Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Stabilire program de lucru inegal

Potrivit art. 113 din Codul muncii repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.

Conform art. 136 alin. (1) din Codul muncii , un exemplu de repartizare inegala a timpului de munca este munca in schimburi. Astfel, munca in schimburi reprezinta orice mod de organizare a programului de lucru, potrivit caruia salariatii se succed unul pe altul la acelasi post de munca, potrivit unui anumit program, inclusiv program rotativ, si care poate fi de tip continuu sau discontinuu, implicand pentru salariat necesitatea realizarii unei activitati in intervale orare diferite in raport cu o perioada zilnica sau saptamanala, stabilita prin contractul individual de munca.

Totodata, art. 137 din Codul ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului

Legislatia aferenta si modalitatile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt la indemna ta! Ai raspunsuri concrete si adaptate fiecarei situatii specifice!

Afla totul aici>>>

Salariu minim: Coeficientii de ierarhizare se stabilesc prin CCM

Intrebare: Firma are angajati in functia de lucratori comerciali. Din cauza dificultatilor financiare, salariu brut platit este cel conform salariului minim garantat in plata (fara aplicarea coeficientilor prevazuti de CCM la nivel national). Spre exemplificare, la un salariu negociat de 210 lei lunar (pentru un timp de lucru de 2 ore/zi) un salariat incadrat in functia de lucrator comercial primeste 175 lei. Este corect acest mod de salarizare sau la calculul salariului platit trebuie aplicati si coeficientii prevazuti de CCM la nivel national?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia Muncii
Pregatire intrare in concediu pre si post natal

Buna ziua,

Cu cat timp inainte trebuie anuntat angajatorul ca sunt insarcinata?
Cum este bine sau trebuie sa se faca aceasta instiintare?
Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie: Programul de guvernare pentru 2013-2016 prevede revenirea la cota progresiva de impozitare  a veniturilor salariale, cu limita superioara de 16% si cu deductibilitati fiscale. Veniturile salariale ar urma sa fie impozitate in functie de nivelul lor cu o cota de 16%, 12% si 8% - masura urmand sa intre in vigoare incepand cu salariile cele mai mici.

Asadar, daca consideri ca:

       
        Frecventa aparitiei modificarilor legislative este foarte mare, iar uneori acestea se bat cap in cap....
        Legislatia in domeniul salarizarii si contributiilor este incompleta si cam imprecisa...
        Imposibilitatea de a lua o decizie fara a apela la ajutorul unui specialist / a unui consultant devine o certitudine....

 

Afla ce solutie iti sta la dispozitie>>>>


Legislatia Muncii
Tichete cadou acordate in afara CIM. Angajatorul poate suporta impozitul datorat de salariat?

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura societatea poate plati din fonduri proprii impozitul pe tichetele de masa si tichetele cadou acordate salariatilor. Totodata, vom stabili daca pentru tichetele cadou utilizate pentru protocol se plateste impozit pe venit.

Solutia consultantului:

Potrivit dispozitiilor art. 57 alin. (1) din Codul fiscal , beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.

Astfel, angajatorul are obligatia de a retine la sursa impozitul pe venit datorat de salariat asupra veniturilor salariale, neexistand posibilitatea legala ca acesta sa fie suportat de catre angajator.

In practica, pentru ca salariul net sa nu fie afectat de impozitarea tichetelor de masa sau a tichetelor cadou, se utilizeaza varianta acordarii lunare a unei prime.

Conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, venituri din alte surse sunt orice ...

.....Cititi mai departe Detalii
Special pentru dvs., in calitate de abonat Rentrop&Straton

Stimate abonat,

Incepeti anul 2013 cu cele mai performante solutii in domeniul
Securitatii si Sanatatii in Munca!


Pentru ca dvs. sunteti abonatul fidel al Rentrop & Straton si pentru ca dorim sa va mijlocim accesul la cele mai profesioniste solutii din domeniul Sanatatii si Securitatii in Munca, va oferim doar acum un cadou constand in reduceri de pret de pana la 58% pentru cele mai performante solutii din domeniul SSM!
 

Comandati astazi produsele si serviciile din domeniul SSM!

Top 10 produse votate de specialisti pentru anul 2013>>>

Suspendare CIM: Concedii cu plata sau fara plata

Intrebare: Care este diferenta intre suspendarea CIM in baza art. 51 concediu pt formare profesionala si suspendarea in baza art. 54 concediu pt studii ?
Diferentele se refera strict la initiativa din care se suspenda CIM si la faptul ca in cazul articolului 54 se face cerere de concediu fara plata?

Raspuns: Potrivit art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in situatia concediului pentru formare profesionala.

In dispozitiile art. 154-158 din cod sunt reglementate concediile pentru formare profesionala, care pot fi cu plata sau fara plata.

In aceasta situatie, la initiativa salariatului, acesta poate beneficia de concedii de formare profesionala cu sau fara plata in conditiile prevazute de art. 154-158 din Codul muncii , republicat, suspendandu-se CIM in acest caz in temeiul art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii , republicat.

Asadar, concediile de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important pentru Departamentul HR!

