Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

Stimate Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Munca suplimentara se raporteaza la saptamana de lucru

Analizam mai jos cazul unui salariat care lucreaza in ture a 8 ore pe zi, insumand intr-o luna 184 de ore, luna respectiva avand 176 ore. Vom stabili, asadar, in ce masura salariatul beneficiaza de 8 ore suplimentare fata de luna normala de 176 ore.

Solutia consultantului:
In ceea ce priveste munca suplimentara, Codul muncii stabileste la art. 122 alin. (1) ca, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Astfel, munca suplimentara este considerata munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.

Prin urmare, munca suplimentara se raporteaza la saptamana de lucru, nu la luna, astfel incat veti stabili numarul orelor suplimentare prestate de salariat tinand cont de numarul de ore prestate saptamanal.

Conform art 122 alin. (1) din Codul ...

.....Cititi mai departe Detalii


Declaratii pentru stabilirea dreptului la deducere personala

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, salariatul are obligatia sa inmaneze angajatorului o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:

- datele sale de identificare – ale persoanei care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).

In ceea ce priveste copiii aflati in intretinere, la aceasta declaratie salariatul va anexa si adeverinta de la platitorul de venituri din salarii a celuilalt sot sau declaratia pe propria raspundere a acestuia ca nu beneficiaza de deducere personala pentru acel copil.

Declaratia Salariatului

Subsemnatul/Subsemnata..............................., salariat/salariata la ...................................., avand in vedere prevederile art. 56 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie la Litigiile de Munca


Achizitioneaza CD-ul Totul despre litigiile de munca!

Si devii propriul tau consultant in managementul unor relatii corecte la locul de munca!

>>> detalii aici

- Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare

- Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina.

- Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu

- Cum pregatiti actele pentru...citeste mai departe >>

Club Legislatia Muncii
Inregistrarea desfacerii cim cu preaviz in revisal

Buna ziua,

Asi avea si eu o intrebare cu privire la : cu ce data se inregistreaza in revisal o incetare a contractului ,daca azi,14.01.2013 si-a depus cererea de demisie cu respectarea termenului de preaviz de 20 de zile?

Va multumesc anticipat,si va doresc o zi buna.

.....Cititi mai departe Detalii
 
 

Va invitam sa cititi o lucrare unica la noi in tara:

"Drepturile salariatului in Romania":


Click pentru detalii aici >>>


Legislatia Muncii
Cand se poate acorda concediu fara plata pentru CIM cu durata determinata?

In temeiul dispozitiilor art. 87 din Codul muncii, salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor in care tratamentul diferit este justificat de motive obiective.

Potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, republicat, angajatorii au obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.

Acordarea drepturilor salariatilor este obligatorie atat daca aceste drepturi izvorasc din dispozitii legale, cat si din prevederile cuprinse in contractele colective de munca incheiate la diferitele niveluri sau in contractele individuale de munca.

Potrivit art. 54 din Codul muncii - Legea 53/2003, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Odata incheiat contractul individual de munca, care sunt consecintele acestuia? Ce drepturi si obligatii vor decurge din el pentru salariat si pentru angajator?

Raspunsurile dvs. doar in Contractul Individual de Munca. Ghid Complet

Profitati de avantajul pe care vi-l ofera un Contract individual de munca perfect intocmit, conform Codului Muncii!

Accesati astazi:  www.cim-codulmuncii.legislatiamuncii.ro

Soferii de tir au dreptul la diurna?

Indemnizatia de deplasare este un drept al salariatilor consacrat de Codul muncii. In acest sens, art. 44 alin. (2) din acest act normativ stabileste ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

De asemenea, indemnizatia de detasare se cuvine si salariatului detasat in baza art. 46 alin. (4) din Codul muncii, potrivit caruia, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Dreptul la indemnizatia de deplasare nu este stabilit raportat la functia salariatului. Astfel, Codul muncii stabileste ca au dreptul la indemnizatia de deplasare salariatii detasati sau delegati fara a distinge dupa functia acestora.

Atat delegarea cat si detasarea presupun schimbarea locului ...

.....Cititi mai departe Detalii

ATENTIE! A aparut:

CD-ul 33 de Formulare si Modele obligatorii in Salarizare!

33 de Formulare si Modele obligatorii in Salarizare

Stimate responsabil cu salarizarea,


Acum ai la dispozitie cele mai importante documente indispensabile activitatii pe care o desfasori, reunite intr-un singur CD.

Modele, cereri, declaratii, formulare, autorizatii, instiintari… toate ingredientele de care ai nevoie in meseria ta!

Talentul si rabdarea expertilor in Salarizare si Codul muncii te scutesc de robie!
Impreuna am creat un consultant virtual perfect pentru tine:

CD-ul 33 de Formulare si Modele obligatorii in Salarizare!

