Legislatia Muncii - Codul Muncii, Asigurari Sociale, Resurse Umane

In atentia dnei/dlui Abonat , inscris la data de

Bucuresti, 29.4.14 13:50

Privacy policy

Raporteaza abuz

Versiune html

Trimite unui prieten

  Serviciu gratuit oferit de www.legislatiamuncii.ro
Legislatia Muncii
Zi libera legala: pe 30 noiembrie nu se munceste

Incepand cu anul in curs, ziua de 30 noiembrie este considerata zi libera legala odata cu modificarea Legii nr. 147/2012 prin care, la cele 11 zile libere deja stabilite de legislatia in vigoare, s-a adaugat si Ziua Sfantului Andrei, sarbatorita in 30 noiembrie, ca sarbatoare legala si zi nelucratoare.

Legea nr. 147/2012 care a completat articolul 139 din Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Printre argumentele aduse la acel moment de initiatorii legii se numara si faptul ca "in Romania exista in acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege in afara sarbatorilor de duminica (…), tara noastra fiind printre tarile cu cele mai putine zile declarate legal nelucratoare, iar o atat de mare sarbatoare ca cea din 30 noiembrie , cu semnificatii atat de profunde pentru neamul romanesc, ar trebui sa fie marcata in mod solemn".

Astfel, in conformitate cu prevederile actuale, acestea sunt cele 12 zile ...

.....Cititi mai departe Detalii
Regulamentul Intern conform Codului Muncii Republicat
 
- Modele, Studii de Caz, Comentarii si Explicatii -
 
ITM-ul a anuntat ca va verifica in mod explicit respectarea noilor prevederi din lege in Regulamentul Intern al tuturor firmelor controlate. Amenda poate fi evitata destul de usor.
 
….Detalii Click Aici
 
Atentie: Conform legii, orice societate are obligatia infiintarii Regulamentului intern in termen de 60 de zile de la dobandirea personalitatii juridice

Model delegare competenta punct de lucru pentru ReviSal

Va prezentam mai jos un model delegare competenta punct de lucru pentru ReviSal avand in vedere cazul unei societati care are punct de lucru deschis intr-o alta localitate (cu cod fiscal ANAF) din acelasi judet. Majoritatea salariatilor lucreaza la punctul de lucru. ReviSalul se tine la sediul social, dar se transmite pe site-ul REGES cu codul fiscal de pe punctul de lucru. Deoarece societatea trebuie sa inregistreze DELEGARE, conf.art. 7 din HG 500, prezentam explicatiile de mai jos.

Solutia consultantului:
Art. 2 alin. 3 din HG 500/2011 republicata, prevede: Angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de muna, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului.

Registrul se va completa si tine la nivel de sediu social, si va cuprinde inclusiv salariatii incadrati de punctele ...

.....Cititi mai departe Detalii
Aduceti timpul si banii de partea dumneavoastra!

www.caietrevisal.legislatiamuncii.ro/?cs=289608Caietul Seminarului REVISAL - completare, transmitere, erori - o izbanda in lupta cu necunoscuta "X"!

Utilizati doar informatii "proaspete", menite sa va usureze munca in completarea si transmiterea REVISAL!

Puteti da valoare maxima activitatii dvs. printr-un pret convenabil: 90 lei + 9% TVA! Da! Este pretul pentru Caietul Seminarului REVISAL – completare, transmitere, erori!

Click AICI >>>

Club legislatia Muncii
Poate fi sanctionata eleva care a lucrat vara ?

Am o fetita de 16 ani. In vara aceasta a lucrat la un restaurant o luna jumatate. Patronul i-a tot promis ca-i face contract de munca, dar nu i-a facut si nici nu a platit-o cum a fost intelegerea.

Ce putem face? Sa-l dam in judecata pe patron?

Poate fi sanctionata si fiica mea?

