Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Ultima ora! Controale ITM si amenzi de pana la 8.000 de lei daca nu ati intocmit auditul SSM, asa cum va obliga Legea nr. 319/2006!

 Art.12 alin. 1) din Legea nr. 319/2006 spune foarte clar:
 
Art.12. – Angajatorul are obligatia sa realizeze si sa fie in posesia unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca (...).”
 
Iar art.39 alin. (4) din aceeasi lege mentioneaza ca incalcarea acestei dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 de lei.
 
Dupa cum observati, nu se spune nimic despre domeniul de activitate al angajatorului, deci obligatia vizeaza pe absolut toata lumea, deci si pe dvs.!

Asadar, sunteti obligat sa faceti aceasta evaluare a riscurilor, cunoscuta sub numele de audit SSM.
 
 
 


Legislatia muncii
Ce clauze obligatorii trebie sa contina un CIM cu timp partial?

Contractul individual de munca incheiat pentru fractiune de norma, cu timp partial, este reglementat de diszpozitiile art. 103 – 107 din Codul muncii republicat.

Contractul individual de munca incheiat pentru timp partial cuprinde in afara elementelor mentionate la art. 17 alin. (3) din Codul muncii si urmatoarele clauze:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forma majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

In cazul in care aceste elemente nu snt precizate in cadrul unui contract de munca cu timp partial, contractul se considera incheiat pentru norma intreaga.

Salariatul Trebuie sa ...

.....Cititi mai departe Detalii
Ati actualizat Regulamentul Intern ca urmare a modificarii Codului Muncii in 2012?

Daca nu, aflati ca ITM-ul a pornit campania de verificare a Noului Regulament Intern. Amenda: 10.000 lei!

 
Mai multe detalii aici >>>

Penalizari in functie de stagiul de cotizare suplimentara la pensia anticipata

O noua propunere legislativa face referire la pensia anticipata partiala si introduce o diferentiere a procentului cu care se diminueaza cuantumul acestei pensii, pentru fiecare luna de anticipare, de la 0,05 la 0,075%, functie de stagiul de cotizare realizat suplimentar fata de stagiul de cotizare prevazut in lege.

Astfel, se propune ca, la o depasire a stagiului de cotizare prevzut de lege cu pana la 2 ani, penalizarea sa fie de 0,75%, iar pentru o depasire a stagiului de cotizare prevazut de lege cu peste 7 ani, penalizarea sa fie de 0,05%.

Lege privind modificarea alineatului (4) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articol unic: - Alineatul (4) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 853 din 20 decembrie 2010, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(4) ...

.....Cititi mai departe Detali

Club Legislatia muncii
Mai iau somajul?

Sunt absolventa si figurez ca somera de curand...am luat somaj doar o luna si urmeaza sa ma angajez deoarece am gasit un job part time...Ce se intampla cu somajul? Primesc si pentru urmatoarele luni in care trebuia sa il iau? Multumesc anticipat.

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia muncii
Pot imputa salariatilor marfa lipsa din gestiune?

Intrebare: Daca societatea doreste sa impute marfa lipsa din depozit tuturor celor care lucreaza acolo, nu numai gestionarilor, se pot face acte aditionale la contractele de munca in care sa se stipuleze acest lucru ? Intr-o situatie asemanatoare s-a putut imputa suma stabilita doar acelora care au semnat angajamente de plata, iar celor care au refuzat sa semneze angajamentele nu li s-a putut retine nimic, paguba ramanand sa fie suportata de societate.

Raspuns: Conform Legii 22/1969 , privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice, publicata in Buletinul Oficial al Romaniei nr. 132 din 18.11.1969, cu completarile si modificarile ulterioare, in continuare denumita Legea 22/1969 , gestionarul este acel angajat al agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de ...

.....Cititi mai departe Detalii
CD-ul Comert: SSM, Legislatia muncii, Salarizare si contributii va pune la dispozitie:

» Modele de fise corect intocmite, gata de personalizat si printat
» Indicatii pretioase privind completarea acestora
» Comentarii privind clazele indicate a se afla in Regulamentul Intern sau in CIM.

Click aici pentru detalii

Noutati legislative publicate in Monitorul Oficial

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 698 din 11 octombrie 2012 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Ordinul Ministerul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului nr. 5948 din 5 octombrie 2012 privind aprobarea Metodologiei pentru desfasurarea concursului de rezidentiat pe loc si pe post in medicina, medicina dentara si farmacie, sesiunea 25 noiembrie 2012.

H.G. nr. 970 din 3 octombrie 2012 pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1.073/2010 privind aprobarea programului de interes national in domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu handicap "Dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane adulte cu handicap prin infiintarea de servicii sociale alternative de tip rezidential pentru persoanele adulte cu handicap".

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 992 din 5 octombrie ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Cum sa castigi multi bani de la Google fara a fi angajat al companiei

In cadrul conferintei Hack in the Box, desfasurata in Malaysia, un tanar in varsta de numai 19 ani a descoperit, la competitia Pwnium 2, organizata de Google, doua vulnerabilitati ale browserului Chrome.

Pentru indentificarea vulnerabilitatilor in Chrome, hackerul cu numele de cod Pinkie Pie a fost recompensat cu 60.000 de dolari. Aceasta este a doua oara cand Pinkie Pie primeste acest premiu.

La prima competitie, Pinkie Pie a identificat nu mai putin de

.....Cititi mai departe Detalii

Incepe chiar de azi o noua viata!

Dieta alcalina

Elimina toxinele, slabeste sanatos si creste energia

Mai multe detalii aici >>>

“Angajatorul are obligatia de a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor in toate aspectele legate de munca.” (Legea 319, art. 6)
 

Atentie la Noile Formulare OBLIGATORII
pentru Securitatea Muncii


Stimati angajatori,

Conform noii legislatii, riscati 1-2 ani de puscarie pentru nereguli aparent minore legate de Sanatatea si Securitatea Muncii in firma dvs.!

Dupa cum stiti, TOATE FIRMELE, sunt obligate sa respecte regulile SSM, indiferent ca au doar 1  angajat sau mai multi (indiferent de domeniul de activitate).


... citeste aici »

In acest moment sunt 125 de documente pe linie de SSM pe care trebuie sa le aveti pregatite in cazul unui control ITM!

Imaginati-va ca primiti un control de la ITM si ca primele documente pe care vi le solicita inspectorii sunt urmatoarele:

  • structura scenariului de securitate in cazul unui incendiu
  • setul de instructiuni dupa care lucreaza electricianul firmei
  • grila de evaluare a riscurilor pentru un anumit loc de munca
  • fisa de instruire colectiva a angajatilor (... detalii aici »)

Puteti prezenta aceste documente?

Sunt documente pe care legea va obliga sa le aveti. De-aceea ele trebuie intocmite corect si arhivate corespunzator, tocmai pentru a fi puse oricand la dispozitia inspectorilor.

125 Modele si formulare vitale in SSM contine:

NU intocmiti pe cont propriu zeci de formulare, fise, documente. Acestea sunt gata realizate de catre specialisti. Le gasiti in lucrarea 125 Modele si formulare vitale in SSM.


 
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586