Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Fractiune de norma | Care e durata minima pentru un CIM cu timp partial?

Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Asadar, in cazul salariatului cu fractiune de norma, numarul de ore normale de lucru sunt calculate saptamanal sau ca medie lunara.

Anterior, pana la modificarea Codului muncii prin OUG 55/2006 , art. 101 alin. (1) (in prezent art. 103 din Codul muncii republicat) stabilea ca angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, in prezent, legiuitorul a renuntat la orice limita minima de timp.

Astfel, potrivit modelului cadrul al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, astfel cum a fost modificat de OMMSS 76/2003 la momentul la care art. 101 alin. (1) din Codul muncii stabilea o limita minima de 2 ore fara ca, ulterior, modelul sa fie modificat ...

.....Cititi mai departe Detalii
Instrumentul inteligent care va ajuta sa munciti rapid, corect si fara stres!

Un lucru este cert: in componenta dosarului unui angajat intra o multime de documente care trebuie intocmite conform legii si in timp util. Pentru ca acesta este obiectivul nr. 1 al inspectorilor ITM veniti in control: corectitudinea dosarului si intocmirea lui la timp. Pentru toti angajatii!

Practic si simplu de utilizat, CD-ul 207 modele si formulare obligatorii in HR va ajuta sa obtineti rapid orice tip de document dorit! >>> detalii aici

Raspunderea patrimoniala in cazul mai multor salariati vinovati

Pentru prejudiciile cauzate angajatorului salariatii raspund patrimonial in conditiile art. 254 din Codul muncii , republicat.

Apreciem ca la acest moment modalitatile la care poate recurge angajatorul pentru repararea prejudiciului creat de salariat sunt fie actiunea in justitie in raspundere patrimoniala, fie recuperarea amiabila prin acordul partilor in conditiile art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii , republicat.

Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei, in conformitate cu dispozitiile art. 255 alin. (1) din Codul muncii , republicat.

Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar, astfel cum prevede alin. (2) din ...

.....Cititi mai departe Detalii

Vrei sa depasesti provocarile vizand relatiile cu angajatii?
Ai o singura optiune:

Manualul pentru angajarea si concedierea salariatilor!


Club Legislatia Muncii
model adresa fost salariat

Buna seara,

Am urmatoarea problema :
- 3 salariati pozitia muncitori, au fost disponibilizati si le-a incetat cim-ul cu 09.01.2013.
Acum in cadrul societatii avem locuri vacante de muncitori.
Stiu ca in primul rand trebuiesc rechemati salariatii care au fost disponibilizati de pe locurile respective si ca trebuie sa avem confirmarea ca le-am comunicat acestora despre locurile vacante disponibile ale societatii.
Ma puteti ajuta cu un model de notificare , informare, adresa ....pe care as putea sa o transmit salariatiilor cu confirmare de primire???

Multumesc!

.....Cititi mai departe Detalii
“Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi”

va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

Economia de timp este astfel substantiala si in plus aveti siguranta ca dispuneti de un ROF perfect legal, pe care va puteti fundamenta deciziile viitoare!


CLICK AICI pentru detalii >>>


Legislatia Muncii
Aparitii legislative in Monitorul Oficial

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 si nr. 73 din 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 73

H.G nr. 34 din 30 ianuarie 2013 privind completarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 337/1993 pentru stabilirea circumscriptiilor judecatoriilor si parchetelor de pe langa judecatorii.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 1068 din 13 decembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1) din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Decizia Curtii Constitutionale nr. 1088 din 18 decembrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2011 pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor ...

.....Cititi mai departe Detalii

Acesta este un mesaj de o vital pentru orice angajator!

Aflati aici care sunt avantajele si dezavantajele mai putin cunoscute ale diferitelor tipuri de contracte de angajare
existente pe piata muncii

Stimate angajator,

Care este cel mai avantajos tip de contract de angajare pentru dvs., atunci cand doriti sa angajati pe cineva?

Contract individual de munca?
Conventie civila?
Contract de agent?
Contract de drepturi de proprietate intelectuala?
Contract de ucenicie?
Contract de mandat?
etc.

Click aici pentru raspunsurile specialistilor >>>>


Regulament care reglementeaza activitatea de schimb valutar

Potrivit art. 1 lit. h) din Anexa 3 din Ordinul MFP 664/2012 privind autorizarea si/sau inregistrarea entitatilor care desfasoara activitati de schimb valutar pe teritoriul Romaniei, altele decat cele care fac obiectul supravegherii Bancii Nationale a Romaniei, persoanele juridice si alte entitati care beneficiaza de prevederi legale exprese si au stipulate activitatile de schimb valutar pentru persoane fizice in actele constitutive care le reglementeaza infiintarea si functionarea (altele decat case de schimb valutar si entitati care detin in administrare structuri de primire turistice cu functiuni de cazare turistica si au in obiectul de activitate operatiuni de cumparare de valute (cotate si necotate) sub forma de numerar si substitute de numerar) sunt obligate sa elaboreze si aprobe un regulamentul care sa reglementeze activitatea de schimb valutar.

