Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Este posibil, legal, sa NU stabilesti criterii de evaluare in CIM

Potrivit art. 17 alin. (2) lit. e) din Codul muncii, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (3) din acelasi articol.

Astfel, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului sunt prevazute ca element distinct, element prevazut la lit. e) a art. 17 din Codul muncii.

Asadar, criteriile de evaluare a activitatii profesionale constituie element al contractului individual de munca ceea ce face ca angajatorul sa cuprinda aceste criterii in contractul de munca.

Potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) din Legea 108/1999 privind infiintarea si organizarea inspectiei muncii, republicata in Monitorul Oficial nr. 290 din 3 mai 2012, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie la Evaluarea angajatilor de la finalul anului 2012

Evaluarea personalului, drept exclusiv al angajatorului, devine criteriu de apreciere a performantelor lucratorilor, indice de stabilire a nivelului salarial sau chiar motiv de concediere!

Va oferim 47 de modele de fise
de evaluare si
47 de modele de fise de post,
redactate impecabil!

In atentia angajatorilor: Retinerile din salariu si ordinea de prioritate a creantelor

Retinerile din salariu sunt din ce in ce mai frecvente in contextul actual in care gradul de indatorare al persoanelor fizice este in crestere. Fluctuatiile monedei nationale, dar si ale dobanzilor pot genera dificultati in rambursarea creditelor contractate. De asemenea, necesitatea obtinerii unor venituri suplimentare determina si aparitia altor obligatii fiscale in sarcina salariatului.

Fata de aceste situatii este necesara identificarea precisa a obligatiilor care revin angajatorilor in cazul in care fata de salariatii proprii sunt declansate masuri de executare silita. Dupa cum este stiut retinerile din salariu sunt supuse unor reguli stricte cuprinse atat de Codul muncii, cat si de Codul de procedura civila. Dispozitii speciale privind retinerile din salariu sunt cuprinse si in reglementarile privind colectarea creantelor fiscale cuprinse in Codul de procedura fiscala.

Potrivit art. 169 din Codul muncii republicat "nicio retinere din salariu nu ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie! Noul Cod Civil a modificat indirect, dar substantial, Codul muncii!
 
49 de modificari ale Codului muncii aduse indirect de noul Cod civil
 
Aflati: 
- Ce s-a schimbat si ce a ramas valabil in raporturile de munca prin aparitia noului Cod civil? Click aici
- Ce dispozitii sunt compatibile/incompatibile cu prevederile Codului muncii? Click aici
- Ce mai ramane valabil din ce a fost inainte? Click aici
 

Club Legislatia muncii
Trecerea pe o functie inferioara

Buna ziua, sunt salariata la Posta Romana avand functia de oficiant, lucrez in cadrul unui opdc, iar de curand am aflat ca seful locului de munca a decis sa ma transfere pe o functie inferioara, mai precis de postas, si sa-mi mute activitatea intr-o comuna unde detin o casa mostenire motivand ca nu are postas pentru zona respectiva si le-a ajuns la urechi ca am renovat si investit acea locatie.

Eu va intreb, daca este posibil sa fiu retrogradata din functie si trecuta pe o functie inferioara, fara acordul meu, atata timp cat Compania Posta Romana nu a facut demersuri privind concedieri colective. Si daca societatea angajeaza pe altcineva in locul meu pe functia de oficiant pot sa-mi revendic functia in instanta motivand ca am fost obligata sa-mi dau acordul privind transferul.

Am o activitate de peste 31 de ani in campul muncii si varsta de 53 ani. Conform C.C.M. am retinut ca retrogradarea din functie se face in momentul in care sociatatea face restructurari si pentru a nu fi dat ...

.....Cititi mai departe Raspunsul

Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

Legislatia muncii
Conditii de acordare tichete de masa acordate unui salariat cu contract de munca cu timp partial

Conditiile de acordare de catre angajatori a tichetelor de masa sunt cele prevazute de Hotararea Guvernului nr. 5 din 14 ianuarie 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 1999.

Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea.

Numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu ...

.....Cititi mai departe Detalii
87% dintre litigiile de munca ajunse in instanta sunt castigate de catre angajati. Trebuie sa cunoasteti legile pentru a nu fi calcat in picioare de ele!

Solutionarea prin mediere a conflictului colectiv de munca. Ordinul privind medierea nu a fost aprobat

Vom stabili in ce masura, in cazul unui conflict colectiv de munca, isi poate exercita calitatea de mediator o persoana care este angajata cu contract de munca la una din partile aflate in conflict.

Raspuns:
Conform art. 178 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, in cazul in care conflictul colectiv de munca nu a fost solutionat ca urmare a concilierii organizate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, respectiv de inspectoratul teritorial de munca, dupa caz, partile pot hotari, prin consens, initierea procedurii privind ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!

