Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Efectuarea concediului de odihna al salariatului detasat

Potrivit art. 146 din Codul muncii concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic (art. 145 alin. (2) din Codul muncii ).

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu ...

.....Cititi mai departe Detalii
Aduceti timpul si banii de partea dumneavoastra!

www.caietrevisal.legislatiamuncii.ro/?cs=289608Caietul Seminarului REVISAL - completare, transmitere, erori - o izbanda in lupta cu necunoscuta "X"!

Utilizati doar informatii "proaspete", menite sa va usureze munca in completarea si transmiterea REVISAL!

Puteti da valoare maxima activitatii dvs. printr-un pret convenabil: 90 lei + 9% TVA! Da! Este pretul pentru Caietul Seminarului REVISAL – completare, transmitere, erori!

Click AICI >>>

Ziua de 30 noiembrie lucrata: cate zile libere se acorda?

Ziua de 30 noiembrie este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, conform art. 139 alin. (1) din Codul muncii.

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Totodata potrivit dispozitiilor art. 141, prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cum sa preintampinati refuzul CNPAS de emitere a documentelor portabile A1 pentru angajatii dvs. detasati

Ghid practic pentru obtinerea SIGURA si RAPIDA a documentului portabil A1


Aflati aici Detalii >>>


Club Legislatia Muncii
Negociere contract colectiv de munca

Buna ziua! In urma unui control ITM, ni s-a dat ca masura initierea negocierii cu salariatii in vederea incheierii CCM la nivel de unitate.

La sediul unitatii, s-a afisat convocarea sindicatului/ reprezentantilor salariatilor in vederea negocierii CCM in termen de 2 saptamani, insa acestia nu au acordat interes convocarii. Ce este de facut acum, in situatia in care eu trebuie sa depun masurile date de catre ITM? Ce acte se vor depune? Multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii
Important: Noul Cod al muncii a adus 31 de modificari referitoare la concediere!

Aflati instantaneu care sunt si cum se aplica in favoarea dvs pentru ca nu e deloc simplu sa concediati un angajat!

Detalii AICI>>

Legislatia Muncii
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale se reorganizeaza

Noul an vine cu o reorganizare destul de importanta la nivel institutional. Astfel, printre deciziile luate la finele anului trecut, se numara si reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In concret, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate de Guvernul Romaniei in sedinta din 22 decembrie 2012, s-a stabilit infiintarea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), prin reorganizarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Astfel, Oficiul Roman pentru Adoptii, organ de specialitate al administratiei publice centrale, trece din subordinea Guvernului si coordonarea secretarului general al Guvernului in cea a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

De asemenea, in cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice va functiona ministrul delegat pentru dialog social, care va coordona ...

.....Cititi mai departe Detalii
ITM-ul si dosarul SSM: 70 de acte obligatorii la orice control

Sfatul nostru: informati-va asupra exigentelor inspectoratului teritorial de munca privind activitatea de SSM!

Aflati totul AICI si ACUM>>>

Noi aparitii legislative in domeniul legislatiei muncii

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.5. nr.6 si nr.7 din 4 ianuarie 2013 au fost publicate o serie de acte normative si decizii ale Curtii Constitutionale de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 7

- Decretul Presedintelui Romaniei nr. 1 din 4 ianuarie 2013 pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
- Legea nr. 1 din 4 ianuarie 2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante.
- Decizia Curtii Constitutionale nr. 893 din 25 octombrie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 59/2011 pentru stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor prevazute la art. 1 lit. c)-h) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Monitorul Oficial nr. 6

Decizia Curtii Constitutionale nr. 958 din 20 ...

.....Cititi mai departe Detalii

COR – NOUA CLASIFICARE A OCUPATIILOR DIN ROMANIA

COR – Ghidul COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, demonstreaza ca exista SOLUTII pentru:
 

Click AICI pentru detalii...


Social
Studiu: Barbatii prezentabili castiga mai mult decat colegii lor

Barbatii care arata mai bine decat ceilalti castiga semnificativ mai mult decat colegii lor, releva un studiu realizat de Universitatea din Melbourne.

Economistii Jeff Borland si Andrew Leigh au descoperit ca barbatii cu un aspect fizic placut castiga in medie 81.750 dolari pe an - cu 22% mai mult decat media salariala. In comparatie, barbatii obisnuiti castiga doar 49.600 dolari pe an - cu 26% mai putin decat media salariala - marcand o diferenta de peste 32.000 de dolari.