Ai un nou angajat, doi, sau poate chiar mai multi! Par sa aiba potential si ti-i doresti in compania ta. Vrei ca totul in ceea ce-i priveste sa decurga normal, dar mai ales vrei sa respecti legea in vigoare. Fiindca nu ai nevoie de nici de amenzi din partea ITM-ului si nici de litigii de munca cu angajati nemultumiti.

Solutia ta: cunoasterea perfecta a legii de ultima ora, atentie sporita si... memorie ascutita pentru a evita omisiuniile.  

Fiindca ITM-ul abia asteapta sa te prinda in offside.
Vreun act lipsa la dosar... Sau, cine stie, vreo intarziere in transmiterea datelor din REVISAL. Amenzile pot atinge si 50.000 lei! Iti da mana?

Afla cum sa scapi de orice grija de astazi >>>


Social
Scolile si liceele vor primi atestate privind calitatea educatiei

Unitatile de invatamant de stat si private acreditate din Romania vor primi, in urma evaluarilor periodice, atestate privind nivelul calitatii educatiei acestora, potrivit unei metodologii care a fost aprobata de Ministerul Educatiei si care a fost publicata in Monitorul Oficial, conform Agerpres.

Potrivit metodologiei de evaluare a calitatii educatiei in invatamantul preuniversitar care a fost elaborata de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), atestatul va fi eliberat la sfarsitul procedurii de evaluare externa a educatiei, care trebuie sa aiba loc o data la cinci ani.

Atestatul va stabili nivelul de calitate existent in cadrul unitatii scolare respective, raportat la indicatorii de performanta stabiliti de Ministerul Educatiei.

Astfel, documentul va mentiona nivelul rezultatelor obtinute de unitatea scolara fata de rezultatele asteptate, avand in vedere indicii de eficienta stabiliti pe baza “ Hartii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Stiati ca normele legate de Delegare si Detasare au fost modificate de Codul Muncii?

Stiti cum sa evitati inteligent litigiile de munca generate prin detasare sau delegare?
Practic. Sigur. Legal 100%!

Avantajele majore ale unei lucrari tip CD sunt:

Este cel mai modern mijloc interactiv de a va lamuri anumite aspecte legislative.
Este cel mai rapid mod de a accesa informatia dorita performantului motor de cautare
Puteti accesa informatia de la orice computer!
Economie de timp!
Economie de nervi!
Bani salvati!

Accesati astazi
www.detasare.legislatiamuncii.ro


Sanatate
Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti

Aceste tehnici de respiratie stravechi au fost folosite si dovedite de-a lungul a mii de ani.
Dr. Li Xiuling, un expert in Medicina Traditionala Chineza, a studiat si a practicat aceste tehnici si doreste sa le impartaseasca tuturor celor care vor sa traiasca sanatos.

Doar prin respiratie, pozitii simple, miscari blande de balansare a bratelor si a picioarelor te poti vindeca de diverse afectiuni fara a urma un tratament.
Exercitiile de respiratie relaxeaza organismul, alunga stresul si usureaza digestia. Iti vei simti umerii si bratele relaxate, te vei elibera de stres si tensiune.

Pentru inceput vei afla ca tehnicile de respiratie Ki-Kou iti permit sa iti relaxezi mintea si corpul, astfel incat energia de vindecare va fi capabila sa circule liber in tot organismul. Astfel, vei deveni mai constienta de legatura puternica dintre minte si corp. Si in acelasi timp vei descoperi modul in care aceste tehnici imbunatatesc starea generala de sanatate, bunastarea si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Seminarul privind Concedierea Angajatilor

Organizat de Rentrop & StratonData: Marti, 15 Ianuarie 2013
Locatia: Centrul de Conferinte al Hotelului Crowne Plaza, Bucuresti
Lectori: Raluca Dimitriu


Click aici pentru mai multe detalii >>>

Tematica seminarului:

Partea I

Concedierea disciplinara. Etape, conditii, termene.
Greseli procedurale frecvente
Examen de practica judecatoreasca in domeniul procedurii disciplinare
.........................................

Partea a II a
Restructurarea companiei si desfiintarea de posturi. Cum procedam?
Procedura concedierii din motive independente de persoana salariatului
Ghid practic de concediere colectiva
...........................................

Partea a III a
Cazuri de anulare a concedierii pentru necorespundere profesionala
Intrebari, solutii, studii de caz
...........................................


Click aici pentru mai multe detalii >>>

Beneficiati acum de REDUCEREA de 50%!Vom atrage atentia asupra celor mai frecvente greseli ale angajatorului in instanta - astfel cum rezulta din analiza practicii judiciare actuale - si vom prezenta cele mai sensibile subiecte legate de concedierea individuala, colectiva si raspunderea disciplinara. Dar si multe altele, adaptate propriilor dumneavoastra dificultati, intrebari si probleme.
Ce trebuie sa contina decizia de concediere individuala?

Cum se realizeaza nota de lichidare?Cum trebuie notificat Inspectoratul Teritorial de Munca?
Care este modelul de preaviz?Cum se realizeaza convocarea salariatului?
Care este modelul pentru retrogradarea angajatului?


Click aici pentru mai multe detalii >>>

Beneficiati acum de REDUCEREA de 50%!

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586