Acest regulament trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele:

- categoriile de operatiuni de schimb valutar, mecanismul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Cum se poate schimba Legea Educatiei

Executivul intentioneaza sa modifice din nou Legea Educatiei, astfel incat elevii sa intre la liceu, in baza unei anumite medii, obtinute in timpul anilor de studii. Reprezentantii ministerului vor sa gaseasca modalitati pentru a suplini plecarea din sistemul de inavatamant a circa 10-20.000 de dascali, care se vor pensiona in anii urmatori.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat ca se gandeste la o posibila modificare in ceea ce priveste admiterea elevilor in licee.

"Nu exclud varianta in care, pentru a intra intr-un liceu, sa fie nevoie sa ai o anumita medie generala a anilor de studii.

Altfel, intri pe zona de formare profesionala pentru ca daca nu introduci aceasta masura ii chinuiesti, intr-un fel, si pe copii si ii chinuiesti si pe profesori, or, rezultatele nu au cum sa fie bune", a declarat ministrul, potrivit agentiei Agerpres.

In ceea ce priveste invatamantul profesional, ministrul a apreciat ca fiecarui elev ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul angajatorului - Procedura completa la angajare
impulsul de care ai nevoie ca lucrurile sa mearga struna!

 

Angajarea oricarei persoane se face in acord cu legislatia in vigoare in acest domeniu. Nimic nou, pana acum!

Nici forma scrisa obligatorie pentru valabilitatea contractului de munca nu te surprinde. O sanctiune cuprinsa intre 1500 si 2000 de lei, pentru neindeplinirea acestei obligatii, dupa cum are grija sa ne informeze art. 276 alin. 1 din atat de celebrul Cod al muncii, te poate lua insa pe nepregatite...

Click aici pentru detalii>>>


Sanatate
9 plante medicinale si efectele lor adverse

Aceste plante medicinale pot produce neplaceri daca sunt folosite in cantitati gresite. Nerespectarea stricta a dozelor poate provoca deseori dereglari in functionarea echilibrata a organismului.

Ceaiurile inofesive pot declansa alergii, iar suplimentele pe baza de plante pot interactiona cu alte medicamente.

Important! Aceste remedii naturale nu inlocuiesc tratamentele prescrise de medic. Nu vom apela la preparatele din plante medicinale in cazul bolilor infectioase grave.

Iata, mai jos, 9 plante medicinale care au si efecte adverse:

1. Musetelul are proprietati antiseprice - calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Specialistii spun ca ceaiul de musetel coaguleaza sangele daca este combinat cu aspirina, medicamente antidepresive sau anticoagulante.

2. Ceaiul de sunatoare este contraindicat in cazul in care iei medicamente pentru raceala. De asemenea, sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu medicamentele antidepresive.

3. In medicina traditionala, gingko biloba ...

.....Cititi mai departe Detalii

384 de intrebari si raspunsuri VITALE
din Legislatia Muncii

 

Oferta Speciala: doar 47 de lei!


... click aici pentru Formularul de Inscriere »


37 de fise de evaluare a riscurilor va ajuta sa aveti locuri de munca sigure si sanatoase
 

De ce aveti nevoie de ele?

1. Cele 37 de modele de fise de evaluare a riscurilor va ajuta sa:

  va protejati angajatii
 

respectati legea
 

eliminati pericolul amenzilor
 

2. Fara evaluarea riscurilor:

  NU se pot stabili norme de SSM

  Pericolul accidentelor planeaza permanent asupra angajatilor dvs.

  Locurile de munca nesigure si nesanatoase raman neocupate

3. Fara norme de SSM nu puteti functiona!

  ITM –ul poate dispune „linistit” ridicarea autorizatiei dvs. de functionare

  Sunteti pasibil de amenzi ridicate.

 

Instrumentul care va economiseste timpul, energia si banii>>>
 


Oferte secrete numai pentru dvs.

Va rugam sa nu difuzati acest mesaj!


Pentru fiecare dintre lucrarile de mai jos preturile sunt reduse pana la 70%!

Comandand intreaga colectie de 12 lucrari beneficiati de DOUA cadouri speciale:1. O reducere de 200 de lei care se aplica la preturile deja reduse. Practic, economisiti alti 200 de lei! ... detalii aici

2. Primiti ABSOLUT GRATUIT  ... detalii aici


      Caietul Seminarului National de Evaluare a Angajatilor 199,47 lei GRATUIT
       CD Managementul Resurselor Umane - Eficienta, rentabilitate, profit 199,47 lei GRATUIT


>>> click aici pentru Cadou GRATUIT

 


Cele 125 de documente pe linie de SSM pe care trebuie sa le aveti pregatite in cazul unui control ITM!
 

Scapati de grija intocmirii lor!
Vi le oferim gata redactate!

 

Click aici pentru detalii >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586