 
Mai multe detalii aici >>>

Social
Zece minciuni naive ale sefilor

In calitate de sef, ar fi mai productiv sa le spui adevarul angajatilor tai, decat sa-i minti cu vrute si nevrute. Din cauza functiei in sine, gestionarea angajatilor necesita, intr-adevar, o doza de discretie. Totusi, exista o diferenta mica intre discretie si deceptie care, odata ignorata, genereaza resentimente si insatisfactie. Ce minciuni indruga sefii? Iata zece din ele.

1. "Iti ofer un salariu competitiv".

Cu exceptia situatiilor in care angajatii tai sunt foarte naivi, primul lucru pe care il vor face, dupa ce vor auzi afirmatia ta, este sa verifice informatiile din piata. Daca descopera ca alti angajati, cu aceeasi functie, dar din alte companii, castiga mai mult decat ei, vor fi dezamagiti de minciuna ta.

Adevarul: "Iti ofer un salariu pe care mi-l permit".

2. "Misiunea mea este sa te transform intr-un om de succes".

Un sef nu trebuie sa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important: Noul Cod al muncii a adus 31 de modificari referitoare la concediere!

Aflati instantaneu care sunt si cum se aplica in favoarea dvs pentru ca nu e deloc simplu sa concediati un angajat!

Detalii AICI>>>


Stil
Jaboul, trendul clasic al sfarsitului de an. Plus IDEI DE TINUTE pentru toamna-iarna 2012-2013

Desi poata parea o tendinta pompoasa, jaboul nu este deloc asa. Din contra, se poate purta si la o intalnire cu prietenele, la fel cum se potriveste la o tinuta office.
Alege jabouri albe, crem sau in culori uni si stai departe de cele cu imprimeuri.

Daca vrei mai multa culoare poti sa incerci o tinuta color blocking de toamna. Oricum, jaboul se asorteaza cel mai bine cu haine care imbraca frumos corpul si niciodata cu alte piese largi, cu ciucuri sau volanase.

In ceea ce priveste accesoriile, atat la tinute casual cat si office, asorteaza bijuretii cu aspect vintage sau clasic, din aur sau argint, cu pietre pretioase.
Nu purta niciodata accesorii abstracte la o tinuta care include o camasa cu jabou, pentru ca nu se potrivesc deloc.

JABOU LA JEANSI, PENTRU O TINUTA CASUAL
Pentru toamna-iarna 2012-2013, jaboul nu se preteaza numai la tinute business, ci si casual. Dupa cum vei vedea din ideile de tinute de mai jos, camasile sau bluzele cu jabou se pot purta si la jeansi. ...

.....Cititi mai departe Detalii
Aduceti timpul si banii de partea dumneavoastra!

www.caietrevisal.legislatiamuncii.ro/?cs=289608Caietul Seminarului REVISAL - completare, transmitere, erori - o izbanda in lupta cu necunoscuta "X"!

Utilizati doar informatii "proaspete", menite sa va usureze munca in completarea si transmiterea REVISAL!

Puteti da valoare maxima activitatii dvs. printr-un pret convenabil: 90 lei + 9% TVA! Da! Este pretul pentru Caietul Seminarului REVISAL – completare, transmitere, erori!

Click AICI >>>

Consilier Salarizare si Contributii


Concedii si indemnizatii

- Concediu de odihna
- Concediu medical
- Indemnizatie pentru cresterea copilului
- Incapacitatea temporara de munca
- Indemnizatie de maternitate

Detalii Aici

Stabilirea salariului

- Modul de calcul si temeiul legal pentru determinarea salariului brut
- Reducerea salariilor de incadrare fara acordul salariatilor
- Zilele nelucratoare
- Locuri de munca in conditii deosebite sau speciale de munca
- Legea salarizarii unice
- Plata orelor suplimentare
- Raspunderea salariatilor in cadrul societatii

Detalii Aici

Solutii de suspendare a activitatii salariale

- Restructurarea unui post
- Somajul tehnic
- Tratamentul platilor compensatorii
- Concediul fara plata

Detalii Aici

Relatia cu Administratia Fiscala

- Reguli speciale
- Cum puteti contesta masurile abuzive luate de organul fiscal
- 10 sfaturi utile pentru ca inspectia fiscala sa se deruleze cat mai lin
- Sanctiuni contraventionale si aplicarea lor
- Compensarea obligatiilor fiscale

Detalii Aici

Venituri din salarii

- Contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat
- Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
- Contributia pentru concedii si indemnizatii
- Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale
- Contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj
- Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
- Comisionul datorat inspectoratului teritorial de munca
- Obligatii prevazute de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
- Tichete de masa
- Tichete cadou
- Munca dependenta

Detalii Aici

Venituri asimilate salariilor

- Remuneratia obtinuta de directori in baza unui contr
act de mandat
 - Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane
 - Sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor
- Sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite
- Indemnizatia asociatului unic
- Indemnizatia administratorilor
- Indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese

 

Mai multe detalii aici >>>

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586