Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
COR 2013; Ministerul Muncii a modificat 52 de ocupatii. Lista integrala

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a emis un Ordin comun cu Instititul National de Statistica prin care se aduc modificari in COR 2013, Clasificarea ocupatiilor din Romania.

Astfel, Ordinul nr. 150/132/2013 completeaza COR 2013 cu inca 52 de ocupatii, pe care le puteti regasi in lista de mai jos. In plus, pe langa aceste ocupatii nou aparut in COR, Ordinul 150 modifica denumirile unor ocupatii care existau deja. De asemenea, lista integrala o aveti mai jos.

Nu doar acestea sunt insa modificarile aduse de catre Ordinul 150 in cazul COR 2013. Ministerul Muncii a decis sa faca o serie de schimbari si la nivelul grupelor de baza.

Foarte important: Ordinul nr. 150/132/2013 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 78, din 6 februarie 2013, si a intrat in vigoare la data publicarii.

Moficari COR 2013 aduse de Ordinul 150:

LISTA ocupatiilor practicate in cadrul economiei nationale ce modifica si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aflati aici care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor tipuri de contracte de angajare
existente pe piata muncii

Stimate angajator,

Care este cel mai avantajos tip de contract de angajare pentru dvs., atunci cand doriti sa angajati pe cineva?

Contract individual de munca?
Conventie civila?
Contract de agent?
Contract de drepturi de proprietate intelectuala?
Contract de ucenicie?
Contract de mandat?
etc.

Click aici pentru raspunsurile specialistilor >>>>


OG nr. 8 din 2013: Modificari importante impozit pe veniturile din salarii si contributiile sociale

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, o serie de modificari importante aduse prin OG nr. 8/2013 in ceea ce priveste impozitul pe veniturile din salarii si contributiile sociale aferente acestor venituri.

Extinderea impozitarii indemnizatiei, inclusiv orice alte sume de aceeasi natura, primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii, in sensul ca pana acum se impozitau doar sumele acordate peste limita prevazuta de lege de catre organizatiile nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit .

Includerea in categoria veniturilor din salarii pe langa sumele reprezentand salarii si diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, si a altor sume stabilite in baza hotararilor, respectiv: a dobanzilor acordate in legatura cu acestea si actualizarea acestora cu indicele de inflatie.

Prevederi noi:

Sunt considerate venituri asimilate salariilor si se supun regulilor de impunere ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul de Salarizare trebuie
obligatoriu respectat!

Din pacate, amenda este cat se poate de mare, ajungand pana la 100.000 de lei

... citeste detalii aici »

Ce este obligatoriu sa respectati?


Cerere acordare concediu platit pentru evenimente deosebite

CERERE ACORDARE CONCEDIU PLATIT PENTRU EVENIMENTE DEOSEBITE

Domnule Presedinte / Director general / Director executiv

Subsemnatul ......................................................................................................................
(numele si prenumele)
avand functia de ........................ in cadrul ..........................................................................
(compartimentul)
va rog sa aprobati un numar de ............... zile libere platite pentru1 .................................................................................................................
........................... in perioada ...

.....Cititi mai departe Detalii

Anunt important pentru Departamentul de Resurse Umane:
Modele de Adeverinte certificate
- conforme cu Codul Muncii Republicat -

 

Renuntati la cautarile nesigure de pe Internet! Folositi Modelele Certificate


Atentie! Adeverintele sunt certificate si respecta cele mai recente si riguroase reglementari legislative.

 

Specialistii acreditati Rentrop & Straton va ofera peste 30 de modele de adeverinte certificate in relatia cu angajatii!


Club Legislatia Muncii
Accident de munca - baza legala

In luna mai anul 2012 la serviciu, pe timpul programului de lucru, din propria mea neglijenta, am facut o fractura de maleola (am calcat stramb). Medicul care mi-a eliberat certificatul medical a trecut codul de "boala normala", urmand ca in momentul cand eu vin cu proces verbal de la Comisia de protectie a muncii sa fie modificat in "Accident de munca".
Protectia muncii sustine ca nu este accident de munca daca s-a produs din vina (neatentia) mea.

Care este adevarul si ce acte normative pot consulta?

