Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru o concediere individuala?

Potrivit art. 65 alin. (2) din Codul muncii, desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, iar desfiintarea locului de munca poate interveni, intr-o formulare generica, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.

Cauza trebuie sa fie reala si serioasa, in caz contrar aveti sanse maxime sa pierdeti un eventual proces.

De asemenea, speram ca in momentul in care ati luat hotararea concedierii v-ati asigurat ca postul salariatului vizat nu beneficiaza de protectie si ca puteti dovedi ca nu ati urmarit inlaturarea salariatului, ci desfiintarea postului (in acest sens verificati respectarea art. 58 – 60 din Codul muncii).

Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 65 alin. (1) intelegem incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura ...

.....Cititi mai departe Detalii

Manualul de Evaluare a Angajatilor!
 

Iata 3 motive esentiale pentru care ar trebui sa acordati atentie deosebita evaluarii profesionale:

I.  Un sistem de evaluare a performantelor corect intocmit va poate ajuta la cresterea productivitatii. Cum?


II.  Evaluarea profesionala este un drept exclusiv ce va apartine


III.  Noile reguli privind modalitatile de evaluare si de stabilire a criteriilor de performanta constituie acum un nou punct de interes in “vizita” inspectorului ITM

 

<<<Click aici pentru detalii>>>


Firmele mici, amenintate de faliment. Afla motivul!

Potrivit unor reprezentanti din partea intreprinzatorilor din Romania, majorarea salariului minim de la 700 de lei la 800 lei reprezinta o schimbare in bine asupra climatului de munca.

Acestia atrag insa atentia asupra faptului ca inca din anul 2000 astfel de modificari constand in majorar8i salariale nu au tinut cont de productivitatea muncii, ducand la adancirea inflatiei si scaderea competitivitatii firmelor.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului pentru intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a aratat ca masura va afecta negativ microintreprinderile, carora le va fi greu sa sustina aceasta crestere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar si unele sectoare ale administratiei.

"Cateva mii de firme nu vor rezista la aceasta crestere, iar acestea fie se vor duce in faliment, fie se duc pe piata neagra", a declarat Nicolescu.

Pentru 2013, Guvernul vizeaza o crestere a salariului minim la 800 de lei, iar ...

.....Cititi mai departe Detalii

Genereaza acum rapid si facil, chiar de pe calculatorul tau, cele mai bune fise de post!

Cum sa ai fisa de post dorita in 5 minute>>>


Club Legislatia Muncii
Zile concediu medical

Zilele de concediu medical se calculeaza cu tot cu sambata si duminica sau numai zilele lucratoare? Eu am concediu medical din 4 octombrie 2012, pana pe 17 decembrie 2012.. de pe 18 dec pana la 31 dec am avut concediu medical si 2 zile lucrate, de la 3 ian pana la 18 ian am avut iarasi medical, pentru a merge la comisie cum calculez ?Multumesc anticipat!

.....Cititi mai departe Detalii
Legislatia Muncii
Reducerea programului de lucru al salariatei gravide. Inregistrare ReviSal

Analizam mai jos cazul unei societati in cadrul careia o salariata insarcinata obtine de la medicul de familie o adeverinta pentru reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore. Vom stabili daca este obligatorie comunicarea acestui fapt in ReviSal sau daca este necesara intocmirea unei decizii de comunicare a timpului de lucru.

Solutia consultantului:

Conform art. 9 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, cu modificarile si completarile, in cazul in care o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) si desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, in sensul celor prevazute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform ...

.....Cititi mai departe Detalii
 
- Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare
- Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina.
- Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu
- Cum pregatiti actele pentru ...citeste mai departe >>
 
 
- Asii din maneca in fata amenintarii cu greva
- Principiul din Codul civil a carui incalcare o poate invoca oricand angajatorul pentru a opri greva
- Ce e obligatoriu si ce nu. Cine si ce drepturi are. Cine si ce drepturi nu are
- Convingeti LEGAL salariatii sa renunte la greva
- Daune morale, concedieri disciplinare, dosar penal…citeste mai departe >>

Dreptul la protectie in caz de concediere

In acceptiunea Codului muncii concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului (art. 58).

Legislatia muncii prevede numeroase cazuri in care salariatul are drept la protectie:
* concedierea salariatilor nu poate fi dispusa in cazurile prevazute la art. 60 din Codul muncii
* evaluarea prealabila in caz de concediere pentru necorespundere profesionala si ancheta prealabila in caz de concediere pentru motive disciplinare (art. 63 alin. (2) din Codul muncii)
* in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), art. 64 din Codul muncii prevede ca angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Incepe anul 2013 cu noua organigrama
a companiei tale!


Prezinta-le salariatilor structura companiei
si stabileste legal ierarhia!

Click aici pentru descrierea completa si comanda!


Social
Cum poti plati intretinerea online, cu cardul

Plata cheltuielilor de intretinere poate fi facuta si cu ajutorul cardului bancar, pe internet. Aplicatia online de gestiune a asociatilor de proprietari din Romania Aviziero aduce pe piata autohtona plata cu cardul a intretinerii, serviciu disponibil la nivel national.

Incepand cu luna ianuarie a acestui an, utilizatorii Aviziero isi pot achita intretinerea online, folosind cardul, direct din contul personal. Plata intretinerii online a fost implementata pentru peste 200 de apartamente din Bucuresti, dar si din alte orase din tara, iar primele tranzactii au fost deja efectuate.

