Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Timpul de lucru 24 cu 48: este legal sau nu? Ce spune Codul Muncii 2012

Conform Codului Muncii, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare (art. 111 alin. 1).

Spre deosebire de situatia angajatilor cu norma intreaga, unde durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana (inclusiv orele suplimentare) calculata ca medie anuala, in cazul angajatilor care lucreaza in schimburi, durata timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani. (art. 111 alin. (2) din Codul muncii coroborat cu art. 10 alin. (10) din Contractul colectiv de munca la nivel national in vigoare).

Timpul de munca se poate organiza ...

.....Cititi mai departe Detalii
Delegarea si Detasarea in 87 Studii de Caz potrivit noului Cod al Muncii:

Ce prevede noul Cod al Muncii legat de detasare sau delegare
Care sunt efectele delegarii sau detasarii
Care este momentul in care o delegare poate inceta legal
Ce efecte produce incetarea delegarii
Cum arata un ordin de delegarea imposibil de contestat
Care sunt clauzele care va avantajeaza


Mai multe detalii aici >>>

Cate CIM de 8 ore poate incheia o persoana in aceeasi perioada de timp?

Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii).

Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.

In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere  ...

.....Cititi mai departe Detalii
Club Legislatia muncii
Concediere

Pentru Dna Ganea,

Am fost instintata printr-o Minuta de informare din 28 sept. 2012 ca s-a schimbat contractul de munca incepand cu data de 1 oct. 2012 astfel:
program 4 ore
- salarul diminuat 1000 lei;
- conform Codul muncii art.17, aliniat 1 si 4 si nimic in rest.
Am semnat.
Sunt nascuta in 10.02.1956.

Pot sa ma pensionez anticipat, nu s-a oferit nici o posibilitate decat somajul.
Numai cei de varsta mea au semnat un astfel de contract restul salariatilor au ramas cu program de 8 ore.
Cand am intrebat ce se intampla mi s-a oferit somajul.
In cazul meu nu am gasit loc de munca in acest termen foarte scurt.

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia muncii
Care este perioada maxima pentru delegare. Interpretarea legii

Intrebare: Un angajat e delegat cadrul aceluiasi angajator pe o perioada ce depaseste cele 120 calendaristice. Intr-un caz similar, la expirarea celor 120 zile, unui angajat in aceeasi situatie i s-a facut act aditional cu clauza de mobilitate in care i se platea indemnizatie de mobilitate in locul diurnei, cu mentiunea ca la indemnizatia de mobilitate se plateau toate taxele aferente unui venit salarial.

Ce forma legala exista pentru delegatii mai lungi de 120 zile calendaristice in 12 luni?

E obligatoriu sa se acorde indemnizatie de mobilitate in loc de diurna dupa 120 zile de delegare, daca delegatia continua?

Datorita redactarii ambigue a art. 44 alin. (1) din Codul muncii , exista riscul ca organele fiscale sa interpreze ca perioada delegarii nu poate depasi 120 de zile in 12 luni si sa reconsidere sumele de bani acordate salariatilor cu titlu de diurna in perioada ce depaseste cele 120 de zile in 12 luni ca fiind venituri salariale?

Raspuns: Intr-adevar, ...

.....Cititi mai departe Detalii

BONUS:
Pentru ca sunteti un client fidel Rentrop&Straton aveti posibilitatea achizitionarii pachetului complet cu Caiete de Seminar la un pret special! Numai 364 lei, fata de pretul standard 455 pentru:
  • Caietul Seminarul National de Salarizare, Contributii si Asigurari Sociale (detalii aici)

  • Caietul Seminarului National de Evaluare a angajatilor 2012 (...detalii aici)

  • Caietul Seminarului REVISAL - completare, transmitere, erori (...detalii aici)

  • Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii (...detalii aici)

  • Caietul Seminarului National Securitatea si Sanatatea in munca (...detalii aici)

AICI gasiti formularul de comanda pentru a beneficia de REDUCEREA acordata la achizitionarea pachetului complet de Caiete.

Emitere card european de sanatate. Ce obligatii are angajatorul roman?

Va prezentam mai jos obligatiile pe care va trebui sa le indeplineasca angajatorul care isi trimite salariatii in strainatate, in ce priveste cardul european de sanatate, formularul E101 si asigurarea de risc profesional.

Raspuns:
Obligatiile ce incumba angajatorului care trimite salariati in Franta pentru a presta activitate in folosul sau sunt stabilite de legislatia statului francez astfel incat va sfatuim sa va interesati cu privire la prevederile acestei legislatii in materie de detasare a lucratorilor in cadrul prestarii de servicii astfel cum detasarea este definita in Directiva Parlamentului European si a Consiliului 96/71/CE din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.

In Romania prevederile acestei directive au fost transpuse prin Legea nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale transpune in legislatia ...

