Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia muncii
Dovada refuzului de primire a convocarii. Dreptul de a desface contractul de munca

Vom stabili cum procedeaza legal angajatorii in cazul in care unul dintre salariati nu se mai prezinta la serviciu si care refuza convocarile din partea acestora. In concret, vom stabili ce drepturi are angajatorul in ce priveste desfiintarea contractului individual de munca.

Astfel, daca in privinta salariatului doriti desfacerea disciplinara a CIM, atunci sunteti obligat, in calitate de angajator, sa urmati procedura de cercetare disciplinara in termenele si conditiile stabilite cu titlu imperativ de Codul muncii, republicat.

La sfarsitul cercetarii, angajatorul poate sanctiona salariatul gasit vinovat de savarsirea abaterii disciplinare chiar cu cea mai drastica dintre sanctiuni, si anume desfacerea disciplinara a CIM in temeiul art. 61 lit. a) coroborat cu art. 248 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, republicat.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului scris, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei ...

.....Cititi mai departe Detalii

Important: ITM-ul, sprijinit de Politie, Jandarmerie si Garda financiara, verifica totul! Si amendeaza totul! Intocmirea Dosarului salariatului, baza informatiei din REVISAL, este foarte strict reglementata si amendata de lege (HG 500/2011)
 
Alcatuiti acum, pentru fiecare dintre angajatii dvs., dosare fara cusur! Nu asteptati Amenzile!
 
Solutia: Dosarul personal al salariatului. Ghid practic!
 
Va punem la dispozitie acum toate informatiile prevazute in lege, grupate, ordonate logic.
 
- Prevederi legale pentru componenta dosarului personal al salariatului
- Prevederi legislative privind fiecare tip de act in parte (..detalii aici >>)
- Prevederi legislative privind arhivarea in vederea pastrarii securizate a datelor

 
...Click Aici pentru Cuprinsul complet >>


Subventii pentru angajatorii care angajeaza persoane peste 50 ani

Potrivit art. 85 din Legea 76/2002 , angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

Daca angajatorii inceteaza raporturile de munca sau de serviciu anterior termenului de 2 ani, sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii ...

.....Cititi mai departe Detalii

Ghid Complet - Contractul Individual de Munca
 
Greseli frecvente aparute in practica
 
- introducerea clauzelor de concurenta nelegale (citeste aici >>)
- nesolicitarea cerificatului medical din partea salariatului
- neinformarea salariatului (in scris) despre riscurile specifice postului
- includerea unor clauze de confidentialitate prea generale
 
...detalii in Ghid Complet - Contractul Individual de Munca >>


Club Legislatia Muncii
Indemnizatie crestere copil

Da, deci dosarul pentru indemnizatie de crestere a copilului e aprobat. Urmeaza ca luna aceasta sa imi intre banii pe cele 4 luni. Dar am aflat ca s-a aprobat dupa ce m-am angajat. Si initial am vrut sa optez pentru stimulent. Eu doar am intrebat de cererea pentru stimulent la primarie si mi-au spus ca nu pot beneficia decat dupa ce implineste copilul un an.

Dosarul este aprobat si primesc indemnizatie dar aia ma interesa daca as renunta la locul de munca as mai primi? Oricum o sa anunt ca sa imi opreasca indemnizatia ca realizez venit impozitabil dar ma gandeam daca as mai putea sta acasa si sa nu imi afecteze contractul de munca pe aceste 10 zile indemnizatia. Adica sa renunt la job si sa imi opreasca ulterior indemnizatia. Deci as vrea sa raman acasa cu indemnizatie. Asta va intrebam daca ar mai fi posibil, daca mi-as da demisia la zi?

.....Cititi mai departe Detalii


Cum sa fixati legal standarde de performanta pentru angajatii dvs. in interesul afacerii dvs.!

Evaluarea profesionala, conditie "sine qua non" pentru atingerea maximului de eficienta in cadrul afacerii dvs.

Unicul instrument de pe piata de profil care va ajuta este CD-ul Evaluarea angajatilor si Criteriile de performanta conform Codului muncii.

DETALII AICI >>>

Legislatia Muncii
Documente necesare pentru suspendarea CIM in cazul somajului tehnic

Directorului general angajat cu fractiune de norma (2 ore/zi) intr-o companie, i se poate suspenda contracul individual de munca pentru somaj tehnic? Care sunt pasii si documentele necesare?

Raspuns:
Conform art. 52 alin.(1) lit. c) din Codul muncii, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Asadar, daca exista o reducere temporara a activitatii datorita unor motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractual individual de munca poate fi suspendat, legiuitorul nefacand distinctie dupa functia salariatului.
In conformitate cu dispozitiile art. 5 si urmatoarele din Legea 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, in cazul in care intreprinderea are cel putin 20 de salariati, inainte de a lua hotararea de intrerupere a activitatii, angajatorul are obligatia de a informa si ...

.....Cititi mai departe Detalii

Codul muncii pentru mamicile din Romania

 • "Ce fac daca patronul meu ma concediaza cand afla ca sunt insarcinata?"
 • "Am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului desi lucrez la firma asta doar de x luni? "
 • "Cand este obligatoriu sa intru in Concediul de Maternitate?" ...Detalii AICI>>>

Concediu de maternitate. Veniturile neimpozabile se mentioneaza in adeverinta?