Social
Salariile si pensiile din Romania revin la valoarea din 2010, dar nu mai cresc

Conform datelor prezentate de premierul Victor Ponta, salariile si pensiile nu vor fi majorate suplimentar, in 2013, in afara de readucerea lor la nivelul dinaintea reducerii din 2010. Deficitul bugetar va fi, in cursul anului curent, de aproximativ 3 miliarde de euro.

In 2013 nu cresc nici salariile, nici pensiile

Premierul a precizat ca : "Anul 2013, in conditiile actuale, nu permite si noi cresteri de salarii sau pensii. Am reparat ceea ce s-a taiat in 2010, dar ar fi neserios din partea noastra sa vorbim de cresteri suplimentare".

Seful Guvernului a mai afirmat ca, in randul reformelor principale din 2013, se numara si cea a personalului bugetar. "In continuare, este alocat pe niste criterii care nu mai corespund realitatii. Sunt zone in care avem prea putini angajati, de exemplu in domeniul sanatatii, sunt zone in care avem prea putini".

Guvernul intentioneaza sa aplice prevederile legii salarizarii unice. "In continuare, ...

.....Cititi mai departe Detalii

CD-ul Concediul si Indemnizatia de crestere a copilului

Iti ofera avantajul de a fi de partea informatiei care te intereseaza! Permanent! Esti in tema cu absolut tot ceea ce trebuie sa stii:
 
Legislatia aferenta si modalitatile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt la indemna ta! Ai raspunsuri concrete si adaptate fiecarei situatii specifice!

CLICK aici pentru detalii>>>


Sanatate
14 tactici care te scapa de raceala si gripa

Spala mainile mai des. E un indemn pe care probabil il auzeai des in copilarie, insa care nu trebuie uitat nici la maturitate.

Evita sa pui mainile pe fata. Virusii, bacteriile sau microbii intra cel mai des in organism prin nas, ochi si gura.

Fii atenta la curatenie. Virusii pot ramane si pe suprafetele mobilierului din locuinta; sterge bine orice zona cu o solutie de curatare sau cu apa diluata cu otet.
Socialzeaza mai putin. Multimile si zonele publice colcaie de virusi in aceasta perioada. Evita sa iesi in aglomeratie (daca nu e absolut necesar) atunci cand stii ca este o epidemie.

Nu uita de sport. Exercitiile fizice moderate imbunatatesc functionarea sistemului imunitar si chiar ajuta la recuperarea mai rapida dupa o raceala.
Dormi suficient. Un studiu a aratat ca oamenii care dorm mai putin de sapte ore pe noapte sunt de trei ori mai sensibili la raceli. Asta se intampla deoarece organismul isi regenereaza puterea de protectie a sistemului imunitar in timpul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Faceti greseli in deciziile dumneavoastra de delegare si detasare?

Aflati cum le puteti remedia sau evita, cu ajutorul Consilierului privind Diurna, Delegarea si Detasarea potrivit Codului Muncii

 

Click aici pentru detalii importante>>>>


Redactati ORICE document de legislatia muncii in
2 timpi si 3 miscari!

Usor, rapid si fara batai de cap!

Legislatia muncii... Hiba ta se numeste birocratie!

Iata solutia finala >>>

 


Cele 12 tipuri de concedii si problemele pe care le genereaza, acum, sub lupa specialistilor!

A aparut ACUM CD-ul "12 tipuri de concedii legale ale salariatilor"!


Descoperiti aici totul despre:

1. Concediul de odihna
2. Concediul pentru formare profesionala
3. Concediul fara plata
4. Concediul pentru carantina
5. Concediul si idemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
6. Concediul si indemnizatia pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
7. Concediul si indemnizatia de maternitate
8. Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav
9. Concediul si indemnizatia de risc maternal
10.Concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului 
11.Concediul paternal
12.Concediu pentru evenimente familiale deosebite

 

De ce trebuie sa-l aveti pe biroul dvs. de manager de HR profesionist?


CD-ul "12 tipuri de concedii legle ale salariatilor" analizeaza de la A la Z toate tipurile de concedii prevazute in legislatia muncii din Romania. Fie ca este vorba despre concediul de odihna, maternitate, paternal sau formare profesionala, aveti la dispozitie:
 

 Legislatia in vigoare comentata de catre specialistii Grupului de Experti in Dreptul si Legislatia Muncii din Rentrop & Straton, coordonati de catre dna. Gabriela Dita, consilier juridic
 Conditii de acordare
 Tipologii de calcul a indemnizatiilor
 Recomandari, sfaturi, atentionari
 Studii de caz, solutii, rezolvari
 Modele de documente importante (adeverinte, certificate etc)
Reglementarea concediilor in domeniul public si in cel privat
Durata concediilor
Concediul de odihna suplimentar
In ce conditii ..

 

Click aici pentru informatii specializate >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586