Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Cand poate un salariat sa beneficieze de deducere personala?

Pot fi in intretinerea salariatului urmatoarele persoane care pot avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla: sotul sau sotia salariatului; copii; alti membri de familie pana la gradul al doilea de rudenie.

Obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina angajatorului, la functia de baza, pe baza documentelor prezentate de salariat.

Conform pct. 93 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor art. 56 din Codul fiscal , copilul minor este considerat intotdeauna intretinut, cu exceptia celor incadrati in munca, indiferent daca se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati. In acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere la incadrarea in venitul de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Asa cum am discutat in ultimele zile pe e-mail si la telefon cu majoritatea abonatilor nostri, revenim cu Informatiile promise referitor la Concedierea Angajatilor.

... Detalii despre Concediere aici »


 

Cazurile in care se pot incheia contracte pe durata determinata

Potrivit art. 82 alin. (1) din Codul muncii, prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva

Participarea la greva face parte dintre situatiile in care, potrivit art. 51 din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda din initiativa salariatului.

Angajatorul are, fireste, interesul continuarii activitatii. Dar conducerea unitatii nu poate incadra salariati care sa ii inlocuiasca pe cei aflati in greva.

Drept urmare, prin exceptie, este interzisa incadrarea cu contract de munca pe durata determinata (si cu atat mai putin nedeterminata), a unor persoane pe posturile ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie! Noul Cod Civil a modificat indirect, dar substantial, Codul muncii!

 
49 de modificari ale Codului muncii aduse indirect de noul Cod civil
 

Club Legislatia muncii
Foaie prezenta

As vrea sa va intreb daca este obligatoriu ca foaia de prezenta sa fie scrisa "de mana", sau o pot lista din programul de salarii. Am o colega care mi-a zis ca inspectorii ITM nu accepta foaia de prezenta listata de calculator. Nu stiu cata dreptate are.

.....Cititi raspunsul aici
Legislatia muncii
Sanctiunile disciplinare prevazute de Codul muncii

Potrivit art. 40 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, intre drepturile angajatorului se numara si acela de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

In consecinta, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara (art. 247 alin. (1) din Codul muncii).

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris

Potrivit Codului muncii, toate sanctiunile disciplinare pot fi aplicate numai dupa epuizarea procedurii cercetarii prealabile, cu exceptia avertismentului. Daca in contractul colectiv de munca aplicabil se prevede insa obligativitatea cercetarii prealabile in aplicarea tuturor ...

.....Cititi mai departe Detalii
Drepturile Angajatului raportate la Drepturile Angajatorului

-126 de Pagini: Analize, Exemple, Modele Practice, Explicatii si Comentarii

Detalii mai multe AICI>>>


SSM: MODEL decizie infiintare comitet de securitate si sanatate in munca

Comitetul de securitate si sanatate in munca se intruneste cel putin o data pe trimestru si ori de cate ori este necesar, iar aceasta responsabilitate va revine dvs., in calitate de angajator.

- Presedintele si secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca, cu consultarea reprezentantilor lucratorilor, stabilesc ordinea de zi a fiecarei intruniri si o transmit membrilor comitetului, Inspectoratului Teritorial de Munca si, daca este cazul, serviciului extern de protectie si prevenire, cu cel putin 5 zile inaintea datei stabilite pentru intrunirea comitetului.

Info
1) Angajatorul sau reprezentantul sau legal este presedintele comitetului de securitate si sanatate in munca.
2) Lucratorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire si protectie este secretarul comitetului de securitate si sanatate in munca.
---

- Secretarul comitetului de securitate si ...

.....Cititi mai departe Detalii
ITM-ul si dosarul SSM: 70 de acte obligatorii la orice control

Sfatul nostru: informati-va asupra exigentelor inspectoratului teritorial de munca privind activitatea de SSM!

Aflati totul AICI si ACUM>>>

Social
Romanii au luat mai multe credite in septembrie

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca, in luna septembrie a acestui an, creditul neguvernamental a crescut cu 1,3% (0,1%, in termeni reali), in comparatie cu luna august, ajungand la 230,783 miliarde de lei.

Creditul in lei s-a majorat cu 1,4% (0,2%, in termeni reali), iar creditul in valuta, exprimat in lei, a crescut cu 1,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a diminuat cu 0,5%.

La 30 septembrie 2012, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 4,2% (-1,1%, in termeni reali), fata de 30 septembrie 2011, ca urmare a majorarii cu 5% a componentei in lei (-0,3%, in termeni reali) si cu 3,8% a componentei in valuta exprimata in lei. Exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 0,4%.

In ceea ce priveste creditul guvernamental, acesta a crescut, in septembrie, cu 2,3%, la 78,351 miliarde de lei.

La 30 septembrie 2012, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 20,2% (14,1%, in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!

 
Mai multe detalii aici >>>

Sanatate
Stii sa mananci corect migdale?

Migdalele sunt deosebit de hranitoare si au efecte benefice asupra sanatatii. Sunt o sursa importanta de proteine vegetale, fibre, vitamina E, acizi grasi omega 3 si omega 6, calciu, magneziu si zinc. De asemenea, daca ne gandim la dieta alcalina, migdalele sunt cele mai putin acide din categoria nuci si seminte. Cum o digestie sanatoasa este primul pas inspre o sanatate de fier, e foarte important sa stii cum se prepara corect si cum se mananca anumite alimente - iar migdalele sunt unele din acestea.

Multi oameni digera greu migdalele din cauza unei substante continute in coaja. Cel mai bun mod in care sa le mananci fara ca apoi sa ai probleme de digestie, este daca la lasi la inmuiat in apa, peste noapte – acest procedeu inlatura substanta despre care vorbeam mai sus.

Vorbim, evident, despre migdalele crude. Numai acestea contin cantitatea optima de vitamine si minerale. Pune migdalele intr-un pahar, acopera-le pana sus cu apa si lasa-le peste noapte sau 12 ore. Dupa ...

.....Cititi mai departe Detalii

COMERT: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii
 


 Solutii rapide si eficiente pentru cunoasterea, interpretare si aplicarea legislatiei specifice activitatilor comerciale din Romania
 
CD-ul Comert: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii va ajuta sa respectati obligatiile ce va revin prin lege, dar si drepturile angajatului dvs.

CD-ul Comert: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii concentreaza in cuprinsul sau informatii utile si comentarii privind reglementarile Codului muncii legate de:


Dosarul personal al salariatului
Regulamentul Intern
Angajarea in munca
Contractul individual de munca
Modele si formulare

Completati formularul de comanda chiar acum!

 
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586