.....Cititi Aici raspunsul

Legislatia Muncii
Se majoreaza tichetele de masa? Vezi noul ordin pentru stabilirea valorii nominale

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 736/31.X.2012 a fost publicat Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2012.

Astfel, avand in vedere prevederile:

- Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2007 pentru completarea art. 3 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobata prin Legea nr. 154/2007;

- Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2005 privind unele masuri de natura fiscala si financiara pentru punerea in aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei nationala, aprobata prin Legea nr. 187/2006;

- Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 121/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative;

- art. 31 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, cu modificarile ...

.....Cititi mai departe Detalii
Noua Legislatie in vigoare este Analizata si Explicata

Ghid Practic de Salarizare 2012

Plata impozitului pe salarii

Plata contributiilor

Stabilirea impozitului
- pentru veniturile din drepturi de autor
- pentru conventii civile

Sistemul de declarare
- a impozitului pe salarii
- a contributiilor sociale


Click Aici pentru Detalii >>>


Noutati legislative in domeniul dreptului muncii la 31 octombrie 2012

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 734/736 din 31 octombrie 2012 au fost publicate o serie de acte normative de interes pentru domeniul dreptului muncii si securitatii sociale.

Monitorul Oficial nr. 734

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1067 din 23 octombrie 2012 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 870/2004.

Decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 11 din 8 octombrie 2012 in Dosarul nr. 10/2012.
Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 2712 din 24 octombrie 2012 pentru completarea Regulamentului privind formarea specifica de coordonator in materie de securitate si sanatate pe durata elaborarii proiectului si/sau a realizarii lucrarii pentru santiere temporare ori mobile, aprobat prin ...

.....Cititi mai departe Detalii
Sunteti nevoit sa delegati si detasati angajati in Romania sau in alte tari din intreaga lume?

Beneficiati doar acum de materia legislativa comentata, plus 57 de trucuri si sfaturi pentru a fi in deplina legalitate in cel mai recent produs Rentrop & Straton

Diurna Legala in Romania si Strainatate

57 de trucuri si sfaturi pentru a fi in deplina legalitate

CLICK AICI >>>

Social
Regulile de baza ale pranzului profesional luat impreuna cu recrutorul

Esti un candidat fara loc de munca. Ai gasit un job minunat ale carui cerinte se muleaza perfect pe abilitatile tale. Ti-ai trimis CV-ul, ai asteptat, ai primit telefonul mult dorit si gata, ai ti-ai programat interviul. Totul merge bine si te gandesti ca nu mai este mult pana vei primi o oferta concreta. Apoi, angajatorul iti lanseaza o invitatie pentru a lua masa de pranz sau cina impreuna.

Nimic rau pana aici. Insa, in ciuda faptului ca angajatorul iti prezinta oferta intr-un mod nonsalant si fara sa fi ingradit de cei patru pereti ai biroului sau, el iti da o ultima sansa pentru a iesi in ...

.....Cititi mai departe Detalii
Scapa de toata bataia de cap pe care birocratia angajarii ti-o da!
 
Iti oferim acum Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie – unicul instrument care are grija ca toate procedurile obligatorii stipulate prin lege sa fie indeplinite corect si in timp util, astfel incat activitatea ta si a companiei tale sa fie perfect legala.

Comanda acum
Ghid practic pentru angajarea si integrarea salariatilor intr-o companie!

  
>>> detalii aici  


Sanatate
8 metode eficiente de combatere a stresului

1. Numara pana la 10
Daca simti ca ti s-a urcat sangele si cap si esti in stare sa faci sau sa spui lucruri pe care vei regreta mai tarziu, numara in gand pana la 10 pentru a te calma. Este o metoda buna de a trece peste frustrari si a depasi momentele de furie care isi fac aparitia in situatii stresante.

De cele mai multe ori, vei observa ca pana sa ajungi la cifra 10, te vei simti mult mai linistita si mai stapana pe situatie.

