Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Inregistrarile audio-video la locul de munca. Procedura angajator

Va prezentam astazi ce producera trebuie sa respecte angajatorul in cazul in care doreste sa instaleze camere video in incinta unitatii, cu mentiunea ca aceste camere realizeaza si inregistrari audio, iar materialele sunt pastrate timp de 6 luni.

Solutia consultantului:
Problematica inregistrarilor audio si video este un foarte ampla si comporta mult aspecte fiind totodata si controversata.

Astfel, potrivit art. 8 al Conventiei europene ale drepturilor omului orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acest amestec este prevazut de lege si daca constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protejarea sanatatii sau a moralei, ...

.....Cititi mai departe Detalii

Buna ziua,

Am primit foarte multe telefoane si e-mailuri referitoare la Manualul de Salarizare.

Asa cum stiti, Manualul explica pas cu pas ce este obligatoriu sa respectati in conformitate cu noua legislatie pentru a nu fi pasibili de amenzi de la ITM. 
Manual de Salarizare (... vezi aici »)

Ne pare rau ca o parte dintre dvs NU au reusit sa comanda lucrare, din cauza ca stocul s-a epuizat foarte rapid.
 

Ne cerem scuze celor care nu au putut face acest lucru.
 

Drept urmare, am editat suplimentar inca 750 de exemplare.

In plus, oferim REDUCERE 20% tuturor celor care completeaza Formularul de Inscriere pana marti, 20 noiembrie.
 

... click aici pentru Reducerea de 20% »

Pretul valabil pana marti este de 199 de lei.

O zi buna

Echipa Legislatia muncii


Poprirea pe salariu in cazul unui salariat

Poprirea presupune doua parti aflate in opozitie: cel care o aplica sau care cere aplicarea ei si cel asupra caruia este efectuata, tertul poprit. Deoarece, in dreptul procedural fiscal, se deroga de la prevederile dreptului comun unde este prevazuta obligatia creditorului de a cere, in instanta, aplicarea masurilor de executare silita, organul fiscal este cel care aplica masura executarii silite prin poprire.

Poprirea cuprinde 2 etape:

- Etapa asiguratorie = blocarea veniturilor in mainile unui tert (persoana fizica sau juridica, ex. banca);

- Etapa executorie = retinerea si virarea sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi.
Adresa de infiintare a popririi, insotita de copia certificata a titlului executoriu, este transmisa tertului poprit prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau inmanata acestuia.

Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie Responsabili HR si Salarizare: Codul muncii stabileste foarte clar:

Manualul pentru Angajarea si Concedierea salariatilor trebuie
obligatoriu respectat!


Din pacate, amenda este cat se poate de mare, ajungand pana la 50.000 de lei

...citeste detalii aici >>

Club Legislatia muncii
Continuitatea cartii de munca

Buna ziua,din luna septembrie am incetat contractul de munca in baza art. 55 lit.b, si as dori sa stiu daca imi pot plati cartea de munca din urma, respectiv lunile septembrie si octombie, ulterior urmand sa imi platesc in continuare.

Am 4 saptamani de sarcina si as dori sa am continuitate pe cartea de munca sa pot beneficia de alocatia cresterii copilului?

.....Cititi raspunsul aici

Eveniment de exceptie pentru legislatia muncii din Romania

A fost lansata Enciclopedia pentru Resurse Umane


...detalii gasiti aici >>


Legislatia muncii
Salariatii debutanti de invatamant superior trebuie sa efectueze un stagiu de adaptare profesionala

In data 14.11.2012, Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale a publicat un proiect de lege care detaliaza adaptarea profesionala a salariatilor debutanti, absolventi de invatamant superior cu obiectivul direct de a inlesni invatarea direct de la profesionisti, la locul de desfasurare a activitatii lor. Proiectul se afla in dezbatere publica pana la data de 24.11.2012.

Scopul acestor stagii este de a ajuta tranzitia stagiarului intre educatie si un loc de munca prin asigurarea experientei practice, a cunostintelor si competentelor care completeaza educatia sa teoretica.

Prezentul proiect are la baza prevederile Codului Muncii, republicat, respectiv dispozitiile art. 31, alin 5 si alin. 6, referitoare la stagii "Modalitatea de efectuare a stagiului se reglementeaza prin lege speciala",coroborate cu prevederile art.204 si 205 cu referire la "Contractul de adaptare profesionala se incheie in vederea adaptarii salariatilor debutanti la o ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie la Litigiile de Munca


Achizitioneaza CD-ul Totul despre litigiile de munca!

Si devii propriul tau consultant in managementul unor relatii corecte la locul de munca!

>>> detalii aici

- Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare

- Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina.

- Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu

- Cum pregatiti actele pentru...citeste mai departe >>

Atentie la perioadele in care nu se poate dispune concedierea!

Potrivit art. 60 din Codul muncii, exista anumite perioade ale raportului de munca in care concedierea nu se poate dispune:

a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical, conform legii.