"Intretinerea ramasese ultima cheltuiala lunara ce nu putea fi platita cu cardul, iar faptul ca Aviziero ofera acest serviciu in premiera la nivel national ne bucura si ne motiveaza. Vom continua sa dezvoltam aplicatia si sa fim cat mai aproape de nevoile utilizatorilor", a declarat Bogdan Ioan, Managing Partner & Founder Aviziero.

In acest moment, Aviziero ...

.....Cititi mai departe Detalii

Aveti acum toate documentele necesare activitatii de Resurse Umane conform Codului Muncii

"207 Modele si Formulare Obligatorii in Resurse Umane" 

  Regulamentul intern perfect intocmit?
  Contractul Individual de Munca?
  Contractul Colectiv de Munca? Detalii aici>>>
  Act aditional cu clauza privind obiectivele si criteriile de performanta la contractul individual de munca etc.?


Click aici pentru a comanda lucrarea cu o reducere de 100 de lei fata de pretul standard>>>


Stil
Rochii si tinute care au facut istorie

Cea mai cunoscuta rochie din lume apare intr-o imagine cu Marilyn Monroe. Rochia este semnata de designerul William Travilla, iar faimoasa actrita a purtat-o in timpul filmarilor la comedia "The Seven Year Itch" (1955). Creata pentru a scoate in evidenta silueta voluptoasa a lui Marilyn, rochia a fost estimata la un pret de 5,6 milioane de dolari, la o licitatie din 2011.

Eleganta pe care o emana Grace Kelly este cu greu intalnita astazi, iar rochiile pe care le purta in filme au devenit o marca definitorie a anilor ’50. Un exemplu in acest sens sunt tinutele pe care le poarta in filmul "Rear Window" (1954, regia Alfred Hitchcock), toate inspirate din colectia Dior New Look a acelei perioade.

Alta rochie care a devenit iconica este cea purtata de Audrey Hepburn in filmul "Breakfast at Tiffany’s" (1961). Rochia neagra, remarcabila atat prin simplitatea cat si prin eleganta sa, este accesorizata cu un colier de perle, manusi negre ...

.....Cititi mai departe Detalii

Regulamentul de Organizare si Functionare 

 
Potrivit Codului civil, orice persoana juridica - deci si firma dvs. - este obligata sa aiba o organizare de sine statatoare. Iar organizarea aceasta o stabiliti dvs., printr-un act juridic pe care il elaborati singur, fara sa fiti obligat sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Numele acestui act?
 
 

Colectia de CD-uri in care afli Totul despre conflictele de munca, fie ca sunt conflicte individuale sau conflicte colective de munca
 

Colectia Totul despre conflictele de munca contine doua CD-uri de exceptie care te ajuta sa afli totul despre conflictele individuale si colective de munca:
 

I. Totul despre litigiile de munca:
  cum le prevenim cum ne pregatim pentru a le castiga pasi pentru decizia favorabila a instantelor

II. Totul despre conflictele colective de munca:
cum le prevenim cum actionam la amenintarea cu greva cum ne ajuta instantele

CD-ul Totul despre litigiile de munca:
cum le prevenim, cum ne pregatim pentru a le castiga, pasi pentru decizia favorabila a instantelor!

Adresat:


  managerilor resurse umane, aflati intre presiunea conducerii si cea a legii

 directorilor generali


juristilor, a caror misiune specializata o include si pe cea a gestionarii litigiilor de munca

  dar si avocatilor mai mult sau mai putin obisnuiti cu “luptele” juridice.CD-ul Totul despre litigiile de munca este solutia Protectiei maxime legislative!

Achizitioneaza CD-ul Totul despre litigiile de munca!


Si devii propriul tau consultant in managementul unor relatii corecte la locul de munca!

Un  amestec inteligent si adapat realitatilor manageriale si juride:

  reguli pentru a preveni si a castiga;

 aspecte practice care inlatura orice dubii despre CUM, CAND si UNDE sa aplici;


„pasi” pe cat de simpli, pe atat de eficienti, urmarind un avantaj permanent!

Alege piesa-cheie care-ti lipseste din dotare, pentru a completa corect puzzle-ul unor relatii anagajator-angajat PERFECTE!

Se duc pe apa sambetei:


 relatiile tensionate de munca;

 stresul, functie liniar dependenta de irosirea timpului!

  pierderile banesti;CUPRINS


Raportul salariat-angajator: teoria, realitatea si practica


Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare

Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina. Aratati ca stiti!

Schema pentru prevenire si – daca altfel nu se poate – castig

Diferite acceptiuni ale conflictului de munca

... si cele doua principii de aur pentru linistea Dvs. (indiferent daca vreti sa preveniti sau sa castigati)


Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu

Cum pregatiti actele pentru a merge la sigur

Angajatorul este obligat sa aduca si dovezile care se afla la salariat. Transformati aceasta amenintare in oportunitate decisiva!

Cum sa conduceti litigiul unde doriti Dvs., nu unde vrea adversarul

...

Preintampina orice dezastru prin... arme perfecte: legi si acte normative care te slujesc clar si la obiect!


Afla mai multe informatii despre litigiile de munca>>>

 

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586