Vom stabili, prin cele ce urmeaza, daca venitul unei salariate aflata in concediu de maternitate (prenatal 85%) se trece in adeverinta pe care o elibereaza angajatorul pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil pana la 1, respectiv 2 ani.

Solutia consultantului:
In vederea acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatilor o adeverinta in care va completa numarul de zile lucrate, numarul de zile de concediu medical, numarul de zile de concediu de odihna, numarul de zile concediu fara plata, absente nemotivate, venitul net realizat pentru fiecare luna din cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

De asemenea, in adeverinta angajatorul va mentiona perioada in care salariata a beneficiat de indemnizatie de maternitate, data la care se implinesc cele 42 de zile din concediul de lauzie, data de la care a aprobat concediul pentru cresterea copilului si daca este cazul perioada in care salariatul-salariata ...

.....Cititi mai departe Detalii

Social
Efectele dependentei de social media

Dependenta de internet, in special de retelele sociale, este bine documentata. Si adevarul este ca multi dintre noi simt aceasta dependenta, mai ales de Facebook.

Dar care este psihologia din spatele acestei tulburari?
Primirea notificarilor si raspunderea la acestea inseamna dopamina, neurotransmitator chimic asociat cu motivatia si raspunsul din creierul uman. Dopamina apare ...

.....Cititi mai departe Detalii

Din nou, Codul Muncii! O batalie continua!
De data aceasta, la nivelul muncii, prin agentul de munca temporara!

CD-ul Agentul de munca temporara - orientare perfecta printr-un ghid profesionist!

Menit sa elucideze 100% mega-subiecte precum:

 • agentdemunca.legislatiamuncii.ro/?cs=289608Infiintarea agentilor de munca temporara
 • Autorizarea agentilor de munca temporara
 • Functionarea agentilor de munca temporara
 • Raporturile salariatului temporar cu agentul de munca temporara
 • Contractul de munca temporara
 • Utilizatorii salariatilor temporari
 • Contractul de punere la dispozitie
 • Intrebari si raspunsuri

>> Comanda ACUM <<


Sanatate
Studiu: Femeile care renunta la fumat inainte de 40 de ani traiesc mai mult

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste un milion de fumatoare cu varste cuprinse intre 50-65 de ani. Studiul a avut loc intre 1996 si 2001 si monitorizat pana in 2011.

Femeile au fost chestionate in legatura cu stilul lor de viata si cu starea lor de sanatate, la intervale de trei ani.

Dintre ele, 20% erau fumatoare, 28% erau foste fumatoare, iar 52% nu fumasera niciodata. Pana in 2011, 66.000 dintre participante au murit. Cercetatorii sustin ca decesele au fost cauzate de boli legate de consumul de tutun, cum ar fi cancerul pulmonar, boli pulmonare cronice, boli de inima sau accident vascular cerebral.

Femeile care fumeaza traiesc ...

.....Cititi mai departe Detalii

Documentatie completa pentru Departamentul de HR al firmei tale de transport
Stimate manager HR al unei firme prestatoare de servicii de transport,

Descopera cel mai rapid mod de a te informa rapid! Afla in orice moment, care sunt reglementarile prevazute de lege pentru alcatuirea dosarului personalului angajat in firma tal Fie ca obiectul de activitate al firmei prevede transportul de marfuri, animale sau copii, legea trebuie respectata!


Click AICI pentru detalii>>>


A APARUT CD-ul CONTRACTE DE MUNCA, CONVENTII CIVILE SI ACTIVITATI CU CARACTER OCAZIONAL!


Lista subiectelor dezbatute de catre specialisti:

Incheierea CIM
Executarea CIM
Modificarea CIM
Suspendarea CIM
Incetarea CIM Detalii aici
Modele de CIM: pe durata nelimitata (norma intreaga), pe durata determinata, part-time, la domiciliu

Conditiile de infiintare si de autorizare
Functionarea
Imbunatatirea securitatii si sanatatii la locul de munca pentru salariati 
Detalii aici
Ocuparea temporara a fortei de munca din randul somerilor pentru dezvoltarea comunitatilor locale
Raspunderea contraventionala

Fapte sanctionate contraventional in domeniul Relatiilor de munca
Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor
Activitatea de Evidenta a Muncii la ITM 
Detalii aici
Activitatea de inregistrare si evidenta a contractelor colective de munca
Registrul general de evidenta a salariatilor
Procedura de intocmire si inmanare a adeverintelor si a certificatelor

Dreptul angajatilor de a declansa conflicte colective de munca
Concilierea conflictelor colective de munca
Medierea si arbitrajul
Greva 
Detalii aici
Conflictele individuale de munca
Sanctiuni

Incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei Detalii aici
Autorizatia de munca
Contraventii

Exercitarea unor activitati cu caracter ocazional
Care este procedura de exercitare a unor activitati cu caracter ocazional
Care sunt activitatile care pot fi prestate de zilieri 
Detalii aici
Utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri
Impozitarea zilierilor
Conventiile civile
Contractele de prestari servicii
Contractul de mandat/administrare
Persoana fizica autorizata
Intreprinderea familiala

Contractul de ucenicie
Contractul de voluntariat

Clic aici pentru detalii...

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

   yahoo messenger   email        facebook  twitter  linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

   flux rss   arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

  Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586