Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Comunicat Inspectia Muncii: 2.575 accidente de munca in primele noua luni din 2012

Intr-un comunicat, Inspectia Muncii arata ca peste 2.700 de persoane au fost implicate in accidente de munca in primele noua luni din 2012, iar 126 dintre acestea au murit, cifra fiind in scadere comparativ cu anul 2011, cand in aceeasi perioada au fost 193 de decese. In primele noua luni ale anului 2012, au fost inregistrate 2.575 de accidente de munca, soldate cu 126 de morti si 2.600 de persoane cu incapacitate temporara de munca.

Din numarul total al accidentelor de munca, 14 au fost colective, in care 98 de persoane au fost ranite si doua au murit.

Potrivit Inspectiei Muncii, principalele sectoare de activitate in care s-au produs accidente de munca anul trecut sunt: constructiile de cladiri, comertul cu amanuntul, transporturile terestre si prin conducte si extactia carbunelui.

Cele mai multe accidente de munca au avut loc in Capitala si in judetele Arges, Hunedoara, Timis si Brasov.

Potrivit Inspectiei Muncii, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stii care sunt actele obligatorii pentru controlul de la ITM pe teme de Revisal?
Amenzile sunt de pana la 10.000 de lei!

Control de la ITM privind Revisal
Stimate angajator,

H.G. nr. 500/2011 stabileste nu mai putin de 10 contraventii legate de registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), sanctionabile cu amenzi cuprinse intre 300 si 10.000 de lei.

Nu e de mirare, deci, ca aceasta H.G. ofera o paine alba de mancat inspectorilor ITM, preocupati permanent sa isi faca planul de amenzi. Cum va asigurati ca sunteti in regula cu respectarea legii? Si, mai ales, cum va protejati impotriva eventualelor abuzuri ale inspectorilor ITM?

 

Click aici pentru mai multe detalii>>>


Inregistrare acorduri contributii sociale incheiate de angajatorii nerezidenti. Vezi procedura completa

Va prezentam mai jos fiecare etapa inclusa in procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, asa cum este aceasta redata de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2012, trimis spre publicare in Monitorul Oficial.

Procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii A. Inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii ...

.....Cititi mai departe Detalii
Dosarul Personal al Salariatului - solutia corecta pentru ITM

"Va multumesc! Formularele mi-au fost de mare folos! Acum sunt in regula! Poate sa vina ITM-ul! Va pleca exact cum a venit: cu mana goala! Felicitari pentru initiativa!" - Gabriel Dohotaru, sef serviciu RU, Timisoara


...cititi detalii aici >>

Club Legislatia Muncii
Modificare cim

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca pot modifica functia/ocupatia unui angajat printr-un act aditional la CIM-ul existent, conform art41(1) din Codul Muncii, prin acordul ambelor parti.

Modificarea prin acordul partilor este supusa unor restrictii sau limitari, in cazul functiei/ocupatiei ?

.....Cititi mai departe Detalii

Codul Muncii pentru Mamicile din Romania

Ce drepturi aveti daca deveniti mama? Scapati de abuzuri si aflati exact care sunt legile in favoarea dvs.!

Drepturile oferite femeilor prin lege. Exemple si Comentarii >>>


Legislatia Muncii
Concediul de maternitate: Conditii de acordare si durata

De concediul de maternitate beneficiaza salariata gravida cu o sarcina inaintata, care se afla cu cel mult 126 de zile inainte de data previzibila a nasterii.
a) Concediul de maternitate dinainte de nastere se acorda pe o perioada de 63 de zile si poarta denumirea de concediu prenatal.
b) Concediul de maternitate acordat dupa nasterea copilului, pe o perioada de 63 de zile, poarta denumirea de concediu postnatal.

Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.

ATENTIE!
Concediul de maternitate se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara legatura cu aceasta.

Concediul de maternitate poate fi acordat pe o perioada de cel mult 126 de zile, dupa cum urmeaza:
1) 63 de zile prenatal, respectiv 63 de zile postnatal
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003, aprobata prin Legea nr. 25/2004, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Faceti greseli in deciziile dumneavoastra de delegare si detasare?