Vestile proaste pentru barbatii neatragatori nu se opresc aici, spun cercetatorii. Borland si Leigh au mai descoperit ca barbatii cu un aspect nu tocmai placut sunt cu 15% mai putin predispusi decat ceilalti sa fie angajati si mult mai putin predispusi sa fie casatoriti sau sa se insoare cu o femeie care are un salariu ridicat.

"Acelasi lucru l-am sesizat si in cazul aparitiei politicienilor, cu ocazia alegerilor electorale", a declarat doctorul Leigh.

"Aspectul ...

.....Cititi mai departe Detalii

Au inceput controalele ITM cu tinta precisa: fisele de post ale angajatilor!

202 Modele de Fise de Post
- conforme cu Codul Muncii Republicat si COR 2012 -

>>> detalii aici


Cariera
Topul celor mai stresante locuri de munca. Afla ce meserie este pe primul loc

Portalul CareerCast.com a realizat un top 10 al celor mai solicitante locuri de munca.

Criteriile luate in calcul atunci cand a fost realizat acest clasament au fost solicitarea psihica, termenele limita, nivelul de risc implicat de job si conditiile de lucru.

Pe prima pozitie in topul celor mai stresante meserii se afla cea de de militar. Militarii trebuie sa-si apere viata intr-un conflict armat si sunt nevoiti sa-si petreaca o mare parte din timp in diverse misiuni departe de casa si de familie.
Meseria de pompier se situeaza pe locul al doilea in topul celor mai stresante joburi. Pompierii isi pun mereu viata in pericol pentru a-i salva pe ceilalti.

"Ceea ce este un stres pentru un individ, pentru altul este doar locul de munca. Unii sunt dependenti de adrenalina. Unui pompier ar putea sa ii faca placere sa intre intr-o cladire in flacari sa salveze pe cineva", a declarat Tony Lee, editor al CareerCast.com.
Locul al treilea apartine pilotilor de avioane, ...

.....Cititi mai departe Detalii

NOU! Raspunsuri imbatabile pentru orice problema legata de pensionare!

Va oferim singurul ghid practic de pe piata care trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii!

Detalii mai multe AICI>>>


Contractul colectiv de munca. Ghid practic


Partea I – Contractul colectiv de munca la nivel de unitate
 
A) Etape

1. Ce este un contract colectiv de munca?
2. Patronul
3. Salariatii
4. Succesul negocierii
5. Insuccesul negocierii
6. Durata contractului colectiv de munca
7. Continutul contractului colectiv de munca
8. Forma si inregistrarea contractului colectiv de munca
9. Aplicarea contractului colectiv de munca la nivelul unitatii
10. Modificarea contractului colectiv de munca
11. Suspendarea contractului colectiv de munca
12. Incetarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de unitate


B) Formulare

a) Proces/verbal privind alegerea reprezentantilor salariatilor
b) Lista de prezenta la alegerea reprezentantilor salariatilor
c) Convocator pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate
d) Cererea organizatiei sindicale/reprezentantilor salariatilor pentru inceperea negocierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate
e) Contract colectiv de munca la nivel de unitate (... detalii aici)


C) Legislatie

a) Codul muncii – Legea nr. 53/2003, republicata in M.Of. al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011;
b) Legea nr. 62/2011a dialogului social, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei,nr. 322 din 10 mai 2011;


Partea a II – a – Contractul colectiv de munca la nivel de ramura
 
A) Conditii

1. Reprezentativitate
2. Reguli pentru incheierea contractelor la nivel de ramura
3. Ramurile in care se incheie contracte colective de munca
4. Acordurile colective incheiate de catre functionarii publici
5. Exemple reglementari specifice


B) Contractele colective de munca incheiate la nivel de ramura

a) Agricultura, piscicultura si pescuit
b) Silvicultura, economia vanatului, apelor si protectia mediului
c) Industria alimentara, a bauturilor si tutunului
d) Exploatarea si prelucrarea lemnului
e) Constructii
f) Comert
g) Turism, hoteluri si restaurante
h) Transporturi
i) Materiale de constructii si ciment

 

Mai multe detalii aici >>>

 

Copyright © 2013 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586