Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro

Legislatia muncii
Ziua de Sf. Andrei. Tichetele de masa se acorda pentru zilele lucratoare in care salariatul este prezent la lucru

Salariatii unui magazin primesc tichete de masa. Pentru luna noiembrie 2012 ei lucreaza si in ziua de Sf. Andrei. Vom stabili daca si pentru aceasta zi se vor acorda tichete de masa.

Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Totodata, art. 9 din acelasi act normativ salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.

In acelasi sens, art. 15 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin HG 5/1999 , numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si ...

.....Cititi mai departe Detalii
Seminarul privind Concedierea Angajatilor
Organizat de Rentrop & Straton
 

Data: Marti, 15 Ianuarie 2013

Locatia: Centrul de Conferinte al Hotelului Crowne Plaza, Bucuresti

Lectori: Raluca Dimitriu
 

Concediere colectiva: Momentul notificarii ITM si a agentiei de ocupare a fortei de munca

In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

Notificarea trebuie sa cuprinda toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva, precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, in special:
- motivele concedierilor;
- numarul total al salariatilor;
- numarul salariatilor afectati de concediere;
- data de la care sau perioada in care vor avea loc aceste concedieri.

Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a acestei notificari sindicatului sau reprezentantilor salariatilor, la aceeasi data la care a comunicat-o inspectoratului teritorial de munca si agentiei ...

.....Cititi mai departe Detalii


Regulamentul de Organizare si Functionare 

 
Potrivit Codului civil, orice persoana juridica - deci si firma dvs. - este obligata sa aiba o organizare de sine statatoare.
 
Iar organizarea aceasta o stabiliti dvs., printr-un act juridic pe care il elaborati singur, fara sa fiti obligat sa va consultati cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor. Numele acestui act?
 
 

Club Legislatia muncii
Restructurare post

Am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea speta:

Societatea X ofera servicii de paza pentru un beneficiar, acesta din urma notifica (intr-un termen foarte scurt) rezilierea contractului de prestari servicii. In urma acestei rezilieri doi angajati raman fara posturi. Firma X informeaza scris cei doi angajati care le ofera locuri de munca inalte doua obiective, dar in afara judetului de domiciliu. In momentul de fata se asteapta un raspuns scris din partea celor doi angajati.

Daca ne vor informa ca nu opteaza pentru niciunul din cele doua locuri de munca oferite care sunt pasii egali pe care trebuie sa-i urmeze angajatorul?

.....Cititi mai departe Detalii

Legislatia muncii
Sanctiunile disciplinare prevazute de Codul muncii

Potrivit art. 40 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, intre drepturile angajatorului se numara si acela de a constata savarsirea abaterilor disciplinare si de a aplica sanctiunile corespunzatoare potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentului intern.

In consecinta, angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, potrivit legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara (art. 247 alin. (1) din Codul muncii).

Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile. Daca salariatul are o functie de conducere, el va fi trecut in functia de executie;
c) reducerea salariului de baza pe o ...

.....Cititi mai departe Detalii

Exclusiv in Romania: Primul soft de evaluare a Angajatilor, conform Codului Muncii

Cum functioneaza Primul Soft de Evaluare a Personalului realizat in Romania?

1.    Se introduce in calculator CD-ul continand softul. Programul ruleaza doar cu CD-ul introdus in calculator.
2.    Se acceseaza Programul si se alege domeniul de activitate
3.    Evaluatorul selecteaza din baza de date criteriile de evaluarea a performantelor caracteristice postului ocupat de catre angajat
4.    In functie de criteriile alese se genereaza o fisa de evaluare editabila care poate fi completata cu ceea ce evaluatorul/ managerul de HR doreste
5.    Fisa se transmite automat angajatului si superiorului acestuia, fiecaruia revenindu-i sarcina de a completa fisa
6.    Rezultatul evaluarii se genereaza automat.

Informatii complete AICI>>>


Perioada CCC asupra CO va avea urmatoarele consecinte

Dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88 nu sunt aplicabile in ceea ce priveste concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului.

Astfel, Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.

Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie Responsabili HR si Salarizare: Codul muncii stabileste foarte clar:

Manualul pentru Angajarea si Concedierea salariatilor trebuie
obligatoriu respectat!


Din pacate, amenda este cat se poate de mare, ajungand pana la 50.000 de lei

...citeste detalii aici >>

Social
Ti-ai pierdut locul de munca? Esti predispus la infarct

Riscul de infarct este mai mare la persoanele care isi pierd locul de munca. Iar in conditiile economice actuale, vestea este destul de ingrijoratoare.

Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord care au efectuat studiul pe un esantion de 13.500 de persoane cu varste cuprinse intre 51 si 75 de ani, in perioada 1992 - 2010. Astfel, 14% dintre ei erau in somaj la inceputul studiului, iar sapte persoane din zece au ramas fara loc de munca in decursul celor 18 ani.

Persoanele care isi pierdeau locul de munca in primul an au risc de  ...

.....Cititi mai departe Detalii

Litigiile de munca generate prin detasare, delegare si acordarea

diurnei pot fi evitate!


Aflati acum, cu ajutorul Caietului de Seminar

privind Diurna, Delegarea si Detasarea potrivit noului Cod al Muncii 2012

>>> detalii aici


Stil
Ce se poarta iarna asta

In aceasta iarna a revenit moda romaneasca, fara accente din strainatate, ceea ce inseamna ca femeile au inceput sa acorde mai multa atentie atat aspectului, cat si sanatatii lor si au renuntat la gecile subtiri si scurte in favoarea paltoanelor lungi si groase si au preferat puloverele lungi in detrimentul bluzitelor pana la buric.

Vom reusi sa ramanem cochete si sa avem o tinuta sic chiar si atunci cand purtam haine groase daca urmam aceste sfaturi:

1. Culorile
Cea mai mare atentie trebuie sa o acordam culorilor, iar in aceasta iarna vedete sunt portocaliul ruginiu, verdele smarald, rozul pal si albastrul cobalt. Desigur, trebuie sa ai in garderoba si hainute in culori pastelate, precum roz, galben, auriu.

2. Tricotaje
Mai mult ca niciodata, in aceasta iarna se poarta puloverele si rochitele crosetate, cele despre care anii trecuti poate spuneai "parca le-a crosetat bunica". Exact, acele pulovere crosetate de bunica ta in copilarie ...

.....Cititi mai departe Detalii

Conflicte individuale sau colective?

Lasa problemele… PRIVESTE SOLUTIA:

Totul despre litigiile de muncaI.Totul despre litigiile de munca:

* cum le prevenim

* cum ne pregatim pentru a le castiga

* pasi pentru decizia favorabila a instantelor

II. Totul despre conflictele colective de munca:

cum le prevenim
cum actionam la amenintarea cu greva
cum ne ajuta instantele

Manageriaza inteligent sectorul in care alarma suna in tonuri conflictuale!

Asaza totul in echilibru perfect prin

Formula de succes:
I + II!Mai multe detalii aici >>>

Prezente in toate domeniile activitatii umane, conflictele imprima, prin definitie, o negativitate dificil de suportat in aria de raspandire.

 

 Cum le prevenim?

 

Cum ne pregatim pentru a castiga razboiul cu ele?

 

Care sunt pasii ideali pentru decizia favorabila a instantelor?


Click aici >>>

 

Colectia de CD-uri in care afli Totul despre conflictele de munca!
 

Afla CE, CUM, CAND, UNDE sa aplici! Descopera CARE ti se potriveste!


Pentru detalii, click >>>

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586