.....Cititi mai departe Detalii

Ghid Practic de completare in REVISAL
- solutii la toate problemele ridicate de Revisal -

Cum se completeaza 

Date  obligatorii

  Modificari inregistrari

  Intructiuni de folosire a softului pus la dispozitie de catre Inspectia Muncii 

>>> detalii aici


Legislatia Muncii
Castigul salarial mediu net a crescut cu 7.7 la suta la finele lui 2012

In ce priveste parcursul cresterilor salariale de la finele anului trecut, va informam ca in luna decembrie 2012 s-a inregistrat o crestere a castigului salarial mediu nominal brut pana la valoarea de 2343 lei, acesta fiind cu 7,8% mai mare decat in luna noiembrie. O majorare s-a constatat si in cazul castigul salarial mediu net, care a fost de 1697 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 122 lei (7,7%), potrivit Institutului National de Statistica.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4576 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (904 lei).

In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori si sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie! Riscati 1-2 ani de inchisoare pentru nereguli aparent minore legate de sanatatea si securitatea muncii in firma dvs.!

Acestea sunt cele 125 de documente pe linie de SSM pe care trebuie sa le aveti pregatite in cazul unui control ITM!
 

Scapati de grija intocmirii lor!
Vi le oferim gata redactate, disponibile aici>>>


Delegare in zilele de repaus saptamanal | Plata orelor suplimentare

Vom stabili mai jos daca in cazul in care un angajat este delegat in alta localitate pentru o perioada de o saptamana sa reprezinte firma la un targ industrial (inclusiv sambata si duminica adica in zilele de repaus) se considera ore suplimentare zilele de sambata si duminica, stabilind totodata si cum vor fi platite acestea.

Solutia consultantului:
Delegarea presupune schimbarea unui singur element al contractului individual de munca, respectiv locul muncii. Prin urmare, durata timpului de lucru, ca de altfel orice alt element al contractului individual de munca, nu se poate modifica prin efectul delegarii. De asemenea, prevederile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal trebuie respectate si in perioada in care salariatul se afla in delegatie.

Potrivit art. 119 din Codul muncii , republicat, angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! S-a modificat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie si a indicelui de corectie!

 

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut

TOATE ASPECTELE pensionarii>>>


Social
Romania, impartita in 8 regiuni. Unde vor fi capitalele regiunilor

Romania va avea 8 regiuni: Bucuresti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud si Sud-Est. Acestea vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede ca teritoriul national al Romaniei va fi impartit in 8 regiuni, cu resedintele la Bucuresti, Alba Iulia, Piatra Neamt, Cluj Napoca, Braila, Timisoara, Craiova, Calarasi, iar fiecare regiune va fi formata din doua sau mai multe judete.

Regiunile prevazute de proiect sunt: regiunea Bucuresti-Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti, regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia, regiunea Nord Est: judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt, regiunea Nord-Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si ...

.....Cititi mai departe Detalii

384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii la care nu vei mai cauta NICIODATA raspunsul pe Internet!

In sfarsit vei putea sa rezolvi cele mai stresante probleme rapid si fara emotii ca nu ai respectat Codul Muncii in vigoare...

...ca sa te poti ocupa in liniste de lucrurile cu adevarat importante!Sanatate
In tendinte: Cocul de balerina (ghid in imagini)

Vorbim despre cocul de balerina acum, dupa ce a fost dat uitarii o lunga perioada de timp. Fiindca este insa un look abordabil si simplu de realizat, ne-am gandit sa-ti aratam cum se face: iti trebuie un elastic de par mai gros, agrafe si propriul par din acre vei scoate fasii.

Pasul 1: Periaza-ti parul si intinde-l bine. Apoi prinde-l strans intr-o coada de cal. Pentru a avea un coc ordonat, poti pulveriza fixativ pe masura ce piepteni parul. Aplica fixativ si la baza, pe partea inferioara a cozii, si in laterale, caci fixativul atenueaza potentialele fire rebele.

Pasul 2: Trage de coada astfel incat aceasta sa inceapa fix in mijlocul capului. Apleaca-te inainte si inconjoara elasticul de par cu propria par prins in coada, pentru a ascunde elasticul. Foloseste niste suvite de par pentru a da personalitate cocului, infasurandu-le in jurul bazei, folosind agrafe, pentru a fixa varfurile.

Foloseste iar fixativ pentru a finisa coafura.
Cand mergi la birou, pastreaza ...

.....Cititi mai departe Detalii
NOU!

Soft special care genereaza rapid orice act de care aveti nevoie in relatia cu angajatii!
 

Un super-instrument de lucru care va usureaza enorm munca si
care va fereste de orice neplaceri in cazul unui control de la ITM>>>


Reduceti drastic cheltuielile si pastrati-va angajatii valorosi!

Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza

Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON.

 

Cu siguranta aveti salariati in care ati investit, pe care i-ati recrutat ca la carte si pe care i-ati format si instruit cu greu. Si v-ar parea rau sa trebuiasca sa-i concediati pentru ca, nu-i asa, vremurile sunt grele...

Dar, vesti bune, acum exista o alternativa! Ii puteti trimite in somaj tehnic pentru o perioada limitata, pana cand situatia firmei dvs. se va imbunatati. Este o masura care vine ca un colac de salvare, este (in sfarsit!) o masura concreta pentru ca impactul crizei economice pe care o traversam sa fie cat mai putin agresiv pentru dvs.!

Asadar, daca firma dvs. se afla intr-o situatie dificila, daca aveti probleme cu lichiditatile sau daca va gandeati ca nu mai puteti evita concedierea unor angajati buni, aceasta este solutia. Si toata lumea are de castigat

 

Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;

  • ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;

  • isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75% din salariile angajatilor.


Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic:

  • isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);

  • isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate etc.


CD-ul Somajul tehnic - Masura legala temporara pentru angajatori in caz de criza,
proaspat lansat in colectia Ghidul angajatorului a editurii Rentrop & Straton.


Deschideti CD-ul si toate nelamuririle au disparut. Aveti siguranta ca orice formular intocmit pe baza celor din CD este corect si perfect legal.


Evitati amenzi usturatoare si pedeapsa cu inchisoarea!


Puteti fi acuzat de incalcarea prevederilor Codului muncii si puteti primi amenda intre 3.000 si 10.000 de RON. 

 

 

Click aici pentru detalii>>>
 


 

Mai usor inveti pentru doctorat decat pentru a aplica legislatia muncii! Important e nu sa stii, ci sa stii unde sa cauti!

Cauta in "Memo Relatii de Munca 2013"
orice informatie din domeniu.

O gasesti, garantat, in mai putin de 10 secunde!

 

Mii de pagini. 107 reglementari importante. 304 schimbari majore doar in ultimele 12 luni.

Acestea sunt cifrele, halucinante, care definesc ce se intampla in universul raporturilor de munca. Poti fi cel mai destept om din Romania (si nu contestam acest lucru), dar tot nu ai vreo sansa sa retii informatiile care te ajuta in munca ta de zi cu zi.

Fara aceste informatii esti vulnerabil in fata controalelor, a colegilor. Esti chiar fara sperante de a avansa in cariera si de a castiga mai multi bani. Insa cum ar fi sa poti intreba, oricand vrei, un... prieten, ca in celebra emisiune? Sa-l intrebi si sa primesti raspuns in mai putin de 10 secunde? Suna tentant?

Ei bine, exact aceasta este promisiunea pe care ti-o face „Memo Relatii de Munca”, singura lucrare editoriala din domeniu care cuprinde tot - dar absolut tot - ce este important din legislatia muncii, resurse umane, contributii, impozite si salarizare.


7 motive pentru care trebuie neaparat sa ai „Memo Relatii de Munca 2013” pe masa ta de lucru

1. „Memo Relatii de Munca” este singurul produs editorial din Romania care contine toate – dar absolut toate – informatiile de care ai nevoie in domeniul legislatiei muncii, resurselor umane, asigurarilor sociale

2. „Memo Relatii de Munca” este editat de Rentrop&Straton, de peste 15 ani liderul informatiilor specializate din Romania

3. Autorii „Memo Relatii de Munca” sunt cele mai autorizate voci in materie. Sunt angajatii din Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor Publice, ITM, din firmele mari de consultanta si consultanti independenti

4. „Memo Relatii de Munca 2013” costa mai putin decat o... lustra; in schimb, iti lumineaza de acum inainte toate zilele petrecute la birou

5. In cele aproape 400 de pagini ale „Memo Relatii de Munca” nu gasesti nimic redundant. Fiecare element al cuprinsului este tratat cu mare atentie de catre autori, tocmai ca tu sa nu te pierzi in informatie inutila

6. „Memo Relatii de Munca 2013” are un format original, care-ti permite sa-l iei cu tine peste tot pe unde mergi

7. Ai garantie 90 de zile. Achizitionezi acum „Memo Relatii de Munca” si ai garantia ca, timp de 90 de zile, il poti returna si primesti toti banii inapoi in ambalajul original. Fara nicio explicatie din partea ta.

 


Citeste aici mai multe detalii>>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586