2. Nu incerca sa le faci tuturor pe plac
Invata sa spui „Nu” mai des. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa incerci sa faci tuturor pe plac. De ce? Fiindca acest lucru este imposibil, asa ca nu ai cum sa reusesti. Este in regula sa mai spui si „Nu” din cand in cand. Oamenii nu te vor uri pntru asta, ba chiar te vor respecta mai mult.

3. Respira adanc
Exista o legatura directa intre respiratie si nivelul de stres resimtit. Atunci cand suntem stresati, ritmul respiratiei se accelereaza, iar cea mai buna metoda ...

.....Cititi mai departe Detalii

Atentie! Noul Cod Civil a modificat indirect, dar substantial, Codul muncii!
 

Aflati aici care sunt cele 49 de prevederi-problema
pe care inspectorii ITM si instantele le interpreteaza altfel decat dvs.!


CD-ul “49 de modificari ale Codului muncii aduce indirect de noul Cod civil”- un produs unic, care raspunde in mod profesionist la intrebari vitale:
 CD-ul cuprinde:


1. Incheierea contractului de munca – noi reguli care influenteaza:

1.1. Negocierea (mai complicata cu Noul Cod civil)
1.2. Acordul partilor
1.3. Motive de nulitate din Codul muncii,  acum intr-o viziune noua care pune in dificultate
1.4. Clauze pe care sa le inserati si clauze de care sa va feriti dupa aparitia Noului Cod civil
1.5. Neconcordantele nou aparute intre Codul muncii si Noul Cod civil – ce facem?
1.6. Angajarea strainilor, interpetarea corecta a CIM, dovada raporturilor dintre parti, impreviziunea – nou sau vechi, totul trece prin „filtrul” Noului Cod civil.
1.7. Uzantele, nou introduse prin Noul Cod civil, sunt admise in raporturile de munca? Cum va ajuta in eficientizarea activitatii si unde e „periculos” sa le folositi?

2. Modificarea, suspendarea CIM – uneori armonizare, alteori derogari – confuzii cu consecinte in eficienta si profit

3. Nulitatea CIM, a Contractului colectiv de munca sau a actelor aditionale – viziune obligatoriu de modificat datorita Noului Cod civil.

4. Incetarea CIM – cand se aplica completarile din Noul Cod civil si cand gresim daca le aplicam?

5. Timpul de munca, normele de munca, munca suplimentara, flexibilizarea muncii – noi conceptii dezvoltate pe cale de interpretare din Noul Cod civil. Evitati litigiile iar daca nu le puteti evita, castigati-le!

6. Dialogul social, sindicatele, patronatele, CCM – reglementate de Codul muncii si de Legea dialogului social – in ce masura se completeaza cu prevederile Noului Cod civil sub aspectul acordului, modificarii, clauzelor ilegale, nulitatii? Consecinte, capcane, solutii.

7. Raspunderea patrimoniala, raspunderea disciplinara, raspunderea in conflicte individuale si colective de munca – douazeci de modificari indirecte la Codul muncii, intervenite prin Noul Cod civil si Noul Cod de procedura civila.
 

Bonus: influenta Noului Cod de procedura civila (valabil de la 1 iunie) asupra Codului muncii

 

<<<Detalii AICI>>>

 

Copyright © 2012 LegislatiaMuncii.ro

Va reamintim ca ati solicitat primirea acestui newsletter pe data de


 

Trimiteti si prietenilor dvstra articolele care v-au placut:

yahoo messenger email facebook twitter linkedin
 
 

Puteti urmari toate newsletterele Legislatiamuncii.ro pe:

flux rss arhiva newslettere
 
 

Daca doriti sa va dezabonati automat, click aici:

Dezabonare Automata
 

Expeditor: Rentrop&Straton , Bdul. Natiunile Unite nr. 4 , Bucuresti , Romania
Tel: 0040-212094512 , Fax: 0040213172586