Aflati cum le puteti remedia sau evita, cu ajutorul Consilierului privind Diurna, Delegarea si Detasarea potrivit Codului Muncii

 

Click aici pentru detalii importante>>>>


Insolventa. Salarii micsorate de administratorul societatii

Analizam mai jos cazul unei societati care a prevazut in contractul colectiv de munca la nivel de unitate un salariu minim brut de 800 lei. Intrucat administratorul societatii a considerat ca nu sunt suficiente venituri, au fost acordate salarii de 500 lei. Avand in vedere ca societatea este in insolventa, vom vedea daca se poate face o cerere de actiune in judecata la dosarul aflat deja pe rol pentru rezolvarea problemei de catre judecatorul sindic.

Solutia consultantului:
In speta intelegem ca administratorul societatii a dispus acordarea unor salarii micsorate, insa nu se mentioneaza daca odata cu intrarea in insolventa administratorul judiciar a facut demersurile necesare de inscriere a creantelor salariale ale salariatilor reprezentate de diferentele de salarii neacordate.

Fata de informatiile generale puse la dispozitie, in lipsa unor precizari in privinta momentului nasterii creantelor salariale, altor informatii care sa clarifice situatia de fapt ...

.....Cititi mai departe Detalii

Noua Legislatie in vigoare este analizata si explicata
Ghidul Practic de Salarizare 2012 - in conformitate cu noile modificari intrate in vigoare


avantaje in natura
tratamentul veniturilor asimilate salariilor
contributii sociale obligatorii inclusiv cele reglementate în NOUL Cod fiscal
tichete de masa, tichete cadou, tichete de cresa, tichete de vacante
calculul salariilor


Click aici acum
www.ghid.esalarizare.ro


Social
28 de directori executivi si principiile lor in privinta angajarilor

Cei mai multi directori executivi nu au timp sa intervieveze fiecare candidat care doreste sa obtina un loc de munca in compania lor. Totusi, ei stabilesc prioritatile si cultura care stau la baza fiecarei decizii de angajare si sunt profund implicati in procesul mentionat. Sefii au pareri fixe despre angajatul ideal. Care sunt principiile lui Steve Ballmer, Elon Musk sau Richard Branson in privinta angajarilor?

Richard Branson, fondatorul si presedintele The Virgin Group

Cel mai important lucru, mai ales daca vrei sa fii manager la Virgin, este modul in care interactionezi cu oamenii. Daca stii sa relationezi cu ei, daca iti pasa de ei, o sa iti gasesti un job la Virgin. Cred ca multe companii care au grija de oamenii lor au dobandit succesul tocmai din acest motiv. Sunt sigur ca un angajat trebuie sa aiba mai multe atributii, dar aceasta e esentiala.

Elon Musk, director executiv Tesla Motors si SpaceX

De fapt, eu intervievez personal toti ...

.....Cititi mai departe Detalii

CONTRACT DE MUNCA SAU CONVENTIE CIVILA?
Care te avantajeaza?
Orice eroare in acte conduce la nulitatea lor. Acte lovite de nulitate = munca la negru. Stii care sunt amenzile? DA! Pana la 20.000 lei!

Scapa de griji acum
www.contracte.legislatiamuncii.ro


Sanatate
Cele mai comune greseli in cadrul programului de slabit

Articolul de fata se adreseaza celor care au tinut sau tin o dieta sau care se confrunta cu o sumedenie de probleme ce fac ca regimul alimentar sa fie o corvoada. Sa fim sinceri cu noi insine este extrem de dificil, fapt pentru care nu de putine ori se intampla ca in perioada de dieta sa trisam. Va prezentam urmatorul scenariu:

Ati iesit in oras pentru a lua masa cu prietenii. Sunteti la cura si acest lucru va obliga sa fiti cat se poate de restrictivi din punct de vedere alimentar. Prietenii isi comanda feluri de mancare savuroase, paine si deserturi apetisante in fata carora va vine sa depuneti armele. Provocarea acestui ospat va mentine totusi tari pe pozitie si comandati o salata asortata cu bucatele insipide de carne de pui (putine la numar si acelea mici cat sa le vezi cu lupa) si ulei de masline.