.....Cititi mai departe Detalii

Concedierea Perfect Legala: Conform Codului Muncii

Trebuie sa fiti la curent cu faptul ca, potrivit noii legi:

Nu mai exista interdictii la concediere daca unitatea se dizolva
Liderii de sindicat pot fi concediati dupa ce mandatul li se incheie (click aici >>>)
Concedierea reprezentantilor salariatilor devine posibila pentru orice motiv
Pentru concedierea colectiva selectia salariatilor se face mai intai pe baza criteriilor de performanta si abia apoi, in caz de egalitate, pe baza unor criterii sociale (click aici >>>)
Reinfiintarea posturilor, intr-o companie care a operat concedieri colective, nu mai conduce la obligativitatea reangajarii salariatilor concediati decat daca posturile sunt reinfiintate intr-un termen de 45 de zile. (click aici >>>)

Codul Muncii a adus 31 de modificari referitoare la Concediere. Trebuie sa le cunoasteti pentru a evita amenzile, timpul pierdut in instante si, mai grav, procesele pierdute cu angajatii! >>> Detalii AICI


Social
Cum sa faci cumparaturi fara sa iti cheltuiesti toti banii

Scaderile vanzarilor imping comerciantii sa recurga la tot felul de tertipuri pentru a scoate banii din buzunarul cumparatorilor. Asta se refera la aranjarea produselor, strategiilor pe care le aplica, reducerile la care apeleaza.

Din fericire pentru cumparatori si din pacate pentru comercianti, exista sase modalitati prin care poti rezista acestei tentatii, potrivit Huffington Post.

Anul trecut ...

.....Cititi mai departe Detalii

Cele 12 tipuri de concedii si problemele pe care le genereaza, acum, sub lupa specialistilor!
Stil
7 metode prin care poti sa slabesti usor si sanatos

Rasul. Este un fel de exercitiu aerobic pentru corp. Lucreaza muschii fetei si ai stomacului, e bun pentru inima si pentru circulatia sangelui. Studiile arata ca energia folosita de corp pentru ras are si rolul de a arde calorii si se pare ca 10-15 minute de hohote de ras te ajuta sa slabesti si sa pierzi 10-40 de calorii.

Stretching. Cel mai bun mod de a incepe ziua este sa faci cateva exercitii de streching dimineata. Acest tip de miscare - intinderea muschilor – iti va tonifia corpul si te va trezi mai bine decat o cafea tare. Si poti face asta si mai tarziu, la birou:

a) daca stai pe scaun, indreapta spatele s...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie! Noul Cod Civil a modificat indirect, dar substantial, Codul muncii!
 

Aflati aici care sunt cele 49 de prevederi-problema
pe care inspectorii ITM si instantele le interpreteaza altfel decat dvs.!


CD-ul “49 de modificari ale Codului muncii aduce indirect de noul Cod civil”- un produs unic, care raspunde in mod profesionist la intrebari vitale:
 CD-ul cuprinde:


1. Incheierea contractului de munca – noi reguli care influenteaza:

1.1. Negocierea (mai complicata cu Noul Cod civil)
1.2. Acordul partilor
1.3. Motive de nulitate din Codul muncii,  acum intr-o viziune noua care pune in dificultate
1.4. Clauze pe care sa le inserati si clauze de care sa va feriti dupa aparitia Noului Cod civil
1.5. Neconcordantele nou aparute intre Codul muncii si Noul Cod civil – ce facem?
1.6. Angajarea strainilor, interpetarea corecta a CIM, dovada raporturilor dintre parti, impreviziunea – nou sau vechi, totul trece prin „filtrul” Noului Cod civil.
1.7. Uzantele, nou introduse prin Noul Cod civil, sunt admise in raporturile de munca? Cum va ajuta in eficientizarea activitatii si unde e „periculos” sa le folositi?

2. Modificarea, suspendarea CIM – uneori armonizare, alteori derogari – confuzii cu consecinte in eficienta si profit

3. Nulitatea CIM, a Contractului colectiv de munca sau a actelor aditionale – viziune obligatoriu de modificat datorita Noului Cod civil.

4. Incetarea CIM – cand se aplica completarile din Noul Cod civil si cand gresim daca le aplicam?

5. Timpul de munca, normele de munca, munca suplimentara, flexibilizarea muncii – noi conceptii dezvoltate pe cale de interpretare din Noul Cod civil. Evitati litigiile iar daca nu le puteti evita, castigati-le!

6. Dialogul social, sindicatele, patronatele, CCM – reglementate de Codul muncii si de Legea dialogului social – in ce masura se completeaza cu prevederile Noului Cod civil sub aspectul acordului, modificarii, clauzelor ilegale, nulitatii? Consecinte, capcane, solutii.

7. Raspunderea patrimoniala, raspunderea disciplinara, raspunderea in conflicte individuale si colective de munca – douazeci de modificari indirecte la Codul muncii, intervenite prin Noul Cod civil si Noul Cod de procedura civila.
 

Bonus: influenta Noului Cod de procedura civila (valabil de la 1 iunie) asupra Codului muncii

 

 

<<<Detalii AICI>>>


 
 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586