Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Ziua de 30 noiembrie va trebui introdusa in Contractul colectiv de munca?

Incepand cu anul 2012, ziua de 30 noiembrie este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza stabilita prin lege.

Astfel, potrivit art. 139 din Codul muncii republicat si modificat prin Legea 147/2012, incapand cu anul 2012, ziua de 30 noiembrie este zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.
Potrivit dispozitiilor art. 260 alin. (1) lit. g) si h) din Codul muncii , incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si art. 142 din Codul muncii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Prin urmare, ziua de 30 noiembrie este zi de sarbatoare legala stabilita prin lege si se acorda in temeiul legii.

Aceasta pote fi inregistrata si in contractul colectiv de munca la nivel de unitate printr-un act aditional la contract.

Potrivit art. 143 din Legea 62/2011 a dialogului social contractele colective de munca si actele aditionale la acestea se incheie in forma scrisa si se inregistreaza prin grija ...

.....Cititi mai departe Detalii
Dileme pe care le au angajatorii:

Se mai poate efectua cercetarea disciplinara prealabila in cazul in care de la luarea la cunostinta a posibilei abateri trec mai mult de 30 de zile?
In cazul incetarii CIM prin notificare scrisa in perioada de proba - art. 31 alin. (3) din Codul Muncii - ce articol se inscrie in carnetul de munca?
In perioada de preaviz (concediere individuala) firma are obligatia de a asigura salariatului un program de lucru de 4 ore/zi chiar daca in contractul colectiv la nivel de unitate se stipuleaza ca „in perioada de preaviz toate prevederile CIM raman valabile” – deci inclusiv programul de 8 ore/zi?
Decizia de concediere trebuie sa cuprinda lista tuturor locurilor vacante din societate? Sau numai lista posturilor corespunzatoare pregatirii profesionale a salariatului?


Solutiile Tuturor problemelelor in materia concedierii le vati gasi in cadrul Seminarului privind Concedierea, organizat de Rentrop&Straton.

Atentie: Singurul aliat al dvs. ramane INFORMATIA. Pentru a va afla in posesia ei, nu va ramane decat sa va inscrieti la Seminar privind Concedierea Angajatilor si sa va primiti Raspunsurile!

Munca in ture. Organizarea timpului de lucru

Va prezentam, prin cele de mai jos, cum se va organiza munca in ture (12 ore cu 24) astfel incat sa fie respectate dispozitiile Codului muncii referitoare la repausul saptamanal, care trebuie acordat in doua zile consecutive, precum si cele referitoare la obligatia ca durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de 24 de ore de repaus.

Raspuns:

Indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de doua zile consecutive.

Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
Atata timp cat in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.

Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la ...

.....Cititi mai departe Detalii

Club Legislatia muncii
Inregistrare Revisal

Am un angajat incadrat pe data de 21.09.2012 pana pe 20.10.2012 cu contract de munca determinat de 1 luna. Cu ce data fac incetarea contractului (decizia de incetare) deoarece ziua de 20.10.2012 cade sambata.

Cand fac inregistrarea in Revisal si la ce data o transmit? Voi transmite pe 22.10.2012 Revisalul, eu zic ca decizia trebuie sa o fac pe 19.10.2012 cu specificatia ca intra in vigoare cu 22.10.2012, este corect? Mai este necesar sa intocmesc acea minuta de instiintare ca se termina contractul de munca cu data de 20.10.2012?

Ma puteti ajuta cu un model de decizie de incetare a contractului de munca cu perioada determinata?
Va multumesc.

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia muncii
Model Decizie de incetare a CIM cu perioada determinata

Decizia se intocmeste la incetare, si nu anterior ei.

Art. 56 - Codul muncii republicat.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
..........
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
............
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

MODEL:

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ...

.....Cititi mai departe Detalii

Delegarea si Detasarea in 87 Studii de Caz potrivit noului Cod al Muncii:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza


Mai multe detalii aici >>>

Masuri pentru evitarea falimentului prin combaterea platilor intarziate

Insolventele genereaza pierderea a 450 000 de locuri de munca in UE si datorii ramase de platit anuale in valoare de 23,6 miliarde EUR. 57% dintre intreprinderile din Europa sustin ca au probleme de lichiditate din cauza platilor intarziate, ceea ce reprezinta o crestere de 10% in raport cu anul trecut1.