Desi se prevede "certificat medical conform legii", sfatul nostru este ca angajatorul sa nu respinga certificatul medical prezentat de catre salariat decat atunci cand ar fi pregatit sa conteste chiar in fata instantei autenticitatea acestuia. Cu alte cuvinte, faptul ca certificatul medical nu este eliberat, de exemplu, de catre medicul de familie, nu constituie un motiv suficient pentru neluarea acestuia in conside rare. Instantele au tendinta sa declare nelegale concedierile dispuse in perioada incapacitatii temporare de munca, indiferent cum ar fi fost ea constatata, afara daca se face proba clara ca salariatul era, in fapt capabil de munca (de exemplu, lucra in alta parte sau se dovedeste caracterul fals al certificatului ...

.....Cititi mai departe Detalii
http://angajatortransporturi.legislatiamuncii.ro/?cs=289608
Descopera cel mai rapid mod de a te informa rapid!

Afla in orice moment, care sunt reglementarile prevazute de lege pentru alcatuirea dosarului personalului angajat in firma ta!


Click AICI pentru detalii>>>

Social
ANALIZA: Locul de munca al viitorului

Smartphone-urile si tabletele schimba modul in care lucram si viitorul locului de munca o sa te transforme si pe tine, in calitate de angajat, dincolo de orice imaginatie. Cand compania ta emite o politica prin care iti permite sa iti aduci propriile gadgeturi la serviciu - ce poti face? Pentru inceput, trebuie sa stii ca ai acest drept si specialistii IT sunt in cautarea constanta a unui feedback, astfel incat sa afle ce fel de aplicatii folosesc angajatii la locul de munca.

Schimbarea rolurilor

Cand vii la munca "insotit" de gadgetul tau, nu aduci in servieta doar o bucata de plastic; mai degraba, starnesti o discutie. Te vei folosi de acel dispozitiv pentru a-ti eficientiza productia, in situatia in care esti responsabil pentru faptele tale. Vei participa, implicit, la stabilirea si respectarea unor norme: Cine plateste internetul folosit de tine la munca? Ce retea sociala folosesti la birou? Care este regulamentul privind confidentialitatea ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Sanatate
4 sfaturi pentru unghii frumoase si sanatoase

In primul rand, pentru a evita sa ai unghii care se rup usor, trebuie sa le ingrijesti cu atentie, sa folosesti lacuri de calitate si sa nu folosesti prea des acetona si chiar sa le lasi cateva zile fara sa le dai cu oja.

In cazul in care metodele preventive nu au dat roade, iata cateva sfaturi pentru a aplica un tratament de ingrijire speciala unghiilor tale.

1. Alimentatia
Alimentele pe care le consumi joaca un rol important in sanatatea unghiilor tale. Din acest motiv, pentru a avea unghii frumoase si sanatoase, este recomandat sa consumi mazare, ovaz, seminte, nuci, oua, carne si alte alimente bogate in proteine.

2. Ulei de masline
Aplica in fiecare seara cateva picaturi de ulei de masline pe unghiile tale si mentine-le pentru 15 minute. Repetati tratamentul astfel ...

.....Cititi mai departe Detalii

Oferta toamnei pentru Responsabilii de Resurse Umane
fideli ai comunitatii R&S!


Pentru ca implinim 17 ani de viata, Rentrop&Straton sarbatoreste alaturi de dvs:

Va oferim GRATUIT “Caietul Seminarului National de Evaluare a Angajatilor” :


>>> citeste aici detalii <<<


 

Pentru ca anul 2012 se apropie de sfarsit si pentru ca este perioada sa va evaluati angajatii, RENTROP & STRATON vine in ajutorul dvs. si va ofera 2 instrumente absolut indispensabile evaluarii:

Caietul Seminarului National de Evaluare a Angajatilor (GRATUIT)


47 Modele de Fise de Evaluare a Angajatilor

 

Caietul Seminarului National de Evaluare a Angajatilor

 

* Evaluarea: abordarea juridica 

* Stabilirea criteriilor de evaluare prin CIM

* Stabilirea criteriilor de evaluare prin CCM

* Stabilirea criteriilor de evaluare prin RIN

 * Obiectivele si instrumentele evaluarii

* Greseli frecvente in evaluare

* Evaluarea: de ce? de ce ACUM?

* Corectitudinea evaluarii - cerinta esentiala

* Studii de caz:


Obiective de performanta. Necorespunderea profesionala a salariatului
Etapele concedierii pentru necorespundere profesionala
Evaluarea se realizeaza dupa criteriile prevazute in CIM
Evaluarea dupa criterii modificate prin act aditional
Performanta profesionala este primul criteriu pentru departajarea salariatilor la concedierea colectiva

* Fisa de evaluare a performantelor individuale pentru manager de resurse umane

* Fisa de evaluare a performantelor individuale pentru director general societate comerciala

* Fisa de evaluare a performantelor individuale pentru secretara

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586