Chiar daca aceasta salata va ofera o cantitate suficienta de vitamine si minerale, proteine de origine animala si grasimi monosaturate va este foarte dificil ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!


  Concedierea colectiva
 
Concediul pentru ingrijirea copilului
 
Conflictele de munca
 
Deplasarea salariatilor (delegare + detasare)
 
Disciplina muncii (cu sanctiuni, preaviz)
 
Timpul de munca (sporuri, munca de noapte, zile libere)


Detalii AICI
www.caietseminar.codulmuncii.eu


 

Important pentru Departamentul de Resurse Umane: a aparut o noua lucrare comentata si explicata conform Codului Muncii


Concedierea Perfect Legala
Conform Codului Muncii

 

procedura legala de urmat in cazul unei concedieri;
sfaturi practice (deosebit de utile atunci cand va aflati in situatia dificila de a fi nevoit sa concediati unul sau mai multi angajati);
modelele de care aveti nevoie (preaviz, notificare, convocare, proces-verbal, avertisment, decizie etc.);
100 de studii de caz privind diverse tipuri de concediere. Cele 100 de studii de caz acopera TOATE tipurile de concediere. Sunt grupate pe tipuri de concediere, iar fiecare studiu de caz are cate un titlu sugestiv astfel incat citind doar cuprinsul (titlurile) sa mergeti exact la solutia pe care doriti sa o aflati.
 

Accesati acum
www.concediere.ro


 

Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF)

Extrem de important!


Regulamentul de Organizare si Functionare (ROF) este vital pentru stabilirea continutului fiselor de post. El ofera toate informatiile necesare redactarii acestor fise, prezentand detaliat atributiile, competentele, nivelurile de autoritate, responsabilitatile si mecanismele de relatii din firma dvs.CD-ul “Regulamentul de organizare si functionare in 5 pasi” va ofera modele complete, corecte si legale de regulamente de organizare si functionare, pregatite pentru a fi completate cu datele specifice firmei dvs.

 

Avantajele pe care vi le aduce Regulamentul de Organizare si Functionare

ROF sta la baza intocmirii fiselor de post

ROF cuprinde organigrama unitatii
ROF poate fi folosit in ipoteza unei concedieri colective
ROF cuprinde structura functionala a unitatii
ROF reprezinta expresia personalitatii juridice a angajatorului


CLICK AICI pentru detalii >>>

 


 


 
 

Cresteti cu 97 % eficienta
in procesul de selectie a angajatilor!
 
 
Chestionar pentru motivatie
Interpretare
 
 
Aptitudini tehnice
Vedere spatiala
Analiza fizica
Intelegere verbala
Deductie numerica
Observare
Analiza critica
 
 
Chestionar pentru personalitate
Interpretare
Succesul
 
 
Forme imaginare
Logica creatoare
Imaginatie
Solutii creatoare
 

 


 

COMERT: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii
 

Solutii rapide si eficiente pentru cunoasterea, interpretare si aplicarea legislatiei specifice activitatilor comerciale din Romania
 
CD-ul Comert: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii va ajuta sa respectati obligatiile ce va revin prin lege, dar si drepturile angajatului dvs.

CD-ul Comert: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii concentreaza in cuprinsul sau informatii utile si comentarii privind reglementarile Codului muncii legate de:


Dosarul personal al salariatului
Regulamentul Intern
Angajarea in munca
Contractul individual de munca
Modele si formulare

 Atentie!
Aceasta oferta este valabila exclusiv in cadrul programului Bonus de Fidelitate si nu se cumuleaza cu nicio alta reducere existenta in ofertele Rentrop & Straton. Completati formularul de comanda chiar acum!


Reducere de 100 de lei>>>

 
 


Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de

 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586