In fiecare zi, in intreaga Europa falimenteaza zeci de intreprinderi mici si mijlocii (IMM), intrucat facturile emise de ele nu sunt platite. Pentru a pune capat in Europa acestei culturi pagubitoare a platilor intarziate, Vicepresedintele Comisiei Europene Antonio Tajani a lansat la Roma o campanie de informare in toate cele 27 de state membre ale UE si in Croatia, pentru a incuraja incorporarea cu rapiditate a directivei referitoare la platile intarziate in legislatiile nationale, chiar inainte de termenul absolut, 16 martie 2013. Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale este instrumentul UE de combatere a ...

.....Cititi mai departe Detalii
 

Acesta este un serviciu special de consultanta personalizata GRATUITA – sustinut de coordonatoarea acestui proiect, dna. Raluca Dumitriu, unul dintre cei mai straluciti practicieni in dreptul muncii.
 
 
Pentru a TESTA GRATUIT trebuie doar sa ....citeste mai departe >>

Social
44% dintre romani prefera sa efectueze plati prin terminale electronice

44,8% dintre romani considera ca plata facturilor prin terminale electronice instalate in magazine este cea mai avantajoasa metoda de plata, potrivit unui studiu Daedalus Millward Brown, comandat de PayPoint.

"44,8% dintre romanii intervievati considera ca plata facturilor prin terminale electronice instalate in magazine este cea mai avantajoasa metoda, in timp ce plata la casieriile furnizorilor este preferata de doar 21,95%. In clasament urmeaza oficiile postale, cu 11,5%, plata la ghiseul bancilor, 11,2%, plata direct prin ATM, in banci, 6,1%, prin internet, 3,9% si numai 0,5% prin debit direct", arata studiul citat de Agerpres.

Cei mai multi romani (63,7%) isi planifica bugetul avand in vedere mai intai plata facturilor, in timp ce, la polul opus, 12,75% dintre ei sustin ca nu isi fac nicio planificare a bugetului.

Romanii sunt atenti si responsabili si acest fapt este reflectat si de raportarea acestora cu privire la termenul limita de plata - 52,4% ...

.....Cititi mai departe Detalii

Oferta speciala pentru mamici!

Comandati CD-ul

"Codul muncii pentru mamicile din Romania"

pana pe 15 octombrie

... si primiti CADOU


Ghidul „45 de cuvinte si expresii interzise parintilor“

Detalii click aici >>>


Sanatate
8 trucuri pentru slabit de la Dr. Oz

1. Renunta la toate produsele fabricate din faina alba
Cea mai rapida metoda de slabit si de imbunatatire a sanatatii generale este sa renunti la toate produsele fabricate din faina alba: paine alba, paste, orez, produse de patiserie, etc. Acestea contin carbohidrati rafinati si calorii goale.

2. Mananca cat mai mult brocoli
Aceasta leguma nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta deoarece curata ficatul si lupta impotriva cancerului.

3. Ia-ti doza zilnica de vitamina D
Vitamina D joaca un rol important in cura de ...

.....Cititi mai departe Detalii

Caietul Seminarului privind Diurna, Delegarea si Detasarea inseamna totul despre cele mai dificile probleme pe care le presupune detasarea sau delegarea.

Aflati:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Cum puteti dispune de aceste 2 instrumente pentru a va sluji propriile interse fara a intra in conflict cu ITM-ul sau chiar cu angajatii dvs.
Cum va puteti proteja impotriva litigiilor de munca pe motive de delegare sau detasare, ajunse in instanta
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza
Care sunt efectele legale ale refuzului detasarii
La ce conduce favorizarea unor angajati pe posturi similare celui detasat


>>> CLICK AICI pentru Solutia dvs!


De asemenea, Caietul Seminarului privind Diurna, Delegarea si Detasarea, asigura:

Siguranta in aplicarea ultimei variante legislative
Decizii inatacabile
Documente legale  - absolut imposibil de contestat de catre ITM
Protectie solida
Castig de cauza in cazul litigiilor de munca ajunse in instanta
Profesionalism in rezolvarea problemelor generate prin detasare sau delegatie.


Beneficiati doar acum de pretul special de 91 de lei + 9% TVA  fata de pretul standard de 194,02 lei!

DA! Doresc sa comand
Caietul
Seminarului privind privind Diurna, Delegarea si Detasarea


BONUS: Pentru ca sunteti un client fidel Rentrop&Straton aveti posibilitatea achizitionarii pachetului complet cu Caiete de Seminar la un pret special! Numai 364 lei, fata de pretul standard 455 lei

>>> CLICK AICI pentru pachetul complet
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586