vine ca un colac de salvare, este (in sfarsit!) o masura concreta pentru ca impactul crizei economice pe care o traversam sa fie cat mai putin agresiv pentru dvs.!

Asadar, daca firma dvs. se afla intr-o situatie dificila, daca aveti probleme cu lichiditatile sau daca va gandeati ca nu mai puteti evita concedierea unor angajati buni, aceasta este solutia. Si toata lumea are de castigat

 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;

  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;

  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.


Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);

  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.


CD-ul Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza,
proaspat lansat in colectia Ghidul angajatorului a editurii Rentrop & Straton.


Deschideti CD-ul si toate nelamuririle au disparut. Aveti siguranta ca orice formular intocmit pe baza celor din CD este corect si perfect legal.


Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON. 

 

 

Click aici pentru detalii>>>


Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
Modele de Adeverinte certificate
- conforme cu Codul Muncii Republicat -

 

Renuntati la cautarile nesigure de pe Internet! Folositi Modelele Certificate


Atentie! Adeverintele sunt certificate si respecta cele mai recente si riguroase reglementari legislative.

 

Specialistii acreditati Rentrop & Straton va ofera peste 30 de modele de adeverinte certificate in relatia cu angajatii!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586