Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
CIM pe durata determinata. Cate contracte se pot incheia succesiv?

O societate incheie dupa doar o lunga de angajare contractul individual de munca incheiat cu salariatii angajati recent. Vom stabili in ce masura societatea poate angaja iarasi aceelasi persoane tot pe perioada determinata si daca, la reangajare, se vor intocmi din nou toate documentele.

Solutia consultantului:
Art. 82 alin. (4) din Codul muncii , republicat, prevede ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata, iar conform alin. (5) din acelasi articol, contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Asadar, in speta prezentata contractele individuale de munca sunt contracte succesive daca sunt incheiate in termen de 3 luni de la data incetarii, iar numarul contractelor de munca ce se pot incheia succesiv ...

.....Cititi mai departe Detalii
Stii care sunt actele obligatorii pentru controlul de la ITM pe teme de Revisal?

 
 

Alegerea reprezentantilor salariatilor. Obligativitatea angajatorului

Analizam mai jos cazul unei societati care nu mai are in prezent contract colectiv de munca. Vom stabili astfel daca pentru reprezentantii salariatilor alesi al caror mandat de 2 ani expira, societatea este obligata sa anunte ca acestia se vor alege in cadrul societatii prin vot secret si de a avea obligatoriu reprezentanti ai salariatilor.

Solutia consultantului:

Art. 221 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.

Potrivit art. 135 alin. (1) din Legea 62/2011 a dialogului social, in unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
- daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie ...

.....Cititi mai departe Detalii

Litigiile de munca generate prin detasare, delegare si acordarea diurnei pot fi evitate!
Aflati acum, cu ajutorul Caietului de Seminar

privind Diurna, Delegarea si Detasarea potrivit noului Cod al Muncii 2012

>>> detalii aici


Club Legislatia muncii
SSM: Lista de verificare pentru identificarea pericolelor psihosociale

Lista de verificare pentru identificarea pericolelor psihosociale

Raspuns: Modul de folosire a listei de verificare a pericolelor psihosociale.

Datorita faptului ca pericolele psihosociale in 90% din cazuri sunt cauzate de stres, care, in general, reprezinta reactia persoanei la factori externi, identificarea pericolelor psihosociale trebuie sa se bazeze pe analiza reactiei individuale la acestia.

Acest lucru se poate realiza cu ajutorul chestionarului.

Chestionarul trebuie sa fie  ...

.....Cititi mai departe Detalii
http://angajatortransporturi.legislatiamuncii.ro/?cs=289608
Descopera cel mai rapid mod de a te informa rapid!

Afla in orice moment, care sunt reglementarile prevazute de lege pentru alcatuirea dosarului personalului angajat in firma ta!


Click AICI pentru detalii>>>

Legislatia muncii
Ministerul Muncii: Stagii de adaptare profesionala pentru absolventii de invatamant superior

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Lege privind stagiile de adaptare profesionala pentru absolventii de invatamant superior. Proiectul de act normativ vizeaza alinierea legislatiei romanesti la cerintele UE in materie de stagii pentru absolventi pentru facilitarea tranzitiei tinerilor din sistemul educational catre piata muncii.

Prezenta lege prevedere organizarea unor stagii, in baza unui contract de adaptare profesionala, pentru o perioada cuprinsa intre sase si 12 luni, la finalul careia participantii vor fi evaluati si vor obtine un calificativ. Contractul de adaptare profesionala va fi incheiat odata cu contractul individual de munca, constituind anexa la acesta din urma.

Perioada de stagiu poate fi intrerupta in situatia suspendarii contractului de adaptare profesionala sau daca stagiarul se afla in concediu medical o perioada mai mare de 30 de zile.

Perioada de stagiu se poate organiza la ...

.....Cititi mai departe Detalii
Atentie la Litigiile de Munca


Achizitioneaza CD-ul Totul despre litigiile de munca!

Si devii propriul tau consultant in managementul unor relatii corecte la locul de munca!

>>> detalii aici

- Zeci de posibile surse de conflict, incepand de dinainte de angajare

- Decizii asupra carora instantele nu au dreptul sa intervina.

- Ce decizii trebuie sa luati neaparat inainte de litigiu

- Cum pregatiti actele pentru...citeste mai departe >>

CE vrea ca 40 la suta dintre membrii consiliilor de administratie sa fie femei

La 14 noiembrie Comisia Europeana a luat noi masuri pentru a sparge plafonul care continua sa impiedice femeile sa ocupe functii de conducere in cele mai mari companii din Europa. Directiva propusa de Comisie prevede obiectivul ca 40 % din functiile de director neexecutiv din cadrul societatilor cotate la burse sa fie ocupate de membri ai sexului subreprezentat.

Asa cum informeaz Comisia, actualmente consiliile de administratie sunt dominate de un singur sex: 85% dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administratie si 91,1% dintre membrii executivi ai acestora sunt barbati, in timp ce femeile reprezinta 15% si, respectiv, 8,9%. in ciuda unei dezbateri publice intense si a unor initiative voluntare la nivel national si european, situatia nu s-a schimbat in mod semnificativ in ultimii ani: din 2003, s-a inregistrat o crestere incrementala medie a numarului femeilor in consiliile de administratie de numai 0,6 puncte procentuale pe an.

Astfel, societatile in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Care este principala neregula vanata de inspectorii ITM, legata de evaluarea angajatilor?

Principala neregula este urmatoarea:

Criteriile de evaluare a muncii unui salariat, mentionate in fisa de evaluare, NU SUNT IN CONCORDANTA cu sarcinile/atributiile/activitatile mentionate in fisa de post.

Iar asta inseamna ca e posibil sa evaluati un angajat pentru alte lucruri decat cele trecute in fisa postului, ceea ce, in mod clar, constituie o incalcare a legii. Click aici pentru detalii

Social
Drepturile cuplurilor in cele 27 de tari europene

Cetatenii Uniunii Europene au de acum posibilitatea sa acceada la informatii privind legislatia tuturor statelor europene in materia regimurilor matrimoniale si al diferitelor forme de uniune consensuala din toate tarile UE, in 21 de limbi, inclusiv in limba romana, prin intermediul portalului http://www.coupleseneurope.eu.

Site-ul web www.coupleseurope.eu, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, concretizeaza initiativa si eforturile Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana (CNUE), precum si ale Retelei Notariale Europene, aflata in prezent sub conducerea notariatului roman.

El pune la dispozitia cetatenilor europeni prevederile legislative in vigoare in cele 27 de state membre si le permite sa gaseasca usor si rapid raspunsuri la intrebari precum legea aplicabila, regimul matrimonial legal, modalitatea prin care sotii isi pot stabili regimul de proprietate matrimoniala, consecintele procedurii de divort, separare sau in caz de deces ...

.....Cititi mai departe Detalii
Cum sa eviti greselile intocmirii unui contract individual de munca?

CD-ul Contractul Individual de Munca. Ghid Complet dezvaluie toate "secretele culiselor"!

Eficienta! Siguranta! Profesionalism!

DETALII AICI >>>

Sanatate
Apa plata cu lamaie chiar functioneaza. Vezi de ce

1. Ajuta la problemele legate de digestie, arsuri la stomac, greata, balonare, constipatie, atunci cand sucul de lamaie e amestecat cu apa calduta. Apa cu lamaie actioneaza ca un agent de curatare a sangelui si are efecte tonice pentru ficat.

2. Lamaia e bogata in vitamia C, deci daca bei apa plata cu lamaie vei avea pielea mai frumoasa. Lamaia actioneaza ca o lotiune antiimbatranire, numai ca din interior si, in timp, tenul va deveni mai curat.

3. Apa cu lamaie indeparteaza respiratia mirositoare si alina durerea de masea. Pana te duci la medic, clateste gura si mai ales zona care te doare cu apa in care ai stors suc de lamaie. Daca te doare gatul, fa gargara cu apa cu lamaie de mai multe ori pe zi.

4. Cu apa plata cu lamaie poti sa slabesti, iar asta nu inseamna ca trebuie sa bei numai apa toata ziua. Vezi cum trebuie sa bei limonada de dimineata ca sa iti purifici corpul  ....

.....Cititi mai departe Detalii

Eveniment de exceptie pentru legislatia muncii din Romania

A fost lansata Enciclopedia pentru Resurse Umane


...detalii gasiti aici >>

 

Stimate manager de Resurse Umane,

 

Cei mai buni 10 experti din Romaniaau muncit timp de 1 an de zile la realizarea Enciclopediei pentru Resurse Umane.

enciclopediehr.codulmuncii.eu/?cs=289608

Specialisti cu experienta acumulata in Ministerul Muncii au reusit, cu un efort de sinteza extraordinara, sa cuprinda toate subtilitatile legislative legate de Resurse Umane, Codul Muncii, Salarizare, SSM si prezentarea lor detaliata impreuna cu:
 

* studii de caz

* sfaturi practice

* comentarii

* modele de formulare

 

Atentie: vorbim aici de o lucrare de cca 900 de pagini, foarte usor de consultat datorita sistemului ingenios de organizare, bazat pe coduri si index de cuvinte cheie.

 

Exemple de situatii sensibile cu care se intalnesc in practica managerii HR

 

Situatia nr.1
“Am organizat cu cateva saptamani in urma examinarea medicala periodica a angajatilor din firma si m-am trezit ca doi dintre angajati refuza pur si simplu sa se prezinte la examinare. Ce se poate face intr-un asemenea caz?” (..vezi aici >>)

 

Situatia nr.2
“Un salariat pensionabil pe limita de varsta m-a anuntat ca are acordul sefului pentru a-si continua activitatea in firma si dupa pensionare. Am insa nevoie sa stiu exact:

• care este data exacta la care ii inceteaza actualul contract de munca
• daca noul contract pe care il inchei dupa pensionare va fi pe perioada determinata sau nedeterminata
• daca actualul contract poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare etc.” (..vezi aici >>)

Situatia nr.3
„O angajata si-a dat demisia si a spus ca n-o intereseaza preavizul, ca ea pleaca oricum. Stiu ca e posibila si o demisie fara preaviz, in anumite conditii, dar nu sunt sigura care sunt aceste conditii.” (..vezi aici >>)

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586